Dieta antiinflamatoare pentru artrita reumatoidă

Dacă ai artrită (sau poliartrită) reumatoidă, știi cât de dureroasă poate fi. Această boală este caracterizată de articulațiile umflate și dureroase și poate "lovi" pe oricine, la orice vârstă.

Poliartrita reumatoidă este diferită de osteoartrită, boala care este, de fapt, deteriorarea naturală a articulațiilor, o dată cu înaintarea în vârstă. Artrita reumatoidă apare când propriul tău sistem imunitar îți atacă articulațiile.

Urmarea unei diete antiinflamatorii este o modalitate de a reduce cantitatea de inflamație din organism.

Deși inflamația nu este întotdeauna un lucru rău - este răspunsul natural al organismului pentru a se proteja împotriva leziunilor celulare - poate deveni problematică dacă persistă prea mult timp sau devine cronică.

Inflamația cronică poate crește riscul anumitor afecțiuni de sănătate și poate agrava simptomele unor boli precum artrita reumatoidă, gută și sindromul colonului iritabil. De asemenea, poate provoca simptome precum dureri corporale, oboseală cronică, depresie, anxietate, constipație, modificări ale greutății și infecții frecvente.

STUDIUL IM011-054

O dietă antiinflamatorie presupune consumul de alimente nutritive care au proprietăți antiinflamatorii și reducerea aportului de alimente și băuturi care pot favoriza inflamația în organism, cum ar fi carnea procesată și alimentele cu conținut ridicat de zahăr adăugat. Anumite alimente conțin compuși care au puternice efecte antiinflamatorii, cum ar fi antocianii care se găsesc în fructele de pădure, și grăsimile omega-3 care se găsesc în fructele de mare sau pește.

Efectuarea unor schimbări mici, dar semnificative în dietă poate ajuta la reducerea inflamației pe care o provoacă afecțiuni precum artrita reumatoidă. Aceste schimbări pot, de asemenea, să stimuleze energia și să faciliteze menținerea unei greutăți moderate pentru o persoană.

Artrita reumatoidă și dieta

Nu există un leac pentru poliartrita reumatoidă. Tratamentul tradițional pentru această boală înseamnă să iei medicamente, care pot avea și efecte secundare. Tocmai de aceea, pacienții cu artrită reumatoidă au început să își îndrepte atenția către tratamente alternative, inclusiv să facă modificări în dieta lor. Alimentele care reduc inflamația în tot corpul tău pot reduce durerea și umflăturile de la nivelul articulațiilor.

Pentru început, o dietă bogată în alimente integrale, inclusiv fructe, legume, pește, nuci și fasole, dar săracă în alimente procesate și grăsimi saturate, nu numai că este excelentă pentru sănătatea generală, dar poate ajuta și la gestionarea activității bolii. Dacă acest sfat vă sună familiar, este pentru că acestea sunt principiile dietei mediteraneene, care este frecvent promovată pentru puterile sale antiinflamatorii și de combatere a bolilor.

Studiile confirmă faptul că un consum de alimente care fac parte în mod obișnuit din dieta mediteraneană are următoarele beneficii:

Asigură-ți surse de acizi grași Omega-3

Unele alimente antiinflamatoare sunt bogate în acizi grași Omega-3. Ia în considerare ideea de a adăuga în dieta ta peștele gras, cum ar fi macroul, heringul, somonul și tonul. De asemenea, poți să iei suplimente alimentare ce conțin ulei de pește.

Dacă peștele nu este preferatul tău, încearcă să mănânci mai multe nuci românești și migdale. De asemenea, poți să macini semințele de in și să le adaugi în cereale, în iaurt și în preparatele pe care le coci la cuptor. Semințele de chia sunt și ele bogate în Omega-3.

Adaugă antioxidanți

Antioxidanții sunt compuși care pot să distrugă radicalii liberi din corpul tău, care îți fac rău. De asemenea, antioxidanții reduc inflamația. Un studiu publicat în revista "Clinical Rheumatology" a arătat rezultate promițătoare cum că o dietă bogată în antioxidanți poate reduce durerea și inflamația în articulațiile afectate de artrita reumatoidă.

