Supa crema de dovleac: 3 retete sanatoase si gustoase

Supa cremă de dovleac este delicioasă și savuroasă, sățioasă și extrem de ușor de gătit. Există mai multe variante de supă de dovleac, așa că îți propunem și noi trei rețete gustoase.

Dovleacul este un aliment hrănitor, bogat în potasiu, vitamina A, vitamina C și fibre și are un conținut scăzut de calorii. Poți găti diverse preparate din dovleac, însă în articolul de astăzi ne vom concentra pe supa cremă de dovleac.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum gătești dovleacul?

Dovleacul poate fi pregătit pentru a fi consumat oricând, de la micul dejun la cină și la desert. În majoritatea cazurilor în care vrei să gătești cu dovleac, cum ar fi pentru supe creme, plăcinte sau brioșe, e nevoie ca acesta să fie fiert sau copt și transformat în piure. Dacă îl folosești în salate, atunci nu-l mai pasezi, îl tai sub formă de cuburi pe care doar le fierbi sau le coci la cuptor. 

Dovleacul se poate coace foarte simplu, doar îl speli și îl tai felii, pe care le pui la cuptor într-o tavă, pe foaie de copt. Preîncălzești cuptorul la 220 de grade Celsius, apoi lași dovleacul să se coacă timp de 40-45 de minute la 200 de grade Celsius. Dacă nu îl pui în mâncare, după ce s-a copt, poți să îl consumi ca atare, direct din coajă, cu lingurița.

Supă cremă de dovleac cu praz

Ingrediente

dovleac
praz
tulpini de țelină
ulei de măsline
smântână
busuioc
foi de dafin
supă clară de legume

Preparare

Se stabilesc cantitățile în funcție de cantitatea dorită de supă, precum și de propriile preferințe în ceea ce privește gustul (dacă unele ingrediente să se simtă mai pregnant sau mai delicat). Pentru început, se curăță dovleacul și se taie cubulețe, iar prazul se toacă. Tulpinile de țelină se taie în felii subțiri.

Prazul se pune la călit în puțin ulei de măsline, apoi se adaugă și tulpinile de țelină, iar la final dovleacul. Se călesc puțin împreună, apoi se adaugă treptat supa clară de legume. Pentru a prepara acea supă de legume, se pot folosi rădăcinoase, ardei, cepe fierte întregi, dovlecei etc. care se fierb bine și apoi se strecoară.

Supa cremă de dovleac se lasă să fiarbă încet, adăugându-se și 1-2 frunze de dafin. Între timp, se prepară topping-ul, cu smântână pentru gătit, amestecată cu busuioc mărunțit în prealabil. Când legumele au fiert, se scot din oală și se pun în blender cu puțină zeamă – frunzele de dafin se aruncă. Dacă se dorește o supă mai lichidă, se poate adăuga ulterior mai mult din zeama rămasă după fierberea legumelor.

Se ornamentează supa cu smântâna amestecată cu busuiocul. Cei care vor să evite smântâna, o pot înlocui cu puțin ulei de măsline și pot decora și cu câteva semințe de dovleac prăjite.

Supă cremă de dovleac copt

Ingrediente

1 dovleac
4 linguri de ulei de măsline
1 ceapă mare, mărunțită
6 căței de usturoi, mărunțiți
½ linguriță de sare
½ linguriță de scorțișoară
½ linguriță de nucșoară
1/8 linguriță de cuișoare măcinate
un praf de piper cayenne
piper negru, după gust
4 căni de supă clară de legume
½ cană de smântână lichidă sau de lapte de cocos
2 linguri de miere
¼ cană de miez de semințe de dovleac

Preparare

Preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt. Curăță dovleacul și taie-l cubulețe, apoi așază-le în tavă, pe hârtia de copt. Acoperă bucățile de dovleac cu 1 lingură de ulei de măsline, masează-le bine și apoi coace-le în jur de 35 de minute.

