Tu stiai cat de multa sare contin aceste alimente?

De la covrigii noștri preferați până la sendvișurile pe care ni le cumpărăm în graba noastră spre locul de muncă, sarea se află în aproape tot ceea ce mâncăm.  

Studiile arată că reducerea consumului de sodiu din dietă are un impact favorabil asupra sănătății. Poate scădea tensiunea arterială - reducând riscul de accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte probleme de sănătate.

Specialiștii de la Asociația Americană a Inimii recomandă, în cazul adulților, o limită ideală de cel mult  6 g de sare pe zi (2,4 g de sodiu) - adică aproximativ 1 linguriță. În cazul copiilor, lucrurile stau în felul următor: 

Copiii de la:

  • 1 până la 3 ani nu trebuie să consume mai mult de 2 g de sare pe zi;
  • 4 până la 6 ani nu trebuie să consume mai mult de 3 g de sare pe zi;
  • 7 până la 10 ani nu trebuie să consume mai mult de 5 g de sare pe zi;
  • 11 ani și cei peste această vârstă nu trebuie să consume mai mult de 6 g de sare pe zi. 

Iată topul alimentelor care conțin foarte multă sare:

  • Pâinea
  • Pizza
  • Sendvișurile
  • Mezelurile și carnea conservată
  • Supele la plic
  • Chips-urile
  • Covrigeii și alte gustări sărate

Potrivit Asociației Americane a Inimii, sarea este un mineral esențial care ajută la menținerea echilibrului fluidelor din organism. Dar un regim alimentar bogat în sare crește riscul de hipertensiune, care la rândul ei, mărește riscul de infarct și accident vascular cerebral. Sarea de masa conține aproape 40% sodiu. O linguriță de sare de masă conține 2.300 de miligrame de sodiu, cantitatea maximă recomandată, în cazul adulților, de experții în sănătate.

RECOMANDAREA EXPERTILOR
 

Potrivit unui raport al cercetătorilor de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, în perioada 2013-2014, americanii au consumat zilnic aproximativ 3.400 mg de sare. Această valoare depășește cu mult cantitatea recomandată, fiind de două ori mai mare decât aportul zilnic „ideal” de 1.500 de mg sugerat de Asociația Americană a Inimii. 

Cercetătorii de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor au descoperit că 44% din cantitatea de sare consumată provine doar de la câteva alimente. Acestea sunt pâinea dospită, pizza, sendvișurile, mezelurile și carnea conservată, supele la plic, burrito și taco, gustările sărate, carnea de pui, brânza, ouăle, omletele, sosurile pentru salate, cartofii prăjiți și cerealele. 

În plus, 61% din cantitatea de sare consumată zilnic provine din alimentele semi-preparate și preparatele pe care le consumăm la restaurant.  

Părinții ar trebui să înțeleagă că regimul alimentar al copiilor (și al lor) bazat pe hot dog, cartofi prăjiți, sendvișuri cu șuncă și brânză crește semnificativ riscul de cancer, hipertensiune și boli cardiace, atrag atenția specialiștii.  

Important de menționat este că această sare nu provine doar din solniță.  Conform raportului cercetătorilor de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, această sare provine din alimentele ambalate, procesate și din restaurante. 

Cele mai multe dintre aceste alimente conțin cantități moderate de sare, dar sunt consumate pe tot parcursul zilei. Cea mai probabilă sursă de sare este pâinea, care se încadrează cu recentele studii efectuate în Australia care au descoperit că pâinea și chiflele sunt cel mai mare contributor de sare în dietele australienilor.  

Ca și pâinea, aluatul din crusta de pizza poate fi bogat în sare. Ceea ce pui pe pizza nu ajută la reducerea consumului de sodiu: multe sosuri de roșii și brânza conțin sare. Nu mai vorbim de toppingurile pentru pizza. Și ele conțin foarte mult sodiu.

Mezelurile -  aceste felii subțiri de carne procesată cumpărată într-un ambalaj vidat de la supermarket conțin foarte multă sare folosită ca și conservant. 

