Osteoporoza - evaluare, diagnosticare si tratament

Osteoporoza este una dintre cele mai frecvente patologii ale osului. În acest articol, discutăm despre evaluarea pacienților și investigațiile necesare pentru diagnostic, precum și despre ce opțiuni de tratament există în osteoporoză.

Osteoporoza este caracterizată prin scăderea masei osoase, deteriorarea țesutului osos și distrugerea arhitecturii osoase, cu compromiterea rezistenței osoase și creșterea riscului de fractură. Osteoporoza afectează pacienți de ambele genuri și de toate rasele, iar prevalența bolii crește odată cu înaintarea în vârstă și cu statusul de postmenopauză.

Osteoporoza este o boală care poate fi prevenită și tratată, dar pentru că nu sunt semne de alarmă înainte de apariția unei fracturi osteoporotice, mulți pacienți nu sunt diagnosticați la timp și nu primesc tratament pentru osteoporoză în fazele precoce ale bolii.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Osteoporoza, factor de risc pentru fractură

Osteoporoza este factor de risc pentru fractură, așa cum hipertensiunea este factor de risc pentru accident vascular. Cele mai obișnuite fracturi osteoporotice sunt cele vertebrale (tasările vertebrale), la nivelul șoldului și la nivelul antebrațului distal. Fractura de fragilitate/osteoporotică se produce la un traumatism care în condițiile unui os sănătos nu s-ar solda cu fractură sau a cărei intensitate nu o depășește pe cea a unui traumatism prin cădere de la înălțimea corpului.

Chiar dacă majoritatea fracturilor/tasărilor vertebrale nu determină în fazele inițiale semne și simptome, odată cu trecerea timpului, acestea duc la durere vertebrală, dizabilitate, scădere în înălțime și deformare a coloanei vertebrale (cifoza).
Sediile obișnuite ale fracturilor osteoporotice sunt: coloana vertebrală, șoldul, radiusul distal, humerusul proximal. Fractura de fragilitate se produce la un traumatism care în condițiile unui os sănătos nu s-ar solda cu fractură sau a cărui intensitate nu o depășește pe cea a unui traumatism prin cădere de la înălțimea corpului.

Recomandări pentru femeile aflate la menopauză

Cum osteoporoza este mai des întâlnită la femeile trecute de 50 de ani, e important ca acestea să țină cont de anumite aspecte.

Evaluare medicală

O evaluare medicală și consiliere în ceea ce privește riscul de osteoporoză și de fracturi care se pot produce pe oase fragile (osteoporotice) este recomandată la menopauză. Toate femeile aflate la menopauză ar trebui evaluate privind riscul de osteoporoză pentru a determina dacă este necesară efectuarea densitometriei osoase (DXA). Se face și evaluarea factorilor de risc pentru cădere și se recomandă măsuri corective (exerciții fizice de menținere a echilibrului, monitorizarea atentă a medicației antihipertensive, evitarea medicației care deprimă sistemul nervos central, corecție vizuală atunci când este nevoie).

Alimentație adecvată

În această perioadă a vieții este importantă o alimentație bogată în produse care conțin calciu, în așa fel încât aportul de calciu să fie de aproximativ 1000 mg/zi (în cazul în care regimul alimentar nu este suficient, se recomandă suplimente cu calciu, cu acordul medicului). De asemenea, aportul de vitamina D trebuie să fie de aproximativ 800‑1000 UI/zi (din alimente și din suplimente, dacă este nevoie).

Mișcare efectuată regulat

Exercițiile fizice sau alte forme de mișcare efectuate regulat cresc forța musculară, îmbunătățesc mobilitatea, postura și echilibrul și reduc riscul de căderi și fracturi. Dacă n-ai mai făcut sport niciodată, ai fost o persoană sedentară, întreabă medicul de familie despre cum este mai bine să începi.

Cum se face evaluarea medicală pentru osteoporoză?

Evaluarea pacienților se face prin:

  • măsurarea anuală a înălțimii (știut fiind faptul că unul dintre factorii care duce la scăderea în înălțime este tasarea vertebrală);
  • evaluarea densității minerale osoase prin osteodensitometrie osoasă duală cu raze X (DXA).

Cum se face DXA?

Evaluarea DXA la nivelul șoldului și coloanei lombare este utilizată pentru a stabili sau confirma diagnosticul de osteoporoză, arată riscul predictiv pentru viitoarele fracturi și monitorizează răspunsul pacienților la tratamentul antiosteoporotic. Se compară densitatea mineral-osoasă a unei persoane cu cea a unui adult tânăr de același sex din populația de referință (și rezultă scorul T) și cu cea a unui adult de aceeași vârstă, sex și etnie din populația de referință (scorul Z).

Cui îi este recomandat să facă această investigație (DXA)?

- femeilor cu vârste de peste 65 ani și bărbaților peste 70 ani;
- femeilor mai tinere de 65 de ani, aflate la menopauză, care au factori de risc suplimentari pentru osteoporoză.

Monitorizarea pacienților se face după următorul model:

  • Evaluarea DXA la 1‑2 ani după inițierea tratamentului antiosteoporotic și apoi la fiecare 2 ani
  • Intervalul dintre evaluările DXA poate fi mai mare pentru pacienții fără factori de risc majori sau care au un rezultat normal inițial.

Factorii de risc pentru osteoporoză

Factorii de risc specifici pentru osteoporoză sunt:

  • fractură produsă la vârsta adultă (după 50 ani) ca o consecință a unui traumatism minor;
  • istoric de scădere în înălțime (diferență mai mare de 4 cm între înălțimea actuală și cea pe care persoana o avea la 20 ani);
  • tratament cortizonic prelungit recent sau aflat în prezent în perioada de administrare.

