12 greseli care distrug relatia cu partenerul de viata

Numărul divorțurilor și al despărțirilor este în continuă creștere, iar relațiile fără sfârșit rareori mai există. Timpul liber din ce în ce mai limitat, orgoliile și  problemele de comunicare sunt numai câțiva factori care contribuie la erodarea relației.

Iată cele mai comune greșeli ce apar în cuplu, care duc la despărțire!

Așteptările nerealiste

Așteptări nerealiste cu privire la schimbarea pe care partenerul ți-ai dori să o facă de dragul tău – nimeni nu e perfect, însă avem tendința de a uita de fiecare dată acest aspect.  Atunci când începi o relație fiind conștient de defectele partenerului, însă sperând că acesta să se schimbe de dragul tău, pe parcurs, nu faci altceva decât să setezi contextul ideal pentru dezamăgire. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Și chiar dacă poate că partenerul tău încearcă să schimbe ceva pentru a te mulțumi, există riscul ca din această cauză să apară resentimente, deoarece va simți că poate nu-l iubești suficient pentru a-l accepta așa cum este cu adevărat. 

Așadar, dacă nu îți poți accepta partenerul așa cum este, cu bune și cu rele, nu începe o relație, pentru că vei suferi o deziluzie.

Nevoia permanentă de a “câștiga”

Oamenii au tendința de a se certa des pentru că au opinii diferite. Ego-ul este cel care vrea să domine, având ultimul cuvânt de spus. Rareori însă faptul că ai ultimul cuvânt de spus aduce ceva bun pentru relația ta. 

Dacă intri într-un dezacord cu necesitatea de a dovedi că ai dreptate, atunci nu te implici într-adevăr într-o comunicare excelentă cu partenerul sau, chiar mai rău, probabil ignori ceea ce spune acesta, deoarece te concentrezi doar pe cum să îți impui punctul de vedere.  

Ce puteți să faceți atunci când nu puteți să vă puneți de acord:

  • Gândește-te că nimic nu este personal. Cu toții avem tot felul de idei și este cât de normal să fie așa. Nu încerca să îți schimbi partenerul, ci acceptă că acesta are idei diferite de ale tale.
  • Nu mai folosi termenii „corect” și „greșit”. Când nu reușiți să vă puneți de acord cu privire la un subiect, gândește-te că nu este vorba despre dacă ai păreri mai bune sau dacă îți poți convinge partenerul să facă ceva. „A câștiga” o ceartă înseamnă adesea a pierde în relație.
  • Pune-ți mereu întrebarea: „Care este problema noastră și care sunt nevoile noastre?” Vizualizând astfel problema te va ajuta să găsești înțelegere și o posibilă soluție. 
  • Conflictul nu este altceva decât un test.  Atunci când aveți păreri diferite pe un anumit subiect, ascultați-vă reciproc opiniile și trageți o concluzie împreună.

Iar atunci când apare un conflict între voi, încearcă să nu dai bir cu fugiții. A pleca de la o „luptă” s-ar putea să pară lucrul potrivit de făcut în acel moment, dar aceasta este o greșeală majoră în relație pe care trebuie să o eviți.

Uneori ai nevoie de spațiu pentru a te calma și pentru a îți pune în ordine gânturile și asta e în regulă. Dar să pleci pur și simplu fără să-i spui partenerului tău că trebuie să iei o pauză, e dovadă de lipsă de respect față de conversația pe care o ai.  

Un alt important de ținut cont atunci când ai o discuție în contradictoriu cu partenerul de viață este să nu îl întrerupi. E de la sine înțeles că vrei să te faci auzit, dar aceasta nu este o practică bună. Dacă doar aștepți ca cealaltă persoană să nu mai vorbească, pentru a putea începe să-ți exprimi punctul de vedere, atunci înseamnă că nu asculți cu adevărat.

4. Permiterea altor persoane să intervină 

Fie că este vorba despre un membru al familiei ori de un prieten apropiat, a treia persoană prezentă în relația voastră nu va face altceva decât să grăbească finalul relației voastre. Tu și partenerul de viață sunteți singurii în măsură să vă dați cu părerea cu privire la problemele voastre.

De altfel, nici comentariile cu privire la ceilalți membri ai familiei nu fac bine relației. Chiar dacă părinții lui au idei învechite, de exemplu, să tot insiști pe asta nu va face decât să erodeze relația construită de voi. Însă și dacă auzi în mod constant critici din partea familiei lui împotriva ta poate fi, de asemenea, o problemă pentru relația voastră.  

5. Neglijarea nevoilor emoționale și fizice ale partenerului

Este important să știi că neglijarea nevoilor partenerului va produce distanțarea sa care de multe ori este iremediabilă. Asfel că, ceea ce a fost odată o relație apropiată, intimă, poate deveni îndepărtată și rece foarte repede dacă nu petreceți suficient timp de calitate împreună.

Și da, știu, avem o viață modernă, iar cerințele acesteia sunt foarte stresante. Copii, muncă, stres - totul parcă îți acaparează zilele. Dar încearcă în fiecare săptămână, ca într-o zi, să fii mai atent la nevoile partenerei tale. 

