Cele mai răspândite mituri despre alunițe, DEMONTATE

Ca orice subiect asupra căruia se discută mult, există unele mituri legate de alunițe, pe care le vom demonta în cele ce urmează.

Dacă scoatem o aluniță, aceasta va metastaza - FALS

Probabil cel mai frecvent mit este acela legat de faptul că, dacă scoatem o aluniță, ea se va întinde și va metastaza. Acest lucru nu este adevărat. În primul rând, metastazarea apare în cazul tumorilor maligne, nu în cazul celor benigne, cum sunt alunițele, chiar și cele atipice. 

Metastazarea reprezinta desprinderea unor celule maligne de tumora primara si ajungerea lor la nivelul altor tesuturi sau organe. Metastazarea se face pe mai multe cai - prin contiguitate (din aproape in aproape), pe cale vasculara (prin vasele ce dreneaza zona tumorii) si pe cale limfatica (prin vasele limfatice). Riscul de metastazare este cu atat mai mare cu cat tumora este de dimensiuni mai mari. Cu cat tumora este mai mica, sansele ca celulele canceroase sa se desprinda sunt si ele mai mici.

Metastazarea reprezintă desprinderea unor celule maligne de tumoră primară și ajungerea lor la nivelul altor țesuturi sau organe. Metastazarea se face pe mai multe căi: prin continuitate (din aproape în aproape), pe cale vasculară (prin vasele ce drenează zona tumorii) și pe cale limfatică (prin vasele limfatice). Riscul de metastazare este cu atât mai mare cu cât tumora este de dimensiuni mai mari. Cu cât tumora este mai mică, șansele ca acele celule canceroase să se desprindă sunt și ele mai mici.

Atunci când se practică excizia chirurgicală a unei alunițe, chiar a uneia atipice (ea fiind o formațiune benignă), nu există riscul că aceasta să metastazeze. Îndepărtarea alunițelor cu risc crescut se face în scop profilactic, preventiv.

În cazul exciziei unei formațiuni care este malignă, deci un cancer de piele, excizia se face tocmai pentru a îndepărta toate celulele tumorale din piele; nemaifiind celule canceroase, nu va mai exista nici substratul apariției metastazelor. Excizia se practică scoțând și țesut sănătos din jur. Așadar, excizia chirurgicală este curativă (adică vindecă), excepție făcând cazurile de tumoră avansată.

Cu toate acestea, se poate întâmpla uneori și ca formațiunea să fi apucat deja să metastazeze la momentul exciziei, dar metastazele sunt atât de mici, încât nu pot fi depistate prin metodele investigaționale ale medicinei. Aceste metastaze se vor dezvolta ulterior îndepărtării tumorii primare.

Alunițele periculoase sunt doar cele în relief - FALS

Un alt mit legat de alunițe este acela că alunițele periculoase sunt numai cele reliefate, elevate, iar cele plane, care arată ca niște pete, nu prezintă niciun risc. Realitatea este invers, în cele mai multe cazuri. Într-adevăr, o parte dintre formațiunile cutanate reliefate, nodulare, reprezintă cancere de piele. Însă cele mai multe melanoame sunt de tipul leziunilor plate, uneori sub formă de pete, adică forma de melanom extensiv în suprafață.

 

 

Alunițele canceroase sunt mereu negre - FALS

Un al treilea mit se referă la faptul că melanomul este o formațiune care are întotdeauna culoarea neagră. Acesta este adevărul în cele mai multe situații, dar există și cazuri în care melanomul nu este pigmentat. Acesta poartă numele de melanom amelanotic și poate fi de culoarea pielii sau de culoare roz-roșu. Acesta este încă un motiv pentru care orice formațiune suspectă de pe piele trebuie evaluată de medicul dermatolog.

Dacă o aluniță are fire de păr crescute în ea, nu poate fi vorba despre cancer - FALS

Acesta este un mit care poate pune viața pacientului în pericol, determinându-l să stea liniștit acasă, convins fiind că nu are melanom. Ei bine, este adevărat că de multe ori melanomul determină căderea firelor de păr din alunițe, însă acest lucru se petrece abia în stadiul avansat al cancerului de piele. Și, având în vedere că diagnosticul stabilit timpuriu face diferența dintre vindecare și metastazare, ideal ar fi ca pacientul să meargă la medic înainte ca melanomul să ajungă în stadiu avansat.

Alunițele apărute după 35 de ani trebuie evaluate de un medic dermatolog

Genele pe care le moștenim de la părinți, împreună cu cantitatea noastră de expunere la soare (în special în copilărie) sunt factori determinați ai numărului de alunițe. Pielea cu mai multă expunere la soare tinde să aibă mai multe alunițe. În timp ce multe apar în primii ani de viață, numărul total de alunițe crește până la vârsta a doua. Majoritatea oamenilor nu dezvoltă alunițe noi după vârsta de 30 de ani. Cele care apar după vârsta de 35 de ani pot necesita observare atentă, evaluare medicală și chiar biopsie, pentru că pot fi un semn de melanom incipient. De asemenea, orice schimbare a aspectului alunițelor vechi trebuie raportată medicului.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medicine Net - Moles
https://www.medicinenet.com/moles/article.htm#moles_facts


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0