Tot ce trebuie sa stii despre terapia de cuplu

Terapia de cuplu câștigă din ce în ce mai multă popularitate, poate și datorită faptului că este promovată în filmele pe care le vedem, precum și în cărțile pe care le citim. Ce presupune această consiliere de cuplu și când poate fi de folos?

Dragostea dintre două persoane care formează un cuplu este extrem de importantă, însă, din păcate, sentimentele nu sunt suficiente pentru ca doi oameni să funcționeze bine împreună. De multe ori, timpul care trece, stresul zilnic, problemele apărute în viața fiecăruia și nepotrivirile de caracter duc la erodarea relației, la îndepărtarea celor doi parteneri, emoțională și fizică, la apariția certurilor și chiar a ideii de despărțire sau divorț.

Dacă ai trecut deja de stadiul acela în care tu și partenerul va înțelegeați ca în povești și, în orice ceartă ați avea, unul dintre voi cedează rapid pentru a se reinstaura armonia -  sau, dimpotrivă, vă certați constant fără să ajungeți la vreo înțelegere - atunci mai mult că sigur și tu te simți adesea depășit de situația în care cuplul vostru se află. 

Începând de la problemele minore, cotidiene, și până la problemele complicate, care țin de personalitățile prea diferite sau, dimpotrivă, prea asemănătoare, se poate ajunge la conflicte de amploare, care lasă urme adânci în sufletele ambilor parteneri.

Unele cupluri reușesc să remedieze problemele, altele decid să se despartă, iar unele cupluri nu știu, pur și simplu, de e de făcut și continuă să trăiască așa, într-o lipsă permanentă de armonie. Ei bine, terapia de cuplu este ideală pentru acest tip de cupluri, care nu reușesc să rezolve singure problema, dar nici nu iau în calcul despărțirea.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este terapia de cuplu?

Terapia de cuplu este o formă de psihoterapie, în cadrul căreia un terapeut care are studii și experiență în acest domeniu ajută două persoane implicate într-o relație să își rezolve problemele de cuplu, folosind o serie de tehnici specifice. Cu toate că fiecare psiholog are propriile sale metode, există câteva elemente comune:

  • Terapia se centrează pe o problemă specifică (probleme de natură sexuală, depedențe, gelozie etc.).
  • Terapeutul se concentrează pe rezolvarea simultană a problemelor partenerilor, nu pe problemele specifice ale unuia dintre ei.
  • Terapia de cuplu oferă soluții încă de la primele ședințe.
  • Terapia stabilește obiective concrete pentru ambii parteneri.

Când are un cuplu nevoie de terapie?

Statisticile arată că, de cele mai multe ori, perechile merg la consiliere de cuplu în ultimul moment, când își dau seama că nu se mai poate altfel. De regulă, acest lucru se întâmplă cam după 6 ani de nefericire la nivel conjugal. Terapia de cuplu, ca orice altă formă de terapie sau de tratament, este cu atât mai eficientă cu cât începe mai de timpuriu. Rata de succes a terapiei este mai mică dacă partenerii aleg să meargă la un psiholog în momentul în care ajung în pragul despărțirii, dar nu înseamnă că este imposibil să își rezolve neînțelegerile chiar și în acest punct.

Terapia de cuplu nu este de prisos niciunui cuplu, însă este mai indicată înainte de evenimente importante precum căsnicia ori venirea pe lume a unui copil și absolut necesară atunci când partenerii care sunt deja căsătoriți și care, eventual, au și copii, nu reușesc să ajungă la un numitor comun și se află într-o permanentă luptă pentru supremație în relație.

Potrivit unor cercetări efectuate în SUA, unde terapia de cuplu este mult mai folosită decât la noi, 48% dintre perechile care au beneficiat de consiliere de cuplu au înregistrat o îmbunătățire a situației ori chiar rezolvarea completă a problemelor cu care se confruntau, în timp ce 14% nu au sesizat nicio schimbare, iar 38% au constatat o deteriorare a relației.

Alegerea terapeutului este foarte importantă

Terapeutul la ajutorul căruia cuplul apelează are un rol esențial în reușita celor doi parteneri. Așadar, acesta trebuie ales cu grijă, în funcție de competențele sale profesionale, dar și în funcție de modul în care acesta rezonează cu ambii membri ai cuplului.

Semne că ar trebui să mergeți la terapia de cuplu

  • Comunicare deficitară cu partenerul (pare că vorbiți limbi diferite)
  • Apariția sentimentului de plictiseală sau apatie continuă în relație
  • Certuri dese fără rezolvarea conflictelor
  • Dorința de a învăța cum să aveți un conflict sănătos
  • Dorința de a-ți îmbunătăți relația
  • Distanțarea emoțională sau fizică față de partener
  • Sentimentul că nu primești ceea ce ai nevoie în relația de cuplu
  • Abordarea unui eveniment de viață important (cum ar fi, conceperea unui copil)
  • Gestionarea tranziției de la calitatea de cuplu singur la calitatea de părinți
  • Prezența unei trădări (un episod de infidelitate) din partea unuia sau a ambilor parteneri
  • Dorința de a divorța 
  • Dorința de a pune o bază puternică înainte de căsătorie (consiliere premaritală)
  • Tratarea codependenței (când partenerii se simt prea atașați unul de celălalt)
  • Prezența unor traume trecute care împiedică o relaționare normală

Ce se întâmplă la o ședință de consiliere de cuplu?

