3 tipuri de tradare care pot ruina o relatie

Când te gândești la o relație fericită, cuvântul „trădare” poate fi asociat cu evenimente mai grave sau mai puțin grave, căci fiecare cuplu este diferit. În acest articol vorbim despre trei exemple de trădare care pot duce la ruptură definitivă într-o relație, dacă nu sunt abordate și rezolvate.

O relație fericită de cuplu poate fi unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care o persoană le trăiește de-a lungul vieții. O astfel de relație este una în care ambii parteneri se simt împliniți, susținuți și iubiți. Aceasta presupune o comunicare deschisă și sinceră, încredere reciprocă, respect, înțelegere, dar și unele compromisuri. În unele cazuri, însă, apar diverse tipuri de trădare care erodează relația.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

O relație fericită implică multe componente

Într-un cuplu fericit, partenerii se simt confortabil și în siguranță unul cu celălalt, petrec timp împreună, dar își respectă și nevoile și spațiul personal. O relație fericită presupune ca ambii parteneri să fie capabili să gestioneze conflictele și să găsească soluții împreună, fără a răni. Un cuplu fericit se bazează pe reciprocitate și pe dorința de a face lucrurile să funcționeze. Ambii parteneri contribuie la relație cu dragoste, afecțiune și atenție, iar aceste sentimente sunt întoarse cu aceeași intensitate.

Indifelitatea poate fi rezultatul mai multor factori

Infidelitatea este cea mai discutată și blamată formă de trădare în societatea noastră, în timp ce relațiile de cuplu sunt cu adevărat distruse de alte trădări care pot părea mult mai mici și mai subtile. Când partenerii renunță unul la altul, zi după zi, încrederea și angajamentul încep să dispară. Chiar și când sunt conștienți de astfel de acțiuni neloiale, partenerii le trec cu vederea pentru că gravitatea faptelor nu li se pare la fel de importantă ca o aventură serioasă.

Nimic mai greșit! Orice încalcă regulile stabilite de comun acord ale unei relații serioase, ca respectul, încrederea și protecția, poate duce la un dezastru în timp. La baza unui act de trădare în cuplu stau două elemente fundamentale: înșelătoria (când îți reprimi adevăratele dorințe de teama unui conflict) și o dorință de apropiere emoțională din afara relației.

Există și alte tipuri de trădare care pot ruina o relație, 3 dintre ele fiind prezentate mai jos. Încrederea reciprocă a partenerilor pierdută de pe urmă acestora poate fi redobândită doar prin confruntarea și asumarea responsabilității pentru faptele fiecăruia.

3 tipuri de trădare care pot strica un cuplu

Există, însă unele comportamente care pot destrăma o relație de cuplu. Cel mai des întâlnit este probabil lipsa de comunicare sau comunicarea inadecvată, alături de control și posesivitate excesivă, dar și unele tipuri de comportament percepute drept trădare a încrederii, precum infidelitatea. 

1. Trădare emoțională

O prietenie platonică poate foarte ușor să crească, zi după zi, atunci când la locul de muncă petreci mult timp alături de un coleg sau o colegă în mod special. Chiar și prietenii pe care ți-i faci la sala de fitness sau la cafenea pot ajunge să-ți amenințe relația de acasă.

Chiar dacă nu se bazează pe sexualitate, aceste relații aduc părțile implicate în situații în care ajung să-și împărtășească detalii intime despre viețile lor. Însă nu în asta constă trădarea. Fiecare persoană are dreptul să-ți facă prietenii pe care și-i dorește, să le facă diverse confidențe și să petreacă timp cu ei. 

O astfel de prietenie devine similară cu o trădare, însă, atunci când ai fantezii de diverse naturi cu această persoană, starea ta se modifică, iar partenerul tău se supără pentru că simte că anumite lucruri nu sunt în regulă și se simte incomod atunci când vă vede împreună.

5 semne că prietenia nu e doar o legătură nevinovată:

1. Prietenia a fost ținută secret.
2. Orice întrebări îți pune partenerul despre această prietenie, răspunsul tău este „nu-ți face griji” sau dai pur și simplu un răspuns menit să-l descurajeze să te mai întrebe ceva.
3. Partenerul de cuplu te-a rugat să pui capăt acestei relații de prietenie, iar tu i-ai spus că nu vei face așa ceva.
4. Știi că ai încălcat într-un fel sau altul limitele relației voastre.
5. Acel prieten a devenit subiectul unor fantezii sau comentarii în momentele de cumpănă ale relației voastre.

Dacă ai bifat măcar una dintre afirmațiile de mai sus, este posibil ca prietenia ta cu persoana respectivă să fie prea intimă.

2. Iubire condiționată

Cuplurile nu mai simt același sprijin reciproc atunci când unul dintre parteneri nu se mai implică în totalitate. Este neplăcut și chiar dureros să simți că partenerul nu îți este mereu alături și că nu face totul pentru relația voastră. În astfel de situații, cel care se simte trădat va da vina pe un anume factor declanșator, când problema este, de fapt, lipsa de angajament. 

