Dragostea la prima vedere NU este, de fapt, dragoste

Dragostea la prima vedere nu există, potrivit unui studiu mai vechi. Se pare că acest concept, de "dragoste la prima vedere, nu este deloc dragoste și că, de fapt, este vorba de dorință sexuală foarte puternică sau, altfel spus, de dorință carnală.

"Dragostea la prima vedere" este un concept romantic extraordinar și minunat. Oamenii sunt adesea întrebați dacă s-au îndrăgostit la prima vedere, iar scenariștii comediilor romantice folosesc acest concept cu mare entuziasm atunci când dau viață filmelor romantice.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 
Însă pentru sceptici, "dragostea la prima vedere" poate să pară un concept un pic dubios și, ghici ce? Se pare că oamenii de știință sunt de partea scepticilor. S-au făcut cercetări asupra conceptului de dragoste la prima vedere și asupra modului în care aceasta are legătura cu chimia și atracția dintre parteneri. Pentru a înțelege mai bine cauzele care stau la baza dragostei la prima vedere, au existat unele cercetări, care au folosit mai multe tehnici, printre care chestionare, experimente și instrumente de imagistică a creierului. 

Alte studii au examinat modul în care chimia și biologia joacă un rol în îndrăgostirea partenerilor la prima vedere. Potrivit unor cercetări, dopamina și oxitocina pot avea un rol în apariția  dragostei la prima vedere. 

Alte studii au sugerat că atractivitatea fizică și simetria facială pot contribui la atracția și experimentarea dragostei la prima vedere. În ciuda numeroaselor cercetări despre dragostea la prima vedere, este important de menționat că dragostea este poate un proces complicat care ar putea fi influențat de personalitatea unei persoane, interesele comune și conexiunea emoțională, printre altele.

Rolul conexiunii emoționale în dragostea la prima vedere

Dragostea ar putea fi un sentiment complicat care poate apărea sub mai multe forme. Pentru a înțelege corect ideea de „dragoste la prima vedere”, poate fi esențial să facem distincția dintre diferite tipuri de iubire.

Pe de o parte, o formă de iubire cunoscută sub numele de dorință poate fi motivată în primul rând de atracția sexuală. Poate fi caracterizată printr-o atracție fizică puternică față de partener. Dorința sexuală nu este întotdeauna asociată cu emoții mai intense de iubire sau conexiune.

Dragostea romantică, pe de altă parte, ar putea fi o iubire care durează mai mult și poate fi marcată de emoții intense de afecțiune, legături emoționale și dăruire. O dragoste platonică ar putea fi construită pe prietenie și o legătură emoțională puternică, dar exclude atracția romantică sau sexuală. Dragostea platoniciană ar putea fi la fel de semnificativă ca dragostea romantică, deoarece implică adesea o legătură puternică între cei doi parteneri, dar și respect și încredere.

Dragostea în cadrul unei familii este cunoscută sub numele de iubire familială, caracterizată prin emoții profunde de atașament și devotament. Aspectul ideal al vieții multor oameni este iubirea de familie necondiționată.

Toate aceste tipuri de dragoste implică adesea un puternic sentiment de atracție și conexiune cu cineva, ceea ce poate avea un impact asupra probabilității existenței iubirii la prima vedere. Expresia „dragoste la prima vedere” este frecvent folosită pentru a se referi la dragostea romantică mai degrabă decât la alte tipuri de iubire.

Dragostea la prima vedere = o atracție fizică inițială puternică

Potrivit unui studiu mai vechi, publicat în noiembrie 2017 în "Journal of the International Association for Relationship Research", "dragostea la prima vedere" este aproape întotdeauna "o atracție fizică inițială puternică" sau, cu alte cuvinte, dorință carnală ori poftă trupească 1.

Studiul la care facem referire a implicat monitorizarea unei serii de 500 de întâlniri, de la 200 de participanți și de la respectivul lor partener romantic, pentru fiecare întâlnire romantică. Participanții au fost studenți olandezi și germani, cu vârste între 24 și 26 de ani.

Cercetarea a fost împărțită în trei stadii: un chestionar online, un studiu de laborator și trei întâlniri romantice care nu au durat mai mult de 90 de minute fiecare. După întâlnirile romantice, participanții au fost întrebați dacă au simțit ceva cum ar fi "dragostea la prima vedere" în timpul întâlnirii și în ce măsură au considerat partenerul romantic atrăgător din punct de vedere fizic (aici era vorba de conceptul de eros, folosit pentru a simboliza dorința erotică). "Componentele iubirii" care au fost măsurate în cadrul acestui studiu inedit au fost "intimitatea", "angajamentul" și "pasiunea".

Raportat la toate întâlnirile romantice, "dragostea la prima vedere" a fost raportată în total de 49 de ori și doar de 32 de participanți. Iar de cele mai multe ori când a fost raportată "dragostea la prima vedere", componentele-cheie ale iubirii, mai precis, angajamentul și intimitatea, lipseau din asocierile romantice și descrierile participanților. Cu toate acestea, în aproape fiecare caz de "dragoste la prima vedere", sentimentul de atracție fizică al participantului vizavi de persoana cu care și-a dat întâlnire a crescut în mod considerabil.

