Terapia in poliartrita reumatoida - generalitati

Poliartrita reumatoida, boala autoimuna, de tip inflamator, se caracterizeaza prin pusee de boala (acutizari) si perioade de acalmie (perioada cronica a bolii).

Nu exista un medicament care sa vindece definitiv aceasta boala. Medicamentele existente in acest moment pot stopa progresia poliartritei reumatoide, pot scadea frecventa cu care apar puseele si astfel, ii pot reda pacientului mobilitatea.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Distructia articulatiei are la baza procesul inflamator local, care se extinde determinand durere, tumefactie (umflatura), mobilitate redusa si, in final, deviatie din traiectul normal al osului si anchiloza locala.

Tratamentul de baza al poliartritei confirmate cuprinde mai multe clase terapeutice:

•    terapia simptomatica (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, prescurtate AINS, corticoterapia, adica terapia pe baza de cortizon)
•    terapia remisiva non-biologica (DMARDs sau medicamente antireumatice modificatoare de boala - metotrexat, leflunomid, sulfasalazina etc.)
•    terapia biologica (adalimumab, etanercept, infliximab, abatacept, certolizumab, golimumab, tocilizumab, rituximab, etc.)
•    terapia combinata - combinatii terapeutice pentru un control eficient al progresiei poliartritei reumatoide.

Momentul inceperii acestei terapii este esential. El trebuie sa coincida cu momentul stabilirii certe a diagnosticului, orice intarziere putand conduce la leziuni articulare ireversibile.

Terapia simptomatica a poliartritei reumatoide este relativ eficienta. Este medicatie adjuvanta, eficienta in controlul simptomelor, nu previne progresia bolii.

Terapia remisiva are rolul de a pastra integritatea si functionalitatea aparatului osteo-articular, reducand consecintele poliartritei reumatoide. Acestea sunt cel mai des utilizate in practica medicala curenta.

Terapia biologica - este esentiala pentru a controla boala, in cazurile necesare atunci cand terapia non-biologica nu este suficienta pentru a controla simptomatologia si consecintele bolii. Sunt utilizate ingineria genetica si procesele de biologie moleculara pentru a sintetiza medicamentele. Terapia biologica are mai multe subclase terapeutice si tinteste anihilarea procesului inflamator din articulatie si totodata, din organism.

Exista si terapii noi, cum ar fi inhibitorii JAK

Un nou tip de tratament (inhibitori JAK) este mai nou disponibil in unele tari, pentru pacientii cu artrita reumatoida moderata spre severa. Acest medicament este administrat sub forma de tableta, o data sau de doua ori pe zi, si este luat, de obicei, in combinatie cu metotrexatul. Aceasta clasa de medicamente, numite inhibitori JAK, include: tofacitinib si baricitinib.

Aceste medicamente sunt pentru adultii care au incercat deja sa ia medicamente din clasa DMARDs (antireumatice modificatoare ale bolii) sau terapii biologice, dar acestea nu au fost eficiente in cazul respectivilor pacienti sau acestia nu le pot lua.

Totodata, inhibitorii JAK pot fi administrati ca atare (doar aceasta substanta), in cazul adultilor care nu pot lua metotrexat.

Medicamentele care calmeaza durerea

Pe langa medicamentele folosite pentru a tine sub control progresia artritei reumatoide, pacientilor li se mai pot prescrie medicamente speciale pentru a reduce durerea.

Analgezicele - In unele cazuri, pacientul cu poliartrita reumatoida va fi sfatuit sa apeleze la analgezice, cum ar fi paracetamolul sau o combinatie de paracetamol si codeina, pentru a calma durerea asociata cu artrita reumatoida. Bine de stiut: aceste medicamente nu ajuta la tratarea inflamatiei din articulatii, insa ele pot fi uneori utile, pentru ca reduc durerea. Ele pot fi recomandate in puseele in care boala este activa.

AINS sau antiinflamatoarele nesteroidiene - Medicul poate prescrie pacientilor un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS). Acesta poate fi un antiinflamator "clasic" (ibuprofen, naproxen sau diclofenac) sau poate fi un alt tip de antiinflamatoare, numite inhibitori de COX-2 (de exemplu, celecoxib sau etoricoxib). Aceste medicamente pot calma durerea in timp ce reduc si inflamatia din articulatii, desi ele nu vor impiedica boala sa se agraveze.

Corticosteroizi (medicamente corticosteroide, numiti si corticoizi) - Acestea sunt medicamente puternice care pot sa ajute la reducerea durerii, redorii (rigiditatii) si a inflamatiei. Ei pot fi folositi fie sub forma de tableta, fie sunt injectati direct in articulatia dureroasa, fie se face o injectie in muschi. Aceasta clasa de medicamente (numite si steroizi) este folosita pe termen scurt, din cauza riscului de efecte adverse. Medicii prefera sa le foloseasca in doze cat mai mici si pe perioade cat mai scurte de timp.

In cazul poliartritei reumatoide, beneficiul lor este ca suprima sistemul imunitar hiperactiv si, astfel, reduc simptomele. Daca pacientul are o forma severa de artrita reumatoida, este posibil sa fie necesar sa i se administreze steroizi pe o perioada mai lunga de timp, iar medicul va monitoriza aparitia potentialelor efecte adverse (riscul mai mare de infectie, hiperglicemie sau subtierea oaselor).

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/rheumatoid-arthritis/treatment/
  • Arthritis Foundation - https://www.arthritis.org/about-arthritis/types/rheumatoid-arthritis/treatment.php
  • WebMD - https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/pain-relief-from-rheumatoid-arthritis

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0