8 motive pentru care aloe vera este sanatoasa

În Egiptul Antic, aloe vera era nelipsită atunci când trebuiau tratate rănile, tăieturile sau arsurile. Este o plantă perenă, suculentă, care seamănă puțin cu un cactus și e des întâlnită în zonele tropicale și subtropicale din Africa de Sud, America Latină și Caraibe. Chiar dacă nu v-ați tăiat și nici nu v-ați ars, aloe vera ar trebui să aibă loc de cinste pe lista de cumpărături pentru beneficiile aduse organismului.

1. Aloe Vera are efect antibacterian

Este eficientă împotriva multor bacterii și ciuperci, una dintre ele fiind Candida Albicans. Și asta datorită polifenolilor care se găsesc în gelul de aloe vera. Acești polifenoli, împreună cu câțiva alți compuși din compoziția plantei, ajută la inhibarea creșterii anumitor bacterii care pot provoca infecții la oameni 1.

Aloe vera este cunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene, antivirale și antiseptice. Acesta este o parte din motivul pentru care poate ajuta la vindecarea rănilor și la tratarea problemelor pielii.

2.Sănătoasă pentru tractul digestiv

Sucul de aloe vera conține glicozide antrachinonice, adică compuși vegetali cu efecte laxative care ar putea ajuta la ameliorarea constipației. Cu toate acestea, În 2002, Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA) nu a mai aprobat laxativele de aloe vera pentru vânzarea fără prescripție medicală, deoarece nu au fost testate pentru a le confirma siguranța și eficacitatea 2.

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Unele cercetări preliminare sugerează că gelul de aloe vera ar putea ajuta la tratarea și reducerea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian. Alte cercetări timpurii arată rezultate promițătoare în utilizarea extractului de aloe vera pentru a trata sindromul intestinului iritabil. Chiar dacă este posibil ca aloe vera să aibă beneficii digestive, nu există încă suficiente cercetări care să indice siguranța sau dozajul utilizării sale în aceste scopuri.

3. Accelerează vindecarea rănilor

Aloe vera are o lungă istorie de utilizare în tratarea rănilor și în special a arsurilor, inclusiv a arsurilor solare. Studiile sugerează că este un tratament topic eficient pentru arsurile minore de gradul I și II.
De exemplu, o revizuire a studiilor experimentale a constatat că aloe vera ar putea reduce timpul de vindecare al arsurilor cu aproximativ nouă zile, comparativ cu medicamentele convenționale. De asemenea, a ajutat la prevenirea apariției mâncărimilor și infecțiilor 3.

Totuși, dovezile că aloe vera ajută la vindecarea altor tipuri de răni nu sunt concludente, dar cercetările sunt promițătoare.

4. De ajutor în afecțiunile dentare

Unele studii pe animale sugerează că aloe vera  este de ajutor în tratamentul unor afecțiuni dentare și orale. De exemplu, un studiu pe 74 de persoane cu fibroză submucoasă orală - o afecțiune cronică care provoacă durere și inflamație în gură - a arătat că administrarea a 30 ml de suc de aloe vera de două ori pe zi timp de trei luni a fost la fel de eficient ca tratamentele tradiționale precum injecțiile cu hidrocortizon 4.

Un alt studiu arată că o apă de gură cu aloe vera a redus în mod eficient severitatea și durerea legate de mucozita orală - un efect secundar comun al chimioterapiei și tratamentelor cu radiații - la persoanele cu cancer de gât. 

Mai mult, un studiu efectuat pe 64 de persoane cu cancer a constatat că utilizarea unei soluții de apă de gură cu aloe vera de trei ori pe zi timp de 14 zile a ajutat la reducerea apariției și a durerii asociate a stomatitei induse de chimioterapie, care este o infecție în gură.

Deși sunt necesare mai multe date pe termen lung, aceste studii indică faptul că sucul de aloe vera ar putea oferi o abordare alternativă a tratamentelor pentru anumite afecțiuni dentare și orale. 

5. Ar putea scădea nivelul de zahăr din sânge

Cercetările mai vechi au indicat că atât gelul, cât și sucul din aloe vera pot scădea nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 5. Dimpotrivă, două recenzii separate au constatat că consumul de suc de aloe vera nu a îmbunătățit glicemia a jeun la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 – deși a făcut-o la cei cu diabet zaharat.  Însă un alt studiu a observat că sucul de aloe a îmbunătățit atât glicemia, cât și nivelul acizilor grași din sânge la cei cu diabet zaharat.

Deși acest lucru sună promițător, cercetările sunt limitate. Sunt necesare studii mai mari, randomizate și controlate pentru a confirma că sucul de aloe vera are beneficii pentru cei cu pre-diabet sau diabet. În plus, suplimentele cu extract de aloe vera nu sunt standardizate, reglementate sau considerate un tratament alternativ sigur pentru diabet.

