10 puteri miraculoase ale lamailor

Lămâia este extrem de bogată în vitamina C. Știm deja asta și de aceea este și primul fruct către care întindem mâna atunci când avem nevoie de această vitamină. Dar știai că lămâia are și multe alte substanțe nutritive în compoziție și că unele dintre efectele sale sunt surprinzătoare?

Lămâia este una dintre cele mai consumate fructe, fie proaspătă, fie este folosită în băuturi răcoritoare, băuturi alcoolice și preparate culinare. Lămâile sunt bogate în acid citric, vitamina C și polifenoli, care conferă diverse beneficii pentru sănătate, cum ar fi atenuarea oboselii 1. Eriocitrina, principalul polifenol de lămâie, este un antioxidant solubil în apă, care se găsește din abundență în sucul și coaja de lămâie.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Vă dezvăluim 10 puteri miraculoase ale lămâilor, indiferent de forma în care le consumăm.

1. Ph-ul din organism

Deși în starea lor naturală lămâile sunt acide din cauza compoziției chimice, atunci când iau contact cu organismul nostru, se transformă în substanțe alcaline. Practic, contrar așteptărilor, lămâile calmează stomacul, echilibrează sucurile gastrice și pot reduce disconfortul în cazul arsurilor stomacale.

2. Susțin sistemul imunitar

Lămâia este un antioxidant puternic și are o compoziție unică, cu efecte puternice asupra sistemului imunitar. După cum arată o analiză clinică, vitamina C din lămâie poate stimula sistemul imunitar, poate reduce inflamația și poate ajuta la combaterea infecțiilor1. De aceea, lămâia se recomandă în cazuri de răceală, gripă, infecții ale tractului respirator, infecții urinare și multe alte afecțiuni.

3. Curăță sistemul digestiv

O dietă bogată în lămâi, cu un consum de aproximativ două lămâi medii pe săptămână, asigură o curățare constantă și optimă a colonului. Echilibrează digestia și funcțiile tractului digestiv și omoară bacteriile dăunătoare care pătrund în acest sistem. 

Studiile au dovedit eficiența lămâilor în tratarea viermilor intestinali. Pot calma simptomele de indigestie sau constipație și se pot dovedi utile atunci când ai mâncat prea mult sau ai consumat alimente greu de digerat.

4. Au efect antibacterian

Lămâile au efect astringent, aseptic și antibacterian. Pe lângă efectele benefice în caz de infecții comune sau unele afecțiuni cronice, au fost utilizate de-a lungul timpului și în tratamentul epidemiilor și bolilor mai grave, ca malaria, holeră sau dizenterie.

5. Scad riscul de infarct

Lămâile conțin mult mai mult potasiu decât alte fructe, cum sunt merele sau strugurii. Potasiul, alături de alte substanțe nutritive din compoziția lămâilor, ne ajută să avem o inimă sănătoasă. În plus, lămâile întăresc vasele de sânge și pot preveni hemoragia internă. O recenzie din 2019 arată că antioxidanții și flavonoidele din fructele citrice pot îmbunătăți sănătatea inimii și markerii sănătății metabolice, inclusiv toleranța la glucoză, sensibilitatea la insulină și metabolismul grăsimilor 2.

6. Facilitează absorbția fierului

Atât fierul, cât și vitamina C, sunt două substanțe greu de procurat din alimente, greu de asimilat și greu de depozitat. Cu toate acestea, combinația lor facilitează procesarea ambelor. Așadar, lămâile se pot dovedi utile în cazul persoanelor cu deficit de fier și chiar anemie care are această cauză.

7. Îmbunătățesc aspectul pielii și unghiilor

Deși aplicarea sucului de lămâie pe piele nu este recomandat în caz de răni sau iritații, din cauza usturimii, lămâile au un efect astringent și aseptic benefic pentru multe afecțiuni ale pielii. Poți folosi suc de lămâie pentru curățarea profundă a feței, pentru diminuarea semnelor acneei, pentru curățarea produsă a părului și pentru eliminarea petelor de pe unghii.

8. Tratează problemele respiratorii

Un beneficiu mai puțin promovat al lămâilor este efectul asupra sistemului respirator. Lămâile pot preveni și calma simptomele astmului și sunt utile în caz de insuficiență respiratorie sau oxigenare insuficientă. Unii dintre alpiniștii care urcă la înălțimi foarte mari unde oxigenul este mai scăzut, au recunoscut că sucul de lămâie i-a ajutat să respire mai ușor.

9. Te ajută să slăbești

Se zice că persoanele cu silueta perfectă fac parte din clubul "apei cu lămâie". Nu e nicio inexactitate aici! Lămâile chiar sunt recunoscute ca un aliat atunci cand vrei să slăbești; datorită prezenței vitaminei C și a antioxidanților care favorizează o bună digestie. 

Un studiu  mai vechi efectuat pe șoareci obezi a constatat scăderi generale ale creșterii în grăsime corporală, colesterol și glucoză la cei care au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi suplimentată cu extract de coajă de lămâie timp de 12 săptămâni. Cu toate acestea, este important de reținut că șoarecii nu au slăbit și că astfel de rezultate nu au fost încă replicate în niciun studiu uman.

Lămâile au, în plus, și proprietăți diuretice, care ajută la detoxifierea organismului, contribuind astfel indirect la arderea grăsimilor. În plus, această poțiune magică poate înlocui cu succes alte băuturi pe care le bei pentru gustul plăcut și efectul de parfumare a gurii. Sucul dintr-o jumătate de lămâie în apă conține doar șase calorii.

