Tratament naturist pentru ameliorarea durerilor de spate

Riscul ca un adult să aibă cel puțin o dată în viață o criză de dureri de spate sunt de peste 80%. Postura incorectă, problemele vertebrelor ori ale discurilor intervertebrale, dar și musculatura suprasolicitată sunt cauze ale apariției durerilor lombare.

Medicii recomandă, de cele mai multe ori, un tratament cu antiinflamatoare, combinat cu fizioterapia și kinetoterapia. Asta în cazul în care nu este vorba despre vreo problemă mai serioasă, care necesită tratament chirurgical.

Durerea este ameliorată în câteva zile de tratamentul medicamentos cu antiinflamatoare, însă probabil că va reveni la un moment dat. Antiinflamatoarele sunt extrem de agresive cu stomacul tău, cauzând aciditate crescută, dureri de stomac și arsuri puternice. De aceea, multe persoane caută un tratament naturist pentru ameliorarea durerilor de spate care nu le dau pace.

RECMANDARILE EXPERTILOR DOC

Iată ce tratamente naturiste pot fi eficiente în combaterea durerilor de spate!

Printre cele mai eficiente leacuri pentru durerile de spate se numără:

Scoarța de salcie albă 

Cunoscută ca fiind aspirină naturală, aceasta are proprietăți antiinflamatoare, reușind să calmeze durerea lombară. Salicina, un ingredient activ din scoarța de salcie, este convertită în organism în acid salicilic. Acidul salicilic este eficient atât în combaterea inflamației, cât și în ameliorarea durerii. Scoarța de salcie albă poate fi consumată sub formă de ceai în tratarea episoadelor de dureri lombare.

Gheara diavolului

Planta denumită științific Harpagophytum procumbens, gheara diavolului conține harpagozide, adică substanțe chimice cu proprietăți antiinflamatoare. Mai mult decât atât, această plantă redă mobilitatea pacientului care are dureri de spate și acuză rigiditate lombară. Gheara diavolului se găsește atât sub formă de extract, cât și sub formă de ceai sau balsam ori unguent.

Tătăneasa

Tinctura, extractul și ceaiul de tătăneasă sunt eficiente în ameliorarea durerilor lombare, indiferent de cauză. De asemenea, și unguentul cu tătăneasă pe care îl găsești în plafar este eficient în ameliorarea acestor dureri. Tătăneasa este folosită de sute de ani pentru ameliorarea durerilor de spate, a contuziilor și a întinderilor musculare, iar medicina modernă i-a confirmat eficiența. Studiile de ultimă generație au dovedit că tătăneasă este eficientă în tratarea durerilor lombare.

Turmericul 

Turmericul conține curcumina, adică un ingredient activ cu proprietăți antiinflamatoare puternice, care poate reduce durerile de spate, dar și alte dureri. Se recomandă consumul a 1.000 mg de turmeric pe zi pentru tratarea durerilor de spate.

O metodă ușoară de a consuma turmeric este să adaugi o cantitate mică (1/2 linguriță) de pudră de turmeric într-un pahar cu lapte cald. Poți să pui și miere în lapte dacă preferi un gust dulce. Consumă această băutură, de preferință chiar înainte de culcare, pentru a permite procesului antiinflamator să funcționeze în timp ce dormi.

Consumul de produse lactate poate crește inflamația la unele persoane. În astfel de cazuri, consumarea unui lapte vegetal, cum ar fi laptele de migdale, poate fi de ajutor.

Uleiul esențial de mentă

Masarea pielii cu ulei esențial de mentă are efecte analgezice și reduce durerea de spate. Se recomandă masarea zonei lombare cu acest ulei esențial cel puțin o dată pe zi, pentru efecte de durată.

Sunătoarea 

Sunătoarea relaxează musculatura din zona lombară și reușește să amelioreze durerea de spate. Însă ce este și mai interesant e că această plantă are abilitatea de a remedia durerile și simptomele cauzate de terminațiile nervoase. Așadar, ceaiul de sunătoare poate fi administrat în tratarea crizelor de sciatică, reușind să calmeze simptomele neplăcute.

Pentru efecte mai puternice, se recomandă folosirea tincturii de sunătoare. Mare atenție, însă! Aceasta planta interacționează cu o serie de medicamente, așa că trebuie să te informezi înainte cu privire la riscurile la care te expui când o consumi. De pilda, sunătoarea poate afecta modul în care acționează contraceptivele orale.

Ghimbirul 

Renumit pentru proprietățile sale antiinflamatoare, ghimbirul poate fi folosit pe post de remediu pentru durerile lombare. Acesta poate fi consumat sub formă de ceai, pulbere, dar și sub formă de capsule.

Ce mai poți să faci pentru ameliorarea durerilor de spate

Adoptă o dietă antiinflamatoare

Un alt tratament pentru durerile de spate este dieta antiinflamatoare. O dietă adecvată te ajută să obții vitaminele și nutrienții esențiali de care corpul are nevoie. O dietă săracă în nutrienți de calitate poate provoca inflamații sau creștere în greutate, care ar putea pune o presiune suplimentară asupra oaselor și articulațiilor și poate favoriza apariția durerilor de spate.

O dietă sănătoasă include legume și fructe, despre care se știe că au proprietăți antiinflamatorii, precum:

  • Portocale
  • Cireșe
  • Afine
  • Roșii
  • Spanac
  • Kale

Dacă te confrunți cu inflamație și dureri de spate, poți consuma mai multe legume și mai puțin zahăr.  

