Alimente în funcție de anotimp, pentru cei cu poliartrită reumatoidă

Alimentele de sezon sunt cei mai buni aliați pentru sănătatea noastră, având numeroase beneficii. Tocmai de aceea, ne-am gândit să îți prezentăm astăzi câteva alimente de sezon care te vor ajuta să ții sub control poliartrita reumatoidă.

Poliartrita reumatoidă este o tulburare autoimună, care apare când sistemul imunitar atacă în mod greșit țesuturile propriului corp. Spre deosebire de deteriorarea cauzată de uzură, așa cum se întâmplă în osteoartrită, poliartrita reumatoidă afectează țesutul articulațiilor, provocând o umflare care generează durere, care poate duce în cele din urmă la eroziunea osoasă și la deformarea articulațiilor.

Care sunt cele mai bune tipuri de alimente când ai poliartrită reumatoidă?

Inflamația ținută sub control este o componentă-cheie atunci când suferi de poliartrită reumatoidă. Este important să iei medicamentele pe care ți le-a prescis specialistul, deoarece acestea contribuie la gestionarea bolii, și eventualele suplimente alimentare (de exemplu, acizii grași Omega-3 ajută la ușurarea simptomelor).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Însă în același timp există și multe alimente care te pot ajuta să reduci inflamația din corp. Ca obiectiv, încearcă să alcătuiești aproximativ două treimi din dieta ta cu ajutorul fructelor, legumelor, leguminoaselor (fasole, mazăre, năut, linte, soia), nucilor, semințelor și cerealelor integrale. Atenție, există și unele alimente care pot agrava inflamația și pe care e bine să le eviți, cum ar fi prăjelile, mezelurile, băuturile zaharoase, alcoolul și cerealele rafinate (pâine albă, paste albe etc.)

Atunci când vrei să incluzi mai multe fructe și legume în dietă, caută-le pe cele de sezon. Acest truc te va ajuta să cumperi vegetale proaspete la prețuri bune. În plus, produsele de origine vegetală cumpărate în plin sezon conțin, adesea, mai multe vitamine și mai mulți nutrienți.

Fructe și legume de primăvară utile în artrita reumatoidă

Iată spre ce alimente poți să te îndrepți primăvara dacă ai această afecțiune:

Broccoli

Această legumă verde are un aport nutrițional important, care te ajută să lupți contra inflamației. Broccoli-ul conține vitaminele K și C, sulforafan și calciu și, pe lângă proprietățile antiinflamatoare, îți poate stimula sistemul imunitar.

Legume verzi frunzoase

Legumele din această familie au frunze de un verde închis la culoare, care conțin multe vitamine și minerale. Mai exact, ele conțin fibre, acid folic și vitaminele A, C, K și B. Dacă alegi să mănânci legume verzi frunzoase, precum varza, varza creață (kale), spanacul vei obține și minerale precum calciul și fierul.

Ceapă

Ceapa este bogată în antioxidanți și nu doar că reduce inflamația, dar îți hrănește și bacteriile bune din intestin. De asemenea, îți este este de ajutor și în gestionarea afecțiunilor cardiace și a colesterolului crescut.

Căpșuni

Aceste fructe conțin multă vitamina C și multe antocianine, utile în combaterea inflamației. În plus, căpșunile au și acid folic.

Fructe de vară pentru persoanele cu poliartrită reumatoidă

Vara ai grijă să introduci în dieta zilnică o serie de fructe care te ajută la gestionarea bolii:

Mure

Flavonoidele sunt un tip de antioxidant care le oferă fructelor și legumelor acele culori vibrante de albastru, mov și roșu, iar un bun exemplu sunt fructele de pădure. Antocianinele sunt un tip de flavoinoide care ajută în lupta contra inflamației, potrivit studiilor, iar murele și alte tipuri de fructe de pădure conțin aceste substanțe.

Afine

Și afinele sunt bogate în antocianine. Afinele coapte sunt dulci și moi, așa că le poți include în dieta ta atât zilnic la micul dejun, ca atare, cât și în alte preparate pe care le mănânci în weekend, precum clătitele.

Cireșe

La fel ca afinele, cireșele au în compoziție antocianine care lupta cu inflamația din corp, având o acțiune comparabilă cu a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene. În plus, cireșele conțin vitamina C și potasiu.

Pepene roșu

Acest fruct conține un tip de carotenoide, numit beta-criptoxantină, care poate să ajute la reducerea simptomelor poliartritei reumatoide. De asemenea, conține vitaminele A și C. Alt beneficiu este faptul că are un conținut mare de apă, ceea ce înseamnă că te ajută să te hidratezi mai bine în lunile de vară.

Legume de toamnă indicate în poliartrita reumatoidă

De-a lungul toamnei, strecoară în meniul tău și următoarele vegetale:

Usturoi

Este o sursă alimentară excelentă pentru reducerea inflamației, datorită compușilor săi sulfuroși. Un studiu publicat în jurnalul medical Arthritis Research and Therapy a concluzionat că un astfel de compus din usturoi poate fi util în tratarea inflamației și a artritei.

Sfeclă

Potrivit unor cercetări, aceste legume rădăcinoase pot să reducă inflamația, prin faptul că stau în calea semnalelor proinflamatorii. De asemenea, se pare că sfecla, care e bogată în antioxidanți, poate să reducă riscul de cancer și pe cel de boală cardiovasculară.

Cartofi dulci

Cartofii dulci îți sunt și ei un aliat în gestionarea bolii, deoarece conțin carotenoide, pigmenți care ajută la ușurarea simptomelor poliartritei reumatoide și, în plus, sunt bogați în antioxidanți.

Spanac

Această legumă frunzoasă, bogată în vitamina K, te ajută să lupți cu inflamația cauzată de poliartrita reumatoidă. Deși sunt persoane care nu se dau în vânt după spanac, acesta poate fi ușor transformat într-un preparat gustos: frunzele de baby spanac pot fi adăugate în salate, iar frunzele mai mari, proaspete sau congelate, pot fi opărite, scurse bine și apoi sotate nu mai mult de câteva minute într-o linguriță de unt și una de ulei, și apoi asezonate cu sare și usturoi.

Fructe și legume de iarnă de folos în poliartrita reumatoidă

Pe ce să pui accentul iarna dacă suferi de poliartrită reumatoidă?

Varză Kale

Este o legumă pe care nutriționiștii o includ la cele de iarnă, deși poate fi găsită și în alte anotimpuri. Este extrem de nutritivă și ajută la combaterea inflamației.

Varză de Bruxelles

Verzele mici de Bruxelles sunt legume crucifere sunt bogate în nutrienți precum vitamina K, vitamina C, fibre, folat. Pe lângă faptul că au efecte antiinflamatoare, se pare că au și unele proprietăți anticanceroase.

Citrice

Citricele conțin multă vitamina C, care este o aliată a articulațiilor afectate de poliartrită și îți poate stimula sistemul imunitar. Portocalele sunt ideale pe post de gustare între micul dejun și prânz, iar o jumătate de grepfrut poate fi consumată înainte de masa de dimineață. De asemenea, zeama de lămâie este excelentă adăugată în sosurile pentru salate, dar și pentru a aromatiza un ceai sau un pahar cu apă.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Rheumatoid arthritis
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis/symptoms-causes/syc-20353648


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0