Artroza mâinilor: cauze, simptome, factori de risc

Osteoartrita, așa cum mai este numită artroza, este o boală degenerativă a articulațiilor, care poate afecta orice articulație a corpului, inclusiv mâinile.

Aproximativ jumătate dintre femei și un sfert dintre bărbați vor prezenta rigiditate și durere cauzate de osteoartrita (OA) la mâini până la vârsta de 85 de ani. O boală degenerativă care afectează toate țesuturile unei articulații, OA duce la degradarea în timp a cartilajului neted și protector de la capetele oaselor, astfel încât oasele se freacă între ele, provocând durere. Cele 29 de oase ale mâinilor și încheieturilor mâinilor se unesc pentru a forma multe articulații mici care pot fi afectate de OA.

Artroza sau osteoartrita mâinilor este mai întâlnită:

  • la încheietura mâinii;
  • la articulația care leagă degetul mare și încheietura (bazilară);
  • la vârfurile degetelor;
  • la articulațiile de la mijlocul degetelor.

Când suferi de artroză, cartilajul dintre articulațiile tale se erodează, se uzează practic și face ca oasele să se frece unele de altele, fără acest strat protector. Această frecare cauzează inflamația, redoarea (rigiditatea) și durerea în zona mâinilor.

Care sunt simptomele în artroza mâinilor?

Simptomele artrozei mâinilor diferă de la o persoană la alta. Multe simptome depind de articulațiile care sunt afectate de boală, iar cele mai multe persoane se vor confrunta cu:

  • o durere atunci când își folosesc mâinile;
  • rigiditate articulară, care poate fi mai pronunțată dimineața;
  • dificultate când își mișcă degetele;
  • faptul că apucă obiectele cu o forță prea slabă;
  • umflarea și sensibilitatea degetelor, articulațiilor degetelor și în preajma încheieturii mâinilor.

Ce sunt nodulii Heberden?

Pentru unii pacienți, osteofitele sunt un semn al artrozei avansate. Un osteofit este o zonă întărită de os care se atașează/ se lipește singură de articulație. În artroza mâinilor, osteofitele se numesc nodulii Heberden. Aceștia sunt zone rotunde, umflate și întărite care se dezvoltă în jurul articulației din apropierea vârfurilor degetelor.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Nodulii Heberden sunt o afecțiune permanentă și adeseori fac ca degetele să arate deformate.  Persoanele care au o artroză la articulațiile de la mijlocul degetelor pot, de asemenea, să dezvolte astfel de noduli osoși, care se numesc în acest caz nodulii Bouchard.

Care sunt cauzele artrozei mâinilor?

Cauza exactă a artrozei mâinilor este necunoscută. Afecțiunea se dezvoltă din cauza uzurii și deteriorării articulației. Specialiștii spun că artroza apare prin degradarea progresivă a cartilajului articular, un lucru care se întâmplă treptat, în timp.

O articulație sănătoasă are cartilaj la capătul osului, iar acest cartilaj oferă protecție și permite o mișcare mai ușoară. În artroză, cartilajul se deteriorează, lucru care declanșează durerea articulațiilor și rigiditatea lor.

Mai mulți factori pot juca un rol în apariția artrozei mâinilor, printre care:

  • Vârsta: cu cât ești mai în vârstă, cu atât este mai probabil să suferi de OA la mână.
  • Sexul: femeile sunt mai susceptibile de a fi afectate decât bărbații.
  • Rasa: albii sunt mai des afectați decât afro-americanii.
  • Greutatea: persoanele obeze sunt mai predispuse să aibă OA la mână decât persoanele mai slabe.
  • Genele: unele persoane moștenesc tendința de a dezvolta osteoartrită, de obicei la o vârstă mai tânără.
  • Leziuni: Chiar și atunci când este tratată corespunzător, o articulație rănită are mai multe șanse de a dezvolta OA în timp. Fracturile și luxațiile se numără printre cele mai frecvente leziuni care duc la artrită. 
  • Probleme articulare: Infecțiile articulare, suprasolicitarea, ligamentele slăbite și articulațiile prost aliniate pot duce, de asemenea, la artrita mâinii sau a încheieturii mâinii.

Factorii de risc în artroza mâinilor

Riscul tău de artroză (osteoartrită) crește dacă:

  • ai un membru în familie care are, de asemenea, o boală degenerativă a articulațiilor;
  • ești în vârstă;
  • ai un job care necesită multă muncă ce implică folosirea mâinilor;
  • ai avut un traumatism sau o lovitură la mână.

Cu cât îți folosești mâinile mai mult, cu atât mai multă uzură este exercitată asupra articulațiilor mâinilor și asupra cartilajului care le susține.

De asemenea, mai există un factor de risc mare pentru artroza mâinilor, și anume dacă ești femeie. Specialiștii spun că femeile sunt mai predispuse să dezvolte artroză.

Persoanele care s-au născut cu articulațiile deformate sau cu cartilaje imperfecte sunt, de asemenea, mai predispuse să dezvolte această boală.

Când să consulți un medic

Cazurile ușoare de OA a mâinii pot fi tratate, de obicei, cu modificări ale stilului de viață și cu medicamente fără prescripție medicală. Cu toate acestea, specialiștii sugerează să consultați un medic dacă vă confruntați cu umflături, roșeață și căldură în jurul articulației. Dacă durerea articulară este severă, dacă durerea a apărut în mai multe articulații și/ sau dacă aveți de-a face cu alte simptome de artrită "fără legătură", cum ar fi febră, erupții cutanate sau pierdere în greutate, este necesară o vizită la medic.

Totuși, dacă durerea articulară este rezultatul unei leziuni recente și simptomele includ umflarea bruscă, incapacitatea de a folosi articulațiile afectate și deformarea articulațiilor, solicitați imediat asistență medicală.

Cum poți preveni artroza mâinilor?

Artroza mâinilor este o boală progresivă, iar asta înseamnă că debutul este lent și se agravează pe măsură ce trec anii. Chiar dacă nu există un leac, tratamentul te poate ajuta să ții boala sub control. Iar dacă înțelegi cauzele posibile și factorii de risc pentru artroza mâinilor, aceste lucruri te vor ajuta să previi sau să încetinești instalarea bolii.

Controlul diabetului este esențial: dacă ai diabet, faptul că îți ții sub control glicemia îți reduce riscul. Un nivel mare al glucozei din sânge afectează modul în care cartilajul răspunde la stres. Diabetul poate, totodată, să declanșeze inflamația, care poate cauza pierderea cartilajului articular.

Fii activ din punct de vedere fizic: scopul tău e să faci cel puțin 30 de minute de exerciții fizice (orice formă de mișcare), de 5 ori pe săptămână. În plus, fii precaut atunci când faci mișcare sau practici un sport, pentru a evita accidentarea mâinilor. Fracturile, dislocările și rupturile de ligamente cresc riscul de artroză.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Osteoarthritis of the Hands - https://www.arthritis.org/diseases/more-about/osteoarthritis-of-the-hands
When Hand or Wrist Pain May Mean Arthritis - https://www.arthritis.org/health-wellness/about-arthritis/where-it-hurts/when-hand-or-wrist-pain-may-mean-arthritis
Lifetime Risk of Symptomatic Hand Osteoarthritis: The Johnston County Osteoarthritis Project - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5449255/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0