O bacterie din lapte poate declansa artrita reumatoida

O cercetare noua sugereaza ca o bacterie care se gaseste in laptele de vaca si in carnea de vita ar putea duce la artrita reumatoida in cazul oamenilor care sunt deja predispusi genetic sa sufere de aceasta boala.

Bacteria, spun oamenii de stiinta, ar putea fi un factor declansator comun, atat pentru poliartrita reumatoida, cat si pentru boala Crohn.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta si artropatia psoriazica sunt cele mai frecvent intalnite afectiuni reumatice de tip inflamator din Romania.

Aproximativ 1% din populatia generala a Romaniei (adica 200.000 persoane) este afectata de poliartrita reumatoida, boala care debuteaza, de regula, in jurul varstei de 40-50 de ani si care afecteaza de trei ori mai multe femei decat barbati, se arata intr-un comunicat de presa dat publicitatii in aprilie 2018, cu ocazia lansarii campaniei "Fara amanare! Fa o programare" ("Don’t Delay, Connect Today"), campanie lansata de Liga Romana Contra Reumatismului si de Societatea Romana de Reumatologie, sub egida EULAR (Liga Europeana Contra Reumatismului).

Durerea de spate de tip inflamator, provocata cel mai adesea de boli reumatice inflamatorii precum spondilita anchilozanta, afecteaza aproximativ 1% din populatia adulta (cea mai mare parte dintre persoanele afectate fiind barbati) si debuteaza adesea inaintea varstei de 30 de ani.

Boala Crohn este tot o boala inflamatorie, iar specialistii estimau, in anul 2013, ca peste 5000 de romani sufera de boli inflamatorii intestinale autoimune, iar printre acestea se numara si boala Crohn.

Ce au in comun aceste doua boli (artrita reumatoida si boala Crohn), pe langa faptul ca sunt caracterizate de inflamatie? De fapt, au in comun destul de multe trasaturi, potrivit unei cercetari noi publicate recent in jurnalul "Frontiers in Cellular and Infection Microbiology", scrie medicalnewstoday.com.

Ambele boli au in comun un background genetic similar si sunt adeseori tratate cu imunosupresoare similare, deoarece ambele afectiuni sunt din clasa bolilor autoimune. Aceste similaritati i-au intrigat pe autorii acestei noi cercetari, care s-au intrebat daca cele doua au un factor declansator comun.

Intr-o cercetare anterioara, unul dintre autorii studiului, Saleh Naser (specialist in boli infectioase), a descoperit deja o legatura intre bacteria Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (MAP) si boala Crohn, asa ca intrebarea urmatoare a venit in mod natural: bacteria MAP este sau nu cumva conectata cu poliartrita reumatoida?

De fapt, Saleh Naser este in prezent implicat intr-un studiu clinic, care investigheaza daca boala Crohn poate fi tratata sau nu cu antibiotice. Prin urmare, daca se dovedeste ca bacteria MAP este prezenta in artrita reumatoida, aceasta boala ar putea fi, de asemenea, tratata cu antibiotice concepute special pentru a tinti aceasta bacterie.

Mutatiile genetice plus bacteria Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis inseamna un risc mai mare de poliartrita reumatoida

Cercetatorii au analizat mostre clinice de la 100 de oameni cu poliartrita reumatoida. Dintre aceste persoane, 78% aveau o mutatie genetica pe care o aveau in comun cu pacientii cu boala Crohn: gena PTPN2/22.

Raportandu-se la persoanele care aveau poliartrita reumatoida cu aceasta mutatie genetica, 40% dintre aceste persoane aveau si bacteria Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (MAP).

"Noi credem ca indivizii care s-au nascut cu aceasta mutatie genetica si care sunt mai tarziu expusi la bacteria MAP prin consumul de lapte contaminat sau prin carnea ce provine de la vite infectate prezinta un risc mai mare de a dezvolta poliartrita reumatoida", a declarat Saleh Naser.

"Noi nu stim care este cauza artritei reumatoide, asa ca suntem incantati ca am descoperit aceasta asociere. Dar exista un drum lung in fata noastra", a spus Dr. Shazia Bég, medic reumatolog si un alt autor al studiului.

In ce directie se indreapta cercetarile viitoare

Autorii studiului spun ca trebuie sa afle de ce bacteria MAP este mai predominanta in cazul acestor pacienti, fie ca este prezenta deoarece oamenii au poliartrita reumatoida, fie pentru ca bacteria a cauzat artrita reumatoida in corpul pacientilor acestia. Daca oamenii de stiinta descopera acest lucru, mai tarziu ei pot tinti tratamentul in directia bacteriei MAP. Cercetatorii planuiesc sa faca mai multe studii in aceasta directie, in speranta ca descoperirile lor vor fi reproduse si de alte studii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

"Intelegerea rolului bacteriei MAP in artrita reumatoida inseamna ca boala ar putea fi tratata mult mai eficient. In cele din urma, am putea sa administram un tratament combinat pentru a tinti atat inflamatia, cat si infectia bacteriana", a explicat Saleh Naser, unul dintre autorii studiului.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0