Efectele adverse ale antiinflamatoarelor nesteroidiene asupra functiei renale la cei cu gonartroza

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (pe scurt, AINS) reprezintă una dintre opțiunile terapeutice de primă linie în tratamentul gonartrozei.

Aceste medicamente sunt eficiente atât pentru minimizarea durerii, cât și pentru reducerea inflamației la nivelul articulațiilor afectate de artroză.

Antiinflamatoarele nesteroidiene și funcția renală

Dozele uzuale de antiinflamatoare nesteroidiene afectează foarte rar funcția renală. Însă în momentul în care pacientul face abuz de aceste substanțe consumând doze mari de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, zilnic, fără perioade de pauză sau folosind mai multe medicamente din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene în același timp la doze maxime, riscul complicațiilor renale crește substanțial. Atunci medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene blochează funcția renală și determină apariția leziunilor la nivel microscopic, având drept cauză apariția hipertensiunii arteriale, a diabetului, a deshidratării severe. În cazuri, extreme se poate ajunge la necesitatea dializei.

Eliminarea renală scade în mod normal odată cu vârsta, datorită reducerii atât a fluxului sanguin renal, cât și a filtrării glomerulare. În plus, multe afecțiuni comune în rândul vârstnicilor, cum ar fi hipertensiunea, diabetul și ateroscleroza, contribuie la reducerea suplimentară a funcției renale. Eliminarea renală este cea mai importantă modificare farmacocinetică care apare la vârstnici.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Aceste reacții adverse apar atunci când, în încercarea medicamentului de a-și exercita efectul său antiinflamator, blochează sinteza de prostaglandine inhibând enzima COX (ciclooxigenaza).

Există două tipuri ale acestei enzime: COX 1 și COX 2, care odată blocate, determină efecte diferite asupra funcției renale. Efectele adverse sunt cu atât mai evidente asupra funcției deja afectate, în cazul unei boli renale cornice.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene deprimă sinteza prostaglandinelor prin inhibarea COX-1, care este implicată în menținerea integrității celulare, și a COX-2 care, deși este prezentă în special în rinichi, este supraexprimată ca răspuns la inflamație. Prin urmare, atât efectele benefice, cât și cele secundare ale medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene sunt cauzate de inhibarea enzimelor COX. Introducerea inhibitorilor COX-2-selectivi a îmbunătățit profilul de siguranță al medicamentelor în ceea ce privește cel mai frecvent efect secundar al acestora, care apare la nivel gastrointestinal, dar nu le-a făcut mai puțin cardio-nefrotoxice. Efectele secundare renale ale medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene sunt rare, uneori tranzitorii și adesea reversibile la retragerea medicamentului. Rata de incidență și severitatea efectului secundar renal cresc însă la pacienții cu factori de risc, cum ar fi cei cu diabet, insuficiență cardiacă, disfuncție renală și la vârstnici. Efectele secundare variază de la retenția de electroliți și reducerea filtrării glomerulare la sindromul nefritic și insuficiența renală cronică.

În cazul unei funcții renale normale, se recomandă ca uzul de antiinflamatoare nesteroidiene să nu depășească un interval de 10-14 zile, la dozele maxime admise din respectivul medicament. De asemenea, utilizarea a două sau mai multe medicamente antiinflamatoare nesteroidiene simultan nu crește beneficiul, ci doar sporește riscul de reacții adverse.

Pacientul resimte senzație de amețeală, greață, puseuri hipertensive, edeme la nivelul gambelor și perturbări hidro-electrolitice care însoțesc greața și vărsăturile. Toate aceste efecte adverse însumate constituie nefrotoxicitatea renală.

O alternativă convenabilă la pacienții cu boli renale preexistente o constituie acetaminofenul (paracetamolul), care are efecte adverse minime, aproape inexistente asupra funcției renale la pacienții cu gonartroză.

Devine astfel extrem de important rolul medicului reumatolog în stabilirea unui plan terapeutic eficient și corect, ținând seamă atât de suferința artrozică articulară, dar și de comorbiditățile pacientului său cu gonartroză.

Cui îi sunt contraindicate medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene?

Întreabă-ți medicul (în cazul în care suferi de gonartroză) înainte de a lua un antiinflamator nesteroidian dacă:

  • ai avut efecte adverse grave când ai luat un calmant sau un medicament pentru febră;
  • ai un risc mare de hemoragie la nivelul stomacului;
  • ai probleme cu stomacul, cum ar fi arsurile gastrice;
  • suferi de hipertensiune arterială, afecțiuni ale inimii, ciroză hepatică sau o boală renală;
  • ai astm;
  • iei un medicament din clasa diureticelor.

Ce spun studiile despre efectele antiinflamatoarelor nesteroidiene?

La pacienții cu factori de risc pentru toxicitatea la antiinflamatoarele nesteroidiene, folosirea celei mai mici doze dintr-un astfel de medicament se face doar când este necesar, pentru că aceasta este cea mai sigură opțiune de tratament. Pentru pacienții cu artrită (artroza fiind o formă de artrită) ale căror simptome nu pot fi ținute sub control cu ajutorul tratamentului intermitent, este esențială folosirea unor strategii care să protejeze pacienții.

Iată care sunt toxicitățile medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), conform studiilor:

Efecte renale

Antiinflamatoarele nesteroidiene pot cauza modificarea tensiunii arteriale, cu o creștere medie a acesteia cuprinsă între 5 și 10 mm Hg. S-a raportat că folosirea acestor medicamente ar putea să atenueze efectele agenților antihipertensivi, afectând controlul tensiunii arteriale.

Efecte hepatice

Testele hepatice ale pacienților prezintă mici creșteri ale unor parametri, care pot fi până la 15% la pacienții care iau AINS; creșteri notabile se înregistrează la ALT sau AST (aproximativ de 3 ori peste limita superioară normală);

Efecte cardiovasculare 

Cercetătorii au arătat că există un risc relativ crescut de infarct miocardic pentru medicamentele care inhibă COX2 și unele medicamente au un risc substanțial crescut ce duce la accident vascular cerebral.

Nefrita tubulointerstițială

Nefrita tubulointerstițială (TIN) este un proces inflamator, acut sau cronic, care se dezvoltă în structurile extra-glomerulare ale rinichiului. Un factor cu risc acut dovedit este utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene. În până la 80% din cazuri, apare cu proteinurie nefrotică și mai frecvent la pacienții care utilizează naproxen, fenoprofen și ibuprofen. Mecanismul exact al apariției sale nu a fost pe deplin elucidat, însă se suspectează o reacție de hipersensibilitate întârziată și activarea limfocitelor T. În plus, efectul leucotrienelor (o cale alternativă în cascada acidului arahidonic), prin intermediul limfocitelor T activate, determină boala cu leziuni minime și sindromul nefrotic timp de câteva zile după utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene.

Strategii pentru reducerea riscului cardiovascular:

  • Dacă pacientul folosește aspirina, se ia doza de aspirină cu 2 ore (sau mai mult de 2 ore) înainte de doza medicamentului antiinflamator nesteroidian.
  • Nu se folosește un antiinflamator nesteroidian în interval de 3-6 luni de la un eveniment cardiovascular acut sau de la o procedură cardiovasculară.
  • Se monitorizează cu atenție și se ține sub control tensiunea arterială.
  • Se folosesc doze mici de antiinflamatoare nesteroidiene și se evită formulele cu eliberare prelungită. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul "Use of NSAIDs in treating patients with arthritis", autor: Leslie J Crofford. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3891482/ 
Renal adverse effects of nonsteroidal anti-inflammatory drugs - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19832117/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2