Supa poate fi o masă gustoasă și hrănitoare, dar totul se reduce la modul în care este făcută. Dacă o prepari acasă  este foarte sănătoasă. În schimb, dacă optezi pentru supa la plic, regândește-ți alegerea, pentru că are foarte multă sare. 

Mâncarea mexicană are multe de oferit - poate fi super sănătoasă și super gustoasă. Dar ai grijă la sarea adăugată, dacă o cumperi direct din supermarket.

Gustările sărate - chipsuri, floricele, covrigei, biscuiți - sunt populare și poate de nelipsit când ne relaxăm pe canapea, în timp ce vizionăm serialul preferat.  În locul acestora, poți opta pentru gustări preparate în casă. 

Puiul conține în mod natural doar cantități mici de sodiu, așa că totul se reduce la modul în care este gătit. Puiul este adesea condimentat. Puiul prăjit, deși delicios, este o altă „bombă” cu sare.

Sarea este un ingredient de bază în brânză, dar unele au mai multă sare decât altele. Haloumi este deosebit de sărat, alături de feta și brânza cu mucegai. Brânza de vaci, gustarea preferată a celor care sunt conștienți de dietă, nu excelează nici ea la capitolul sare. De asemenea, ai grijă la brânzeturile cu conținut scăzut de grăsimi, care adesea conțin mai multă sare pentru intensificarea aromei.

Ouăle nu au niveluri îngrijorătoare de sare. Dar, la fel ca multe alte alimente, acestea tind să fie gătite cu multă sare sau să li se adauge ingrediente sărate (de exemplu, brânză).

O parte din sodiul din sosurile de salată provine din sare. În plus, unele mărci adaugă aditivi de aromă care conțin sodiu. Într-o analiză a principalelor alimente de marcă vândute în magazinele din SUA, sosurile pentru salată au avut în medie 304 mg de sodiu per porție de 2 linguri (28 grame).

Cu toate acestea, sodiul a variat între 10 și 620 mg per porție pentru mostrele de sos pentru salată, așa că dacă faci cumpărături cu atenție, ai putea găsi unul cu conținut scăzut de sodiu. O opțiune și mai bună este să-ți faci singur acasă propriul sos pentru salată folosind ulei de măsline extravirgin și oțet.

Cum poți reduce consumul de sare? Încearcă aceste cinci strategii: 

  • Consumă alimente întregi. Fructele, legumele, cerealele integrale și carnea slabă sunt în cea mai mare parte fără sodiu. Fă-ți un obicei ca la masă să ai pe farfurie fructe sau legume proaspete și proteine ​​slabe.
  • Evită alimentele procesate. Pentru că cea mai mare parte din sarea pe care o consumăm provine de la alimentele procesate și gustările la pungă, stai cât mai departe de acestea.  
  • Limitează mesele în oraș. Indiferent dacă iei masa într-un local fast-food sau într-un restaurant de trei stele, mesele de la restaurant tind să fie încărcate cu sodiu.  
  • Citește cu atenție etichetele. Nu contează doar tipurile de alimente pe care le consumi, ci și ce scrie pe lista de ingrediente. O regulă de la care să nu te abați: alege alimente care conțin mai puține miligrame de sodiu decât greutatea (în grame) per porție de alimente. Deci, de exemplu, dacă dimensiunea porției este de 70 de grame, sodiul listat pe porție ar trebui să fie mai mic de 70 de miligrame. 

Reține, de asemenea, că sarea apare adesea sub diferite nume, cum ar fi glutamatul de sodiu. Deci, în loc să cauți cuvântul „sare” pe lista de ingrediente, verifică conținutul total de sodiu al produsului.
Fii creativ în bucătărie. Dacă ești obișnuit cu alimentele sărate, potențiatorii de aromă fără sodiu te pot ajuta să renunți la sare. 

Condimentele și chiar legumele, cum ar fi usturoiul, ceapa sunt o modalitate excelentă de a aroma alimentele fără sodiu suplimentar. Sucul de citrice și oțetul, de asemenea, tind să „păcălească” papilele gustative să creadă că primesc sare chiar și atunci când nu se întâmplă asta.  


 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sodium/how-much-sodium-should-i-eat-per-day
https://www.cdc.gov/salt/sources.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0