Tratament pentru osteoporoză

Tratamentul antiosteoporotic se recomandă pacienților care:

  • au avut fractură de șold sau fracturi vertebrale (clinice sau asimtomatice). Fracturile vertebrale oseoporotice clinice sunt cele care se produc ca urmare a unui traumatism minor și radiografia de coloană făcută ca urmare a acestui traumatism vizualizează tasarea/fractura vertebrală. Fracturile/tasările vertebrale osteoporotice asimtomatice sunt cele descoperite întâmplător cu ocazia unei radiografii de coloană, pacientul nu-și aduce aminte să fi avut un traumatism minor care să explice prezența acestora.
  • au un scor T -2.5 la nivelul colului femoral, șoldului total sau coloanei lombare la evaluarea DXA.
  • sunt femei aflate la menopauză și au un scor T între -1 și -2.5 la evaluarea DXA la nivelul colului femural, șoldului total sau coloanei lombare (adică densitate minerală scăzută sau osteopenie), iar evaluarea FRAX (Fracture Risk Algorithm) a arătat probabilitate de fractură de șold sau de altă fractură osteoporotică.

Tratamentul pentru osteoporoză poate varia în funcție de severitatea și caracteristicile individuale ale bolii. În general, Opțiunile de tratament pentru osteoporoză urmăresc să încetinească pierderea masei osoase și să reducă riscul de fracturi. 

Terapie farmacologică

Ca tratament pentru osteoporoză se indică și unele medicamente.

Bisfosfonații (alendronatul, risedronatul) încetinesc descompunerea oaselor și pot ajuta la creșterea densității osoase. Acestea sunt unele dintre cele mai prescrise medicamente pentru osteoporoză.

Teriparatida este un hormon sintetic asemănător cu cel paratiroidian care poate stimula formarea osoasă.

Raloxifenul și denosumabul sunt medicamente care pot ajuta la menținerea densității osoase. Raloxifenul este un modulator selectiv al receptorilor de estrogen și poate contribui la menținerea densității osoase la nivelurile șoldului și coloanei vertebrale. Denosumabul este un medicament care ajută la încetinirea descompunerii osoase prin inhibarea unui factor cheie de creștere a celulelor osoase.

Calcitonina este un hormon care poate ajuta la încetinirea procesului de resorbție osoasă, în special în cazul durerilor acute.

Terapia hormonală poate fi utilizată la femeile aflate în perioada postmenopauză pentru a menține sănătatea oaselor.

Modificări ale stilului de viață

Cum spuneam, consumul adecvat de calciu și vitamina D este foarte important. Aceste substanțe nutritive sunt esențiale pentru menținerea sănătății oaselor. Alimentele bogate în calciu includ produse lactate, legume cu frunze verzi, somon și nuci. Vitamina D poate fi obținută prin expunerea la soare și prin consumul de alimente fortificate sau suplimente.

Iată câteva exemple de combinații alimentare care pot fi utile în osteoporoză:

  • Iaurt cu fructe de pădure și nuci: Iaurtul oferă calciu, iar fructele de pădure și nucile adaugă antioxidanți și grăsimi sănătoase pentru inimă.
  • Omletă cu legume verzi: Ouăle sunt o sursă bună de vitamina D, iar legumele verzi precum spanacul, broccoli-ul și varza conțin calciu.
  • Salată de frunzoase, semințe de susan și brânză: Frunzoasele conțin calciu și vitamina K, iar semințele de susan adaugă calciu suplimentar.
  • Tofu cu broccoli: Tofu este o sursă bună de calciu, iar broccoli conține atât calciu cât și vitamina K.
  • Lapte de migdale cu curmale și migdale: Laptele de migdale este o sursă de calciu și vitamina D, curmalele oferă dulceață naturală, iar migdalele adaugă magneziu.
  • Somon cu sos de susan și legume la abur: Somonul furnizează proteine și vitamina D, iar susanul oferă calciu suplimentar.
  • Năut cu legume: Năutul este o sursă de proteine și calciu, iar legumele adaugă nutrienți și fibre.

Exercițiile fizice sunt, de asemenea, indicate ca tratament pentru osteoporoză. Activitatea fizică, în special exercițiile de rezistență și echilibru, poate contribui la întărirea oaselor și la menținerea masei musculare. 

Genuflexiunle și fandările, ridicarea ușoară a greutăților (gantere) pentru partea superioară a corpului și exercițiile cu bandă elastică sunt utile pentru întărirea mușchilor și a oaselor. Yoga sau pilates pot ajuta la îmbunătățirea echilibrului, a flexibilității și a posturii, iar exercițiile de întindere sunt bune pentru a menține flexibilitatea musculară și a articulațiilor. Mersul pe jos este o activitate cu impact scăzut și poate fi o modalitate excelentă de a menține sănătatea oaselor și a sistemului cardiovascular. 

Evaluări periodice și monitorizare

Aici ne referim la consultații medicale de urmărire a evoluției osteoporozei - densitometria osoasă, care ajută la monitorizarea densității osoase și a evoluției bolii - pentru ca medicul să adapteze tratamentul în funcție de nevoile individuale ale pacientului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - DEXA (DXA) Scan: Bone Density Test
https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/10683-dexa-dxa-scan-bone-density-test
Endocrine Society - Osteoporosis Treatment
https://www.endocrine.org/patient-engagement/endocrine-library/osteoporosis-treatment
NCBI - Osteoporosis therapies and their mechanisms of action (Review)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8506919/
Studiul „Osteoporosis therapies and their mechanisms of action (Review)”, apărut în Exp Ther Med. 2021 Dec; 22(6): 1379. Published online 2021 Sep 28. doi: 10.3892/etm.2021.10815, autori: Beomchang Kim et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0