Lucruri esentiale despre poliartrita reumatoida: cauze, dieta si stil de viata

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună care cauzează inflamația articulațiilor și care dă naștere la simptome cum ar fi dureri articulare, umflare (tumefierea), deformarea articulațiilor și dificultate la mișcare. În această boală, cartilajul, oasele și ligamentele se deteriorează ca rezultat al unor distorsiuni vizibile. Iată ce e bine să știi despre această boală cronică pentru a-ți face viața mai ușoară.

Artrita reumatoidă nu poate fi vindecată complet, iar tratamentul se face în scopul ușurării simptomelor și al temporizării evoluției, prin utilizarea de medicamente antiinflamatoare și corticosteroizi. Și un stil de viață sănătos ajută la calmarea simptomelor, la stoparea evoluției negative și la creșterea calității vieții. Alimentația pacientului cu poliartrită reumatoidă trebuie să se bazeze pe legume, fructe proaspete, pește, ulei de măsline și mișcare. Periodic, e nevoie ca pacientul să urmeze tratamentele de fizioterapie recomandate de medicul reumatolog.

Recomandările Experților DOC

1. Poliartrita reumatoidă: ce să știi despre cauze?

Etiologia și mecanismele declanșării bolii nu sunt pe deplin cunoscute, dar se pare că poliartrita reumatoidă are legătură cu genetica, modificările hormonale și cu diferiți factori genetici. Anumite variații genetice și factori non-genetici contribuie la riscul de a dezvolta artrită reumatoidă, factorii non-genetici incluzând genul (boala e mai des întâlnită la femei), obezitatea și expunerea la poluanți.

2. Cum se identifică poliartrita reumatoidă?

Simptomele poliartritei reumatoide se pot instala în orice etapă a vieții, inclusiv la copii, dar apar cel mai frecvent în jurul vârstei de 45‑50 de ani și este mai frecventă la persoanele din aceeași familie. Practic, oamenii care au poliartrită reumatoidă au primele simptome la nivelul articulațiilor mâinii și degetelor deci, de multe ori, aceste articulații mici sunt primele care te fac să supectezi afecțiunea.

Semnele de boală sunt:

  • Dureri articulare, umflare și înroșire la nivelul articulațiilor;
  • Deformarea articulațiilor, îngroșarea acestora;
  • Creșterea temperaturii locale;
  • Rigiditate și micșorarea ariei de mișcare.

Toate aceste simptome apar în articulația afectată, dar pot să apară dureri și în alte zone anatomice, precum dureri ale coloanei - cu dureri de spate și deformarea posturii. În plus, poliartrita reumatoidă poate afecta zona oculară, ochii se pot înroși și se instalează senzația de „nisip în ochi”.

3. Diagnosticul se stabilește la reumatolog

Diagnosticul de poliartrită reumatoidă este emis de medicul reumatolog după observarea semnelor și simptomelor și după efectuarea unor teste specifice:

  • Test de sânge, pentru identificarea factorului reumatoid;
  • Analiza lichidului sinovial; 
  • Proteina C-reactivă, care indică dacă există inflamație în organism;
  • Radiografierea articulației;
  • Scanarea CT, pentru a evalua gradul de inflamație.

4. Tratamentul artritei reumatoide nu vindecă, doar gestionează boala

Medicamente 

Tratamentul artritei reumatoide se face cu medicamente antiinflamatoare și cu imunosupresoare, cum ar fi metotrexat, ibuprofen, celecoxib, adalimumab, etanercept sau tocilizumab ori infliximab.

Dieta și stilul de viață adoptate de pacient

Este important ca pacientul să înțeleagă și să adopte anumite măsuri igieno-dietetice și profilactice pentru a evita acutizarea bolii. Sunt indicate:

  • alimentație bogată în alimente cu proprietăți antiinflamatoare (legume frunzoase, pește, afine, ceai verde etc.);
  • terapie fizică;
  • masajul manual;
  • exerciții zilnice de întindere (stretching);
  • utilizarea de căldură aplicată locală (surse de căldură pot fi perne electrice, sticle de apă caldă etc. ).

Intervenția chirurgicală

Intervenția chirurgicală este indicată doar în cazul în care articulația și structurile aferente afectate de poliatrita reumatoidă sunt complet deteriorate. Tratamentul chirurgical poate aduce beneficii, dar poate fi, de asemenea, sursa multor probleme cauzate de vindecarea locală și de recuperarea funcționalității, mai dificile la acești pacienți.

Kinetoterapia 

Kinetoterapia pentru poliartrita reumatoidă include:

  • utilizarea de aparate pentru exerciții,
  • tehnici de fortificare a mușchilor implicați,
  • împachetări calde sau cu gheață;
  • sesiuni de fizioterapie, până când se obțin rezultate.

Fizioterapia și kinetoterapia sunt esențiale pentru a preveni deformările articulațiilor, cât și pentru îmbunătățirea funcției articulare.

5. Ce alte probleme de sănătate pot apărea dacă ai poliartrită reumatoidă?

Cum spuneam, poliartrita reumatoidă este o boală autoimună cronică ce afectează, în principal, articulațiile, dar poate avea și efecte în alte părți ale organismului. În afară de inflamația articulară, boala poate fi asociată cu o serie de alte probleme de sănătate. Iată câteva dintre acestea:

Afectarea altor organe

Poliartrita reumatoidă poate afecta organele interne, cum ar fi inima, plămânii, ochii și vasele de sânge. Complicațiile pot include inflamația pericardului (membrana care acoperă inima), afectarea plămânilor (fibroză pulmonară), inflamații ale ochilor (uveită) și vasculită (inflamație a vaselor de sânge).

