Top 10 fructe bune de mancat iarna

În sezonul rece poate părea mai greu să ne luăm din alimentație aportul necesar de vitamine și minerale, dar adevărul e că piața ne oferă și iarna o mulțime de fructe cu proprietăți benefice pentru organism. Accentul cade pe acele fructe cu vitamina C, dar nu numai.

Citricele, în mod special, sunt excelente în sezonul rece, fiind fructe cu vitamina C, despre care studiile arată că scurtează durata răcelilor. Cum unele persoane decid și să aibă mai multă grijă de siluetă, multe dintre aceste fructe bune de mâncat iarna contribuie și la acest aspect, mai ales dacă sunt consumate pe post de gustare între mese, cu o lingură de unt de arahide fără zahăr.

De ce este sănătos să mănânci fructe?

O alimentație bogată în fructe și legume poate scădea tensiunea arterială și riscul de boli și evenimente cardiovasculare, poate preveni anumite tipuri de cancer și poate reduce riscul de apariție a problemelor oculare și digestive. Păstrează fructele la îndemână, într-un bol pe masa din bucătărie sau într-un castron la vedere în cămară ori în frigider, dacă este prea cald în casă.

Fructe bune iarna, pline de vitamine și minerale

Mai jos am pregătit o listă cu 10 dintre cele mai întâlnite și folositoare fructe de pe piață, pe care le poți include în meniul zilnic ca gustare. Ideal este ca gustările dintre mese să fie formate dintr-un singur tip de fructe, însă nu te împiedică nimeni să faci și excepții: toate fructele enumerate au gusturi care se potrivesc între ele și pot forma o salată gustoasă. 

Portocale

Fructe cu vitamina C, portocalele luptă împotriva radicalilor liberi și ajută sistemul imunitar să funcționeze la cote optime. În plus, coaja rasă de portocale conține hesperidină, care scade valoarea colesterolului. O poți consuma pentru o aromă deosebită în diverse deserturi și chiar în cerealele de la micul dejun.

Kiwi

Fructele de kiwi au și mai multă vitamina C decât portocalele, dar și vitamina E și o serie de polifenoli, având astfel și un puternic rol antioxidant. Bogate în zinc și magneziu, potasiu și fibre, fructele de kiwi ajută și la sănătatea și aspectul frumos al părului, pielii și unghiilor.

Banane

Bogate în potasiu, substanță benefică bunei funcționări a inimii, bananele ajută și la absorbția calciului, precum și la creșterea nivelului de dopamină și serotonină, luptând astfel împotriva depresiei.

Rodii

Tot fructe cu vitamina C sunt și rodiile, care conțin din belșug și potasiu, însă au ca bonus față de celelalte fructe mult mai puține calorii și o aromă specifică ce le face ușor de adăugat atât în băuturi, cât și în mâncăruri sănătoase și deserturi. O singură ceașcă de sâmburi de rodie conține cantitatea necesară de vitamina C pentru întreaga zi, iar polifenolii pe care acest fruct îi conține contribuie și la reducerea riscului de cancer.

Grepfrut

Știai că există grepfrut alb, galben, roz sau roșu? Indiferent de culoare, acest fruct are foarte puține calorii și o mulțime de nutrienți, ajută la îmbunătățirea funcționării sistemului digestiv și la aspectul plăcut al tenului, crește energia și ajută și în dietele de slăbire.

Lămâi

Excelent stimulent pentru ficat, bogate în antoxidanți și vitamina C, lămâile contribuie la purificarea organismului, ajută la slăbire și la combaterea simtomelor de răceală. Un pahar cu apă caldă și suc de lămâie băut pe stomacul gol, dimineață, are o mulțime de beneficii asupra sănătății întregului organism. În plus, alcalinizează corpul, așa că, în cazul în care nu ai intoleranță, e foarte important să găsești o metodă prin care să le introduci în alimentație.

Ananas

Ideal în diete de slăbire, dar nu numai, ananasul conține vitaminele A și C, are efect diuretic și e un bun antioxidant. Este un bun adjuvant în digestie și se poate folosi și pentru combaterea balonării, prin conținutul unei substanțe numite bromelaina. Conține și mangan, excelent pentru sănătatea oaselor. 

Mere

Merele sunt o sursă de fibre solubile care contribuie la vitaminizare, dar și la detoxifiere. Pectina pe care o conțin le face ideale în diete de slăbire și ajută și la reducerea colesterolului. Antoxidanții contribuie la prevenirea bolilor respiratorii și a inflamațiilor. În plus, sunt bogate în vitamine și minerale, conțin și ele vitamina C, vitamina A, potasiu, fosfor, calciu și fier.

Mandarine

Tot fructe cu vitamina C sunt și mandarinele. Acestea ajută la producerea colagenului, previn depunerile de colesterol și contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar. La fel ca lămâile, mandarinele ajută și la alcalinizarea organismului. Le poți consuma ca gustare între mese, în cursul dimineții, sau între masa de prânz și cină.

