Pomelo: beneficiile celui mai mare fruct citric

Pomelo este un fruct care face parte din familia citricelor, fiind chiar cel mai mare din această categorie. Pomelo sau, după denumirea sa științifică, Citrus maxima, este cel mai mare dintre toate fructele citrice. Forma sa aproape sferică are 11-14 cm pe segment. Pulpa fructului pomelo este albă sau are o nuanță rozalie spre roșu, având segmente care se pot separa cu ușurință unele de altele și având și o savoare dulce-acidică.

Pomelo origine

Originar din Asia de Sud Est, pomelo s-a răspândit în întreagă lume în ultimii ani, grație beneficiilor pe care le are pentru sănătate. Din punct de vedere nutrițional, pomelo este un fruct valoros. 

Ce vitamine are pomelo

Pomelo aparține familiei de citrice, motiv pentru care este evident că este o sursă bogată de vitamina C. Dar mai are în compoziție și vitaminele A și B1,B2, B12, precum și potasiu, fibre și magneziu. Cu toate că nu are o varietate mare de nutrienți, aceștia se regăsesc în cantități impresionante. Pomelo conține și beta-caroten și acid folic, substanțe benefice în special pentru femeile însărcinate.

Pomelo beneficii

Întărește sistemul imunitar

Un pomelo întreg conține 600% din necesarul zilnic de vitamina C. Aceasta vitamină funcționează precum un antioxidant, stimulând activitatea celulelor albe și atacând radicalii liberi care pot fi dăunători organismului. Totodată, vitamina C care se găsește în acest fruct ajută organismul să lupte cu infecțiile care cauzează răceli, tuse ori febra.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Stimulează digestia

Majoritatea dintre noi nu obținem suficiente fibre din dietă. Fibrele ajută la creșterea sațietății, îmbunătățesc sănătatea digestivă și pot ajuta la scăderea colesterolului din sânge1. Un pomelo întreg oferă 6 grame de fibre. Academia de Nutriție și Dietetică sugerează că ar trebui să se consume între 25 g de fibre pe zi (femei) și 38 de grame pe zi (bărbați) sau 14 grame la 1.000 de calorii. Un pomelo conține 25% din doza zilnică recomandată de fibre, despre care se știe că favorizează digestia, eliminând problemele precum constipația sau diareea.

Echilibrează tensiunea arterială

Datorită conținutului ridicat de potasiu, despre care se știe că este un excelent vasodilatator, pomelo ajută la relaxarea vaselor de sânge și stimulează oxigenarea organelor.

Stimulează metabolismul și contribuie la scăderea în greutate 

Pomelo, la fel ca și grepfrutul, conține enzime care ajută la slăbit. Așadar, dacă ții o cură de slăbire, nu uita să introduci, pe post de desert, pomelo în dieta ta.

Ameliorează crampele musculare 

Potasiul este, de asemnea, important pentru sănătatea musculară. Acesta previne crampele musculare, dar întărește și ligamentele, ferindu-te de accidente neplăcute.

Previne răceala și gripa 

Pomelo și sucul de pomelo împiedică instalarea gripei și a răcelii, luptând cu radicalii liberi și cu toxinele. Totodată, conținutul de vitamina C stimulează anticorpii să lupte cu virusurile.

Combate semnele îmbătrânirii

Odată cu vârsta, producția de colagen este redusă, iar ridurile încep să apară. Pomelo este bogat în antioxidanți care încetinesc procesul de îmbătrânire, dar stimulează și producția de colagen.

Repară pielea 

Pomelo conține și enzime care protejează pielea de radiațiile solare și care stimulează regenerarea pielii.

Ajută la protejarea gingiilor

Sângerarea gingiilor este, de multe ori, un semn al deficitului de vitamina C. Pentru că pomelo conține vitamina C din belșug, acest fruct va întări gingiile.

Stimulează creșterea părului

Îți dorești o podoabă capilară mai deasă și mai lungă? Pomelo te ajută să o ai. Pe de o parte, vitaminele A, C și B1, precum și zincul, calciul și sodiul din pomelo hidratează și hrănesc părul. Pe de altă parte, sulful, sodiul și calciul accelerează și creșterea podoabei capilare.

Tratează infecțiile urinare 

Bacteriile care cauzează infecțiile de tract urinar, cunoscute și sub denumirea de cistite, sunt împiedicate să se multiplice de către vitamina C care se regăsește în pomelo.

Previne anemia

Degradarea celulelor roșii din sânge este cea care determină apariția anemiei. Nutrienții care se regăsesc în pomelo combat anemia, de aceea acest fruct este recomandat persoanelor anemice.

Scade riscul de cancer 

Vitamina C (acidul L-ascorbic) este esențială pentru sănătatea oaselor, cartilajelor, mușchilor și vaselor de sânge. Ajută la absorbția fierului, accelerează vindecarea rănilor și poate ajuta, de asemenea, la prevenirea bolilor.

Studiile care investighează rolul citricelor în prevenirea cancerului arată că sucurile și extractele acestor fructe pot oferi un beneficiu pozitiv 2. Cu toate acestea, cercetările sunt în curs de desfășurare.

Sursă de antioxidanți

Mâncând pomelo, te poți bucura de toate beneficiile grapefrutului, fără acel gust amar caracteristic. Experții spun că fructul pomelo este bogat în antioxidanți, vitamina C și fibre alimentare.Toate acestea ajută, protejandu-ne împotriva multor boli cronice. Acest fruct are un gust mai dulce și o savoare mai plăcută decât grepfrutul, și pentru că este cel mai mare fruct citric, pomelo poate crește atât de mult, încât ajunge și la dimensiunile unei mingi de baschet. În mod tradițional, fructul pomelo era folosit pentru a trata afecțiunile inimii și problemele de la stomac.

