Oboseala oculara - remedii si solutii

Oboseala oculară (astenopie) descrie un grup de simptome care apar la unele persoane după ce și-au folosit foarte mult ochii - de exemplu, atunci când au petrecut multe ore în fața ecranului calculatorului. Deși senzația de ochi obosiți poate fi inconfortabilă, această problemă nu duce la leziuni oculare. Să vedem în continuare cum recunoști oboseala oculară și ce poți face pentru a remedia situația.

Ochii sunt organe extrem de importante, reprezentând una dintre cele mai complexe și esențiale părți ale corpului uman, iar sănătatea ochilor joacă un rol crucial în calitatea vieții. Vederea este unul dintre cele mai importante simțuri și ne ajută să navigăm în lume și să interacționăm cu ea. Capacitatea de a vedea obiecte sau obstacole în calea noastră ne ajută să evităm accidentele și să ne protejăm de pericolele din mediul înconjurător. 

Pierderea vederii sau problemele de vedere pot afecta semnificativ calitatea vieții unei persoane, creând dificultăți în desfășurarea activităților cotidiene și în menținerea independenței, de aceea este esențial să avem grijă de sănătatea ochilor, să facem examene oculare regulate și să adoptăm obiceiuri de viață sănătoase.

În cele ce urmează, discutăm nu despre afecțiuni oculare grave, ci despre o problemă des întâlnită care creează disconfort: oboseala oculară. Cititul timp de mai multe ore, utilizarea exagerată a dispozitivelor digitale sau condusul pe distanțe lungi pot duce la oboseală oculară. Când ai astenopie poți resimți un oarecare disconfort la nivelul ochilor, însă nu e vorba de vreo afecțiune gravă, iar situația poate fi ușurată fără mari dificultăți dacă iei anumite măsuri.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce este oboseala oculară?

Termenul de astenopie este folosit frecvent pentru a descrie un grup de simptome vagi care sunt asociate cu folosirea în exces a ochilor. Oboseala oculară este mai degrabă un simptom și nu o afecțiune a ochilor și apare atunci când ochii obosesc, pur și simplu, de pe urma faptului că sunt folosiți intens, cum ar fi în urma faptului că ai condus mașina pe o perioadă lungă de timp, că ai citit multe ore sau că ai lucrat în fața ecranului calculatorului. Dacă ai orice fel de disconfort ocular cauzat de faptul că te-ai uitat la ceva un timp îndelungat, poți să spui că suferi de oboseala oculară.

Cum recunoști oboseala oculară? Simptome frecvente

Dacă vrei să știi cum îți poți da seama dacă suferi sau nu de astenopie, trebuie să te gândești mai întâi la simptomele acesteia. Simptomele cele mai frecvente ale oboselii oculare includ durerile de cap și durerea în apropierea sau în spatele sprâncenelor. De asemenea, simți că îți vine să îți odihnești ochii pentru că ai o senzație sporită de disconfort în zonă.

Mai ales dacă lucrezi perioade lungi de timp în fața ecranului unui calculator, vei simți că această activitate îți provoacă dorința de a te freca la ochi sau de a-i închide pentru a-i odihni. Poți dezvolta nu doar disconfort ocular și dureri de cap, ci și mâncărimi ale ochilor și îți va fi mai dificil să te concentrezi la ceea ce faci. 

Alte simptome asociate cu oboseala oculară, pe lângă faptul că ai senzația de ochi obosiți, sunt: vederea încețoșată, faptul că ocazional vezi dublu, usturimile. Cum spuneam, aceste simptome sunt scoase la iveală de faptul că ți-ai folosit excesiv ochii la anumite sarcini vizuale (citit pentru un examen sau ca metodă de relaxare, folosirea computerului ore la rând etc.).

Ce poți face pentru a remedia oboseala oculară?

Suplimentele cu luteină și zeaxantină te pot ajuta să calmezi simptomele asociate cu oboseala oculară, așa că îl poți întreba pe medicul tău oftalmolog despre dozele recomandate și despre cât de des ar trebui să iei astfel de suplimente, mai ales dacă lucrezi multe ore în fața calculatorului.

Cercetările arată că după 6 luni de administrare a suplimentelor cu luteină și zeaxantină, se observă îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește performanța vizuală, oboseala oculară, performanța vizuală în condiții cu lumină puternică și îmbunătățirea calității somnului.

Un studiu recent a arătat că o combinație de luteină, zeaxantină și extracte de coacăze negre, crizantemă și goji are beneficii în ce privește oboseala oculară, ochiul uscat și funcția maculară.

