Ar putea cafeaua si ceaiul sa protejeze ficatul de regimul alimentar nesanatos?

Un studiu sugereaza ca bolile hepatice cronice pot fi prevenite prin consumul regulat de cafea sau ceai din ierburi.

Oamenii de stiinta din Olanda au descoperit ca aceste bauturi populare ar putea preveni fibroza hepatica, rigidizarea sau leziunile hepatice provocate de inflamatiile cronice.

„In ultimele decenii, am adoptat gradual la obiceiuri nesanatoase, inclusiv un stil de viata sedentar, activitate fizica insuficienta si „un regim alimentar fericit” a precizat liderul studiului, dr. Louise Alferink. Acest „regim alimentar fericit” , cunoscut ca regimul alimentar occidental, este bogat in alimente procesate cu continut ridicat de zahar, lipsite de nutrienti. Regimul alimentar nesanatos a contribuit la cresterea exponentiala a obezitatii si a bolii ficatului gras non-alcoolic, care apare atunci cand se acumuleaza grasime in exces in ficat, a explicat Alferink, cercetator la Centrul Medical al Universitatii Erasmus MC din Rotterdam.

stop colesterol

Pentru a analiza posibilele efecte protectoare ale cafelei si ceaiului, oamenii de stiinta au examinat datele a peste 2400 de olandezi cu varsta peste 45 de ani, care nu sufereau de boli hepatice. Cercetatorii au analizat dosarele medicale, inclusiv rezultatele scanarile ficatului si ale abdomenului. De asemenea, au examinat si raspunsurile la chestionarele privind alimentele si bauturile consumate, care faceau referire la consumul de ceai si cafea.

Participantii la studiu au fost repartizati in trei grupe in functie de consumul de cafea si ceai. Cercetatorii au tinut cont de tipul de ceai consumat, din ierburi, verde sau negru. Acestia au descoperit ca persoanele care beau frecvent cafea au inregistrat o scadere semnificativa a rigidizarii ficatului si a leziunilor hepatice, indiferent de stilul de viata si mediu. Per total, ceaiurile din ierburi si consumul de cafea au parut sa aiba un efect protector asupra ficatului si sa previna aparitia leziunilor in cazul persoanelor care nu dezvoltasera inca semne evidente ale bolilor hepatice, au mai spus cercetatorii. Rezultatele studiului au fost publicate pe 6 iunie in revista Hepatology.

 

 

„Analizarea strategiilor accesibile si putin costisitoare ale stilului de viata care ar avea beneficii asupra sanatatii, precum consumul de cafea si ceai, reprezinta o abordare viabila pentru a incetini cresterea rapida a bolilor hepatice in tarile dezvoltate” a explicat Alferink intr-un comunicat de presa al revistei.

Exista deja cateva date experimentale care sugereaza ca cafeaua are beneficii pentru sanatate in cazul cresterii enzimelor hepatice, hepatitei virale, bolii ficatului gras, cirozei si cancerului hepatic, a precizat principalul cercetator din cadrul studiului, dr. Sarwa Darwish Murad. „Mecanismul exact este inca necunoscut, dar se crede ca proprietatile antioxidante ale cafelei produc aceste efecte” a spus Murad, hepatolog la centrul medical. „Am vrut sa descoperim daca masuratorile privind rigidizarea ficatului sunt influentate similar de consumul de cafea in cazul pacientilor cu boli hepatice cronice.”

Cu toate acestea, studiul nu a demonstrat ca intr-adevar, cafeaua si ceiurile imbunatatesc sanatatea ficatului. Iar cercetatorii au concluzionat ca este nevoie de mai multe cercetari inainte de a face recomandari generale. De asemenea, studiul are limitari, porivit autorilor editorialului din revista. In primul rand, majoritatea participantilor la studiu au fost persoane caucaziene inaintate in varsta. In plus, componentele bauturilor au fost prea variate pentru  estima cu siguranta beneficiile, au mai spus acestia.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0