De Dragobete, analizăm iubirea din punct de vedere științific

Te-ai gândit vreodată la iubire din punct de vedere... științific? Îți spunem astăzi, de Dragobete, cum funcționează din punct de vedere chimic și mental această emoție pe care o simțim.

Iubirea este un subiect complex și variat, deci vom încerca să oferim o perspectivă amplă asupra acestui subiect, discutând despre ce este iubirea, cum funcționează și cum poate afecta oamenii din punct de vedere fizic și psihologic.

La nivel general, iubirea este definită ca o legătură emoțională puternică, un mix între atașament, atracție sexuală și grijă. 

Ce este iubirea?

Recomandările experților DOC.ro

Iubirea este o emoție puternică care poate fi descrisă ca o dorință intensă de a fi aproape de o altă persoană. Aceasta poate fi asociată cu sentimente de afecțiune, compasiune, pasiune și devotament. În general, există două tipuri principale de iubire: iubirea romantică și iubirea non-romantică (sau iubirea platonică). Iubirea romantică este caracterizată de o dorință puternică de intimitate și apropiere fizică și emoțională cu un partener romantic, în timp ce iubirea non-romantică poate fi asociată cu sentimente de prietenie și de dragoste față de oameni din viața ta.

Cum funcționează iubirea?

Iubirea este considerată adesea o emoție complexă, care implică atât aspecte psihologice, cât și fiziologice. Când cineva se îndrăgostește, creierul său poate experimenta o serie de schimbări chimice și hormonale. De exemplu, atunci când cineva se îndrăgostește, nivelul de dopamină din creierul său poate crește, ceea ce poate provoca sentimente de plăcere și de dependență față de persoana iubită.

Pe de altă parte, iubirea poate afecta și sistemul nervos autonom al unei persoane, care controlează răspunsurile fiziologice ale corpului. De exemplu, atunci când cineva se îndrăgostește, poate experimenta o creștere a bătăilor inimii, transpirație și chiar tremur. Aceste răspunsuri fiziologice pot fi declanșate de sentimentele puternice de iubire și dorința de a fi aproape de persoana iubită.

De ce suntem mai fericiți în preajma partenerului?

Când iubim pe cineva, prezența lui activează anumite regiuni ale creierului nostru: hipocampul, hipotalamusul și cortexul anterior. Acest lucru duce la inhibarea anxietății, la creșterea încrederii și la reducerea comportamentului defensiv.

Altfel spus, când iubim suntem mai deschiși, mai toleranți, mai pozitivi. În timp ce anumite zone ale creierului se activează, altele își reduc activitatea - amigdala și cortexul frontal - și se reduce implicit posibilitatea de a dezvolta emoții negative.

Furtuni hormonale

În cazul unei conexiuni bazate pe iubire între doi parteneri, principalii hormoni secretați sunt oxitocina și vasopresina. Ambii sunt produși de hipotalamus și ne influențează în mod diferit: femeile sunt mai sensibile la oxitocină, iar bărbații sunt mai sensibili la vasopresină.

Ce fac acești doi hormoni?

Pe scurt, ne fac fericiți. Stimulează eliberarea dopaminei și implicit inducerea unei senzații de satisfacție, de împlinire. În același timp, apar și dependența emoțională și comportamentul obsesiv vizibile în special la începutul relației romantice, când simți că vrei să stai permanent în preajma persoanei iubite.

