Ce schimbari se produc in creierul tau cand te indragostesti de partener

Atunci când te îndrăgostești și ești atins de săgeata lui Cupidon, organismul eliberează o cantitate de substanțe chimice care declanșează reacții fizice specifice, iar unele dintre aceste substanțe îți dau și acea stare euforică. Totodată, și la nivelul creierului se întâmplă anumite modificări. Acest elixir intern al dragostei este responsabil de faptul că ți se înroșesc obrajii, că îți transpiră palmele și că inima îți bate într-un ritm mai rapid.

Auzim mereu că dragostea e oarbă, dragostea e ca un drog sau că dragostea te face să simți că ai fluturi în stomac. Știai că toate acestea au o bază științifică? Potrivit cercetătorilor, nivelul unor substanțe, printre care dopamina, adrenalina și norepinefrina (noradrenalina), crește atunci când două persoane se îndrăgostesc. Dopamina creează acele stări de euforie, pe când adrenalina și noradrenalina sunt responsabile de bătăile rapide ale inimii, de stările de neliniște și de agitație și, în general, de interesul deosebit pentru o anumită persoană.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce se întâmplă în creier când te îndrăgostești?

Scanările efectuate cu ajutorul rezonanței magnetice nucleare (RMN) indică faptul că dragostea activează centrul plăcerii din creier. Atunci când te îndrăgostești, fluxul sangvin crește în această zonă, care este aceeași parte a creierului implicată în comportamentele obsesiv-compulsive.

„Dragostea scade nivelul de serotonină, lucru care este frecvent întâlnit în cazul oamenilor cu tulburări obsesiv-compulsive. Acest lucru poate explica de ce ne concentrăm atenția pe prea puține aspecte, în afata partenerului nostru, în stadiile incipiente ale relației”, explică Mary Lynn, profesor la departamentul de obstetrică și ginecologie de la Loyola University Chicago Stritch School of Medicine (SSOM).

„Iubirea este oarbă” nu este un simplu clișeu

Ai auzit, cu siguranță, această frază: dragostea e oarbă. Potrivit oamenilor de știință, „fraza aceasta este o noțiune validă, deoarece tindem să ne idealizăm partenerul și să vedem doar lucrurile pe care dorim să le vedem în stadiile incipiente ale relației. Persoanele neimplicate ar putea avea o perspectivă mult mai rațională și mai obiectivă asupra parteneriatului, în comparație cu modul în care văd relația cele două persoane implicate în el”, explică dr. Pat Mumby, de la departamentul de psihiatrie și neuroștiințe comportamentale al SSOM.

Din ce este alcătuit cocktailul de hormoni de la începutul relației?

Când simți că ai acei fluturi în stomac în urma faptului că ai cunoscut o persoană nouă, nivelul de dopamină din creier crește brusc. Toată această dopamină îți oferă o emoție puternică, o senzație plăcută când îți vezi persoana de care ești atras, creând o dorință intensă de a fi în preajma acesteia cât mai mult și cât mai des.

O neurotrofină (proteină care induce, printre altele, și funcționarea neuronilor), numită factorul de creștere a celulelor nervoase (NGF) acompaniază toată această euforie și sporește dependența emoțională. În cele din urmă, nivelul de serotonină scade, ceea ce dă tonul dorinței. Acest cocktail de substanțe chimice este motivul pentru care oamenii pot fi, cum se spune, „îndrăgostiți lulea” de partenerul de cuplu.

Hormonii și îndrăgosteala

Potrivit experților, există trei faze ale dragostei, care includ: dorința sexuală, atracția și atașamentul. Dorința sexuală este o etapă acționată de hormoni: atunci când te îndrăgostești, ai o poftă trupească ieșită din comun față de partener.

Fluxul sangvin către centrul plăcerii din creier se întâmplă să crească în timpul etapei de atracție, când oamenii fac o fixație pentru partenerul de cuplu. Acest comportament se diminuează în timpul etapei de atașament, când organismul dezvoltă o toleranță față de stimulii pentru producerea de plăcere.

Endorfinele și anumiți hormoni (vasopresina și oxitocina) inundă, de asemenea, organismul în acest punct al relației, creând un sentiment de securitate și o stare de bine.

Nivelul cortizolului crește brusc când te îndrăgostești

Cercetătorii au mai descoperit că, în același timp în care nivelul de serotonină scade în corp, crește nivelul de cortizol (numit și hormonul stresului). Acesta este un hormon care pregătește corpul pentru răspunsul „luptă sau fugi”. Nivelurile mari de cortizol te fac să te simți mai energizat, de aceea, unele persoane, atunci când se îndrăgostesc, nu pot mânca normal și nu pot dormi ca de obicei. Când hormonul stresului atinge cote alarmante, îți este dificil să ai poftă de mâncare sau să te odihnești.

Anxietatea se reduce când ai fluturi în stomac

Pare ciudat, mai ales când nivelul de cortizol este extrem de ridicat, să nu te simți anxios. Dimpotrivă, când te îndrăgostești te simți plin de energie, însă nu și îngrijorat, cuprins de anxietate. Asta deoarece o parte a creierului care ar trebui să răspundă la creșterea nivelurilor de hormoni se închide.