Osteoporoză

Persoanele cu poliartrită prezintă un risc crescut de osteoporoză din cauza inflamației cronice, a limitării mișcărilor și a utilizării prelungite a corticosteroizilor, care tind să afecteze densitatea osoasă.

Boli cardiovasculare

Persoanele cu poliartrită au un risc mai mare de boli cardiovasculare, inclusiv de atac de cord și accident vascular cerebral, deoarece inflamația cronică afectează vasele de sânge și inima.

Anemie

Inflamația asociată cu poliartrita reumatoidă poate duce la producerea redusă a celulelor roșii din sânge, ceea ce poate provoca anemie. De asemenea, anemia poate fi o consecință a utilizării medicamentelor antiinflamatoare nonsteroidiene sau a sângerărilor gastrointestinale asociate cu aceste medicamente.

Probleme cu ochii

În plus față de uveită, poliartita poate fi asociată și cu sindromul de ochi uscat și alte probleme oculare.

Infecții

Persoanele cu poliartrită reumatoidă au un risc mai mare de infecții, în parte din cauza tratamentului imunosupresor, care scade răspunsul imun al organismului.

Probleme legate de starea emoțională

Poliartrita poate afecta și starea emoțională, contribuind la oboseală permanentă, care să ducă apoi la anxietate și la depresie.

6. La ce să te aștepți dacă ai poliartrită reumatoidă, cum poate progresa boala?

Cursul bolii poate varia semnificativ de la o persoană la alta, însă există câteva aspecte generale. Persoanele cu poliartrită se luptă cu dureri articulare, rigiditate dimineața și limitarea mișcărilor articulare, iar aceste simptome le pot afecta calitatea vieții și capacitatea de a desfășura activitățile zilnice. Dacă ai această boală, îți poate fi greu să te îmbraci, să ții diverse obiecte în mână sau să faci anumite treburi prin casă, de exemplu. În timp, inflamația persistentă duce și la deteriorarea articulațiilor și la deformări. Deformările pot afecta aspectul și funcția articulațiilor, în special în stadiile avansate ale bolii.

Cum am discutat, poliartrita reumatoidă poate afecta și alte organe, cum ar fi inima, plămânii, ochii și vasele de sânge, complicațiile incluzând inflamații ale pericardului, fibroză pulmonară, uveită și vasculită. Boala poate avea un impact semnificativ asupra stării emoționale, contribuind la anxietate și depresie (oboseala cronică și permanentele dureri articulare contribuie de obicei la aceste aspecte). Trebuie subliniat, însă, că printr-o gestionare adecvată a bolii și cu tratament precoce, simptomele poliartritei reumatoide pot fi controlate și complicațiile severe, evitate.

7. Cum să faci față oboselii asociate cu poliartrita reumatoidă?

Oboseala poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții pacientului cu poliartrită reumatoidă, dar există câteva strategii și modificări ale stilului de viață pe care le poți adopta pentru a face față acestui aspect al bolii:

  • Acordă o atenție deosebită somnului și odihnei. Asigură-te că dormi suficient și calitatea somnului este bună. Nu mai consuma seara alimente și băuturi cu cofeină, alcool și multe grăsimi, ia o cină mai ușoară, bea un ceai calmant și caută să ai activități relaxante, care să favorizeze somnul. Stabilește un program regulat de somn, deci să te trezești și să mergi la culcare la aceleași ore zilnic și creează un mediu propice pentru odihnă în dormitor.
  • Practică tehnici de relaxare care să ți se potrivească. Poate că te ajută respirația profundă, meditația sau yoga, ori poate că îți este de folos să asculți o muzică liniștitoare în timp ce te bucuri de aromaterapie ori să citești o carte în liniște.
  • Împarte-ți activitățile pe parcursul zilei în așa fel încât să ai timp să iei și pauze. Prioritizează sarcinile necesare, concentrându-te pe cele mai importante în prima parte a zilei - multe persoane au constatat că dacă fac lucrurile mai dificile dimineața, acest lucru le ajută să fie mai puțin stresate în restul zilei și nu se mai simt vinovate dacă se odihnesc mai mult apoi.
  • Fă-ți un program de exerciții fizice ușoare, dar regulate, adaptate capacităților tale și după ce te-ai sfătuit cu medicul. Exercițiile pot îmbunătăți nu doar starea de spirit, ci și energia și funcția generală a articulațiilor. Plimbările și mersul pe bicicletă sunt două activități foarte potrivite pentru persoanele cu poliartrită reumatoidă.
  • Acordă atenție alimentației, consumând mâncăruri bogate în nutrienți esențiali. Accentul ar trebui să cadă pe legume proaspete și gătite ușor, fructe crude, mici cantități de carne slabă și pește, în timp ce se va tinde spre evitarea alimentelor cu zahăr și limitarea celor cu cofeină (deoarece acestea întrețin inflamația în corp și afectează negativ nivelul de energie, crescându-l brusc și apoi scăzându-l la fel de brusc).
  • Învață să spui „nu” atunci când simți că trebuie să faci o pauză. Discută cu prietenii și familia, precum și cu cei de la locul de muncă despre nevoile tale și solicită sprijinul lor. De asemenea, îți poate fi deosebit de folositor să intri într-o comunitatea a pacienților cu poliartrită reumatoidă: în acest mod, vei afla de la alte persoane care au aceeași boală cu tine diferite trucuri pentru a-ți spori calitatea vieții, inclusiv pentru a-ți gestiona mai bine oboseala asociată cu această afecțiune.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă: Shutterstock
Bibliografie:
MSD - Rheumatoid Arthritis (RA)
https://www.msdmanuals.com/professional/musculoskeletal-and-connective-tissue-disorders/joint-disorders/rheumatoid-arthritis-ra
AAFP - Rheumatoid Arthritis: Common Questions About Diagnosis and Management
https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2018/0401/p455.html 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0