Durerea lombara cauzata de organele interne - cum o poti identifica

Durerile lombare sunt, de cele mai multe ori, cauzate de musculatura spatelui ori de afecțiuni ale coloanei vertebrale, însă există și situații în care anumite organe provoacă dureri în zona lombară. Află din articolul pe care ți l-am pregătit azi mai multe despre durerea lombară și ce organe pot provoca dureri de spate.

Durerile de spate sunt cele mai frecvente motive pentru care oamenii merg la medic și sunt nevoiți să își ia concediu medical. Oricine poate dezvolta dureri lombare: nu doar adulții, ci chiar și copiii de vârstă școlară pot avea dureri de spate, deși vârsta mai înaintată este unul dintre factorii de risc pentru acest tip de durere.

Durerea lombară poate varia în intensitate de la o durere surdă, constantă la o durere bruscă, ascuțită sau fulgerătoare; poate începe brusc ca urmare a unui accident sau prin ridicarea a ceva greu, sau se poate dezvolta în timp pe măsura înaintării în vârstă.  Lipsa exercițiului fizic, urmată de un antrenament intens, poate provoca, de asemenea, dureri de spate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tipuri de dureri lombare

Există două tipuri de dureri:

Durerea de spate acută sau de scurtă durată durează de la câteva zile la câteva săptămâni. Majoritatea durerilor de spate sunt acute. Acestea tind să se rezolve de la sine în câteva zile cu autoîngrijire. În unele cazuri, sunt necesare câteva luni pentru ca simptomele să dispară.

Durerea cronică de spate este definită ca durere care durează trei luni sau mai mult, chiar și după ce o leziune inițială sau cauza de bază a durerii acute de spate a fost tratată. Aproximativ 20% dintre persoanele afectate de dureri lombare acute dezvoltă dureri lombare cronice cu simptome persistente chiar și la un an după diagnostic. În unele cazuri, tratamentul reduce cu succes durerea lombară cronică, dar în altele, durerea continuă în ciuda tratamentului medical și chirurgical.

Cauze obișnuite ale durerii lombare

Cele mai multe dureri acute de spate sunt de natură mecanică, ceea ce înseamnă că există o întrerupere a modului în care componentele spatelui (coloană vertebrală, mușchi, discuri intervertebrale și nervi) se îmbină și se mișcă. Cauze frecvente ale durerii de spate sunt leziunile traumatice (cauzate de practicarea unui sport sau de accidente de mașină) și entorsele (ligamente supraîntinse sau rupte).

Alte cauze obișnuite de dureri lombare sunt degenerarea discului intervertebral (ca urmare a procesului de îmbătrânire), spondiloza (degenerarea generală a coloanei vertebrale asociată cu uzura normală apărută odată cu vârsta) și bolile articulare (osteoartrita, artrita reumatoidă, spondilita).

Durerea lombară poate avea alte cauze decât mușchii sau oasele

Cu toate că majoritatea organelor interne sunt amplasate în partea din față a corpului, acestea pot cauza dureri lombare pentru că durerea poate iradia spre spate. Inflamația și infecția la nivelul unui organ pot avea ca manifestări și declanșarea durerii în zona lombară. Simptomele asociate durerii de spate sunt cele care ajută medicul în stabilirea diagnosticului corect.

Ce organe pot da dureri lombare?

Iată ce organe pot cauza dureri lombare, deci în zona inferioară a spatelui, dar și cum să identifici organul vinovat:

Rinichii

Amplasați chiar în zona lombară, rinichii adesea provoacă dureri de spate. Pietrele la rinichi, precum și infecțiile renale pot cauza dureri de spate, pe o parte – dreapta sau stânga, în funcție de rinichiul afectat. Simptomele asociate durerii de spate într-o asemenea situație sunt: durere sau disconfort la urinare, greață sau vărsături, sânge în urină. Dacă este vorba despre o infecție, adesea apare și febra, însă poate fi observată și o sensibilitate în zona afectată.

Colonul

Și intestinul gros poate fi de vină pentru durerea de spate joasă. Colita ulcerativă, de pildă, se manifestă prin inflamație la nivelul colonului, dar și prin crampe abdominale frecvente. Durerile pot migra însă și către zona lombară, fiind resimțite în această situație pe partea dreaptă. Diareea, durerile și sângerările rectale sunt, de asemenea, manifestări ale colitei ulcerative.

Apendicele

Atașat colonului, apendicele se inflamează la unele persoane și astfel apare apendicita, afecțiune care trebuie tratată pe cale chirurgicală, prin îndepărtarea apendicelui. Dacă apendicita este responsabilă pentru durerile tale lombare, ar trebui să ai de-a face și cu simptome precum dureri abdominale în partea dreaptă, durere care iradiază către picior, dar și greață sau vărsături.

Organele reproducătoare ale femeii

Mai multe afecțiuni ale aparatului reproducător feminin pot cauza și dureri lombare. De pildă, endometrioza, dar și fibromul uterin pot cauza dorsalgie joasă. Pe de o parte, în cazul endometriozei, durerea de spate va fi ascuțită și intermitentă. Pe de altă parte, fibromul uterin poate cauza durere de spate în partea dreaptă, dar și dereglări menstruale, urinări frecvente și durere la contactul sexual.

Organele reproducătoare masculine

La bărbați, torsiunea testiculară poate fi de vină pentru durerea de spate din partea dreaptă. În asociere cu durerea de spate, apar și simptome precum inflamarea scrotului, durerea testiculară, greața sau vărsăturile.
Torsiunea testiculară este o afecțiune rar întâlnită, însă atunci când apare este bine să fie tratată rapid de către medici, astfel încât testiculul afectat să fie salvat înainte de producerea unor leziuni permanente.

Vezica biliară

Vezica biliară provoacă rareori dureri lombare, însă acest lucru se poate petrece când aceasta este inflamată. Dacă durerea lombară pe partea dreaptă apare însoțită de dureri abdominale și se manifestă întotdeauna după masă, e posibil să fie vorba despre o afecțiune a vezicii biliare.

Ficatul

În caz de inflamare a ficatului, de abces, de fibroză hepatică ori de ficat mărit, e posibil să apară dureri și în zona lombară, care iradiază de la acest organ. În paralel, apar simptome precum dureri abdominale, oboseală, greață, pierderea apetitului sau icterul.

Ce să faci dacă suspectezi că un organ e responsabil pentru durerile de spate?

În primul rând, e foarte important să mergi la medic. Acesta va stabili diagnosticul corect și îți va recomanda tratamentul potrivit. Pentru diagnosticarea rapidă, spune-i medicului tău despre suspiciunile pe care le ai și străduiește-te să nu omiți niciun detaliu, indiferent de cât de neimportant îți poate părea.

Dacă aceste dureri de spate sunt localizate în partea dreaptă și sunt acompaniate de tot soiul de simptome precum greață, vărsături, diaree, dureri abdominale ori dureri la urinare, e posibil să fie cauzate de un organ.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NINDS - Low Back Pain Fact Sheet 
https://www.ninds.nih.gov/health-information/patient-caregiver-education/fact-sheets/low-back-pain-fact-sheet#3102_3
Johns Hopkins Medicine - Lower Back Pain: What Could It Be?
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/back-pain/lower-back-pain-what-could-it-be


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0