Este necesar să faci câteva mici schimbări în ceea ce privește mediul de acasă, stilul de viață și obiceiurile pe care le ai la locul de muncă, pentru a le da ochilor tăi mai multe pauze pe parcursul zilei. Unele dintre metodele pe care medicii oftalmologi le recomandă, de regulă, pentru a te trata de ochi obosiți sunt descrise mai jos:

  • Încearcă să iei pauze regulate de la folosirea dispozitivelor electronice (tabletă, laptop, computer) și de la citit și să privești în fața ta la 10 metri sau mai mult pentru jumătate de minut.
  • Încearcă să te uiți în laterale. Ia pauză de la ce faci câteva minute pentru a te concentra pe obiectele situate în câmpul vizual periferic. Acest truc (faptul că privești în lateral) îți relaxează mușchii oculari tensionați, care sunt obosiți de pe urma cititului constant și a altor activități care implică ochii.
  • Fă exerciții dese de clipit. Reflexul de a clipi induce relaxarea mușchilor ochilor și lubrifiază globul ocular, mai ales dacă porți lentile de contact. Dacă te confrunți cu uscăciunea oculară pentru că nu clipești suficient de des, medicul oftalmolog îți poate prescrie lacrimi artificiale.
  • Medicul oftalmolog îți poate recomanda și unele tratamente non-farmacologice, cum ar fi un curs de yoga, tehnici de respirație, exerciții pentru articulații sănătoase, exerciții pentru o vedere mai bună (cum ar fi să privești la distanță și să clipești preț de câteva secunde) și alte tehnici de relaxare, pentru a reduce tensiunea acumulată în zona ochilor, sprâncenelor și a capului.
  • Obișnuiește-te să consumi alimente care conțin vitamine și antioxidanți: morcovi, legume frunzoase, legume crucifere, fructe citrice, cartofi dulci, fasole verde, ouă, fructe de pădure, papaya, mango, kiwi, pepene galben, guava, porumb, ardei gras roșu, mazăre.

Când să mergi la medicul oftalmolog?

Cum am discutat, este important să îți iei pauze dese, dacă stai mult cu ochii în ecranul computerului. În cazul în care simptomele tale se agravează și oboseala oculară pare de nesuportat, fă-ți o programare la medicul oftalmolog pentru o cunsultație și nu uita să îi spui că, prin natura meseriei tale, ești nevoit să folosești computerul multe ore.

De asemenea, mergi la cabinetul medicului oftalmolog dacă te îngrijorează orice fel de aspect legat de vederea ta și de sănătatea ochilor tăi, în orice moment al anului, nu doar dacă te confrunți cu senzația de ochi obosiți. Un consult oftalmologic este recomandat la fiecare 2 ani, chiar dacă nu ai probleme de vedere.

Cum să ai grijă de sănătatea ochilor în general?

Îngrijirea sănătății ochilor este esențială pentru menținerea unei vederi bune și prevenirea problemelor oculare. Iată câteva sfaturi pentru a avea grijă de sănătatea ochilor în general:

Mergi la examene oculare regulate

Fă o vizită medicului oftalmolog o dată la 1-2 ani, dacă nu ai probleme sau mai des la recomandarea medicului. Aceste examene oftalmologice pot ajuta la depistarea precoce a problemelor de vedere și la prevenirea și tratarea bolilor oculare.

Străduiește-te să ai o dietă sănătoasă

O alimentație bogată în fructe și legume, precum morcovi, spanac, kale, broccoli și citrice furnizează nutrienți esențiali pentru sănătatea ochilor, cum ar fi vitamina A, vitamina C, luteina și zeaxantina.

Protejează-ți ochii de razele UV

Poartă ochelari de soare cu protecție UV când ieși din casă, pentru a preveni daunele cauzate de radiațiile ultraviolete.

Evită fumatul

Acest obicei nociv poate crește riscul de boli oculare, cum ar fi degenerescența maculară și cataracta.

Păstrează o bună igienă ochilor

Spală-te bine pe mâini înainte de a-ți atinge ochii și evită frecarea excesivă. În cazul folosirii lentilelor de contact, respectă regulile de igienă în ce privește utilizarea și depozitarea acestora.

Mentine distanța adecvată

Dacă lucrezi la computer sau petreci mult timp citind, asigură-te că ai o iluminare adecvată și că monitorul sau textul se află la o distanță confortabilă pentru ochi, nici prea aproape și nici prea departe.

Nu neglija hidratarea ochilor

Dacă simți că ochii sunt uscați sau iritați, folosește picături de ochi lubrifiante pentru a rezolva uscăciunea și iritațiile.

Odihnește-ți ochii

Ia pauze regulate atunci când efectuezi activități care necesită concentrare îndelungată, pentru a reduce astfel oboseala excesivă a ochilor.

Monitorizează tensiunea intraoculară

În cazul în care medicul ți-a spus că ai risc crescut de glaucom, acesta îți poate recomanda să mergi regulat să îți măsori tensiunea intraoculară și poate chiar să urmezi un tratament.

Protejează-ți ochii în medii periculoase

Dacă lucrezi într-un mediu cu substanțe chimice sau alte particule periculoase, poartă echipament adecvat, cum ar fi ochelarii de protecție.

Nu uita de exercițiile fizice

Activitatea fizică regulată aduce multe beneficii pentru sănătate, în general, și poate contribui inclusiv la menținerea sănătății vaselor de sânge care alimentează ochii și poate reduce riscul de diabet și hipertensiune arterială, boli care tind să afecteze sănătatea oculară.

Caută să elimini obiceiurile nesănătoase

Evită excesul de alcool și consumul de droguri recreative, deoarece și acestea pot afecta negativ sănătatea ochilor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Eye Strain 
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21059-eye-strain
Scinece Direct - A novel botanical formula improves eye fatigue and dry eye: a randomized, double-blind, placebo-controlled study
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522008036
Studiul „A novel botanical formula improves eye fatigue and dry eye: a randomized, double-blind, placebo-controlled study”, apărut în The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 112, Issue 2, August 2020, Pages 334-342, autori: Juntao Kan et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0