Sau, de ce nu?, încearcă să fii spontan, ca să menții vie flacăra iubirii. Nu îți fie teamă să spui „da” unei evadări de weekend în loc de încă un weekend petrecut în fața televizorului.

6. Resentimentele 

Dacă te concentrezi pe lucrurile negative din trecut, relația voastră nu va putea merge înainte. Resentimentele duc întotdeauna la despărțire. Gândește-te că niciunul dintre voi nu este perfect și a fi perfect pentru celălalt este o idee greșită. Ești om și e în regulă să greșim. Adevărul este că toată lumea face greșeli uneori, dar ranchiura nu este benefică pentru viața amoroasă pe termen lung.

7. Nerespectarea diferențelor dintre tine și partener 

Suntem diferiți, deci e normal să avem opinii, dorințe, nevoi și preocupări diferite. Nu judeca alegerile făcute de partener, chiar dacă nu le poți înțelege. Susține-l și arată-i asta. Nerespectarea diferențelor dintre voi va eroda relația.

Totuși, nu confunda asta cu impresia pe care unele persoane le au: și anume că e treaba lor ca partenerul să fie fericit mereu. Acest lucru va pune multă presiune asupra relației tale și ai putea ajunge să te simți ca și cum partenerul tău nu te iubește dacă spune „nu” la ceva. Dragostea se bazează pe comunicare, nu doar pe așteptarea ca cineva să vină să facă ceva frumos pentru tine tot timpul.

8. Negarea vinei 

Recunoașterea greșelii făcute și cererea scuzelor sunt esențiale în relația de cuplu. Orgoliile și neacceptarea vinei vor crea o ruptură între cei doi.

9. Dorința de a deține controlul asupra partenerului 

Controlarea partenerului reprezintă o problemă care duce adesea la despărțire. Dorința exagerată de a deține controlul asupra altei persoane nu va face altceva decât să o îndepărteze pe aceasta.

10. Lipsa de comunicare

Între două persoane care au o relație nu trebuie să existe secrete. Comunicarea este singura în măsură să rezolve orice problemă de cuplu dacă ambii parteneri sunt dispuși să fie deschiși și să spună lucrurilor pe nume. Și mai este un lucru important de menționat aici: nu aștepta ca partenerul să îți ghicească gândurile. 

Este o gândire care poate să ducă la distrugerea relației. Așa că trebuie să fii atent și să te asiguri că niciunul dintre voi nu presupune că știe ce gândește celălalt. De exemplu, poate că ți-ar plăcerea să primești săptămânal flori, dar dacă nu-i spui partenerului tău care îți este dorința, el nu va avea de unde să știe.

Comunicarea este importantă și atunci când vine vorba despre intimitate. În timp ce compatibilitatea în dormitor este în mod evident importantă pentru orice cuplu, nu ai cum să știi ce își dorește partenerul, dacă nu vorbiți deschis despre asta. Sigur, poate fi incomod uneori, dar trebuie să ai curajul să dai cărțile pe față, întrucât problemele intime pot fi și ele de vină pentru distrugerea relației.
Iar potrivit unui studiu recent, atingerea afectuoasă este puternic legată de gradul de dragoste raportat între parteneri 1.

11. Dependența de partener

Relația de cuplu trebuie să fie prioritară, însă asta nu înseamnă că ești legat cu un lanț invizibil de partener. Amândoi aveți nevoie de activități pe cont propriu și de timp petrecut de unul singur. Dacă lucrurile merg bine, ești fericit. Dacă lucrurile nu mergeau așa cum te-ai fi așteptat, vei simți că întreaga ta viață este afectată. Acest lucru nu este deloc sănătos, întrucât îți legi starea emoțională de comportamentele altcuiva.

Deci, ce poți face în schimb?

Fii prezent când petreci timp cu partenera ta. Este important să nu fii doar fizic prezent acolo, lângă ea, ci și mental. O oră de prezență valorează mai mult decât trei ore de a fi altundeva cu gândurile tale. Nu îți neglija propria viață sau propriile nevoi.  Oferiți-vă acest timp și nu vor apărea probleme. Prioritizează relația, nu partenerul tău. Dacă iei o decizie, întreabă-te ce este mai bine pentru conexiunea cu partenerul. 

12. Te plângi constant de partener

Poate că partenerul tău îți susține alegerile de carieră, îți aduce mereu flori atunci când te simți stresată și are grijă de tine atunci ești bolnavă, dar în loc să îi mulțumești, te plângi constat de el. Știu, nicio o relație nu este perfectă. Și poate că partenerul mai uită să ducă gunoiul sau să-și strângă hainele, dar dacă te plângi constant de el, este posibil ca din cauza asta relația să se erodeze. 

În cazul în care simțiți că relația voastră nu mai este atât de puternică, recomandat ar fi să apelați la terapia de cuplu. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul  
„Love and affectionate touch toward romantic partners all over the world”, Sci Rep. 2023, Agnieszka Sorokowska, Marta Kowal et all.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10073073/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0