Suc de portocale si aloe vera pentru hipertensivi, plus alte remedii care scad tensiunea

Sucul de portocale fortificat cu aloe vera reprezintă un remediu complementar excelent pentru tensiunea arterială crescută. Eficacitatea ingredientelor se datorează conținutului crescut în potasiu al sucului, mai ales că potasiul ajută la scăderea tensiunii arteriale.

În plus, aloe vera ajută la eliminarea grăsimilor din artere, îmbunătățește circulația sangvină și este eficientă nu numai pentru că ajută la combaterea hipertensiunii arteriale, dar, de asemenea, ajută în anumite afecțiuni cardiace, precum tahicardie și angină pectorală.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Suc de portocale și aloe vera pentru hipertensiunea arterială

Ingrediente:

  • 2 portocale
  • 50 ml de suc de aloe pur

Mod de preparare:

Se storc portocale și se pun într-un blender, împreună cu sucul de aloe vera; se poate îndulci cu puțin sirop de curmale, agave, suc de mere. Se omogenizează bine ingredientele. Pentru a ajuta la scăderea tensiunii arteriale, ar trebui ca acest sus să fie consumat de 2 ori pe zi, la micul dejun sau la masa de prânz.

Atenție!

Cu toate că este eficient, acest suc nu înlocuiește medicația indicată de cardiolog, ci doar completează tratamentul, care include, de altfel, o dietă săracă în sodiu (sare), practicarea regulată de exerciții fizice, cum ar fi mersul în ritm alert pe jos, pe bicicletă, înot, dar și medicamentele administrate de medic.

Ce alte ingrediente din natură îți scad tensiunea arterială mare:

1.    Busuiocul 

Este o plantă aromatică delicioasă, care te-ar putea ajuta să îți scazi tensiunea arterială. În studiile făcute pe rozătoare, extractul de busuioc a dovedit că poate să reducă tensiunea arterială, deși doar pentru un timp scurt.

2.    Scorțișoară 

Un studiu mai vechi, făcut pe rozătoare, a sugerat că extractul de scorțișoară a scăzut atât debutul subit al tensiunii arteriale mari, cât și hipertensiunea arterială prelungită. În cadrul acestui studiu, extractul a fost administrat intravenos.

3.    Cardamomul 

O altă cercetare, făcută pe 20 de persoane, a investigat efectele pentru sănătate pe care le are cardamomul, iar cercetătorii au descoperit că participanții cu hipertensiune arterială au observat o reducere semnificativă în măsurătorile tensiunii arteriale după ce au luat 1,5 grame de pudră de cardamom, de două ori pe zi, timp de 12 săptămâni.  
 

4.    Semințele de in

Sunt bogate în acizi grași Omega-3, iar unele studii au arătat că acestea pot să reducă tensiunea arterială. O analiză amplă recentă a sugerat că trebuie să se administreze 30-50 de grame de semințe de in (întregi sau măcinate), pe zi, pentru mai mult de 12 săptămâni, pentru a obține cele mai bune rezultate. Semințele de in ar putea proteja și contra bolii cardiovasculare aterosclerotice, reducând nivelul colesterolului seric.

5.    Usturoiul 

Acest aliment poate avea abilitatea de a reduce tensiunea arterială, crescând producția unei substanțe în corp, cunoscută sub numele de oxid nitric, care poate determina vasele de sânge să se relaxeze și să se dilate. Acest lucru permite sângelui să circule mai bine și reduce tensiunea arterială. Totuși, este important de menționat că cercetările care au studiat eficacitatea sa au fost foarte mici, necontrolate. Înainte de a recomanda usturoiul în tratamentul hipertensiunii arteriale, sunt necesare mai multe studii, efectuate pe eșantioane mari de populație, pentru a ști cu certitudine că acesta are rezultate pozitive asupra tensiunii arteriale.