Din acest motiv, dacă schimbați băuturile cu mai multe calorii, cum ar fi sucul de portocale sau alte fructe cu un pahar cu apă cu lămâie, atunci aceasta poate fi o modalitate excelentă de a reduce caloriile și de a ajuta la pierderea în greutate, dar și de a stimula metabolismul organismului într-o mare măsură.

Antioxidanții din lămâie acționează pe mai multe planuri, ajutându-te să slăbești mai ușor și mai rapid. De altfel, aceștia topesc grăsimea și favorizează eliminarea toxinelor din țesuturi. De altfel, consumul unui pahar cu apă cu zeamă de lămâie poate asigura aproximativ 13% din necesarul zilnic de vitamina C. De asemenea, conține cantități mici de potasiu, tiamină, vitamina B6 și acid folic.
În plus, lămâile pot calma anumite simptome neplăcute ale dietelor, ca arsurile gastrice, constipația sau starea de vomă. În cazul multor persoane, ceaiul de mentă cu lămâie taie pofta de mâncare.

10. Mențin sănătatea orală

Revenim la rolul antibacterian al lămâilor pentru a le lăuda efectele benefice asupra sănătății noastre orale. Adaugă puțină lămâie în apa pe care o bei dimineața, pe stomacul gol, iar aceasta va acționa ca un duș al gurii tale, completând efectele benefice ale periajului.

Atenție însă la rănile deschise din gură, care pot ustura la contactul cu lămâia. În plus, excesul de lămâie și aciditatea inițială a acestuia pot ataca smalțul dinților. Distrugând bacteriile din gură, lămâia este un remediu eficient și împotriva mirosului neplăcut.

Dacă în ciuda acestui remediu, te confrunți în continuare cu halenă, e necesar un consult la medicul stomatolog. 

Ce alte beneficii mai au lămâile

Îți dau energie

Vitamina C din lămâi ajută la absorbția fierului, un lucru util deoarece carența de vitamina C poate provoca oboseală. De altfel, vitaminele B din lămâi ajută și la producerea de energie.

Protejează celulele

Lămâile și sucul lor se laudă cu niveluri ridicate de vitamina C. Așa cum am mai menționat, vitamina C este un antioxidant puternic, contracarând leziunile celulare care se acumulează în timp și poate fi chiar un factor în probleme precum cancerul și bolile de inimă. Specialiștii spun că multe studii ample pe populație au arătat că dietele bogate în fructe și legume sunt asociate cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și cancer și cu o longevitate crescută. Consumul de lămâie care conține vitamina C, potasiu și vitaminele B, ca parte a unei diete bogate în alte fructe și legume, poate fi util pentru prevenirea multor boli.

Poate reduce riscul de pietre la rinichi

Pietrele la rinichi au în compoziție calciu, acid uric și oxalați. Acestea pot să crească până când se transformă în pietre dureroase. Lămâile pot preveni formarea pietrelor la rinichi datorită conținutului de acid citric care se poate lega de calciu.  

Efecte secundare ale lămâilor

Lămâile - și în special sucul de lămâie - sunt foarte acide, ceea ce poate uza treptat smalțul dinților. Pentru a ajuta la minimizarea eroziunii dentare, Asociația Stomatologică Americană recomandă limitarea alimentelor și băuturilor acide pe care le consumi și să aștepți cel puțin o oră înainte de a te spăla pe dinți, pentru ca smalțul să se întărească din nou. De asemenea, poți să-ți faci un obicei să bei apă cu lămâie cu un pai pentru a reduce contactul direct cu dinții.

Specialiștii recomandă să consulți medicul dacă urmează să iei medicamente antiacide, mai ales dacă ai reflux frecvent. 

Dacă ai crescut recent aportul de lămâie, fii atent la următoarele simptome:

  • Sensibilitate sau durere dentară cauzată de uzura smalțului dentar
  • Arsuri în gât, indigestie, arsuri la stomac și alte simptome ale refluxului 
  • Greață, diaree și crampe abdominale din cauza unui consum prea mare de vitamina C

În plus, deși o alergie la lămâie nu este una dintre cele mai „obișnuite” alergii alimentare, cum sunt alergia la grâu, nuci sau laptele de vacă, Academia Americană de Alergie, Astm și Imunologie (AAAAI) explică că este posibil să fii alergic la lămâi dacă sistemul tău imunitar reacționează negativ la pectină, profilină și proteinele de transfer lipidic. Acestea provoacă cel mai frecvent reacții alergice în zona gurii și a feței în decurs de două ore de la consum, conform Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie. 

Singura modalitate de a ști dacă ești alergic la lămâie este prin analize de sânge specifice. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Features, Pharmacological Chemistry, Molecular Mechanism and Health Benefits of Lemon”, medicinal Chemistry, Nitika Singh, Nagendra Sastry Yarla, Nikhat Jamal Siddiqi, Maria de Lourdes Pereira and Bechan Sharma
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32901586/
2 „Beneficial Effects of Citrus Flavonoids on Cardiovascular and Metabolic Health”, Oxid Med Cell Longev. 2019, Ayman M. Mahmoud, Rene J. Hernández Bautista, Mansur A. Sandhu, Omnia E. Hussein 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6431442/
3 Studiul „Vitamin C and Immune Function”, Nutrients, 2017, Anitra C. Carr, Silvia Maggini
https://www.mdpi.com/2072-6643/9/11/1211/htm
American Dental Association - Erosion: What You Eat and Drink Can Impact Teeth
https://www.mouthhealthy.org/all-topics-a-z/dietary-acids-and-your-teeth/
American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology (AAAAI) - Citric acid and citrus allergy
https://www.aaaai.org/allergist-resources/ask-the-expert/answers/old-ask-the-experts/citric-acid-citrus-allergy

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1