Cum afecteaza obezitatea performantele la locul de munca

Obezitatea este o afecțiune din ce în ce mai des întâlnită în zilele noastre. Printre factorii care contribuie la instalarea acesteia se numără: alimentația dezechilibrată, stresul, stilul de viață agitat, precum și obiceiurile nesănătoase.

Obezitatea afectează atât viața personală a pacientului, cât și pe cea socială și pe cea profesională. Caracterizată de un indice de masă corporală (pe care ți-l poți calcula și tu aici, gratuit, pe DOC.ro) mai mare de 30, obezitatea mai are un efect mai puțin cunoscut: afectează și performanțele de la locul de muncă.

Statisticile recente ale Organizației Mondiale a Sănătății indică faptul că în 2016, peste 1,9 miliarde de adulți (cei de 18 ani și peste) au fost definiți ca fiind supraponderali, dintre care 650 de milioane erau obezi. De asemenea, statisticile au raportat că o mare parte a populației lumii trăiește în țări în care excesul de greutate sau obezitatea ucide mai mulți oameni decât subponderabilitatea 1.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Există multe cauze potențiale pentru obezitate, variind de la probleme genetice, dietă, afecțiuni mentale și probleme emoționale. Adesea, obezitatea este cauzată de o combinație de astfel de probleme, motiv pentru care este clasificată ca o afecțiune medicală.

Ce efecte are obezitatea asupra sănătății

Efectele directe ale obezității asupra sănătății sunt recunoscute pe scară largă. Obezitatea joacă un rol critic ca factor de risc pentru boli cardiovasculare și mortalitate, deși mecanismele sale patogene nu sunt pe deplin înțelese. Totodată, obezitatea crește prevalența și severitatea factorilor de risc cardiovascular, inclusiv diabetul de tip II, colesterolul LDL („rău”) crescut, colesterolul HDL („bun”) redus și hipertensiunea arterială sistoică și diastolică.

De asemenea, independent de alți factori de risc, obezitatea a fost direct asociată cu riscuri crescute de evenimente coronariene fatale. În consecință, contribuția obezității la morbiditatea și mortalitatea cardiovasculară în populația activă este substanțială. De asemenea, obezitatea este un factor de risc important pentru numeroase alte boli, de la ficatul gras și ciroză la insuficiență renală cronică și de la osteoartrită la apnee obstructivă în somn.

În ce mod afectează obezitatea activitatea profesională a pacientului

Obezitatea poate avea efecte ample asupra capacității de muncă a unei persoane, afectând aproape fiecare activitate fizică pe care o desfășoară. De asemenea, poate avea un impact emoțional și mental semnificativ asupra unei persoane, fiind adesea un factor care contribuie la depresie și alte afecțiuni și boli mintale.

Lucrătorii obezi sunt, în general, mai puțin productivi decât lucrătorii care nu au probleme cu greutatea, deoarece se confruntă cu mai multe limitări. Ei petrec mai mult timp îndeplinind sarcini sau nu sunt capabili să facă față cerințelor fizice de la locul de muncă.

Un studiu mai vechi realizat în Statele Unite ale Americii (SUA) a arătat că aproximativ 4% dintre problemele de productivitate legate de sănătate au fost predominante la persoanele obeze. S-a demonstrat că există o creștere a absenteismului de una până la două zile anual pentru lucrătorii americani obezi, comparativ cu cei cu greutate normală.

Cei care lucrează de acasă pot avea în mod indirect un risc crescut de obezitate (secundar cu mobilitatea redusă și accesul mai ușor la alimente sau băuturi acasă, fără a fi nevoie să iasă afară). Specialiștii au descoperit că lucrătorii obezi au fost semnificativ mai predispuși decât omologii lor cu greutate normală să producă și muncă de proastă calitate și să raporteze limitări în cantitatea sau tipul de muncă pe care sunt capabili să o întreprindă. Aceștia spun și că angajații obezi se confruntă cu mai multe dizabilități și zile de lucru pierdute decât angajații cu o greutate normală. 

Absenteism

Obezitatea este asociată cu rate substanțial crescute de absenteism (adică mai multe zile fără muncă) și prezenteism (adică productivitate redusă la locul de muncă). Lucrătorii obezi au concedii medicale mai lungi față de cei care nu au probleme cu greutatea.

Mai mult, potrivit unui sondaj privind sănătatea și bunăstarea la locul de muncă din 2018, oamenii de știință au constatat că printre cele mai frecvente cauze ale absenței pe termen lung la locul de muncă au fost:

  • Tulburări mintale (56%)
  • Leziuni musculo-scheletice (50%)
  • Stresul (50%)
  • Afecțiuni medicale acute (48%)
  • Leziuni/accidente de muncă (19%)

Oboseala care se instalează rapid și persistă 

Din cauza obezității, pacientul obosește mai rapid atunci când face efort fizic. Totodată, acesta este mai obosit, în general, dacă suferă de apnee în somn. Sindromul de apnee obstructivă în somn afectează calitatea somnului – de aceea de multe ori pacienții supraponderali se plâng de epuizare în timpul zilei.

Vrei să afli mai multe despre tine?

Durerile de spate 

O problemă des întâlnită în rândul persoanelor supraponderale constă în durerea de spate recurentă. Durerile de spate pot afecta concentrarea la locul de muncă, însă totodată pot crește și nevoia de concediu medical. Zilele în care pacientul lipsește de la serviciu din cauza durerilor de spate îi pot afecta acestuia performanțele profesionale.

