O bacterie din lapte poate declansa artrita reumatoida [studiu]

O cercetare sugerează că o bacterie care se găsește în laptele de vacă și în carnea de vită ar putea duce la artrită reumatoidă în cazul oamenilor care sunt deja predispuși genetic să sufere de această boală.

O echipă de cercetători ai Colegiului de Medicină UCF a descoperit o legătură între artrita reumatoidă și paratuberculoza subspeciei Mycobacterium avium, cunoscută sub numele de MAP, o bacterie care se găsește la aproximativ jumătate din vacile din Statele Unite ale Americii (SUA). Bacteria se poate răspândi la om prin consumul de lapte infectat sau carne de vită infectată.

Bacteria, spun oamenii de știință, ar putea fi un factor declanșator comun, atât pentru poliartrita reumatoidă, cât și pentru boala Crohn. Poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă și artropatia psoriazică sunt cele mai frecvent întâlnite afecțiuni reumatice de tip inflamator din România.

Aproximativ 1% din populația generală a României (adică 200.000 persoane) este afectată de poliartrita reumatoidă, boală care debutează, de regulă, în jurul vârstei de 40-50 de ani și care afectează de trei ori mai multe femei decât bărbați, arată statisticile.

Durerea de spate de tip inflamator, provocată cel mai adesea de boli reumatice inflamatorii precum spondilita anchilozantă, afectează aproximativ 1% din populația adultă (cea mai mare parte dintre persoanele afectate fiind bărbați) și debutează adesea înaintea vârstei de 30 de ani.

Boala Crohn este tot o boală inflamatorie, iar specialiștii estimau, că peste 10.000 de români suferă de boli inflamatorii intestinale autoimune, iar printre acestea se numără și boala Crohn.

Cum se manifestă poliartrita reumatoidă

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună idiopatică cu predispoziție genetică suspectată și asociere cu factorii declanșatori de mediu. Din cauza inflamației intense, hiperplazia articulațiilor apare împreună cu distrugerea cartilajelor și osului, ceea ce duce la dureri extreme și deformarea extremităților.

Printre simptomele acestei boli se numără: umflarea articulațiilor și durerea a trei sau mai multe articulații, rigiditatea matinală care durează 30 de minute și noduli reumatoizi subcutanați.

Limitarea diagnosticului precoce și precis al poliartritei reumatoide afectează mulți pacienți care rămân cu durere continuă și suferință debilitantă. Este imperativ ca metode noi și îmbunătățite de testare pentru poliartrita reumatoidă (adică testarea genetică sau identificarea potențialilor antigeni de mediu) să fie descoperite nu numai pentru a diagnostica mai bine această afecțiune, ci și pentru a găsi tratamente mai bune pentru această boală.

Cum se manifestă boala Crohn

Boala Crohn este o boală cronică, ceea ce înseamnă că pacienții vor experimenta probabil perioade în care simptomele sunt active, cunoscute sub denumirea de erupții, urmate de perioade de remisie în care este posibil să nu observe niciun simptom.

Deși este important să recunoaștem semnele bolii Crohn, doar un medic poate confirma un diagnostic.  

Boala Crohn poate afecta orice parte a tractului gastro-intestinal, de la gură până la anus. În timp ce simptomele variază de la pacient la pacient, există unele simptome comune ale inflamației tractului gastrointestinal cauzate de boala Crohn.

Printre simptomele bolii se numără:

  • Diaree persistentă
  • Sângerare rectală
  • Nevoia urgentă de a merge la toaletă
  • Crampe abdominale și dureri
  • Senzație de evacuare incompletă a intestinului
  • Constipație, care poate duce la obstrucția intestinală

Simptome în afara tractului gastrointestinal

Boala inflamatorie intestinală poate provoca simptome sistemice în afara tractului gastrointestinal, care pot să afecteze sănătatea generală și calitatea vieții.Printre aceste simptome amintim:

  • Roșeață sau durere la nivelul ochilor sau modificări ale vederii
  • Afte bucale
  • Articulații umflate și dureroase
  • Probleme la nivelul pielii, cum ar fi umflături, răni sau erupții cutanate
  • Febră
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Pierdere în greutate
  • Oboseală
  • Transpirații nocturne
  • Lipsa ciclului menstrual 
  • Osteoporoza
  • Pietre la rinichi
  • Complicații hepatice rare, inclusiv colangită sclerozantă primară și ciroză

Boala Crohn poate duce la complicații grave, inclusiv:

  • Abcese: se formează pungi pline cu puroi în tractul digestiv sau în abdomen.
  • Fisuri anale: mici fisuri în anus care pot provoca durere, mâncărime și sângerare.
  • Obstrucții intestinale: țesutul cicatricial de la inflamație, fistule sau un intestin îngustat poate bloca parțial sau complet intestinul.  Un blocaj la nivelul intestinului subțire sau gros necesită intervenție chirurgicală.
  • Cancer de colon: boala Crohn din intestinul gros crește riscul de cancer de colon.
  • Malnutriție: diareea cronică poate îngreuna organismul să absoarbă nutrienții. O problemă comună la persoanele cu boala Crohn este lipsa de fier. Prea puțin fier poate duce la anemie (număr scăzut de globule roșii) atunci când organele nu primesc suficient oxigen.
  • Ulcere: răni deschise numite ulcere se pot forma în gură, stomac sau rect.

