De Dragobete, analizam iubirea din punct de vedere stiintific

Te-ai gandit vreodata la iubire din punct de vedere... stiintific? Iti spunem astazi, de Dragobete, cum functioneaza din punct de vedere chimic si mental aceasta emotie pe care o simtim.

La nivel general, iubirea este definita ca o legatura emotionala puternica, un mix intre atasament, atractie sexuala si grija.

De ce suntem mai fericiti in preajma partenerului?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cand iubim pe cineva, prezenta lui activeaza anumite regiuni ale creierului nostru: hipocampul, hipotalamusul si cortexul anterior. Acest lucru duce la inhibarea anxietatii, la cresterea increderii si la reducerea comportamentului defensiv.

Altfel spus, cand iubim suntem mai deschisi, mai toleranti, mai pozitivi. In timp ce anumite zone ale creierului se activeaza, altele isi reduc activitatea - amigdala si cortexul frontal - si se reduce implicit posibilitatea de a dezvolta emotii negative.

Furtunile hormonale

In cazul unei conexiuni bazate pe iubire intre doi parteneri, principalii hormoni secretati sunt oxitocina si vasopresina. Ambii sunt produsi de hipotalamus si ne influenteaza in mod diferit: femeile sunt mai sensibile la oxitocina, iar barbatii sunt mai sensibili la vasopresina. 

Ce fac acesti doi hormoni? Pe scurt, ne fac fericiti. Stimuleaza eliberarea dopaminei si implicit inducerea unei senzatii de satisfactie, de implinire. In acelasi timp, apar si dependenta emotionala si comportamentul obsesiv vizibile in special la inceputul relatiei romantice, cand simti ca vrei sa stai permanent in preajma persoanei iubite.

Ce spune stiinta despre iubire

Fie ca sarbatoresti alaturi de persoana iubita de Dragobete, fie ca nu organizati nimic special, iubirea trebuie pretuita si sarbatorita in fiecare zi. Chiar daca stiinta din spatele iubirii nu este ceva extrem de romantic, este destul de fascinant sa iti dai seama de complexitatea corpului uman. Asa ca azi iti prezentam o serie de fapte stiintifice despre iubire:

Atat barbatii, cat si femeile trebuie sa aiba cantitati adecvate de testosteron pentru atractia sexuala. Da, chiar si femeile au mici cantitati de testosteron, un hormon sexual masculin. Testosteronul creeaza dorinta, cat si comportamentul agresiv, lucru care te poate impinge de la spate, sa alergi dupa persoana care iti creeaza aceasta dorinta, care te atrage atat de mult.

Putem simti si suntem atrasi de o persoana care are un sistem imunitar diferit. Poate ca ti se pare bizar, dar aceasta concluzie a fost trasa in timpul unui studiu condus de Claude Wedekind, de la Universitatea din Elvetia. In cadrul acestui test, el a pus mai multe femei sa miroasa tricourile nespalate ale unor barbati. Rezultatul: femeile au preferat in mod constant mirosul de pe tricourile barbatilor care aveau un sistem imunitar diferit de al lor.

Faptul ca te indragostesti este o dependenta comparabila cu cea de cocaina sau nicotina. Dopamina, o substanta chimica ce este eliberata in timpul stadiului initial (atractia) al unei relatii este, de asemenea, activata atunci cand o persoana foloseste substante precum cocaina sau nicotina. Dopamina iti da acel "impuls" de placere, acea senzatie de fericire care face ca drogurile sa iti dea dependenta. Totodata, ea stimuleaza secretia de testosteron, care este esential pentru atractia sexuala. 

Dragostea te poate determina sa faci lucruri nebunesti, la propriu. Iata un lucru pe care probabil nu il stiai despre iubire: faptul ca poate duce la o infatuare grava. Aceleasi niveluri de serotonina care scot la iveala infatuarea se gasesc in acele persoane care sufera de tulburarea obsesiv-compulsiva, care este genul de tulburare ce are legatura cu anxietatea. Probabil de aceea nu poti sa te gandesti la nimeni altcineva atunci cand te-ai indragostit.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iubirea trebuie sa fie "oarba" de dragul supravietuirii speciei. Pare sa nu conteze ceea ce iti spun altii despre noul tau partener - el sau ea este intotdeauna perfect/a in ochii nostri. Aceasta "orbire" este esentiala pentru noi, pentru a merge mai departe in relatie, si este de obicei necesara pentru a patrunde in urmatorul stadiu, cel legat de atasament, asa cum il numesc oamenii de stiinta. Atasamentul este necesar pentru ca partenerii sa ramana indragostiti suficient de mult timp ca sa aiba si ca sa creasca copii, cu alte cuvinte, pentru a popula planeta.

Celulele tale nervoase functioneaza mai bine in primul an de iubire. O proteina din corpul nostru, numita factor de crestere a nervului (Nerve Growth Factor sau NGF), care este importanta pentru functionarea anumitor celule nervoase, pare sa "infloreasca" in primul an de relatie, cand esti indragostit(a). Practic, simturile noastre sunt "ascutite", iar raspunsul lupta sau fugi este mai activa in timpul iubirii care e la inceput, e inca "tanara".

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0