6.    Ghimbirul 

Poate ajuta la controlul tensiunii arteriale. În studiile făcute pe animale, s-a demonstrat că ghimbirul îmbunătățește circulația sângelui și relaxează mușchii din preajma vaselor de sânge, reducând astfel tensiunea arterială. Până acum, studiile pe oameni nu au fost concludente.

7.    Păducelul roșu 

Este un remediu natural pentru hipertensiunea arterială. În studiile pe rozătoare, extractele de păducel par să aibă o gamă largă de beneficii pentru sănătatea sistemului cardiovascular, inclusiv faptul că ajută la reducerea tensiunii arteriale, prevenind întărirea arterelor și reducând colesterolul.

8.    Semințele de țelină 

Studiile făcute pe oameni au arătat că acestea pot fi eficiente în tratarea hipertensiunii1. Poți folosi semințele sau poți să faci un suc, la storcător, din toată planta. Țelina poate fi și un bun diuretic, ceea ce ar putea explica efectele sale asupra tensiunii arteriale.

9.    Levănțică franțuzească 

S-a dovedit că extractele de lavandă pot să reducă ritmul cardiac și tensiunea arterială în studiile pe rozătoare. Deși nu multă lume se gândește să folosească lavanda în scop culinar, reține că poți folosi florile în alimentele preparate în cuptor, chiar în deserturi.

10. Pătrunjelul 

Nu doar că este o sursă bună de vitamina C și carotenoizi, dar pătrunjelul este util în scăderea tensiunii. Antioxidanții care se găsesc în compoziția micilor frunze verzi au beneficii pentru sănătate. De exemplu, ajută și la diminuarea lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL) sau a colesterolului „rău”, factori de risc pentru bolile de inimă2.

Ce mai poți încerca dacă ești hipotensiv

Consumă alimente fermentate

O meta-analiză din 2020, efectuată pe 2.000 de pacienți, arată că persoanele care obișnuiesc să consume alimente fermentate, bogate în probiotice, în special suplimente făcute din lapte fermentat, pot observa o scădere moderată a tensiunii arteriale pe termen scurt. Responsabile pentru asta ar putea fi bacteriile care trăiesc în aceste alimente, care ar putea produce anumite substanțe chimice care scad hipertensiunea atunci când ajung în sânge. Printre alimentele fermentate benefice se numără kimchi, kombucha și varza murată.

CoQ10

Oamenii de știință spun că majoritatea pacienților hipertensivi au o deficiență semnificativă de CoQ10 și că unele studii mai vechi arată că suplimentarea cu coenzima Q10 ar putea să aibă un anumit grad de reducere a tensiunii arteriale, deși reducerea nu a fost consecventă între studii. 

Coenzima Q10 a demonstrat, de asemenea, că are unele beneficii în tratamentul hipertensiunii arteriale sistolice izolate. O cohortă de 46 de bărbați și 37 de femei cu hipertensiune arterială sistolică izolată a fost înrolată într-un studiu randomizat, dublu orb, controlat cu placebo, timp de 12 săptămâni. La grupul care primit CoQ10 de două ori pe zi s-a observat o reducerea tensiunii arteriale. 

Uleiul de pește

Acizii grași Omega-3 (acidul eicosapentaenoic și acidul docosahexaenoic) din uleiurile de pește pot scădea tensiunea arterială prin modularea directă a ionului de calciu intracelular, susțin oamenii de știință. 

În cadrul unei cercetări mai vechi, șaisprezece bărbați hipertensivi și șaisprezece bărbați normotensivi au fost desemnați aleatoriu să primească fie acid eicosapentaenoic și acid docosahexaenoic, fie ulei de măsline ca placebo pentru o perioadă de 4 luni. După 2 luni, tensiunea arterială a scăzut cu 6 mm Hg la hipertensivii și normotensivii tratați cu ulei de pește. 