Unii dintre cei mai importanți antioxidanți care trebuie să se găsească în dieta ta, sunt:

Poți să te bucuri de mai mulți antioxidanți dacă: mănânci fucte și legume proaspete, dacă mănânci diverse nuci și dacă bei ceai verde.

Asigură-ți necesarul de fibre

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

O organizație din domeniu, Arthritis Foundation, spune că alimentele bogate în fibre pot reduce cantitatea de proteină C-reactivă (CRP) din sângele tău. Acest marker poate indica nivelul inflamației prezente în corpul tău. Îți poți asigura mai multe fibre în dieta ta dacă mănânci alimente precum: fructele și legumele proaspete, cerealele integrale, fasolea și nucile. Și căpșunile pot reduce proteina C-reactivă din corpul tău, iar în același timp îți asigură necesarul de fibre.

Nu uita de flavonoide

Flavonoidele sunt compuși "fabricați" de plante. Acești compuși ajung în alimentația noastră atunci când mâncăm fructe și legume. Flavonoidele pot să reducă inflamația din corp și ajută la reducerea durerii și umflăturilor în caz de artrită reumatoidă.

Alimente care sunt bogate în flavonoide sunt: fructele de pădure, ceaiul verde, strugurii, broccoli, soia. Și ciocolata neagră are un conținut bogat de flavonoide, dar optează pentru ciocolata neagră, cea care are un procent mai mare de cacao, dar are mai puțin zahăr.

Condimentează-ți mesele

Condimentele par să crească inflamația, însă acest lucru nu e valabil pentru toate. Anumite condimente pot, de fapt, să reducă inflamația din corp. Turmericul, foarte întâlnit în bucătăria indiană, conține un compus numit curcumină, care are proprietăți antiinflamatoare. El este înrudit cu ghimbirul, care are un efect similar. Capsaicina, un compus care se găsește în ardeii iuți, ajută de asemenea, la reducerea inflamației din corp. Potrivit unui studiu, capsaicina are, de asemenea, un efect calmant, alungând durerea.

Alimente de evitat în artrita reumatoidă

Carnea roșie și lactatele 

Acestea sunt principalele noastre surse de grăsimi saturate, care pot provoca inflamații în țesutul adipos. Alte surse includ produsele lactate grase, pastele și deserturile pe bază de cereale.

Uleiul de porumb 

Acizii grași omega-6 pot duce la creșterea în greutate și la inflamarea articulațiilor. Uleiurile de floarea-soarelui, de șofrănel, de soia și cele vegetale sunt, de asemenea, surse de acizi grași omega-6.

Mâncare prăjită, fast-food și alimente procesate 

Acestea pot declanșa inflamații în tot corpul. În plus, ele cresc colesterolul rău și îl scad pe cel bun.

Sare 

Nu numai că prea multă sare este rea pentru tensiunea arterială, dar dacă ai artrită reumatoidă și iei steroizi, corpul tău o poate reține mai ușor. 

Zahăr 

Îi spune corpului tău să elibereze substanțe chimice numite citokine care dau startul procesului de inflamație. 

Alcoolul 

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul și naproxenul, pot provoca singure hemoragii stomacale și ulcere. Aceste șanse cresc atunci când adăugați alcool.

Alimente prăjite sau la grătar 

Carnea gătită la o temperatură ridicată crește nivelul produselor finale de glicare avansată (AGE) din sângele tău.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Ultimate Arthritis Diet - https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/nutrition/anti-inflammatory/the-ultimate-arthritis-diet
Anti-Inflammatory Diet Do's and Don'ts - https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/nutrition/anti-inflammatory/anti-inflammatory-diet
Anti-inflammatory Diet In Rheumatoid Arthritis (ADIRA)—a randomized, controlled crossover trial indicating effects on disease activity - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7266686/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0