Dieta în boala Crohn: care este cea mai potrivită?

Oamenii care suferă de boala Crohn caută adesea să-și ușureze simptomele prin modificări alimentare. Cercetările sugerează că o anumită dietă poate fi extrem de potrivită dacă ai boala Crohn.

Boala Crohn este o afecțiune autoimună a tractului gastrointestinal care se caracterizează prin simptome abdominale, cum ar fi durerea, diareea și inflamația cronică. Deși cauza este necunoscută, medicii suspectează o influență genetică, deoarece mai mulți membri ai aceleiași familii pot fi afectați.

TESTARE PCR COVID-19

Boala Crohn începe adesea la vârsta adolescenței sau la vârsta adultă tânără (20 de ani), deși unii pacienți prezintă simptome chiar mai devreme. Alimentația reprezintă o parte importantă a vieții persoanelor afectate de boala Crohn, dar nu există o singură dietă care să funcționeze pentru toată lumea.

În acest context, un studiu¹ american apărut în jurnalul medical Gastroenterology a evaluat una dintre dietele frecvent recomandate pentru boala Crohn, cunoscută sub numele de dieta specifică cu carbohidrați, comparând-o cu dieta mediteraneeană; și aceasta din urmă este uneori recomandată de medici pentru beneficiile sale pentru sănătatea inimii, dar nu și pentru afecțiunile inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Două diete contribuie la ușurarea simptomelor cauzate de boala Crohn 

Oamenii de știință au descoperit că atât dieta specifică cu carbohidrați, cât și dieta mediteraneeană au redus simptomele bolii Crohn aproape în mod egal, dar studiul a concluzionat că ușurința mai mare de a urma dieta mediteraneeană ar putea face ca pacienții să o prefere pe aceasta.

Medicii întâlnesc pacienți care urmează diete din ce în ce mai restrictive, însă dezavantajul acestora este că oamenii ar putea să nu primească suficiente calorii și nici să își extragă din ele toți nutrienții de care au nevoie. Însă dieta mediteraneeană este una echilibrată nuttițional și ușor de urmat.

Studiul a fost realizat în 33 de zone din SUA între septembrie 2017 și octombrie 2019 și a inclus 191 de pacienți care au fost repartizați aleatoriu pe una dintre cele două diete și urmăriți timp de 12 săptămâni. Participanții au primit mâncare pregătită de specialiști în primele șase săptămâni, apoi și-au pregătit singuri mesele conform instrucțiunilor.

Dietele le-au influențat simptomele: după 12 săptămâni, aproximativ 42,4% erau în remisie simptomatică după dieta specifică cu carbohidrați și 40,2% erau în remisie după urmarea dietei mediteraneeane.

Dieta specifică cu carbohidrați include carne (dar nu carne procesată, cum ar fi mezelurile), fructe proaspete și legume fără amidon. Consumul de anumite leguminoase este limitat, la fel și cel de cerealele, anumți îndulcitori, conserve de fructe și legume și anumite produse lactate. 

Dieta mediteraneeană este săracă în carne roșie și carne procesată și bogată în fructe și legume proaspete, nuci și semințe, pește, carne slabă de pui și curcan, cereale integrale, cantități mici de lactate și folosește uleiul de măsline ca sursă principală de grăsime.

Alimentația nu este singura linie de apărare împotriva bolii Crohn. De mai bine de 20 de ani, de când a fost aprobat primul medicament biologic, a existat o înflorire a diferitelor terapii medicale. Deși nu toți pacienții intră într-o remisie indusă de medicamente, majoritatea oamenilor pot fi ajutați să ajungă la o calitate normală a vieții, spun investigatorii.

Cu toate acestea, unii oameni doresc o alternativă la terapia imunosupresivă, potrivit studiului, iar datele de înaltă calitate privind dietele pentru boala Crohn lipsesc. Persoanele care au fost incluse în studiu aveau forme de boală ușoare până la moderate. De asemenea, mai mult de jumătate dintre pacienții înscriși în studiu luau deja un medicament biologic.

