5 reguli de aur in materie de dezvoltare personala

Folosește tehnicile de dezvoltare personală pentru a deveni o variantă mai bună, dar și mai fericită a ta. Toată lumea vorbește despre această dezvoltare personală, însă știi ce presupune, concret? Iată câteva reguli care sperăm să îți fie de ajutor!

Dezvoltarea personală este un proces care durează toată viață, în timpul căruia îți vei stabili calitățile și abilitățile și vei face tot posibilul pentru a le exploata la adevăratul potențial. În acest fel, vei da randament și totodată vei fi împlinit și fericit.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dezvoltare personală – reguli importante

Iată 5 reguli care nu trebuie să îți scape din vedere, în materie de dezvoltare personală:

1. Fii conștient

Pentru a putea evolua, trebuie să fii conștient. În primul rând, acceptă-te așa cum ești, apoi evaluează-ți cinstit defectele și calitățile, monitorizează-ți și analizează-ți în permanentă reacțiile și așa vei reuși să aduci îmbunătățiri propriei persoane.
Întreabă-te mereu care e motivația din spatele faptelor/ gândurilor/ vorbelor tale, întreabă-te cum ai fi preferat să te comporți într-o anumită situație, dar și ce trebuie să schimbi la tine pentru că lucrurile să se desfășoare mai bine data viitoare.
Fii sincer cu tine și îți vei da seama unde și ce trebuie să modifici. Pe măsură ce vei fi mai conștient de faptul că orice ți se întâmplă în viață e o consecință a unei acțiuni și că aproape nimic nu e întâmplător, îți vei modela adecvat comportamentul viitor.

2. Stabilește-ți obiectivele

Un pas important în această dezvoltare personală este reprezentat de obiective. Pentru a parcurge un drum, trebuie, înainte de toate, să știi destinația. Așadar, conturează-ți obiectivele pe termen mediu și lung și apoi ține cont de acestea, indiferent ce ai face. Asta înseamnă că orice decizie iei, trebuie să o iei ținând cont de lucrurile pe care îți dorești să le realizezi. Având în permanență obiectivele clare în minte, îți vei păstra motivația.

3. Îmbrățișează schimbarea

Dacă îți dorești să fii o variantă mai bună și mai fericită a ta, atunci în mod evident va trebui să faci niște schimbări. Pe de o parte, cu cât te agăți mai tare de vechile obiceiuri, cu atât mai greu îți va fi să evoluezi și să reușești ce ți-ai propus. Pe de altă parte, cu cât vei înțelege mai repede că schimbarea poate fi cea care îți aduce împlinire, cu atât mai ușor îți va fi pe această cale.

4. Cunoaște-ți valoarea

Este normal, ba chiar esențial, să îți dorești mai mult de la tine. Însă acest lucru nu înseamnă nici că trebuie să te desconsideri, nici să te supraapreciezi. Evaluează-te, cunoaște-ți valoarea și, dacă nu ești mulțumit, lucrează la tine. Nu te îndoi de tine și nu renunța, deoarece, cu perseverență, poți reuși aproape orice, atât timp cât ești sigur pe tine, știi exact ce îți dorești și faci pași în direcția respectivă.

5. Nu renunța niciodată, orice ar fi

Nimic nu este garantat, mai ales fericirea. Și această conștientizare ține tot de dezvoltare personală. Trebuie să înțelegi că sunt perioade în care îți va fi mai greu să răzbești, așa cum sunt perioade în care lucrurile se întâmplă de la sine, fără să simți că depui vreun efort. Este extrem de important să nu renunți niciodată, indiferent cât de complicate ar părea lucrurile. Nu te abate de la drumul tău, găsește-ți întotdeauna resursele să o iei de la capăt și atunci lucrurile vor căpăta de fiecare dată sens.  

Odată ce conștientizezi că tu ești cel care poate transforma lucrurile în bine, totul va avea mai mult sens. Dacă simți că ai nevoie de ajutor, nu ezită să îl ceri. Îți poți căuta un mentor, care să te inspire pe drumul către un sine mai fericit, mai capabil și mai împlinit.

Găsește lucrurile care îți plac, care trezesc în tine o pasiune de nestăvilit, apoi fă din ele un sens al vieții și așa îți va fi mult mai ușor să înaintezi. Dacă îți stabilești obiective care nu au legătură cu cine ești, care nu te pasionează și care doar sunt „la modă” printre cunoscuți sau pe rețelele de socializare, riscul este să nu te poți ține de ele. Foarte important este să înveți și din greșelile proprii, dar și din greșelile celor din jur. Acționează cumpătat și învață cum să-ți recapeți echilibrul și așa vei reuși să fii, indiferent de situație, mândru de tine.  

Cum să îți stabilești un obiectiv și cum să îl atingi?