Apelează la căldură și la gheață

Căldura și gheața sunt, de asemenea, utilizate în mod obișnuit pentru a ameliora durerile de spate, dar poate fi dificil să determini care este cea mai bună opțiune pentru durerea de spate care nu-ți dă pace. Dacă îți încordezi spatele după ce ai mutat mobilierul prin casă sau după ce ai lucrat în grădină, folosește terapia termică pentru a trata durerea. O tracțiune sau o încordare va răspunde mai bine la căldură, deoarece ajută la reducerea tensiunii, ușurează mușchiul încordat, mărește gama de mișcare și reduce durerea.

Dacă te confrunți cu disconfort cronic, aplică o compresă caldă sau o sticlă de apă caldă pentru a relaxa țesuturile și pentru a reduce durerea. Căldura poate chiar susține vindecarea prin dilatarea vaselor de sânge. 

Terapia cu gheață reduce inflamația și, prin urmare, poate ține sub control durerea. Acesta este motivul pentru care gheața este folosită frecvent după efectuarea exercițiilor fizice. Chiar dacă durerea iradiază în extremitățile inferioare, „răcirea” spatelui poate ameliora disconfortul în întregul corp. Terapia cu gheață este utilă pentru următoarele afecțiuni:

Sciatică

Când ai dureri în nervul sciatic, durerea de spate va începe în partea inferioară a spatelui și va continua în jos până la picioare. Folosește gheață pentru a atenua durerea provocată de sciatică, deoarece gheața poate ajuta la reducerea inflamației. Gheața te poate ajuta și dacă ai spasme musculare din cauza sciaticii.

Dureri cauzate de exercițiile fizice

Activitatea fizică poate ameliora și chiar preveni reapariția durerilor de spate. Cu toate acestea, s-ar putea să te doară puțin spatele după antrenament, în funcție de exercițiile pe care le faci și de intensitatea acestora. Terapia cu gheață poate ajuta la atenuarea tensiunii musculare și a încordării.

Leziunea acută a spatelui

Pentru o leziune acută, terapia cu gheață poate ameliora eficient durerile de spate. Dacă ridici un coș cu multe rufe, de exemplu, îți poți încorda un mușchi din partea inferioară a spatelui, iar terapia cu gheață poate reduce inflamația din acea zonă. Pentru a trata o leziune acută a spatelui și pentru a calma durerea, aplică gheață cât mai curând posibil.

Ai grijă la postura corpului!

Postura incorectă din timpul somnului, dar și postura pe care o ai atunci când stai la birou sunt cauze comune ale durerilor de spate. Prin urmare, asigură-te că salteaua și pernele oferă un sprijin adecvat și nu-ți provoacă disconfort în timpul somnului.

Dacă lucrezi de acasă, este posibil să ai de-a face cu un birou aglomerat și cu un spațiu de lucru înghesuit. Postura incorectă poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și bunăstării zilnice, deoarece poate duce la dureri de spate, oboseală oculară și rigiditate musculară.

Disconfortul și durerea de spate continue sau cronice pot rezulta din postura necorespunzătoare. Mulți oameni dezvoltă dureri de spate în coloana lombară sau în partea inferioară a spatelui, deși orice parte a coloanei vertebrale poate fi afectată. Din fericire, cu unele ajustări, îți poți îmbunătăți postura acasă și îți poți crea un spațiu ideal de lucru pentru prevenirea sau ameliorarea durerilor de spate.

Ergonomia biroului se referă la personalizarea unui birou în funcție de nevoile fizice ale utilizatorului. Poziția corectă la birou presupune să nu-ți contorsionezi încheieturile și mâinile, să nu-ți îndoi gâtul, să nu-ți răsucești coloana vertebrală. Scaunul, înălțimea biroului, poziția ecranului, suporturile pentru încheietura mâinii și suporturile pentru picioare, toate pot afecta postura.  

Schimbarea încălțămintei

Încălțămintea ta joacă un rol important în alinierea corpului. Alinierea șoldurilor, genunchilor și picioarelor afectează cantitatea de stres pusă pe spate. Purtarea pantofilor fără suport pentru bolta tălpii piciorului, cu tocuri înalte sau încălțămintea cu amortizare slabă pot duce la dureri de spate. În timp ce faci exerciții fizice sau mergi pe jos, purtarea pantofilor de susținere este esențială.

Pentru a reduce durerile de spate, minimizează frecvența cu care porți tocuri înalte și pantofi plați, cum ar fi șlapii.

Când trebuie să mergi la medic

Cu toate că în cele mai multe cazuri durerile lombare au cauze mecanice, există și situații în care acestea pot indica o problemă mai serioasă. De aceea, este foarte important că, atunci când ai dureri de spate, să mergi la medic pentru stabilirea diagnosticului corect. Apoi, în funcție de diagnostic și de recomandările medicului, poți folosi, pe lângă tratamentul convențional, și aceste remedii naturiste.

Durerea lombară nu trebuie să fie doar tratată, ci este ideal să fie și prevenită. În acest sens, e important că pacientul să renunțe la stilul de viață sedentar, să practice sport zilnic, să nu își suprasolicite spatele și să își mențină greutatea de-a lungul anilor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Arthritis Foundation - Heat Therapy Helps Relax Stiff Joints  
https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/managing-pain/pain-relief-solutions/heat-therapy-helps-relax-stiff-joints
National Institite of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases - Back Pain
https://www.niams.nih.gov/health-topics/back-pain#tab-risk


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0