6. Utilă în îngrijirea pielii

Gelul de aloe vera este benefic și pentru persoanele care vor să-și mențină  pielea curată și hidratată. Acest lucru se poate datora faptului că planta se dezvoltă în climat uscat și instabil. Pentru a supraviețui condițiilor dure, frunzele plantei stochează apă. Acest lucru, combinat cu compuși speciali de plante numiți carbohidrați complecși,  fac din gelul de aloe vera un hidratant eficient pentru față și un calmant al durerii.

7. Pudra de gel de Aloe Vera poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială este un „ucigaș tăcut”, conform Asociației Americane a Inimii. Chiar dacă unele persoane nu prezintă semne sau simptome ale acestei afecțiuni, hipertensiunea arterială poate deteriora lent vasele de sânge, crescând riscul de accident vascular cerebral, atac de cord și alte complicații.

Aloe vera nu înlocuiește exercițiile fizice, alimentația sănătoasă și medicamentele - toate acestea pot ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale, conform Asociației Americane a Inimii. Dar ar putea oferi unele beneficii ca terapie complementară.

Într-un studiu, 90 de persoane cu diabet zaharat care nu erau dependente de insulină au primit fie 100 de miligrame (mg) de pudră de gel de aloe vera, 200 mg de pudră de gel de aloe vera, fie niciun tratament timp de trei luni. Grupurile de aloe vera au primit și consiliere nutrițională.
 
Când cercetătorii au evaluat subiecții după trei și șase luni, au descoperit că pulberea de aloe vera a ajutat la reducerea tensiunii arteriale sistolice și diastolice ale ambelor grupuri. Cercetătorii au conchis că acest lucru ar putea fi rezultatul a două componente antiinflamatorii din aloe vera - aloe-emodină și aloină - iar cercetările anterioare au arătat că aceste două componente au proprietăți antiinflamatorii atât la șobolan, cât și la modelele in vitro.

8. Poate ajuta la eliminarea acneei în mod natural

Datorită proprietăților sale naturale antiinflamatorii, aloe vera servește și ca un tratament excelent pentru acnee, explică specialiștii. Fie că este aplicată pe coșuri sau pe zonele cu roșeață și iritație, s-a descoperit că aloe vera calmează și diminuează aspectul și proeminența acneei și chiar a cicatricilor acneice.

Cu toate acestea, specialiștii avertizează că aloe vera nu ar trebui aplicată direct pe rănile deschise. Conform mai multor cercetări, aloe vera are capacitatea de a reduce producția de prostaglandine E2. Conform literaturii științifice, acestea sunt lipide care declanșează un răspuns inflamator în glandele sebacee, care sunt atașate de foliculii de păr și produc sebum. Cu cât mai puțină inflamație în glandele sebacee, cu atât mai puțină inflamație a acneei.

Efecte adverse aloe vera

ATENȚIE: 
Dacă ai boala Crohn, colită sau hemoroizi, nu ar trebui să consumi aloe vera. Poate provoca crampe abdominale severe și diaree. De altfel, nu ar trebui să iei aloe vera dacă iei tratamente. Poate scădea capacitatea corpului de a absorbi medicamentele.

De altfel, persoanele alergice la usturoi, ceapă și lalele sunt mai predispuse să fie alergice la aloe. Folosirea îndelungată a plantei poate duce la disfuncții ale rinichilor, la un nivel scăzut de potasiu, pierdere în greutate și probleme cu bătăile inimii. Consumați cu grijă aloe vera, urmând indicațiile medicului vostru.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Aloe vera (L.) Webb.: Natural Sources of Antioxidants – A Review”, publicat în Plant Foods for Human Nutrition, în 2019, autori: Marzanna Hęś Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Anna Jędrusek-Golińska și Elżbieta Gujska
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6684795/
2 https://www.nccih.nih.gov/health/tips/tips-what-you-should-know-about-popular-herbs
3 Studiul „The Effect of Aloe Vera Clinical Trials on Prevention and Healing of Skin Wound: A Systematic Review”, publicat în Iranian Journal of Medical Sciences, în 2019, autori:Davood Hekmatpou, Fatemeh Mehrabi, Kobra Rahzani și Atefeh Aminiyan, PhD
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6330525/
4 Studiul „Evaluation of efficacy of aloe vera in the treatment of oral submucous fibrosis - a clinical study”, publicat în Journal of oral pathology, în 2016, autori: Ardra Anuradha, Bharati Patil, Venkataswamy Reddy Asha
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27314762/
5 Studiul „Effect of Aloe vera on glycaemic control in prediabetes and type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis”, publicat în Journal of clinical pharmacy and therapeutics, în 2016, autori: N Suksomboon, N Poolsus, S Punthanitisarn 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27009750/
American Heart Association (AHA) - https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/changes-you-can-make-to-manage-high-blood-pressure


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0