Tot ce trebuie sa stii despre terapia de cuplu

Terapia de cuplu castiga din ce in ce mai multa popularitate, asta si datorita faptului ca este promovata in filmele pe care le vedem, precum si in cartile pe care le citim.

Daca ai trecut deja de stadiul acela in care tu si partenerul va intelegeti ca-n povesti si in orice cearta ati avea, unul dintre voi cedeaza rapid pentru a se reinstaura armonia, atunci mai mult ca sigur si tu te simti adesea depasita de situatia in care cuplul vostru se afla. Incepand de la problemele minore, cotidiene, si pana la problemele complicate, ce tin de personalitatile voastre prea diferite sau chiar prea asemanatoare, se poate ajunge la conflicte de amploare, care lasa urme adanci in sufletele ambilor parteneri.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Unele cupluri reusesc sa remedieze problemele, altele decid sa se desparta, iar unele cupluri nu stiu, pur si simplu, de e de facut. Ei bine, terapia de cuplu este ideala pentru acest tip de cupluri, care nu reusesc sa rezolve problema, dar nici nu aduc in discutie despartirea.

Ce este terapia de cuplu

Terapia de cuplu este o forma de psihoterapie, in cadrul careia un terapeut care are studii si experienta in acest domeniu, ajuta doua persoane implicate intr-o relatie sa isi rezolve problemele de cuplu, folosind o serie de tehnici terapeutice specifice. Cu toate ca fiecare psiholog are propriile sale metode, exista cateva elemente comune:

  • Terapia se centreaza pe o problema specifica (probleme de natura sexuala, depedente ori gelozie)
  • Terapeutul se concentreaza pe rezolvarea simultana a problemelor partenerilor, nu pe problemele specifice a unuia dintre ei
  • Terapia de cuplu ofera solutii inca din primele sedinte de terapie
  • Se stabilesc obiective concrete

Cand are un cuplu nevoie de terapie

Statisticile arata ca, de cele mai multe ori, cuplurile merg la terapie in ultimul moment. De regula, asta se intampla dupa 6 ani de nefericire in cuplu. Terapia de cuplu, ca orice alta forma de terapie sau de tratament, este cu atat mai eficienta cu cat tratamentul se incepe mai devreme. Rata de succes a terapiei este mai mica daca partenerii aleg sa mearga la un psiholog in momentul in care ajung in pragul despartirii.

Terapia de cuplu nu este de prisos niciunui cuplu, insa este indicata inainte de evenimente importante precum casnicia ori venirea pe lume a unui copil si absolut necesara atunci cand partenerii nu reusesc sa ajunga la un numitor comun si se afla intr-o permanenta lupta pentru suprematie in relatie.

Potrivit studiilor facute in SUA, acolo unde terapia de cuplu este mult mai folosita decat la noi, 48% dintre cuplurile care au beneficiat de terapie de cuplu au inregistrat o imbunatatire a situatiei ori chiar rezolvarea completa a problemelor, in timp ce 14% nu au sesizat nicio schimbare, iar 38% au constatat o deteriorare a relatiei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Terapeutul la ajutorul caruia cuplul apeleaza are un rol esential in reusita celor doi parteneri. Asadar, acesta trebuie ales cu grija, in functie de competentele sale profesionale, dar si in functie de modul in care terapeutul si pacientii rezoneaza unii cu ceilalti.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0