Pomelo

Pe lista cu fructe de iarnă putem trece și pomelo. Acesta face parte tot din familia citricelor și, pe lângă vitamina C, conține proteine și fibre, dar și alte substanțe hrănitoare, ca potasiul și fierul. Pomelo are puține calorii, așa că poți profita de faptul că se găsește pe piață mai ales în sezonul rece și îl poți consuma crud, pe post de gustare între mese. Este un fruct sățios, deci, dacă îl mănânci pe la jumătatea dimineții, o să te țină sătul până la prânz (ora 13.00-14.00). Adăugat ca ingredient în diverse preparate, pomelo devine de obicei amărui, așa că e bine să îl adaugi spre finalul preparării.

Sfaturi legate de consumul fructelor

  • Fructele sunt mai bine digerate pe stomacul gol și oferă energia necesară dimineața pentru a-ți începe ziua. Dacă mănânci fructe la începutul zilei, vei fi mai activ și mai productiv. Asta nu înseamnă că nu poți mânca un fruct și la masă, cu alte alimente, sau după masă.
  • Nu ar trebui să mănânci fructe chiar înainte de a merge la culcare, deoarece pot crește nivelul zahărului din sânge și, în loc să ți se facă somn, te vei energiza și te vei pomeni că somnul îți este perturbat.
  • Consumul zilnic de fructe îmbunătățește sănătatea sistemului digestiv și sănătatea generală și conferă energie. Nu trebuie, totuși, să mănânci prea multe fructe, deoarece te poți confrunta cu diaree, creșterea glicemiei și chiar creștere în greutate. Cantitatea de fruct recomandată pentru o zi este cam cât încape într-o cană, dar, în funcție de greutatea unei persoane și de cât efort fizic face, se poate mânca și mai mult.
  • Fructele pot ține de foame și singure, mai ales dacă sunt unele mai sățioase (banane, pomelo, pepene roșu) sau dacă le mănânci într-o cantitate mai mare, dar țin și mai bine de foame dacă le combini cu un aliment cu proteine, cum ar fi o lingură de unt de arahide sau un iaurt. Această combinație este cu atât mai de folos pentru diabetici, deoartece astfel se absoarbe o cantitate mai mică de zahăr și nu se produce o creștere prea mare a glicemiei.
  • Spre deosebire de alte fructe pe care e mai bine să le consumi între mese, ori dimineața, înainte de sau la micul dejun, ananasul este indicat după ce mănânci, deci la finalul mesei, fie ea de prânz sau de seară, deoarece, cum spuneam, stimulează digestia.
  • Nu e indicat ca la masa de seară să mânânci doar fructe. Cina ar trebui să fie o combinație de carbohidrați, proteine și fibre. Poți mânca o felie de ananas la finalul cinei, dacă cina este luată cu 3-4 ore înainte de culcare, nu în apropiere de ora de somn.

Ce alte alimente sunt recomandate iarna?

Vremea rece produce schimbări în organism în ceea ce privește nivelurile de energie, metabolismul și chiar preferințele alimentare. Asta nu înseamnă că ar trebui să îți faci toate poftele doar pentru că este frig și simți nevoia să mănânci mai consistent, ci să faci alegeri înțelepte, potrivite pentru iarnă.

Supele și ciorbele sunt perfecte pentru sezonul rece, deoarece, pe lângă faptul că sunt gustoase, satisfac și la nivel psihic, oferind o stare de bună-dispoziție și sporind confortul pe timp de iarnă. Asocierea dintre fibre și proteine reduce apetitul, încetinind digestia și controlând zahărul din sânge, ceea ce poate ajuta la creșterea senzației de sațietate. E bine, așadar, ca o ciorbă să conțină proteine (fie carne slabă, fie leguminoase, mai ales fasole și linte) și multe legume. La finalul fierberii pune și o lingură de ulei în toată oala, iar porția de ciorbă poate fi consumată cu o felie de pâine integrală.

Rădăcinoasele sunt, de asemenea, o alegere bună iarna. Produsele locale pot fi greu de găsit când vine vremea rece, dar legumele rădăcinoase, cum ar fi sfecla, morcovii și napii pot rezista la frig, așa că le găsim proaspete la piață. Așadar, în loc să faci salată de roșii, care au cel mai bun gust în sezonul cald, iarna alege să faci o salată de morcov cu țelină, de sfeclă sau de ridichi negre.

Și alimentele bogate în vitamina D ar trebui să ocupe un loc important la mesele de iarnă, deoarece în sezonul rece, în emisfera noastră, nu prea avem zile cu soare, deci pielea nu mai poate produce vitamina D. Așadar, e bine ca aceasta să fie luată din alimentație: hering, sardine, macrou, somon, ouă, ciuperci sălbatice și diverse alimente fortificate cu vitamina D (cereale pentru micul dejun, lapte de soia, pâine etc.).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard T.H. Chan - Vegetables and Fruits
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/vegetables-and-fruits/
Dr. Axe - Top 12 Winter Fruits for Health (Plus How to Add Them to Your Diet)
https://draxe.com/nutrition/winter-fruits/
Cleveland Clinic - 5 Foods You Should Eat This Winter
https://health.clevelandclinic.org/5-foods-for-winter-weather/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0