Alimente “grele” pentru ficat

Ficatul este un organ care are o multime de functii importante pentru organism. Daca suferi insa de o afectiune hepatica, este bine sa iti protejezi acest organ asa ca nu ar fi rau sa stii care sunt alimentele “grele” pentru ficat.

Alimentele considerate “grele” pentru ficat sunt cele care se digera cu dificultate si care pun ficatul in dificultate in timpul procesarii.

Dar pentru a intelege mai bine despre ce este vorba, iata care sunt cele mai importante functii ale ficatului:

  • Ajuta la sintetizarea aminoacizilor, care au un rol esential in crearea proteinelor
  • Regleaza nivelul de zahar din sange
  • Sintetizeaza colesterolul si trigliceridele, al caror rol este esential in regenerarea celulara si in ceea ce priveste functiile neurologice
  • Creeaza bila, care este necesara pentru absorbtia grasimilor si a vitaminelor

  • Elimina hormonii, substantele toxice si medicamentele care pot dauna organismului
  • Sintetizeaza hormonul care regleaza tensiunea arteriala
  • Depoziteaza glucoza, vitamine, fier si cupru

Atunci cand ficatul devine ineficient din cauza unei afectiuni hepatice, pot aparea simptome precum: indigestie, acid gastroesofagian, hemoroizi, greata, varsaturi, balonare, constipatie, depresie, furie, irascibilitate, probleme de concentrare, pofta de dulce, hipoglicemie, afectiuni ale inimii, colesterol marit, ficat “gras”, crestere in greutate, alergii, sensibilitate la anumite substante si nu numai.

Pentru a-ti proteja ficatul si pentru a stimula buna sa functionare, este bine sa fii foarte atent la ceea ce bei si mananci.

 

 

Iata o lista a alimentelor si bauturilor care sunt “grele” pentru ficat:

Cofeina, alcoolul – cofeina si alcoolul sunt toxice pentru ficat asa ca trebuie evitate cu orice pret de catre pacientii care sufera de afectiuni hepatice. Consumul acestor bauturi ingreuneaza activitatea ficatului, care este oricum deficitara.

Produsele de origine animala – un ficat bolnav nu este capabil sa metabolizeze proteinele de origine animala asa cum ar trebui. Asadar, evita alimentele “grele” pentru ficat precum carnea rosie, ouale si produsele lactate. Asta nu inseamna ca proteinele vor lipsi din alimentatia ta. Poti inlocui proteinele din aceste alimente cu cele din carnea de pui, din fasole sau nuci.

Alimentele duci – prajiturile, inghetata si orice fel de aliment dulce sunt greu de filtrat de catre ficat asa ca ar trebui evitate. Iti poti satisface pofta de dulce consumand zaharuri si carbohidrati naturali precum: capsunele, portocalele si merele.

Alimentele sarate – sarea contine sodiu, iar sodiul nu poate fi procesat in mod corespunzator de catre un ficat bolnav. O dieta saraca in sodiu este ideala pentru persoanele care sufera de afectiuni hepatice intrucat previn inflamarea excesiva a acestui organ. Sarea poate fi inlocuita cu condimente si plante aromatice precum piperul, usturoiul ori rozmarinul. Alimentele la conserva trebuie evitate cu orice pret de catre bolnavii care sufera de hepatita de tip C ori de alte afectiuni hepatice intrucat sunt bogate in continutul de sodiu si cauzeaza inflamatie la nivelul cavitatii abdominale.

Alimentele bogate in grasimi nesanatoase – uleiurile care au o culoare galbena si raman lichide la temeratura camerei sunt bogate in acizi grasi polinesaturati si ar trebui evitate intrucat sunt “grele” pentru ficat. Printre aceste uleiuri sunt: uleiul de soia, uleiul de floarea soarelui, uleiul de canola. Nu consuma aceste uleiuri si nici preparatele care contin acest tip de uleiuri precum prajelile, alimentele de fast-food, semipreparatele sau produsele de patiserie. Alege, mai degraba, uleiuri bogate in grasimi sanatoase precum: uleiul de masline extravirgin, uleiul de cocos, untul ghee.

stop colesterol

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0