Ce au în comun artrita reumatoidă și boala Crohn

Ce au în comun aceste două boli (artrita reumatoidă și boala Crohn), pe lângă faptul că sunt caracterizate de inflamație? De fapt, au în comun destul de multe trăsături, potrivit unei cercetări noi publicate recent în jurnalul "Frontiers în Cellular and Infection Microbiology" 1

Ambele boli au în comun un background genetic similar și sunt adeseori tratate cu imunosupresoare similare, deoarece ambele afecțiuni sunt din clasa bolilor autoimune. Aceste similarități i-au intrigat pe autorii acestei cercetări, care s-au întrebat dacă cele două au un factor declanșator comun.

Deși se știe că simptomele poliartritei reumatoide ale unor pacienți pot răspunde la includerea sau eliminarea anumitor alimente în dieta lor, acest studiu este primul care leagă în mod specific bacteriile găsite în carnea de vită și lactate cu această boală.

Într-o cercetare anterioară, unul dintre autorii studiului, Saleh Naser (specialist în boli infecțioase), a descoperit deja o legătură între bacteria Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (MAP) și boala Crohn, așa că întrebarea următoare a venit în mod natural: bacteria MAP este sau nu cumva conectată cu poliartrita reumatoidă?

De fapt, Saleh Naser este în prezent implicat într-un studiu clinic, care investighează dacă boala Crohn poate fi tratată sau nu cu antibiotice. Prin urmare, dacă se dovedește că bacteria MAP este prezentă în artrita reumatoidă, această boală ar putea fi, de asemenea, tratată cu antibiotice concepute special pentru a ținti această bacterie.

Mutațiile genetice plus bacteria Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis înseamnă un risc mai mare de poliartrită reumatoidă

Cercetătorii au analizat mostre clinice de la 100 de oameni cu poliartrită reumatoidă. Dintre aceste persoane, 78% aveau o mutație genetică pe care o aveau în comun cu pacienții cu boala Crohn: gena PTPN2/22.

Raportandu-se la persoanele care aveau poliartrită reumatoidă cu această mutație genetică, 40% dintre aceste persoane aveau și bacteria Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (MAP).

"Noi credem că indivizii care s-au născut cu această mutație genetică și care sunt mai târziu expuși la bacteria MAP prin consumul de lapte contaminat sau prin carnea ce provine de la vite infectate prezintă un risc mai mare de a dezvolta poliartrită reumatoidă", a declarat Saleh Naser.

"Noi nu știm care este cauza artritei reumatoide, așa că suntem încântați că am descoperit această asociere. Dar exista un drum lung în fața noastră", a spus Dr. Shazia Bég, medic reumatolog și un alt autor al studiului.

În ce direcție se îndreaptă cercetările viitoare

Autorii studiului spun că trebuie să afle de ce bacteria MAP este mai predominantă în cazul acestor pacienți, fie că este prezentă deoarece oamenii au poliartrită reumatoidă, fie pentru că bacteria a cauzat artrita reumatoidă în corpul acestor pacienți. Dacă oamenii de știință descoperă acest lucru, mai târziu ei pot ținti tratamentul în direcția bacteriei MAP. Cercetătorii plănuiesc să facă mai multe studii în aceasta direcție, în speranță că descoperirile lor vor fi reproduse și de alte studii.

"Înțelegerea rolului bacteriei MAP în artrita reumatoidă înseamnă că boala ar putea fi tratată mult mai eficient. În cele din urmă, am putea să administrăm un tratament combinat pentru a ținti atât inflamația, cât și infecția bacteriană", a explicat Saleh Naser, unul dintre autorii studiului.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Polymorphisms in Protein Tyrosine Phosphatase Non-receptor Type 2 and 22 (PTPN2/22) Are Linked to Hyper-Proliferative T-Cells and Susceptibility to Mycobacteria in Rheumatoid Arthritis”, Front. Cell. Infect. Microbiol., 25 January 2018 | https://doi.org/10.3389/fcimb.2018.00011, Robert C. Sharp, Shazia A. Beg, Saleh A. Naser
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcimb.2018.00011/full
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - Crohn's disease
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/crohns-disease
American College of Gastroenterology - Crohn's disease https://gi.org/topics/crohns-disease/
Centers for Disease Control and Prevention - Rheumatoid Arthritis (RA)
https://www.cdc.gov/arthritis/basics/rheumatoid-arthritis.html
 
 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0