Mobilitatea redusă

Kilogramele în plus pun presiune sporită pe sistemul osos, dar și pe articulații, reducând în timp mobilitatea pacientului. Mobilitatea redusă poate îngreuna activitatea la locul de munca în cazul pacienților obezi. Din acest motiv,   persoanele obeze sunt incapabile să îndeplinească multe dintre sarcinile necesare pentru a depune muncă fizică. Această incapabilitate poate implica probleme de mobilitate, precum și dificultăți de a sta în picioare, de a se așeza, de a se apleca sau de a ridica.

Pentru că obezitatea și supraponderalitatea afectează mobilitatea și flexibilitatea pacienților, pacienții nu sunt capabili să-și îndeplinească sarcinile la locul de muncă. În plus, asta îi pot expune unui risc mai mare de rănire, în special leziuni musculo-scheletice, în comparație cu lucrătorii care au o greutate sănătoasă.

Obezitatea nu are, în general, un efect negativ direct asupra capacității unei persoane de a efectua activități sedentare. Cu toate acestea, multe dintre efectele secundare ale obezității, inclusiv incapacitatea de a sta pe scaun pentru perioade lungi de timp și depresia indusă de obezitate, îi pot împiedica pe pacienți să efectueze o muncă sedentară.

Bolile asociate 

Persoana care suferă de obezitate poate dezvolta o serie de afecțiuni asociate și complicații printre care: probleme musculo-scheletice, boli cardiovasculare, dificultăți de respirație, astm și boli respiratorii, somnolență și oboseală în timpul zilei, depresie, probleme psihologice și hipertensiune. Aceste boli pot afecta calitatea vieții pacientului, lucru ce se răsfrânge și asupra performanțelor sale de la locul de muncă.

Ce pot să facă pacienții obezi 

Așadar, kilogramele în plus nu afectează numai stima de sine și starea de sănătate, ci pot avea un impact negativ și asupra carierei pacienților diagnosticați cu obezitate. De aceea, problemele de greutate nu trebuie neglijate, ci trebuie tratate în stadiu incipient.

În vederea reducerii greutății, pacientul trebuie să facă o serie de modificări la capitolul alimentație și stil de viață, astfel încât kilogramele în plus să fie eliminate. Menținerea greutății este la fel de importantă, de aceea stilul de viață sănătos trebuie menținut și după atingerea greutății ideale.

În companiile mari se poate chiar să se colaboreze cu un nutriționist, astfel încât angajații să beneficieze de un program alimentar personalizat, iar angajatorul să suporte cheltuielile. Obezitatea nu te împiedică să fii performant, ci îți îngreunează puțin situația, reducând calitatea vieții. Poți să excelezi pe plan profesional, indiferent de greutatea pe care o ai. Însă dacă ajungi la un indice de masă corporală sănătos, te vei simți mai bine în pielea ta și, totodată, vei fi mai sănătos. 

Ce poți face în timpul programului zilnic de la serviciu, pentru a-ți crește productivatea: 

  • Nu renunță la mesele principale ale zilei, indiferent de cât de ocupat ești.
  • Fă alegeri alimentare înțelepte – poți să îți pregătești pachet de acasă ori să îți comanzi mâncare sănătoasă (mare atenție, însă, la mâncarea comandată, care de multe ori conține grăsimi în exces, sare sau zahăr).
  • Poți chiar să-ți împarți mesele pe parcursul zilei, împărțind cele trei mese tipice pe zi în cinci mese mai mici în câteva ore.  
  • Ține-ți pe birou întotdeauna gustări sănătoase, cu care să îți potolești foamea între mesele principale ale zilei (un măr, o banană, o pară, un borcan cu migdale, fructe deshidratate ori o caserolă cu fâșii de legume). Nucile, fructele de pădure și conopida sunt exemple de alimente sănătoase și prietenoase pentru creier, ajutând să te menții concentrat.
  • Ține-ți pe birou o sticlă plină cu apă și un pahar mare – propune-ți să termini sticla cu apă înainte de a pleca de la birou, seara.
  • De ziua ta, servește-ți colegii cu prăjituri de casă, făcute din ingrediente naturale și, de preferat, fără zahăr.
  • Atunci când este ziua unui coleg, abține-te și nu mânca prăjituri, însă fă-o într-un mod politicos, fără să refuzi direct.
  • Statul pe scaun este, mai nou, considerat „noul fumat”. Creierul tău ar putea să semene cu cineva cu demență dacă stai prea mult timp pe scaun, mai ales că sedentarismul crește riscul de boli de inimă, diabet, cheaguri de sânge și mortalitate. Prin urmare, la fiecare oră, ia-ți o pauză de 10 minute, timp în care vei urca/cobori scările ori te vei plimba în zona în care se află biroul tău.
  • O imagine de sine negativă influențează respirația superficială, ceea ce duce la o respirație inadecvată pentru plămânii tăi și limitează gama de mișcare a diafragmei. Acest lucru contribuie la senzația de lipsă de aer și îți afectează sănătatea. Practicarea unui răspuns relaxant, cum ar fi respirația atentă, te poate ajuta.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Oxford Academic  - Obesity and the workplace
https://academic.oup.com/occmed/article/61/4/220/1375467
Disability Benefits Center - Can I Work With Obesity?
https://www.disabilitybenefitscenter.org/disability-work/obesity
1 Studiul „Obesity and Work”, 2019, Institute for Employment Studies, Zofia Bajorek, Stephen Bevan
https://www.employment-studies.co.uk/system/files/resources/files/526.pdf


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0