Cum poti calatori comod cand suferi de dureri de spate si gat

Nimic nu e mai neplăcut decât atunci când călătorești să ai dureri de spate sau de gât și, pe lângă acestea, să ai parte și de un zbor lung sau de o valiză grea. Dar asta nu înseamnă că durerile de spate sau de gât ar trebui să te împiedice să te bucuri de concediul tău, să călătorești, să vezi lumea.  

Următoarele sfaturi te vor ajuta să îți susții coloana vertebrală și gâtul și să te ajute să reduci durerea atunci când călătorești.

Alege-ți locul potrivit

Dacă mergi cu avionul, atunci rezervă-ți zborul cât mai din timp ca să îți poți alege cel mai potrivit loc, preferabil cel de la marginea culoarului sau un loc care îți dă posibilitatea să îți întinzi picioarele. Dacă îți poți permite sau ai puncte de fidelitate, poți să faci upgrade de la clasa economică la cea business pentru un plus de confort. Și în situația în care alegi să mergi cu trenul sau autocarul, scaunele din rândul de la ieșire, dinspre culoar, sunt cele mai potrivite pentru că ai mai mult spațiu pentru picioare. Astfel, nu trebuie să îi deranjezi mereu pe ceilalți pasageri, să te chinui să ieși de la locul tău și este mai ușor să stai în picioare, să te întinzi sau să faci o plimbare rapidă.

Ai grijă la perioada pe care ți-o alegi pentru călătorit

Evită cozile lungi de la check-in și pe cele de la securitate. Cel mai bine ar fi să călătorești în afara perioadelor de vârf, spre exemplu în mijlocul săptâmânii. Verifică online din timp ca să îți găsești cea mai bună variantă și încearcă să ajungi la aeroport cu cel puțin o oră în plus decât este  recomandat. În călătoriile cu mașina, încercă să eviți orele de vârf din timpul săptâmânii, weekendurile și zilele naționale libere, astfel încât să nu rămâi blocat în trafic.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Împachetează lejer și, neapărat, în bagaje care au roți

Ia-ți în călătorie doar lucruri de care ai neapărat nevoie și împarte-le în bagaje mai mici. În cazul în care chiar ai nevoie de multe bagaje, expediază-le înainte către hotel, iar tu mergi doar cu un troller. Indiferent de modul în care alegi să calătorești, cere ajutor de fiecare dată, de la scoaterea bagajului din portbagaj, la depozitarea lui în autocar, în tren sau în avion.

Fă cât mai multe pauze 

Atunci când mergi cu mașina, ești tentat să îți umpli rezervorul și să conduci ore bune, fără nicio pauză. Acest lucru poate să fie însă extrem de dăunător pentru sănătatea spatelui și a gâtului tău. Dacă mai ești la drum cu cineva, faceți din când în când schimb la volan și încearcă să faci cât mai multe opriri pentru câteva exerciții de întinderi rapide. Dacă în schimb, ești în avion, tren sau autobuz, ridică-te la fiecare 20-30 de minute, stai în picioare puțin sau plimbă-te dacă poți.

Nu pleca la drum fără un kit de confort

Asigură-te că ai la tine comprese reci, calde și unguente care să îți aline durerea. Dacă mergi cu avionul, cere-i însoțitorului de zbor o sticlă cu apă caldă ori o pungă cu câteva cuburi de gheață pe care să le menții timp de 10-15 minute în zona lombară. Ia-ți neapărat cu tine o pernă specială pentru călătorit care să îți mențină dreaptă poziția gâtului. Dacă ești mai scund, un suport pentru picioare pliabil te va ajuta să păstrezi o postură bună. Nu uita să îți iei cu tine și o pătură ușoară. Îți va ține de cald și o poți rula pentru mai mult sprijin între zona lombară și spătarul scaunului.

Asigură-te că ai la îndemână medicamentele pe tot parcursul călătoriei

Antiinflamatoarele, relaxantele musculare și alte medicamente prescrise de doctor sunt prioritare. Asigură-te că îți sunt la îndemână oricând în timpul călătoriei tale, iar cel mai bine este să le ții în geanta pe care o ai lângă tine în orice moment al călătoriei. 

Nu uita să porți o mască virucidă în timpul călătoriei

Pe lângă confort, ai nevoie și de protecție, pentru a putea călători relaxat. Oriunde ai călători și orice mijloc de transport ai folosi, nu uita să te protejezi împotriva COVID-19 și a noilor tulpini existente, mai ales în spațiile aglomerate și închise, folosind o mască medicală virucidă, cum este cea de la Cidaltex, care oferă un nivel de protecție superior comparativ cu măștile medicale chirurgicale. 

Întrucat in avion, aeroport, trenuri sau autocarele in care se calatoreste destul de inghesuit exista un risc marit de contaminare cu diverse virusuri cu nivel mare de contagiozitate - precum cele respiratorii, generate nu numai de SARS-Cov-2, ci si de virusul gripal, rinovirusuri, virusuri paragripale, este recomandat să optezi pentru dispozitive de protectie superioare, care folosesc tehnologia de decontaminare avansata, de tip virucid, cum ar fi, de exemplu, masca virucida Cidaltex

Gestionează stresul înainte și în timpul călătoriei

Nu lăsa pe ultimul moment planificarea călătoriei și oragnizează-ți bagajele din timp. Vorbește și cu prietenii tăi de călătorie despre durerile tale lombare și de gât si spune-le că ai nevoie de pauze de odihnă în călătoria ta. Dacă ai posibilitate, beneficiază și de un masaj sau de un tratament spa în zilele de dinaintea călătoriei și ai grijă să dormi cât mai bine. 

Iar în timpul călătoriei, dacă ești în avion, în tren sau în autocar, distrage-ți atenția de la durere citind o carte sau ascultând o muzică relaxantă. Hidreatează-te constant, asta te ajută și, dacă ai un zbor lung, încearcă să dormi.

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

https://www.health-shop.com/RO/cidaltex-ffp-medical


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0