 

 

Ce spune știința despre iubire

Fie că sărbătorești alături de persoana iubită de Dragobete, fie că nu organizați nimic special, iubirea trebuie prețuită și sărbătorită în fiecare zi. Chiar dacă știința din spatele iubirii nu este ceva extrem de romantic, este destul de fascinant să îți dai seama de complexitatea corpului uman. Așa că azi îți prezentăm o serie de fapte științifice despre iubire:

  • Atât bărbații, cât și femeile trebuie să aibă cantități adecvate de testosteron pentru atracția sexuală. Da, chiar și femeile au mici cantități de testosteron, un hormon sexual masculin. Testosteronul creează dorința, cât și comportamentul agresiv, lucru care te poate împinge de la spate, să alergi după persoana care îți creează această dorință, care te atrage atât de mult.
  • Putem simți și suntem atrași de o persoană care are un sistem imunitar diferit. Poate că ți se pare bizar, dar această concluzie a fost trasă în timpul unui studiu condus de Claude Wedekind, de la Universitatea din Elveția. În cadrul acestui test, el a pus mai multe femei să miroasă tricourile nespălate ale unor bărbați. Rezultatul: femeile au preferat în mod constant mirosul de pe tricourile bărbaților care aveau un sistem imunitar diferit de al lor.
  • Faptul că te îndrăgostești este o dependență comparabilă cu cea de cocaină sau nicotină. Dopamina, o substanță chimică ce este eliberată în timpul stadiului inițial (atracția) al unei relații este, de asemenea, activată atunci când o persoană folosește substanțe precum cocaina sau nicotina. Dopamina îți dă acel "impuls" de plăcere, acea senzație de fericire care face ca drogurile să îți dea dependență. Totodată, ea stimulează secreția de testosteron, care este esențial pentru atracția sexuală.
  • Dragostea te poate determina să faci lucruri nebunești, la propriu. Iată un lucru pe care probabil nu îl știai despre iubire: faptul că poate duce la o infatuare gravă. Aceleași niveluri de serotonină care scot la iveală infatuarea se găsesc în acele persoane care suferă de tulburarea obsesiv-compulsivă, care este genul de tulburare ce are legătură cu anxietatea. Probabil de aceea nu poți să te gândești la nimeni altcineva atunci când te-ai îndrăgostit.
  • Iubirea trebuie să fie "oarbă" de dragul supraviețuirii speciei. Pare să nu conteze ceea ce îți spun alții despre noul tău partener - el sau ea este întotdeauna perfect/ă în ochii noștri. Această "orbire" este esențială pentru noi, pentru a merge mai departe în relație, și este de obicei necesară pentru a pătrunde în următorul stadiu, cel legat de atașament, așa cum îl numesc oamenii de știință. Atașamentul este necesar pentru ca partenerii să rămână îndrăgostiți suficient de mult timp ca să aibă și ca să crească copii, cu alte cuvinte, pentru a popula planeta.
  • Celulele tale nervoase funcționează mai bine în primul an de iubire. O proteină din corpul nostru, numită factor de creștere a nervului (Nerve Growth Factor sau NGF), care este importantă pentru funcționarea anumitor celule nervoase, pare să "înflorească" în primul an de relație, când ești îndrăgostit(ă). Practic, simțurile noastre sunt "ascuțite", iar răspunsul "luptă" sau "fugi" este mai activ în timpul iubirii care e la început, e încă "tânără".

În concluzie, iubirea este o emoție complexă care poate afecta oamenii din punct de vedere fizic și psihologic. Iubirea poate avea efecte benefice asupra sănătății mentale și fizice ale unei persoane, dar poate și provoca stres și anxietate în unele cazuri. Este important să fim conștienți de efectele iubirii asupra sănătății noastre și să încercăm să menținem o relație sănătoasă și echilibrată cu persoana iubită.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Dopamine and serotonin: influences on male sexual behavior” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15488546/#:~:text=Dopamine%20in%20the%20nigrostriatal%20tract,patterns%2C%20and%20specifically%20sexual%20motivation.
“Love promotes health” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15990734/ 
“Lust, attraction, and attachment in mammalian reproduction” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26197356/ 
“Reward, Addiction, and Emotion Regulation Systems Associated With Rejection in Love” - https://www.researchgate.net/publication/44575621_Reward_Addiction_and_Emotion_Regulation_Systems_Associated_With_Rejection_in_Love 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0