Bullyingul sau hartuirea la locul de munca: cum recunosti semnele?

Credeai că bullying-ul se întâmplă doar în școli sau la locurile de joacă? Specialiștii în psihologie spun că fenomenul poate fi prezent în orice tip de comunitate sau în orice grupuri, inclusiv la locul de muncă. 

Din păcate, de multe ori, fenomenul bullying se ascunde sub mai multe măști sau forme (nu doar bullying fizic, ci și verbal) și poate că nu este tocmai ușor să fie recunoscut din prima la serviciu, dar asta nu înseamnă că nu există. Îți propunem ca, din acest articol, să afli mai multe despre hărțuirea la locul de muncă, cine sunt țintele și cum se poate rezolva problema.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum sunt definite bullying-ul și hărțuirea la locul de muncă?

Hărțuirea, în termeni generali, este o conduită ori un comportament nedorite de persoana vizată din partea altei persoane, afectând demnitatea femeilor și a bărbaților la locul de muncă. Situația poate fi legată de vârsta, genul, rasa, religia, orientarea sexuală, naționalitatea, o dizabilitate sau orice altă caracteristică personală a individului. Totodată, hărțuirea poate fi un incident izolat sau, dimpotrivă, poate fi persistentă.

Bullying-ul poate fi caracterizat ca un comportament ofensator, intimidant (persoana care este țintită se simte intimidată de agresor), răuvoitor sau insultător; poate fi caracterizat ca un abuz de putere sau ca o întrebuințare greșită a puterii, prin mijloacele destinate să îl submineze, să îl umilească, să îl denigreze sau să îl rănească pe cel care este țintă.

Esența acestor concepte este următoarea: acțiunile sau comentariile venite din partea unor colegi de la locul de muncă sunt văzute de către destinatar (ținta bullying-ului) ca fiind înjositoare, degradante și de neacceptat.

Cum îți dai seama dacă ești sau nu hărțuit („bullied”) la locul de muncă?

În ciuda preconcepțiilor, nu toate formele de bullying sunt fizice (deci nu vorbim de o agresiune fizică), iar hărțuirea la locul de muncă poate să se ascundă sub multe forme. De aceea, poate fi dificil să dovedești că ești hărțuit sau că te simți amenințat atunci când te afli la serviciu.

Pentru a determina dacă șeful sau unii dintre colegii tăi de muncă te hărțuiesc sau nu, dacă ești o țintă a fenomenului bullying sau nu, pune-ți următoarele întrebări și încearcă să răspunzi cât mai sincer la ele:

  • Mă simt intimidat sau amenințat de cineva la locul de muncă?
  • Sunt umilit sau ridiculizat în mod regulat, în fața colegilor mei de la locul de muncă?
  • Mi s-au pus porecle de o anumită persoană, iar aceste nume nedorite s-au răspândit și le-au aflat și alții?
  • Eforturile mele pe plan profesional sunt în mod constant subevaluate sau neglijate ori trecute cu vederea de superiorul meu direct?
  • Simt că mi se face rău sau că mi-e greață când sunt nevoit să lucrez cu un anumit coleg sau cu managerul direct?

Psihologii spun că dacă răspunsul la aceste întrebări este „Da”, atunci există o probabilitate destul de mare să fii ținta bullyingului la locul de muncă. E bine de știut că bullying-ul poate da naștere stresului și anxietății în rândul multor angajați și că este unul dintre cei mai mari factori care contribuie la problemele generale de sănătate care apar pe fondul stresului. Aici putem menționa stările dese de anxietate, atacurile de panică și chiar depresia clinică. În unele cazuri tragice, bullying-ul poate duce chiar și la sinucidere.

Cine sunt țintele bullying-ului la locul de muncă?

Aproape orice persoană se poate confrunta cu hărțuirea la locul de muncă. Mulți angajați sunt agresați și abuzați la locul de muncă, iar bullyingul poate să aibă mai multe forme. Potrivit experților, cel mai adesea, următoarele persoane sunt țintele agresorilor:

Angajații competenți

Este posibil să fii luat în vizor de un bully la locul de muncă deoarece primești multă atenție (în sensul pozitiv) pentru munca pe care o depui. Dacă ești o persoană inteligent, determinată, creativă și contribui în mod regulat cu idei noi și inovatoare, drept consecință, un bully te poate lua în vizor deoarece se simte inferior sau deoarece se îngrijorează că munca sa este pusă într-un con de umbră de munca depusă de tine.

Angajații mai singuratici și care nu vor să intre în confruntări

Dacă ești o persoană introvertită, anxioasă sau mai supusă și gata să facă pe plac celor din jur, ai un risc mai mare să fii ținta unui bully la locul de muncă decât persoanele care sunt extravertite. În plus, există unele dovezi care arată că depresia de care suferă o persoană și alte boli sau afecțiuni asociate cu stresul ar putea atrage atenția unui bully.