Cercetătorii de la University College London au descoperit că, atunci când te îndrăgostești, anumite părți ale creierului se dezactivează. Una dintre aceste zone este amigdala, partea din creier care înregistrează anxietatea, declanșând un semnal de alarmă. Prin urmare, chiar dacă nivelul de cortizol din corpul îndrăgostitului crește foarte mult, persoana descoperă că este, de fapt, mulțumită și satisfăcută.

Cât durează să te îndrăgostești?

Se pare că nici măcar experții nu pot răspunde exact la această întrebare. Nu există un număr stabilit de ore, zile, ani sau luni necesare pentru a te îndrăgosti. „Vrem un răspuns simplu, dar este mai nuanțat decât atât. Cred că diferă în funcție de persoană, de context, de modurile de întâlnire. Deci, există o mulțime de diferențe individuale între oamenii care se află într-o relație care ar putea influența cât de mult durează să te îndrăgostești de o altă persoană”, spune profesorul Saeideh Heshmati, psiholog în dezvoltare pozitivă, de la Claremont Graduate University.

Dr. Sandra Langeslag, specialist în neuroștiință comportamentală la Universitatea din Missouri, spune că, deși putem măsura diferite niveluri de dragoste la fiecare cuplu de-a lungul timpului, este dificil de identificat când aceste sentimente iau formă pentru prima dată: „Putem observa schimbări în dragoste în timp. Știm că pasiunea scade relativ rapid în timp... fluturii din stomac dispar. Acest lucru se poate transforma în atașament – și există, de asemenea, date care arată că atașamentul scade de-a lungul deceniilor și în cuplurile căsătorite”.

Este dragostea la prima vedere ceva real?

Deși nici acest lucru nu se poate măsura cu ușurință, dr. Langeslag spune că este probabil ca dragostea la prima vedere să existe doar pentru că oamenii raportează că există: „Unii oameni se vor îndrăgosti poate doar o dată în viață.... alții se îndrăgostesc de cineva diferit în fiecare săptămână. Există diferențe individuale uriașe în ceea ce privește cât de repede oamenii se îndrăgostesc, cât de des se îndrăgostesc sau dacă nu se îndrăgostesc deloc”.

Dragostea la prima vedere nu garantează însă că relația va dura mult: „Atracția îi ajută pe oameni să se conecteze și să se reproducă, dar pasiunea și atașamentul îi ajută să rămână împreună și, în termeni evolutivi, să aibă mai multă grijă de copii”, adaugă dr. Langeslag.

Cum știi că ești îndrăgostit?

Iată câteva dovezi științifice ale îndrăgostelii:

Te concentrezi pe lucrurile pozitive

Oamenii care sunt cu adevărat îndrăgostiți tind să se concentreze pe calitățile pozitive ale partenerului și trec cu vederea trăsăturile sale negative. Potrivit Jurnalului de Personalitate și Psihologie Socială, relațiile sunt de obicei mai de succes atunci când partenerii sunt idealizați.

Visezi cu ochii deschiși

Cei îndrăgostiți se concentrează pe evenimente și obiecte care le amintesc de persoana iubită, visează cu ochii deschiși la aceste momente și amintiri prețioase. Când te îndrăgostești, ți-e foarte greu să te concentrezi pe alte aspecte ale vieții tale: muncă, prieteni etc.

Ești instabil emoțional

Când te îndrăgostești, simți și entuziasm, euforie, energie crescută, dar și insomnie, pierderea poftei de mâncare, tremur, respirație accelerată, panică și sentimente de disperare atunci când relația pare să se confrunte și cu cea mai mică dintre probleme. Când sunt duse la extrem, aceste schimbări de dispoziție sunt similare cu comportamentul dependenților de droguri.

Suferi de „gândire intruzivă”

Oamenii îndrăgostiți raportează că își petrec, în medie, mai mult de 85% dintre orele de veghe gândindu-se la persoana care le trezește fluturi în stomac. Gândirea intruzivă, așa cum este numită această formă de comportament obsesiv, poate rezulta din scăderea nivelului serotoninei centrale din creier, o afecțiune care a fost asociată anterior cu comportamentul obsesiv.

Devii dependent emoțional

Persoanele îndrăgostite prezintă în mod regulat semne de dependență emoțională de partener, cum ar fi posesivitate, gelozie, teamă de respingere și anxietate de separare.

Tinzi să faci planuri

Dorința de uniune fizică și emoțională cu persoana iubită, căutarea modalităților de a te apropia și închipuirea unui viitor împreună sunt, de asemenea, „simptome” ale unei persoane îndrăgostite. 

Ești mai empatic

Oamenii îndrăgostiți au un puternic sentiment de empatie față de persoana iubită, simțind, de exemplu, durerea celeilalte persoane ca fiind a lor și fiind dispuși să sacrifice orice pentru ca partenerul să fie mai bine.

Îți aliniezi interesele cu ale partenerului

Îndrăgostirea poate duce la reordonarea priorităților zilnice pentru a le alinia cu cele ale partenerului. Dacă acesta este interesat de anumite activități cu care tu nu rezonai înainte, tinzi să le acorzi o șansă pentru a te simți mai conectat cu omul de care ești îndrăgostit.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
SITN Harvard University - Love, Actually: The science behind lust, attraction, and companionship
https://sitn.hms.harvard.edu/flash/2017/love-actually-science-behind-lust-attraction-companionship/
Science Daily - What falling in love does to your heart and brain
https://www.sciencedaily.com/releases/2014/02/140206155244.htm

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0