Terapia de cuplu implică discutarea provocărilor care apar în relație cu o parte neutră (terapeutul). Acesta va adresa întrebări specifice pentru a ajuta partenerii să comunice într-un mod mai sănătos, mai onest, să înțeleagă mai bine perspectivele și sentimentele celuilalt și să dezvolte noi moduri de abordare a conflictelor.

Terapeutul îi învață pe cei doi membri ai cuplului cum să ceară ceea ce își doresc, fără a face cealaltă persoană să se simtă amenințată și să se închidă în ea, și cum să ajungă la problemele reale care îii macină. În timpul sesiunilor de consiliere de cuplu, terapeutul îi învață pe parteneri noi abilități relaționale, cum ar fi modalități de exprimare a dorințelor drept dorințe, nu critici. De exemplu, în loc să îi spui partenerului ceva de genul: „Tu nu mă ții niciodată de mână!”, să înlocuiești cu o frază gen: „Vreau să mă ții de mână mai des”.

Cât ar trebui să dureze terapia de cuplu?

Pentru unele cupluri, poate fi nevoie de ani de terapie pentru a rezolva problemele, în timp ce altele au nevoie de doar câteva luni. Durata sesiunilor de consiliere de cuplu depinde de gravitatea problemei, plus cantitatea de efort pe care cei doi parteneri sunt dispuși să o depună pentru rezolvarea acesteia. Unii terapeuți de cuplu oferă, de asemenea, ședințe individuale pentru cuplurile care doresc sprijin printr-o conversație specifică.

De obicei, este nevoie de cel puțin câteva ședințe pentru ca membrii cuplului să înceapă să se simtă confortabil, iar terapeutul să înțeleagă dinamica interpersonală a perechii respective. În general, terapia înseamnă construirea de noi obiceiuri, ceea ce poate dura mai mult timp pentru unii oameni decât pentru alții.

Ce spun studiile despre terapia de cuplu?

Terapia de cuplu poate fi utilizată pentru probleme orientate în primul rând relațional (de exemplu, dificultăți în relație, dificultăți de comunicare, îmbunătățire a relației, gestionarea infidelității, interacțiuni abuzive, viață sexuală nesatisfăcătoare etc.), pentru un pas mai important care îi privește pe amândoi (de exemplu, când cei doi se pregătesc pentru o schimbare de viață, cum ar fi nașterea unui copil sau căsătoria) și pentru a se concentra asupra dificultăților de sănătate mintală pe care le are unul sau le au ambii parteneri (de exemplu, tratamentul pentru PTSD, depresie, tulburare obsesiv-compulsivă etc.). 

Constatările din studii demonstrează că prin consiliere de cuplu poate avea loc îmbunătățirea atât a rezultatelor sănătății mintale, cât și a satisfacției în cadrul relației și a funcționării ambilor parteneri. Fiecare situație poate fi abordată printr-o varietate de modalități terapeutice (de exemplu, cognitiv-comportamental, integrativ, concentrat pe emoție, centrat pe sisteme, psihodinamic).

Factorii comuni printre terapiile de cuplu eficiente includ înțelegerea obiectivă, comună a preocupărilor prezente, scăderea comportamentului disfuncțional determinat de emoții și îmbunătățirea comunicării și consolidarea punctelor forte. Deși terapia de cuplu poate reduce stresul în relație și poate crește satisfacția partenerilor, unele cupluri nu reușesc să mențină în timp aceste beneficii, spun cercetătorii.

Ce rată de succes are terapia de cuplu?

Nu există un răspuns clar legat de rata de succes a terapiei de cuplu. Unele studii arată o îmbunătățire a relațiilor prin terapie, în timp ce alte cercetări arată că există atât unele cupluri care mențin o relație sănătoasă ani întregi de la finalizarea terapiei de cuplu, în timp ce alte cupluri revin la vechile comportamente negative.

Reușita terapiei, spun psihologii, depinde în întregime de cei doi parteneri și de dorința lor de a munci din greu pentru a se înțelege, pentru a învăța noi abilități și pentru a rămâne implicați în acest proces. Unele cupluri vin la ședințe, dar nu exersează acasă relaționarea normală și astfel nu se văd îmbunătățiri în relația lor, în timp ce alții se dedică întru totul scopului de a relaționa mai bine.

Un alt aspect important este continuarea relației sau terminarea acesteia. Nu toate cuplurile ar trebui să rămână împreună, așa că, uneori, succesul în consilierea de cuplu înseamnă ca partenerii să își dea seama că nu pot să își ofere unul altuia ce au nevoie și, deci, este timpul să pună capăt relației.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Couple Therapy 
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/couple-therapy
Frontiers - Couple Therapy With MDMA—Proposed Pathways of Action
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2021.733456/full
Studiul „Couple Therapy With MDMA—Proposed Pathways of Action”, apărut în Front. Psychol., 11 November 2021, Sec. Personality and Social Psychology, Volume 12 - 2021 | https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.733456, autor: Anne C. Wagner


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0