Gândurile negative: cum să scapi de ele și să rămâi în control

Gândirea negativă te face să te simți trist în legătură cu lumea, cu tine însuți, cu viitorul. Contribuie la o stimă de sine scăzută. Te face să simți că nu ești eficient și suficient în lume. Când nu-ți poți alunga gândurile negative, încearcă cele 8 metode prezentate mai jos.

Ți-ai dorit de multe ori să nu mai gândești așa, pentru că gândurile negative sunt greu de alungat și te obosesc? Poate e vorba de muncă, bani sau doar de ceva neînsemnat, dar tot ce reușești să faci este să te gândești încontinuu la probleme. Cel mai ușor să scapi de gândurile negative este să ți le scoți din minte, doar că uneori, acestea nu fac decât să revină în forță.

Psihologii leagă gândirea negativă de depresie, anxietate, îngrijorare cronică și tulburare obsesiv-compulsivă (TOC). Dar aproape toate ființele umane se confruntă cu ea - chiar și cei născuți cu o viziune pozitivă asupra vieții.

Acest lucru se datorează modului în care este construit creierul nostru. Amigdala și sistemul nostru limbic sunt construite pentru a observa amenințările, pentru a ne proteja supraviețuirea. Astăzi, aceleași părți ale creierului nostru sunt active chiar și atunci când amenințările fizice sunt minime. Amenințările cu care ne confruntăm astăzi sunt mai mult cognitive - implicând finanțele, dacă suntem iubiți, dacă reușim la locul de muncă sau altele. Ele ne pot pune inima în mișcare, de aceea putem intra în panică duminică seara doar gândindu-ne la muncă.

Mai degrabă decât să schimbi modul în care gândești, este recomandat să schimbi relația cu gândurile tale.

Iată 8 moduri prin care să scapi de gândurile negative:

Terapia scurtă strategică, prin logică paradoxală

Cum ar fi ca, în loc să încerci să suprimi un gând care se tot repetă, să te concentrezi și mai tare pe el, în încercarea de a-l face să dispară? Acest tip de terapie e folosit în cazul celor care au diverse fobii, și care expuși treptat la stimuli și pe o perioadă îndelungată, încep să nu le mai fie frică.

Chiar dacă ai nevoie de tărie de caracter ca să îți înfrunți astfel problemele, studiile au arătat că această modalitate poate fi utilă când vrei să scapi de gânduri obsesive sau de comportamentul compulsiv. În limbajul de specialitate, poartă denumirea de "prescrierea simptomului".

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Lasă-te distras!

Găsește altceva pe care să te concentrezi și care să te ajute să îți iei mintea de la ce te preocupă sau te îngrijorează. De multe ori, e mai bine așa decât să îți lași mintea să umble singură. Dă drumul la televizor sau la muzică, poți chiar să faci curat, atât timp cât mintea ta are un singur obiect către care își îndreaptă atenția.

Evită stresul!

Când anumite gânduri nu îți dau pace, ai tendința să te stresezi. Totuși, testele specialiștilor au arătat că nu este o idee prea bună, pentru că stresul durează prea puțin și tot ce ai încercat să alungi revine cu și mai multă putere. Stresul nu e o metodă de distragere bună, așa că renunță la el. 

Dă-i „snooze” gândului!

Sunt șanse ca, atunci când încerci să suprimi un gând, acesta să se întoarcă mai puternic, așa că încearcă pur și simplu să-l amâni. Lasă îngrijorarea pe mai târziu, pentru un moment stabilit de tine în care să te gândești la problema respectivă, iar până atunci mintea s-ar putea să ți se mai relaxeze. 

Acceptă-l!

Lupta cu gândurile problematice a fost asemănată cu zbaterea în nisipuri mișcătoare. Încearcă să le lași pur și simplu să-ți treacă prin minte, fără să opui rezistență, asemenea unui spectator la teatru – nu ai voie să spui sau să faci nimic, doar să privești. Îți va fi benefic și te va ajuta să te liniștești. 

Meditația

Asemenea acceptării, meditația profundă îți permite să devii mai empatic și lipsit de prejudecăți vizavi de gândurile care îți zboară prin minte. Acesta poate fi și un mod prin care să le îmblânzești pe cele negative. Este un instrument extrem de folositor în a învăța să îți "călărești" propriile gânduri.

Afirmarea de sine 

Este cea mai recentă descoperire psihologică și se referă la capacitatea unei persoane de a se gândi la calitățile și la valoarea sa. Afirmarea de sine ajută la îmbunătățirea încrederii sociale și a autocontrolului și poate ajuta la eliberarea gândurilor negative.

Pune pe hârtie

La capătul opus afirmării de sine, exprimarea în scris a celor mai profunde gânduri și sentimente are numeroase beneficii asupra sănătății și mentalului. Această metodă te poate ajuta să scapi de sentimentele negative, dacă ești cu adevărat sincer și empatic în ceea ce scrii. 

În concluzie, gândurile negative devin obsesive și se învârt ca un "stol de păsări" pe un "cer senin". Noi suntem cei care le ținem legate de noi. Ar fi atât de simplu dacă am reuși să ne identificăm cu "cerul senin", calm și static și nu cu "stolul de păsări". Pentru că gândurile negative și obsesive sunt ca și "păsările", vin și pleacă.

Poate gândirea pozitivă să îți schimbe creierul?

Obiceiurile rele sunt greu de schimbat cu cele bune, doarece acestea există adânc în creier. Observăm atunci când schimbăm obiceiurile, că schimbăm circuitele creierului. Dar atunci când se formează noi obiceiuri, acestea tind să se fixeze și să devină mai automate. 

În același mod, putem încerca să ne formăm noi obiceiuri în jurul modului în care ne raportăm la gândurile noastre.

De aceea, din ce în ce mai mult, exercițiile de mindfulness sunt folosite ca instrument pentru a trata probleme precum anxietatea socială, tulburarea obsesiv-compulsivă și depresia. Mindfulness-ul ajută în acceptarea lucrurile așa cum sunt și a realității, în loc să fim mereu în modul de a "repara" sau a “salva”.

Identificarea tiparelor de gândire negativă

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

O altă activitate pe care o puteți încerca este identificarea tiparelor de gânduri negative automate.  Uneori, poți rămâne blocat în a interpreta situațiile negative sau stresante într-un mod similar cu cele anterioare, fără a examina dovezile pentru acea interpretare. Reevaluarea modului de a vedea lucrurile în astfel de gânduri ar putea să fie de ajutor. 

Câteva tipare comune de gândire negativă sunt: 

  • Totul sau nimic
  • Suprageneralizarea - un singur eveniment negativ este văzut ca un model nesfârșit de înfrângere.
  • Filtrul mental - viziunea asupra întregii realități se întunecă.
  • Discalificarea pozitivului.
  • Săriți la concluzii.
  • Previziunea - anticipați că lucrurile se vor termina prost.
  • Magnificarea (catastrofizare) sau minimalizare.
  • Rațiunea emoțională.
  • Etichetarea și etichetarea greșită.
  • Personalizarea - te vezi pe tine ca fiind cauza unui eveniment extern negativ, de care, de fapt, nu ai fost principalul responsabil.

 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
How to Turn Your Negative Thinking Around – Cleveland Clinic - https://health.clevelandclinic.org/turn-around-negative-thinking/
Identifying Negative Automatic Thought Patterns - STRESS & DEVELOPMENT LAB - https://sdlab.fas.harvard.edu/cognitive-reappraisal/identifying-negative-automatic-thought-patterns 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 17