Uneori, un partener îl va presa pe celălalt să se mute împreună sau să se căsătorească, în speranța că aceste noi etape din viața lor le vor întări legătură. Din păcate, poate fi greu să trăiești într-un mariaj fericit dacă acesta este construit pe dorința de a crea o legătură puternică, când ar trebui, de fapt, ca mai întâi să apară legătura puternică și abia apoi căsnicia. O legătură superficială nu va rezista în timp și doar va dăuna relației atâta vreme cât va exista.

Cum să cultivi iubirea necondiționată?

Când cuplurile ignoră sau amână discuțiile despre anumite probleme, angajamentul își pierde din importanță și devine ceva superficial. Folosit drept catalizator pentru a se apropia unul de altul, conflictul le oferă cuplurilor șansa de a-și folosi în mod intenționat problemele că pe o șansa de a discuta despre scopuri, temeri și visuri. Motto-ul celor care se iubesc necondiționat ar trebui să sune ceva de genul: „Dragă mea (dragul meu), când ceva te supără, lumea se oprește în loc, iar eu îți sunt alături”.

3. Retragerea emoțională

Izolarea emoțională poate varia de la lucruri importante, ca participarea la o întâlnire de afaceri în locul unei înmormântări de familie, să spunem, la lucruri mai mici, ca evitarea discuțiilor cu partenerul când acesta caută sprijin emoțional. O relație serioasă necesită ca ambii parteneri să se sprijine reciproc în momentele de cumpănă ale vieții și în fața problemelor de zi cu zi. 

La fel și în cazul momentelor fericite. Este adevărat că fiecare persoană se exprimă în stilul său, iar într-o relație, este responsabilitatea amândurora să descopere preferințele celuilalt, ca să poată înțelege ce nevoi are și cum trebuie protejat, iubit și încurajat. Într-unul dintre studiile sale, dr. John Gottman, profesor emerit de psihologie, a descoperit că partenerii fericiți vor căuta sprijin unul la celălalt în 86% din timp, pe când un cuplu nefericit face acest lucru în doar 33% dintre cazuri, ceea ce înseamnă 67% izolare emoțională în restul timpului.

Cum să îmbunătățești legătura emoțională?

Pentru a vă îmbunătăți legătura emoțională, trebuie să vă concentrați pe reconstruirea și înnoirea relației voastre și pe a continua să vă cunoașteți unul pe altul. Învățați să vă deschideți, să vă admirați reciproc și să vă oferiți afecțiune, să căutați sprijin unul în altul mai des.

Dacă vreunul dintre cele trei exemple de mai sus ți se par cunoscute sau te fac să te simți neliniștit, s-ar putea să treci printr-o trădare: a ta sau a partenerului. Nu contează cât de mică sau de mare pare problema acum, important este să o recunoașteți și să încercați să vă reparați împreună relația.

Când este terapia de cuplu o soluție?

Uneori, o relație nu mai poate înainta cu ajutorul celor doi parteneri și atunci poate fi nevoie de un specialist care să îndrume cuplul legat de cum să funcționeze adecvat. 

Comunicarea între voi devine dificilă sau inadecvată

Dacă începeți să vă simțiți frustrați sau neînțeleși unul de celălalt, terapia de cuplu poate ajuta la îmbunătățirea modului în care comunicați și vă înțelegeți reciproc.

Există tensiuni sau conflicte frecvente în relația voastră

Dacă aveți dificultăți în a gestiona conflictele și acestea escaladează în mod regulat, terapia de cuplu poate ajuta la învățarea abilităților de comunicare eficientă și de gestionare a neînțelegerilor. O relație fericită nu este una fără niciun conflict, ci una în care partenerii știu să rezolve problemele eficient atunci când apar.

Aveți dificultăți în a vă conecta și a avea o intimitate emoțională

Dacă vă simțiți distanțați unul față de celălalt, terapia de cuplu poate ajuta la înțelegerea motivelor și a modalităților de a vă reconecta emoțional.

Ați trecut prin evenimente stresante sau traume

Dacă ați trecut prin evenimente precum o boală, un deces, pierderea unui loc de muncă sau probleme financiare mai complicate, acestea pot afecta relația voastră și terapia de cuplu poate ajuta la depășirea acestor probleme.

Există probleme în ceea ce privește sexualitatea sau intimitatea fizică

Dacă există probleme în ceea ce privește sexualitatea sau intimitatea voastră fizică, terapia de cuplu poate ajuta la îmbunătățirea acestui aspecte din relația voastră.

Vrei să afli mai multe despre tine?

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Counseling Center – Healthy vs. Unhealthy Relationships
https://counseling.sa.ua.edu/resources/healthy-vs-unhealthy-relationships/ 

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0