Studiul a fost realizat în proporție de aproape 60% pe femei, dar bărbații au fost cei care au raportat cel mai adesea sentimentul de "dragoste la prima vedere" pe loc. Și în fiecare caz, experiența lor de "dragoste la prima vedere" nu a fost ceva reciproc, sugerând că situațiile instantanee de dragoste la prima vedere, împărtășite de ambii parteneri "ar putea fi în general rare", potrivit studiului.

Autorii studiului au determinat că dragostea la prima vedere era, de fapt, doar o "atracție fizică inițială puternică" pe care oamenii au identificat-o drept iubire, fie în momentul în care au simțit-o, fie privind retrospectiv.

Și deși unii dintre subiecții acestui studiu care erau deja implicați într-o relație cu cineva au raportat că s-au îndrăgostit la prima vedere, este greu de spus cu certitudine dacă acest lucru s-a întâmplat în modul în care și-au amintit ei. 

Oamenii de știință au concluzionat că răspunsul la întrebarea dacă există dragoste la prima vedere ar necesita investigații suplimentare în domeniul relațiilor romantice, pentru a vedea cum acele sentimente inițiale de dragoste instantanee se desfășoară de-a lungul timpului.

Ce se ascunde în spatele dragostei la prima vedere?

Faza lunii de miere

În primele zile, poate părea că partenerul tău nu poate greși. Experții numesc aceasta „faza lunii de miere” a unei relații.

Hormonii

Când doi oameni se îndrăgostesc, în corp au loc mai multe schimbări. Atingerea fizică și legăturile emoționale activează sistemul limbic, cunoscut și sub numele de centrul plăcerii. Homonii precum oxitocina joacă un rol esențial în relații. Este un hormon neuropeptidic fabricat în creier cu o gamă largă de efecte, precum:

  • sporește un sentiment de siguranță
  • îmbunătățește starea de spirit

Crește conexiunea socială

Prin urmare, acest hormon joacă un rol vital în dezvoltarea legăturilor romantice între parteneri, deoarece este eliberat în timpul intimității fizice.

Stilul de atașament

Ca adult, poți dezvolta un stil de atașament anxios în care te vei atașa de partenerul tău, idealizându-l, pentru că s-ar putea să ai nevoi nesatisfăcute încă din copilărie, atrag atenția psihologii. A te apropia foarte repede de altcineva ar putea să nu fie dragoste la prima vedere, ci mai degrabă un atașament anxios.

De ce suntem atrași de anumite persoane?

Atractivitatea percepută a unei persoane poate varia în funcție de individul care percepe atractivitatea acesteia. Studiile asupra atracției au arătat că oamenii sunt puternic atrași sexual de persoane asemănătoare în aspectul fizic.

Cercetătorii au arătat că atracția interpersonală este corelată pozitiv cu asemănarea personalității, oamenii pozitivi preferând să fie cu alți oameni pozitivi, iar indivizii sunt, de asemenea, atrași de alții care sunt similari ca cultură și statut economic. 

În plus, deoarece indivizii pot moșteni trăsături faciale similare cu părinții lor, cei care au trăsături asemănătoare cu persoana de care sunt atrași pot fi, de asemenea, văzuți ca demni de încredere, deoarece pot fi o amintire a fețelor de încredere din copilărie.

Atracția individului față de o altă persoană poate fi transmisă prin ochii lor, adică prin privirea copulativă, astfel încât cu cât unui individ îi place mai mult acea persoană, cu atât își dorește mai mult să se uite în ochii acesteia pentru a-și exprima sentimentele. 

Prin urmare, după ce s-a uitat în ochii celeilalte persoane pentru a-i arăta că o atrage, individul poate continua să privească în ochii celeilalte persoane timp de mai multe secunde.  

Ca atare, receptorul îl poate privi în ochi pe potențialul partener pentru a-i transmite acestuia că sentimentele sunt reciproce. Pe măsură ce ambii indivizi se privesc unul în ochii celuilalt, probabil realizează că amândoi sunt atrași unul de celălalt și astfel se formează o uniune emoțională nespusă imediată de care ambii indivizi se atașează emoțional unul de celălalt, iar dragostea apare între două persoane în același timp. 

Complexitatea dragostei la prima vedere

Experiențele și relațiile anterioare ar putea influența semnificativ probabilitatea de a te îndrăgosti la prima vedere. Pe de o parte, o persoană care a experimentat anterior relații fericite și împlinite, de exemplu, ar putea fi mai deschisă la ideea de a se îndrăgosti la prima vedere. Ar putea fi mai deschisă să-și asume șansele în căutarea iubirii și mai sigură de sine în capacitatea de a crea relații emoționale profunde.

Pe de altă parte, o persoană care s-a confruntat cu experiențe neplăcute sau traumatice în trecut ar putea fi mai puțin înclinată să accepte ideea iubirii la prima vedere. S-ar putea să nu fie la fel de sigură de cât de puternică se simte față de ea însăși sau mai puțin deschisă la posibilitatea de a se îndrăgosti imediat. 

Relațiile și experiențele anterioare ar putea influența semnificativ probabilitatea de a te îndrăgosti la prima vedere, dar s-ar putea să nu fie singurul lucru care contează. Chimia, biologia și circumstanțele individuale sunt doar câteva exemple ale numeroaselor influențe care joacă un rol în fenomenele complexe și variate ale dragostei la prima vedere.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „What kind of love is love at first sight? An empirical investigation”, 2017, Journal of the International Association for Relationship Research, Florian Zsok et al.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/pere.12218?campaign=wolearlyview
Frontiers - Love at first sight 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4963394/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0