Masajul terapeutic indicat in gonartroza face parte din procedurile de recuperare medicala, fiind pe placul multor pacienti.
Masajul este indicat in gonartroza in special pentru efectul de tonifiere pe care il are asupra muschilor care stabilizeaza articulatia genunchiului, deoarece caracteristica definitorie a acestei afectiuni o reprezinta instabilitatea articulara.
Alte efecte pentru care masajul este benefic in artroza genunchiului constau in calmarea durerilor, influenteaza favorabil calitatea lichidului sinovial, care pe langa rolul de lubrifiant are si rolul de nutritie a cartilajului articular. De asemenea masajul are rol in reducerea edemelor, asuplizarea tesuturilor si stimularea receptorilor intraarticulari.
Efectul de calmare a durerilor de la nivelul genunchilor este mai intens daca se foloseste pentru masaj un gel sau un unguent care contine un antiinflamator nesteroidian sau capsaicina (componenta activa a ardeiului iute).
Masajul are actiune sedativa asupra durerilor musculare sau articulare, tesuturile vizate pot include muschi, tendoane, ligamente, piele, articulatii, sau alte tesuturi de tip conjunctiv.
Masajul are o actiune favorabila asupra starii generale a pacientului, imbunatatind somnul si indepartand durerea musculara.
Tu sau părinții tăi suferiți de dureri de genunchi? Completează chestionarul disponibil aici pentru tine sau pentru ei și află rapid dacă acestea indică un risc de gonartroză. Dacă te înscrii în categoria de risc, primești un consult de specialitate gratuit!
Sursa foto: Shutterstock