Stabilirea obiectivelor este un proces important pentru a avea succes în viață. În continuare, îți vom oferi câteva îndrumări despre cum să îți stabilești un obiectiv și cum să îl atingi:

Gândește-te la un obiectiv clar și specific

În loc să îți stabilești ceva foarte vag și nedefinit, gândește-te la ce dorești să realizezi și formulează obiectivul într-un mod clar și specific. În loc să spui la modul general „Vreau să slăbesc”, spune-ți la modul specific „Vreau să slăbesc 5 kilograme până la finalul lunii viitoare”.

Fii realist

Stabilește-ți un obiectiv care este realizabil. Deși este important să îți depășești limitele și să îți dorești să obții lucruri mari, este important să ai un obiectiv care să fie realist și care să țină cont de timpul și resursele disponibile. Sunt 5 kilograme pierdute un obiectiv realist de atins într-o lună? Cere sfatul medicului de familie și află dacă este sănătos să slăbești atât într-o lună. 

Stabilește-ți un termen limită

Atribuie-ți un termen limită clar și specific pentru a te ajuta să rămâi motivat și să-ți îndeplinești obiectivul. Ca să continuăm cu exemplul de mai sus, ai la dispoziție o lună ca să pierzi 5 kg.

Împarte obiectivul în etape mai mici

Dacă obiectivul pare prea mare și îți pare dificil să îl atingi, împarte-l în etape mai mici, astfel încât să poți obține progrese mai mici și mai realizabile. În loc să te gândești la toată luna, împarte obiectivul pe săptămâni. Stabilește singur sau împreună cu medicul de familie ce ai de făcut în fiecare săptămână, ce să mănânci, câte mese să iei pe zi, ce ai voie să bei, câtă mișcare să faci etc.

Creează un plan de acțiune

Stabilește un plan de acțiune clar și specific pentru a te ajuta să ajungi la obiectivul tău. Acest plan trebuie să includă pași specifici pe care trebuie să îi faci și o metodă pentru a măsura progresul tău.

Monitorizează-ți progresul

În timp ce lucrezi la atingerea obiectivului tău, monitorizează-ți progresul și fă ajustări dacă este necesar. Acest lucru te va ajuta să rămâi motivat și să fii în controlul situației. De exemplu, cântărește-te o zi da, o zi nu. Observând că pierzi câte puțin în greutate, acest lucru te va încuraja să mergi mai departe.

Fii răbdător

Obținerea obiectivului tău poate fi un proces îndelungat și dificil. Fii răbdător și continuă să muncești pentru a-ți atinge obiectivul. Dacă te gândești inițial că o lună nu înseamnă mult, e posobil ca atunci când chiar începe luna respectivă să vezi că fiecare zi trece mai greu decât ai crezut. Ai răbdare și, dacă simți că ai zile mai grele, stai de vorbă cu cineva care să te susțină în demersul tău.

Fii perseverent

În timp ce lucrezi la atingerea obiectivului tău, nu renunța înainte de a-l atinge. Este posibil ca pe parcursul procesului să ai zile mai proaste, în care să te descurajezi sau să nu mai vezi un progres, însă gândește-te că e ceva temporar și că, chiar dacă ieri nu ai slăbit decât 100 de grame, e foarte posibil ca mâine să slăbești 300. Fii perseverent și continuă să muncești pentru a-ți îndeplini obiectivul, chiar dacă întâmpini obstacole sau eșecuri temporare.

Cum să te evaluezi cinstit?

Autoevaluarea este un proces important pentru a te ajuta să îți dezvolți abilitățile și să îți îmbunătățești performanța într-un anumit domeniu. Iată cum poți să te evaluezi obiectiv:

Analizează-ți performanța

Începe prin a analiza performanța ta într-un anumit domeniu. Fii sincer cu tine însuți și identifică atât punctele tale forte, cât și cele slabe.

Folosește criterii obiective

Pentru a te evalua obiectiv, utilizează criterii obiective. În loc să te bazezi pe sentimentele tale, utilizează date concrete, cum ar fi rezultatele obținute, feedback-ul primit de la sepcialiști în domeniu și indicatorii de performanță relevanți.

Ia în considerare diferitele perspective

Încearcă să vezi lucrurile din mai multe perspective. În timp ce propria ta perspectivă este importantă, ia în considerare și punctul de vedere al altor persoane care au mai multă experiență în domeniul care te interesează.

Fii deschis la feedback

Ascultă cu atenție feedback-ul primit de la specialiști și încearcă să îl iei în considerare în evaluarea ta. Chiar dacă părerile altora despre activitatea ta pot fi greu de primit și acceptat uneori, este important să fie luate considerare dacă acele persoane sunt specialiste în acel domeniu și să încerci să le utilizezi pentru a-ți îmbunătăți performanța.

Vrei să afli mai multe despre tine?

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Berkeley - Self-Growth: Definition, Examples, & Tips
https://www.berkeleywellbeing.com/self-growth.html
MindTools - Golden Rules of Goal Setting 
https://www.mindtools.com/a5g2h6s/golden-rules-of-goal-setting


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0