5 semne care arata ca aveti nevoie de terapie de cuplu

Fiecare relatie are suisurile si coborasurile ei, momente in care esti extrem de incantat de ce se intampla si de apropierea de partener, insa si momente in care te simti frustrat ori il simti pe partener mai distant decat de obicei.

Terapeutii de cuplu te sfatuiesc sa ai o astfel de strategie: cel mai bun moment in care sa apelati la terapia de cuplu ar putea fi atunci cand te simti fericit in relatie. Daca astepti prea mult pentru a cere ajutorul unui terapeut, vei descoperi ca au aparut prea multe provocari in relatia ta si ca obiceiurile nocive au luat locul obiceiurilor bune, impreuna cu resentimentele si furia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata cateva semne la care trebuie sa fii atent, pentru a sti cand este momentul sa mergeti la psihoterapie de cuplu:

1. Certurile sunt tot mai frecvente

Ai observat ca ritmul vietii voastre de zi cu zi s-a schimbat in ultima perioada, ca sunteti mai degraba orientati pe conflict si discutii care se transforma in certuri? Poate ca ai fi tentat/a sa crezi ca acestea sunt certuri "minore" sau poate ca va dati "lovituri" sub centura uriase, care strica multe aspecte in urma lor.

Indiferent de motivul certurilor, tiparul si frecventa acestora sunt importante. Cel mai important este sa mergeti la un terapeut de cuplu, care ar putea sa afle ce anume a dus la aceasta traiectorie riscanta, care va determina sa va certati constant. Mai mult, el ar putea sa va ajute sa va dati seama de problemele semnificative care se afla la baza acestor certuri aparent "minore".

2. Simti ca vorbiti in limbi diferite

Cearta nu este singurul semn care indica faptul ca ceva nu functioneaza cum trebuie la capitolul comunicare intre parteneri. Uneori, poate ti se pare ca tu si partenerul tau nu vorbiti aceeasi limba: ceea ce tu ii spui este foarte departe de ceea ce partenerul tau crede ca a auzit sau invers.

Un terapeut de cuplu va poate ajuta sa intelegeti diferentele ce exista in stilurile voastre de comunicare si va poate invata pe fiecare dintre voi sa va adaptati stilul, pentru a comunica mai bine si pentru a functiona mai bine in relatie.

3. Aceleasi probleme ies la suprafata cand va certati

Iata un exemplu simplu: poate simti ca intotdeauna trebuie sa il sacai pe partener sa duca gunoiul sau ca trebuie sa ajunga la timp atunci cand iesiti in oras, insa aici este vorba de probleme mult mai importante, cum ar fi daca veti avea sau nu copii sau daca va veti casatori vreodata sau nu.

Daca simti ca nu va puteti rezolva niciodata problemele sau daca ai senzatia ca va invartiti in acelasi cerc, cand va certati pe teme importante (copii, mariaj), terapia de cuplu v-ar putea ajuta sa descoperiti sursa problemei si sa va dati seama daca sunteti sau nu compatibili.

4. Increderea a fost incalcata

Unul dintre cele mai comune motive pentru care oamenii apeleaza la terapia de cuplu este nevoia de a primi ajutor pentru a depasi un impas major: increderea unuia dintre parteneri a fost zdruncinata. Poate ca a fost infidelitate sub forma de sex, poate ca a fost o aventura doar la nivel emotional, poate ca unul dintre voi a avut o serie de minciuni in legatura cu banii si tot ce tine de finante.

In orice caz, reconstruirea temeliei care sta la baza increderii in cuplu poate fi un proces ajutat de un mediu precum cabinetul unui psihoterapeut, un loc in care ambii parteneri isi pot exprima parerile si vulnerabilitatea.

5. Te prefaci ca totul este bine, desi stii ca nu este asa

Unele cupluri se ciondanesc sau se cearta la exterior, insa alte cupluri incearca sa "ascunda" lucrurile sub covor, cat mai departe de ochii celorlalti. Daca ai descoperit in cazul vostru ca si tu ignori probleme importante sau ca incerci sa pretinzi ca totul este in regula in relatia cu partenerul de cuplu, poate ca ar trebui sa te gandesti sa apelati la terapia de cuplu.

Cand tii totul ascuns in tine, acest lucru pare sa functioneze pentru o vreme, insa retine: faptul ca te prefaci ca totul este bine intre voi doi nu este niciodata o strategie eficienta pe termen lung. Un terapeut de cuplu va poate ajuta cum sa invatati sa abordati problemele suparatoare in moduri care sa functioneze pentru ambii parteneri.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0