Tot mai multi oameni au renuntat la fumat la nivel global

Tot mai multe persoane au renunțat la fumat în ultimii ani, ratele fumatului aflându-se în declin la nivel mondial.

Fumatul dăunează aproape fiecărui organ al corpului, provoacă multe boli și reduce sănătatea fumătorilor în general. În fiecare an, fumatul provoacă mai multe decese decât infecția cu HIV, consumul ilegal de droguri, consumul de alcool, accidentele de mașină și incidentele legate de arme de foc la un loc. Se pare, însă, că numărul global al fumătorilor este în scădere.

Tot mai mulți oameni au renunțat la fumat în ultimii ani

Potrivit unui raport emis de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), numărul fumătorilor continuă să scadă la nivel global, trecând de la 1,32 miliarde în 2015 la 1,30 miliarde în 2020. 

Conform celui de-al patrulea raport al OMS privind tendințele mondiale în materie de tutun, se așteaptă ca acest număr să scadă la 1,27 miliarde până în anul 2025. Raportul OMS îndeamnă guvernele să accelereze punerea în aplicare a măsurilor prezentate în Convenția-cadru a OMS pentru controlul tutunului.

60 de țări sunt în prezent pe cale să atingă obiectivul global voluntar de reducere cu 30% a ratelor fumatului până în 2025, o creștere față de acum doi ani, când doar 32 de țări erau pe cale să obțină această reducere. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cifrele sunt încurajatoare, însă mai este mult de lucru până când și mai multe persoane vor renunta la fumat, mai ales deoarece companiile producătoare de tutun fac tot ce pot pentru a-și apăra profiturile gigantice pe care le obțin din comercializarea țigărilor.

În 2020, 22,3% din populația globală a utilizat o formă sau alta de tutun, 36,7% dintre toți bărbații și 7,8% dintre femei. Aproximativ 38 de milioane de copii cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani utilizează în prezent o formă de tutun, 13 milioane de fete și 25 de milioane de băieți, deși este ilegal ca minorii să-l cumpere.

Tutunul ucide milioane de persoane în fiecare an

Potrivit OMS, tutunul ucide peste opt milioane de  oameni în fiecare an, dintre care peste șapte milioane își pierd viața ca urmare directă a fumatului, în timp ce aproximativ 1,2 milioane de persoane mor din cauza fumatului pasiv (deoarece sunt expuse la fumul de țigară al altor persoane). 

Fumatul cauzează aproximativ 90% (sau 9 din 10) dintre toate decesele cauzate de cancer pulmonar. Mai multe femei mor de cancer pulmonar în fiecare an decât din cauza cancerului de sân. Fumatul provoacă și aproximativ 80% (sau 8 din 10) dintre toate decesele cauzate de boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Metode de a te lăsa de fumat

Oamenii sunt diferiți, deci și fumătorii pot avea mai mult succes cu o metodă decât cu alta când e vorba de renunțatul la fumat. Iată câteva idei:

Renunțat la fumat brusc

Renunțarea bruscă la fumat, fără ajutor sau sprijin din partea celor din jur, este folosită de oamenii care se bazează pe propria lor voință pentru a trece peste simptomele de sevraj și pofta inevitabilă care apare după ce se lasă de țigări. Deși e clar că această metodă nu funcționează pentru toată lumea, majoritatea fumătorilor reușesc să renunțe la acest viciu în acest fel.

Dacă crezi că ți se potrivește această metodă, vei avea mai multe șanse de succes dacă eviți situațiile care îți pot declanșa dorința de a fuma, dacă îți anunți familia și prietenii că ai luat această decizie, dacă îți distragi atenția cu activități noi și dacă te concentrezi pe beneficiile vieții de nefumător.

Renunțat la fumat treptat

Această metodă presupune reducerea treptată a numărului de țigări pe care le fumezi zilnic până când te lași complet. Poate să nu fie la fel de eficientă ca renunțarea bruscă, dar ar putea fi un prim pas dacă nu ești pregătit să renunți pe loc și ai nevoie să te adaptezi treptat la situație.

Dacă această metodă este pentru tine, îți sporești șansele de a reuși dacă crești treptat intervalul de timp dintre două țigări (de exemplu, dacă fumai din oră în oră, prelungește cu 15 minute sau mai mult acest interval), ceea ce, la finalul zilei, se va traduce în reducerea numărului total de țigări fumate. În timp, crescând și mai mult intervalul dintre țigări, le vei reduce din ce în ce mai mult. De asemenea, este o idee bună să îți stabililești o dată anume până la care vrei să renunți complet la fumat.

Renunțat la fumat prin terapia de înlocuire a nicotinei

Terapia de înlocuire a nicotinei ajută la reducerea poftelor și la simptomele de sevraj care apar atunci când te lași de fumat. Folosită corect, această terapie poate face o mare diferență în ceea ce privește renunțarea la fumat.

Terapia de înlocuire a nicotinei se prezintă sub diferite forme, disponibile în farmacii și în unele supermarketuri, fără prescripție medicală: plasturi cu nicotină, gumă de mestecat cu nicotină, spray-uri orale, inhalatoare, tablete. Această terapie funcționează prin furnizarea de doze mici de nicotină care ajung în fluxul sangvin, fără alte substanțele chimice dăunătoare care există în fumul de țigară.

Renunțat la fumat cu ajutorul medicamentelor

Există și medicamente pe bază de prescripție medicală care pot reduce simptomele de sevraj, cum ar fi bupropiona și vareniclina. Acestea funcționează prin blocarea receptorilor de nicotină din creier, astfel încât fumatul devine neplăcut. Aceste medicamente nu sunt potrivite pentru toată lumea, așa că e bine să îi adresezi medicului toate întrebările pe care le ai.

Unii foști fumători spun că țigările electronice i-au ajutat să scape de acest obicei nociv, însă e bine de știut că și acestea pot dăuna sănătății. 

Alte metode prin care unii oameni spun că au reușit să se lase de fumat sunt hipnoterapia și acupunctura, însă nu există dovezi științifice clare care să arate în ce măsură aceste tipuri de metode sunt utile pentru a te lăsa de fumat.

Atenție, unele metode NU sunt recomandate pentru a renunța la țigări. Unele persoane cred că dacă trec la țigări cu conținut scăzut de nicotină și gudron sau dacă folosesc folosesc anumite filtre vor reuși să se lase de fumat, însă nu există dovezi că oricare dintre aceste metode ar fi de ajutor.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
United Nations - Tobacco use continues to fall, but still 'long way to go'
https://news.un.org/en/story/2021/11/1105882
Australian Government - Quitting methods
https://www.health.gov.au/health-topics/smoking-and-tobacco/how-to-quit-smoking/quitting-methods
CDC - Health Effects of Cigarette Smoking 
https://www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/fact_sheets/health_effects/effects_cig_smoking/index.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0