10 motive pentru care sa culegi papadii

Odata cu venirea caldurii, papadiile au invadat parcurile, pasunile si orice petec de pamant. Proprietatile terapeutice ale papadiei fac din aceasta o planta extrem de pretioasa.

Beneficiile papadiei sunt nenumarate, incepand de la tratarea bolilor de ficat, rezolvarea problemelor urinare, reducerea inflamatiei si pana la prevenirea cancerului ori sporirea densitatii osoase.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fiecare parte a papadiei este comestibila si chiar benefica, incepand de la radacina si pana la floare. Bogata in vitaminele A, B, C si D, dar si in minerale precum fierul, potasiul sau zincul, papadia este extrem de hranitoare.

Frunzele de papadie contin mai mult betacaroten decat morcovul, tulpina ofera o cantitate impresionanta de vitamina K, iar toate partile din papadie sunt bogate in continutul de antioxidanti.

Acum, ca am stabilit cat de benefica este papadia, iata si cum o poti folosi in bucatarie, dar si in gospodarie:

1. Papadie sotata cu usturoi – in zilele de post si nu numai, poti pregati frunzele de papadie in ulei vegetal, cu putin usturoi pisat pentru aroma. Pentru a inlatura gustul amarui specific papadiei, opareste frunzele 20-30 de secunde, inainte de a le trage la tigaie.

2. Ingredient in diverse preparate – papadia poate fi folosita pe post de ingredient in salate, in risotto-uri, in sosuri, dar si pe pizza. De asemenea, poti pregati sandviciuri in care sa pui frunze de papadie. Si smoothie-urile pot fi imbunatatite cu cateva frunze proaspete de papadie. 

3. Otet aromatizat – prepara un otet cu flori de papadie, extrem de sanatos, pe care il poti folosi pe post de dressing pentru salate. Spala bine florile de papadie proaspat culese, apoi pune-le intr-o sticla si acopera-le cu otet de mere. Dupa 4 saptamani, strecoara otetul si foloseste-l. Acesta este valabil 12 luni, insa asigura-te ca il depozitezi intr-un loc racoros si intunecat.

4. Ceai cald sau rece – prepara un ceai din frunze/ flori de papadie si serveste-l cald sau rece, cu cuburi de gheata. Daca simti nevoia, indulceste ceaiul cu indulcitor pe baza de stevia, cu sucraloza sau cu sirop de artar.

5. Inlocuitor pentru cafea – spala radacina papadiei, las-o la uscat si apoi macin-o cu ajutorul unei rasnite sau a unui blender. Foloseste-o pe post de inlocuitor sanatos pentru cafeaua de dimineata – atat aroma, cat si beneficiile sunt similare cu cele ale cafelei.

6. Ulei hidratant si calmant – papadia are capacitatea de a ameliora tensiunile si durerile musculare. Usuca florile de papadie la soare sau in cuptor, apoi pune-le in blender, alaturi de ulei de cocos si cateva picaturi de ulei esential de scortisoara. Pune uleiul hidratant obtinut intr-un recipient si foloseste-l pentru a-ti masa zonele dureroase.

7. Tratament pentru negi – seva alba lipicioasa a tulpinii de papadie este eficienta in tratarea negilor. Aplica, de mai multe ori pe zi, seva respectiva pe toata suprafata negului si vei observa ca se va estompa, treptat. 

8. Tonic pentru fata - papadia poate avea efecte uimitoare asupra tenului tau, asa ca o poti folosi pe post de lotiune tonica. Fierbe frunzele si tulpinile de papadie in apa, las-o la racit, strecoar-o bine si depoziteaz-o la frigider, intr-un recipient care se inchide ermetic. Foloseste apoi aceasta apa pentru a-ti curata pielea, cu ajutorul unei dischete demachiante. 

9. Laxativ natural - radacina de papadie poate fi folosita si pe post de laxativ natural, mai ales daca este consumata sub forma de infuzie. Asadar, daca suferi de constipatie, incearca un asemenea remediu inainte de a folosi medicamente.

10. Ingrasamant natural – radacinile de papadie sunt extrem de hranitoare si benefice pentru sol. Fierbe radacinile de papadie apoi foloseste ceaiul obtinut pentru a uda radacinile florilor din gradina.

Asadar, avand in vedere toate beneficiile si intrebuintarile papadiei, ar fi pacat sa nu profitam de ele. Culege papadii, spala-le bine si foloseste-le dupa placul inimii. Perioada in care poti culege papadii este destul de extinsa, adica de la inceputul primaverii, pana toamna. Papadiile pe care le vei folosi pentru consum ar trebui sa fie culese din zone sigure, ideal chiar din propria curte, astfel incat sa stii sigur ca nu au fost stropite cu substante toxice, care ti-ar putea cauza probleme grave de sanatate. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0