Deși numeroase studii au arătat că uleiul de pește are numeroase beneficii în tratamentul hipertensiunii arteriale și dislipidemiei la pacienții obezi, nu a fost  observat niciun beneficiu în prevenirea hipertensiunii induse de sarcină. În șase studii multicentrice, femeile cu sarcini cu risc ridicat au fost repartizate aleatoriu să primească ulei de pește sau ulei de măsline în capsule identice de la 20-33 de săptămâni până la naștere. Uleiul de pește nu a avut niciun efect asupra apariției hipertensiunii induse de sarcină. 

Vitamina C

Vitamina C, cunoscută și ca acidul ascorbic, este listată ca fiind posibil eficientă în tratamentul hipertensiunii arteriale. Oamenii de știință spun că aceasta  funcționează ca un antioxidant pentru a îmbunătăți sinteza sau a preveni descompunerea oxidului nitric. 

Un studiu randomizat, mai vechi, controlat cu placebo, efectuat pe 39 de pacienți, a concluzionat că vitamina C este eficientă în tratamentul hipertensiunii arteriale. Pacienții au fost randomizați pentru a primi fie placebo, fie acid ascorbic într-o doză de încărcare unică de 2 g, apoi 500 mg pe zi timp de 30 de zile. Hipertensiunea sistolică a scăzut cu aproximativ 13 mm Hg în grupul de pacienți care au primit acid ascorbic după 30 de zile. 

Magneziul

Potrivit oamenilor de știință, magneziul este un mineral benefic în reducerea tensiunii arteriale. Rolul pe care acest mineral îl are, ca tratament alternativ pentru hipertensiune arterială, este strâns legat de calciu. Mușchiul neted arterial necesită calciu pentru contracție, dar persoanele cu hipertensiune arterială tind să acumuleze calciu în acești mușchi - de aici, utilizarea pe scară largă a medicamentelor blocante ale canalelor de calciu. 

Potrivit unei analize recente, eficacitatea magneziului depinde de la pacient la pacient. Potrivit acestei analize, care a cuprins 49 de studii, se pare că magneziul pare să ajute la îmbunătățirea tensiunii arteriale la pacienții a căror hipertensiune nu a fost bine controlată cu medicamente eliberate pe bază de rețetă3.

L-Arginina

Acest aminoacid are un rol important în sinteza oxidului nitric în organism. Oxidul nitric este esențial pentru reglarea tonusului vascular. Un studiu dublu-orb, încrucișat, realizat pe șase voluntari sănătoși, a măsurat efectul dietelor bogate în L-Arginina asupra tensiunii arteriale. Pacienții au fost împărțiți în trei grupuri. Primul grup, care a fost și grup de control, a urmat o dietă relativ săracă în L-arginină. Al doilea grup a urmat o dietă bogată în L-arginină, bazată pe alimente naturale, cum ar fi leguminoase uscate și nuci. Al treilea grup a primit o dietă identică cu cea a grupului de control, dar și suplimente cu L-arginină. La pacienții care au primit diete bogate în L-arginină (grupele 2 și 3) s-a observat o scădere semnificativă a tensiunii arteriale. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Effect of celery (apium graveolens) seed extract on hypertension: a randomized, triple-blind, placebo-controlled, cross-over, clinical trial”. Phytother Res. 2022; Shayani Rad M, Moohebati M, Mohajeri SA.
https://doi.org/10.1002/ptr.7469
2 Studiul „Antihypertensive activity of petroselinum crispum through inhibition of vascular calcium channels in rats”. J Ethnopharmacol. 2019; Ajebli M, Eddouks M.
https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0378874119300340
3 Studiul „Effectively Prescribing Oral Magnesium Therapy for Hypertension: A Categorized Systematic Review of 49 Clinical Trials”, Nutrients. 2021, Andrea Rosanoff, Rebecca B. Costello, Guy H. Johnson
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7827637/
National Library of Medicine - The Natural Treatment of Hypertension
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8109646/

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0