5 promisiuni pentru sanatatea ta pe care sa le faci in ziua de Revelion

Înainte să intrăm în noul an, acordă-ți câteva minute și gândește-te la toate acele lucruri pe care vrei să le respecți în anul care urmează, pentru a avea o sănătate de nota 10. Îți venim în ajutor cu câte promisiuni de Revelion în folosul tău.

În noaptea dintre ani, multe persoane fac diverse promisiuni față de ele însele, pe care le respectă mai mult sau mai puțin odată ce intră în noul an. Unii oameni își propun să renunțe la fumat, alții să piardă în greutate, alții să își găsească un loc de muncă mai satisfăcător și așa mai departe.

Din păcate, dacă dorința este prea generală, există un risc mare ca persoana să nu se poată ține de cuvânt și să nu reușească să o îndeplinească, iar dacă hotărârile luate de Revelion sunt în număr prea mare, de asemenea, există riscul ca multe dintre ele să nu se concretizeze.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Promisiuni de Revelion pentru o sănătate mai bună

Cum sănătatea este unul dintre cele mai de preț bunuri, ai putea, pentru anul care vine, să îți faci câteva promisiuni legate de acest aspect. Ți-am pregătit câteva exemple de promisiuni pe care poți să ți le faci în noaptea de Revelion pentru noul an:

1. „Voi face mai multă mișcare”

Exercițiile fizice reprezintă unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți folosi în viața de zi cu zi pentru a-ți îmbunătăți sănătatea sistemului cardiovascular, pentru a-ți ține greutatea sub control, pentru a-ți întări oasele, pentru a reduce stresul. Se recomandă ca adulții să facă măcar două ore și jumătate de mișcare pe săptămână, în funcție de posibilități și de preferințe.

Obiectivul suprem în ceea ce privește exercițiile fizice este, deci, să ajungi să faci cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată (de exemplu, mersul în pas alert sau mersul ușor pe bicicletă) sau 75 de minute de activitate fizică viguroasă (de exemplu, alergare) pe săptămână, pe lângă activitățile fizice de întărire a musculaturii, în două zile ale săptămânii. 

Chiar dacă la început ți se pare intimidant, vestea bună este că poți împarți acest timp (150 de minute sau 75 de minute) de-a lungul săptămânii, în funcție de programul tău. Chiar dacă faci exerciții fizice doar în serii de câte 10 minute o dată, acest lucru se va dovedi benefic. 

Atenție, e indicat ca persoanele care cântăresc mult peste greutatea normală sau care suferă de anumite boli cronice să ceară sfatul medicului înainte de a se apuca de sport, pentru a nu risca accidentări.

2. „Voi mânca mai multe legume și fructe”

O altă promisiune pe care poți să ți-o faci de Revelion este să introduci mai multe legume și fructe în alimentație. Când vine vorba de ce mănânci, micile modificări făcute de-a lungul timpului pot reprezenta o diferență mare. Una dintre cele mai simple modalități prin care îți poți modifica dieta și îți poți îmbunătăți starea de sănătate este să te concentrezi pe creșterea consumului de fructe și legume.

Numeroase cercetări științifice au arătat că o alimentație bogată în fructe și legume poate să scadă riscul de boli de inimă, de accident vascular cerebral (AVC), de hipertensiune arterială și de diabet. 

O strategie pentru a mânca mai sănătos este să gătești mai mult acasă și să mănânci mai puțin în oraș. În acest fel, tu deții controlul asupra ingredientelor și asupra dimensiunii porției.

3. „Nu voi bea mai mult de un pahar cu alcool pe zi”

Dacă nu bei alcool deloc, nu este cazul să te apuci. Dacă obișnuiești să bei, e sănătos să nu depășești anumite cantități. Alcoolul este prezent peste tot în cultura noastră, însă consumul mare de alcool este un factor de risc pentru multe afecțiuni. 

Dacă ești femeie și bei mai mult de un pahar cu vin sau bere pe zi, iar dacă ești bărbat și bei mai mult de două pahare pe zi, înseamnă că aportul tău de alcool este excesiv. 

Consumul excesiv de alcool are multe consecințe pe termen scurt și pe termen lung pentru femei, iar în multe cazuri, aceste consecințe sunt mult mai grave decât pentru bărbați. Chiar dacă există unele efecte benefice ale anumitor tipuri de alcool (cum ar fi vinul roșu), secretul stă în consumul redus.

4. „Voi face tot ce pot ca să renunț la fumat”

Nu mai este o surpriză faptul că alcoolul în cantități mari este extrem de dăunător pentru sănătate, însă și fumatul de orice fel, fie că fumezi un pachet de țigări pe zi, fie că fumezi doar la ocazii, are consecințe grave.

Mulți oameni sunt conștienți de riscurile cancerului la plămâni și la gât cauzate de fumat, dar nu toată lumea știe că fumatul poate să deterioreze multe alte organe și sisteme.

Substanțele cancerigene inhalate în timpul fumatului nu doar că intră în contact cu căile respiratorii superioare și cu țesuturile plămânilor, ci ele sunt absorbite în fluxul sangvin și pătrund în aproape orice organ. 

Rinichii și vezica pot avea de suferi de pe urma fumatului, deoarece aceste toxine sunt concentrate în urină și practic „inundă” rinichii înainte să fie excretate în urină. Dacă fumezi, renunțarea la fumat este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru sănătatea ta în anul care urmează.

5. „Voi merge la controale medicale regulate”

Chiar dacă în anul care se încheie nu ai ajuns deloc la medic, e bine ca una dintre promisiunile făcute de Revelion să fie legată de respectarea examenelor medicale de rutină. Chiar dacă te simți sănătos și nu ai observat niciun fel de schimbări în starea ta de sănătate în ultimii câțiva ani, există măsuri preventive pe care le-ai putea rata dacă nu faci vizita anuală la medicul de familie și analizele uzuale de sânge. 

După 40 de ani, pe lângă analizele de sânge, e important să faci și diverse alte teste, cum ar fi test oftalmologic, colonoscopie, ecografie abdominală, iar, în cazul femeilor, screeningul pentru diferite tipuri de cancer, cum sunt cel mamar și de col uterin (o mamografie și testul Babeș-Papanicolau). Nici sănătatea dentară nu trebuie neglijată, pentru a nu se ajunge la complicații grave.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 
 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Making Your Resolutions Stick
https://newsinhealth.nih.gov/2010/12/making-your-resolutions-stick
Mayo Clinic Health System - Healthy resolutions: Reflect, plan, focus, enjoy
https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/healthy-resolutions-reflect-plan-focus-and-enjoy


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0