Angajații care îi ajută pe ceilalți colegi

Dacă te descrii că fiind o persoană căreia îi pasă cum se simt ceilalți la locul de muncă și căreia îi place colaboreze și să își ajute colegii care au nevoie, și acest lucru poate fi un motiv de bulying. Pentru un bully de la locul de muncă, aceste trăsături îi fură puterea pe care o deține la birou. Acesta vrea să dețină controlul și să tragă toate sforile, așa că este posibil să devii o țintă dacă ești genul de angajat care lucrează bine în echipă și își susține colegii. Asta nu înseamnă, însă, că trebuie să îți schimbi tu comportamentul.

Angajații care sunt populari sau foarte plăcuți de ceilalți

În ciuda miturilor, nu toate țintele bullying-ului sunt persoane singuratice, izolate, care nu au prieteni și care nu socializează la locul de muncă. De multe ori, hărțuirea la locul de muncă are ca țintă chiar angajații care sunt populari, bine văzuți și plăcuți de ceilalți.

Ce poți face dacă ești hărțuit la locul de muncă?

Bullying-ul la locul de muncă este fără îndoială una dintre cele mai neplăcute situații de viață, fiind vorba de un loc în care mergi zi de zi. Mai ales dacă îți place munca ta și simți că ai avantaje fiind în acel loc și nu vrei să renunți, e cu atât mai dificil să accepți că există o asemenea problemă. Iată câteva măsuri pe care le poți lua dacă te confrunți cu bullying-ul la locul de muncă.  

Documentează incidentele

În primul rând, începe să ții un jurnal detaliat în care să înregistrezi data, ora, locul și descrierea incidentelor de hărțuire pe care le-ai experimentat la serviciu. Menționează orice martori la incidente sau alte dovezi relevante. Această evidență poate fi utilă mai târziu, atunci când raportezi problema.

Cunoaște-ți drepturile

Caută informații pe internet sau roagă pe cineva de încredere să te ajute cu documentarea despre politicile companiei privind hărțuirea la locul de muncă și despre legile existente și reglementările în vigoare în domeniul muncii. Acest lucru îți va oferi o bază solidă în abordarea problemei.

Caută sprijinul unui coleg de încredere

Stai de vorbă despre această situație cu un coleg cu care te înțelegi bine pentru a obține eventuale sfaturi, dar și susținere – deși este posibil ca, dacă ești agresat des, să existe deja și alți colegi care cunosc situația și să fie dispuși să te susțină, mai ales că poate și ei au probleme provocate de aceeași persoană. 

Discută situația cu superiorul tău direct

Dacă simți că ești agresat psihologic sau în alte moduri de un coleg de serviciu, poți merge la superiorul tău direct să îi detaliezi problema. Explică-i care este comportamentul adoptat de colegul bully, ce te supără, dacă este vorba de un anumit incident, când s-a întâmplat și care sunt dovezile (e-mailuri, mesaje pe telefon etc.) sau dacă este vorba de un comportament regulat. Șeful direct ar trebui, ca urmare a raportprii tale, să investigheze și să rezolve situația.

Raportează incidentele direct la HR

Dacă șeful tău nu ia nicio măsură sau dacă chiar el este persoana care te agresează, urmează procedura de raportare internă a companiei tale. De obicei, acest lucru implică contactarea departamentului de resurse umane (HR) sau a unei persoane desemnate pentru astfel de situații. Oferă o declarație scrisă care descrie incidentele și furnizează toate probele pe care le-ai colectat. Dacă există colegi sau alți martori care pot confirma incidentele de hărțuire, poți solicita sprijinul lor în timpul procesului de investigare. Martorii credibili pot aduce mai multă greutate reclamației tale. 

Caută sprijin extern

Vorbește cu un avocat specializat în dreptul muncii pentru a obține consultanță juridică și pentru a-ți înțelege drepturile. Dacă raportarea internă nu rezolvă problema de bullying sau dacă suferi consecințe negative în urma raportării, avocatul îți poate oferi îndrumări cu privire la pașii pe care îi poți urma și la opțiunile legale disponibile, cum ar fi depunerea unei plângeri la forul de reglementare corespunzător sau intentarea unei acțiuni în instanță. 

Protejează-ți sănătatea mintală și emoțională

Hărțuirea la locul de muncă poate avea un impact semnificativ asupra sănătății tale mintale și chiar fizice. Caută, deci, sprijin în afara locului de muncă, prin alegerea unui psihoterapeut care te va învăța anumite tehnici pentru a trece cu bine peste această problemă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Bullying at work 
https://www.nhs.uk/mental-health/advice-for-life-situations-and-events/support-for-workplace-bullying/
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse - Hotărâre privind aprobarea metodologiei cadru de aplicare a Ghidului standardizat privind hărțuirea pe criteriul de sex și hărțuirea morală la locul de muncă
https://mfamilie.gov.ro/1/wp-content/uploads/2022/12/HG-HARTUIRE-MORALA-LA-LOCUL-DE-MUNCA.pdf


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0