Un studiu mai vechi a comparat conținutul de antioxidanți și capacitatea antioxidantă a pulpei și a cojii de la două soiuri de pomelo, alb și roz (Tambun White și Tambun Pink). Cercetătorii au descoperit că, de fapt, coaja de la ambele soiuri de pomelo a avut un conținut mai mare de antioxidanți și o capacitate antioxidantă mai mare decât pulpa fructului alb și roz. Mai mult, experții subliniază că soiul de pomelo alb a avut un conținut de antioxidanți mai mare și o capacitate antioxidantă mai mare, în comparație cu fructul pomelo roz.

Are proprietăți antiinflamatorii

Inflamația este mecanismul natural de apărare al organismului care protejează organismul de atacul invadatorilor străini și joacă un rol important în procesul de vindecare. Prezența polizaharidelor în pomelo are o potențială activitate antiinflamatoare. Potrivit unui studiu din 2019, coaja fructului pomelo are efecte antiinflamatorii, iar compușii cumarinici din aceasta sunt responsabili pentru reglarea mediatorilor inflamatori și a citokinelor, care ar putea oferi o nouă strategie nutrițională pentru bolile inflamatorii 3.

Activitate antihiperlipidemică

Hiperlipidemia este un tip de tulburare metabolică care apare din cauza nivelurilor crescute de trigliceride și colesterol din sânge care pot fi prevenite prin inhibarea lipazei pancreatice care întârzie digestia trigliceridelor în acizi grași liberi absorbabili. Într-un studiu mai vechi, s-a afirmat că compușii fenolici obținuți din pulpa a șase soiuri de pomelo au jucat un rol important ca agenți antioxidanți și antihiperlipidemi. Potrivit oamenilor de știință, extractul metanolic din pulpa acestui citrice a prevenit hiperlipidemia.

Într-un studiu similar s-a constatat că administrarea de suc de pomelo (50%) a redus semnificativ colesterolul din sânge, trigliceridele și VLDL și a crescut nivelul HDL-C la șobolanii diabetici induși de streptozină. Dar în cadrul studiului s-a observat că administrarea de suc de pomelo (25%) nu a arătat efecte semnificative asupra profilului lipidic și nivelului de glucoză din sânge.  

Contraindicații pomelo

Deși alergiile la citrice sunt rare, sunt totuși posibile. Oamenii de știință atrag atenția că pot apărea reacții la pulpa, sucul și chiar coaja diferitelor citrice. Dacă ești alergic la un tip de citrice, este probabil să fii alergic și la altul. Persoanele cu alergii la polen, inclusiv mesteacăn, pot experimenta, de asemenea, reacții încrucișate cu fructele citrice.

Dacă ai simptome de alergie (cum ar fi umflarea sau mâncărimea în jurul gurii) după ce ai consumat pomelo sau alte citrice, discută cu medicul. Dacă ai fost deja diagnosticat cu o alergie la citrice, ar trebui să eviți să mănânci pomelo.

Efecte adverse pomelo

Grapefrutul interacționează cu peste 50 de medicamente diferite, în special cu multe medicamente care scad colesterolul. Deoarece pomelo și sucul de pomelo conțin aceiași compuși care provoacă această interacțiune, ar trebui să eviți acest fruct dacă iei medicamente. Iată câteva tipuri de medicamente cu care sucul de grapefruit, dar și sucul de pomelo le poate interacționa:

  • Unele stanine - medicamente pentru scăderea colesterolului-, cum ar fi acestea (simvastatină).
  • Unele medicamente care tratează hipertensiunea arterială, cum ar fi acestea.
  • Unele medicamente pentru respingerea transplantului de organe, cum ar fi aceste capsule.
  • Unele medicamente anti-anxietate.
  • Unii corticosteroizi care tratează boala Crohn sau colita ulceroasă.
  • Unele medicamente care tratează ritmurile anormale ale inimii, cum ar fi acestea.
  • Unele antihistaminice, cum ar fi acestea

De reținut!

Dacă suferi de probleme renale ori la ficat, ar trebui să consumi pomelo în cantități moderate. Consultă-te cu medicul tău în ceea ce privește consumul acestui fruct, pentru că vitamina C și potasiul care se regăsesc în cantități mari în pomelo pot avea efecte neplăcute pentru tine.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The health benefits of dietary fibre”. Nutrients. 2020;12(10):3209. doi:10.3390/nu12103209, Barber TM, Kabisch S, Pfeiffer AFH, Weickert MO
https://www.mdpi.com/2072-6643/12/10/3209
2 Studiul „Anticancer potential of Citrus juices and their extracts: A systematic review of both preclinical and clinical studies”. Front Pharmacol. 2017;8:420. doi:10.3389/fphar.2017.00420, Cirmi S, Maugeri A, Ferlazzo N, et al.
https://doi.org/10.3389/fphar.2017.00420
3 Studiul „Anti-inflammatory Effect of Pomelo Peel and Its Bioactive Coumarins”, J Agric Food Chem. 2019 Aug 14;67(32):8810-8818. doi: 10.1021/acs.jafc.9b02511. Epub 2019 Aug 1., Yun-Li Zhao, Xiong-Wu Yang, Bai-Fen Wu, Jian-Hua Shang, Ya-Ping Liu, Zhi-Dai, Xiao-Dong Luo 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31318199/
Academy of Nutrition and Dietetics - Fiber
https://www.eatright.org/food/vitamins-and-supplements/nutrient-rich-foods/fiber


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0