Durerea lombara cauzata de organele interne - cum o poti identifica

Durerea lombara este, de cele mai multe ori, cauzata de musculatura spatelui ori de anumite afectiuni ale coloanei vertebrale, insa exista si situatii in care anumite organe provoaca dureri in zona lombara.

Cu toate ca majoritatea organelor interne sunt amplasate in partea din fata a corpului, ele pot cauza dureri lombare pentru ca durerea poate iradia in spate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Inflamatia si infectia la nivelul unui organ pot avea ca manifestari si declansarea durerii in zona lombara. Simptomele asociate durerii de spate sunt cele care ajuta medicul in stabilirea diagnosticului corect.

Iata ce organe pot cauza dureri lombare, dar si cum sa identifici organul vinovat:

Rinichii – amplasati chiar in zona lombara, rinichii adesea provoaca dureri de spate. Pietrele la rinichi, precum si infectiile renale pot cauza dureri de spate, pe o parte – dreapta sau stanga, in functie de rinichiul afectat.

Simptomele asociate durerii de spate intr-o asemenea situatie sunt: durere sau disconfort la urinare, greata sau varsaturi, sange in urina. Daca este vorba despre o infectie, adesea apare si febra, insa poate fi observata si o sensibilitate in zona afectata.

Colonul – si intestinul gros poate fi de vina pentru durerea de spate joasa. Colita ulcerativa, de pilda, se manifesta prin inflamatie la nivelul colonului, dar si prin crampe abdominale frecvente. Durerile pot migra insa si catre zona lombara, fiind resimtite in aceasta situatie pe partea dreapta. Diareea, durerile si sangerarile rectale sunt si ele manifestari ale colitei ulcerative.

Apendicele – atasat colonului, uneori apendicele se inflameaza/ infecteaza si astfel apare apendicita, care trebuie tratata pe cale chirurgicala, pentru ca altfel apar o serie de riscuri. Apendicita se trateaza chirurgical, prin indepartarea apendicelui.

Daca apendicita este responsabila pentru durerile tale lombare, ar trebui sa ai de-a face si cu simptome precum dureri abdominale in partea dreapta, durere care iradiaza catre picior, dar si greata sau varsaturi.

Organele reproducatoare ale femeii – mai multe afectiuni ale aparatului reproducator feminin pot cauza si dureri lombare. De pilda, endometrioza, dar si fibromul uterin pot cauza dorsalgie joasa. In cazul endometriozei, durerea de spate va fi ascutita si intermitenta. Pe de alta parte, fibromul uterin poate cauza durere de spate in partea dreapta, dar si dereglari menstruale, urinari frecvente si durere la contactul sexual.

Organele reproducatoare masculine – la barbati, torsiunea testiculara poate fi de vina pentru durerea de spate din partea dreapta. In asociere cu durerea de spate, apar si simptome precum inflamarea scrotului, durerea testiculara, greata sau varsaturile.

Torsiunea testiculara este o afectiune rar intalnita, insa atunci cand apare este bine sa fie tratata rapid de catre medici, astfel incat testiculul afectat sa fie salvat inainte de producerea unor leziuni permanente.

Vezica biliara – rareori vezica biliara provoaca dureri lombare, insa acest lucru se petrece uneori atunci cand aceasta este inflamata. Daca durerea lombara pe partea dreapta apare insotita de dureri abdominale si se manifesta intotdeauna dupa masa, e posibil sa fie vorba despre o afectiune a vezicii biliare.

Ficatul – in caz de inflamare a ficatului, de abces, de fibroza hrpatica ori de ficat marit, e posibil sa apara dureri si in zona lombara, care iradiaza de la acest organ. In paralel, apar simptome precum durerile abdominale, oboseala, greata, pierderea apetitului sau icterul.

Ce trebuie sa faci daca suspectezi ca un organ e responsabil pentru durerea ta de spate

In primul rand, e foarte important sa mergi la medic. Acesta va stabili diagnosticul corect si iti va recomanda tratamentul pe masura. Pentru diagnosticarea rapida, spune-i medicului tau despre suspiciunile pe care le ai si nu uita sa nu omiti niciun detaliu, indiferent de cat de neimportant iti poate parea.

Daca durerea ta de spate este localizata in partea dreapta si este acompaniata de tot soiul de simptome precum greata, varsaturile, diareea, durerile abdominale ori durerile la urinare, e posibil sa fie cauzata de un organ.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0