Dieta este benefică pe lângă tratamentul medicamentos, nu ca înlocuitor pentru acesta

Acest lucru însemană că, în ciuda faptului că se aflau pe terapie, acești oameni aveau totuși simptome ale bolii Crohn care îi deranjau. Și dacă mai bine de jumătate dintre acești pacienți își pot schimba dieta și își pot îmbunătăți starea de sănătate, acest lucru contează în gestionarea bolii. De reținut că dieta nu este un substitut pentru medicamente, ci mai mult un adjuvant. Așadar, pacienții trebuie să urmeze terapia medicamentoasă indicată de medic și să caute o dietă care să vină în completarea acesteia pentru îmbunătățirea calității vieții.

Deși ambele diete analizate în studiu încearcă să reducă inflamația, dieta mediteraneeană este mai ușor de ținut, subliniază cercetătorii. Când un pacient are o inflamație activă mai semnificativă, există unele păreri că urmarea unei diete mai puțin inflamatorii pe termen scurt îi este de ajutor și, probabil, scade probabilitatea ca pacientul să progreseze către o inflamare și mai gravă.

Pe termen scurt, afirmă oamenii de știință, ambele diete pot fi benefice. Însă pe termen lung, din punct de vedere al sănătății generale, probabil că dieta mai potrivită nu doar pentru pacienții cu boala Crohn, ci și pentru oamenii sănătoși, preocupați de starea lor de bine, este de tip mediteraneean.

Unele cercetări investighează dacă microbiomul intestinal poate juca un rol în ceea ce privește ușurarea simptomelor și dacă oamenii sunt mai predispuși să răspundă la tipuri diferite de tratament, în funcție de microbiomul lor, cercetătorii considerând că tratamentele vor fi și mai personalizate în funcție de bagajul genetic al pacienților.

Sfaturi pentru alimentația pacienților cu boala Crohn

Deși nu există un model unic pentru planificarea meselor, câteva sfaturi te pot ajuta să ai o nutriție zilnică mai bună și să eviți episoadele acute de boală:

  • Mănâncă zilnic patru până la șase mese mici, în loc de trei mese mari.
  • Hidratează-te corespunzător cu lichide sănătoase precum apa, supa de legume, ceaiul de plante fără zahăr (știi că ești bine hidratat dacă urina are o nuanță galben foarte deschis).
  • Mănâncă și bea fără grabă și nu folosi paie, deoarece poți înghiți mai mult aer care duce apoi la apariția flatulenței.
  • Planifică-ți mesele în avans și păstrează frigiderul și cămara aprovizionate cu alimente pe care știi că le tolerezi bine. De regulă, alimentele care agravează boala sunt legumele verzi crude, fructele cu semințe și coajă, nucile, cerealele integrale, dulciurile, lactoza, condimentele, cofeina, alcoolul.
  • Folosește tehnici simple de gătit, cum sunt fierberea în apă sau la abur ori prepararea alimentelor la grătar.
  • Ține un jurnal alimentar în care să-ți notezi ce, când și cât mănânci și orice simptome pe care le ai pentru a avea o evidență a alimentelor pe care le tolerezi și pe care nu.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Crohn’s & Colitis Foundation - What Should I Eat?
https://www.crohnscolitisfoundation.org/diet-and-nutrition/what-should-i-eat
Pub Med - A Randomized Trial Comparing the Specific Carbohydrate Diet to a Mediterranean Diet in Adults With Crohn's Disease
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34052278/
1. Studiul „A Randomized Trial Comparing the Specific Carbohydrate Diet to a Mediterranean Diet in Adults With Crohn's Disease”, apărut în Gastroenterology. 2021 May 27;S0016-5085(21)03069-9. doi: 10.1053/j.gastro.2021.05.047. autori: James D. Lewis et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0