Încinge cele 3 linguri de ulei de măsline rămase într-o oală și călește ușor ceapa și usturoiul. Adaugă sare, amestecă bine și completează apoi cu bucățile de dovleac, dar și cu scorțișoară, cuișoare, nucșoară, piperul cayenne și piperul negru. După câteva minute, toarnă și supa de legume. După ce supa dă în clocot, dă voie amestecului să fiarbă în jur de 15 minute, la foc mic.

În acest timp, coace într-o tigaie, fără ulei, semințele de dovleac. Lasă apoi la răcit.

După ce au trecut cele 15 minute în care ai fiert supa la foc mic, încorporează laptele de cocos și mierea și ia supa de pe foc. Folosește apoi blenderul pentru a transforma supa într-o cremă. Pune supă-cremă în boluri și decoreaz-o cu câteva semințe de dovleac înainte de servire.

Supă cremă de dovleac și morcov, cu turmeric

Ingrediente

1 kg de dovleac curățat, tăiat cubulețe
4 morcovi curățați de coajă, tăiați felii
4 căței de usturoi, mărunțiți
1 bucată de ghimbir de 4 cm, curățată și mărunțită
2 lingurițe de turmeric
4 căni de apă
sare și piper după gust

Preparare

Pune la fiert, într-o oală mare, dovleacul, morcovul, usturoiul, ghimbirul și apoi acoperă-le cu apă. După ce apa începe să clocotească, lasă focul la minimum și dă voie legumelor să se fiarbă în jur de 20-30 de minute. Oprește apoi focul și lasă la răcit. Folosește blenderul și transformă-le în supă cremă, apoi încorporează turmericul, precum și sare și piper, după gust.

Cum se păstrează dovleacul?

Sezonul dovlecilor începe în septembrie și se întinde până în luna noiembrie sau chiar mai mult. În timpul sezonului rece, poți cumpăra diverse soiuri de dovleac de la piață sau de la producători locali ori de la supermarket.

Când cumperi dovleac sau dovlecel de iarnă, caută unul cu suprafață tare și cu coajă fără crăpături, fisuri și prea multe pete. Când îl tai felii, fii cu ochii pe culoarea miezului (culoarea puternică este de dorit) și pe textura tare a pulpei dovleacului.

Dovleacul cu coajă intactă este perfect pentru a fi păstrat pe termen lung, într-un loc uscat și răcoros. Îl poți păstra în condițiile optime mai multe luni. Asta înseamnă că poți depozita un dovleac mare sau un dovlecel de iarnă la temperaturi scăzute într-o cutie sau într-o plasă (pentru a nu intra în contact cu podeaua), fără nicio problemă.

Dacă dovleacul pe care îl ai este deja feliat, cel mai bine îl păstrezi în compartimentul de legume al frigiderului și îl prepari cât mai curând, ca să nu își piardă calitățile.

Ce beneficii pentru sănătate are dovleacul?

Protejează ficatul

Consumul de fructe, legume și alimente bogate în antioxidanți (cum ar fi dovleacul) poate ajuta la susținerea funcției hepatice corespunzătoare. Antioxidanții primari ai dovleacului, cum ar fi vitamina C și beta-carotenul pe care organismul îl transformă în vitamina A, sprijină sistemul imunitar și luptă împotriva bolilor.

Ajută la reglarea tensiunii arteriale

Cum spuneam, dovleacul conține fibre, potasiu și vitamina C și este, de asemenea, sărac în sodiu, toate acestea susținând o tensiune arterială sănătoasă. Dovleacul conține și arginină, un aminoacid de care corpul are nevoie pentru a produce oxid nitric, esențial pentru relaxarea vaselor de sânge și reducerea tensiunii arteriale.

Contribuie la o vedere mai bună

Pe lângă beta-caroten, dovleacul oferă luteină și zeaxantină, antioxidanți puternici care au fost asociați cu o vedere mai bună. S-a demonstrat că luteina poate preveni degenerescența maculară, una dintre principalele cauze ale orbirii. Studiile mai arată și că nivelurile ridicate de luteină și de zeaxantină protejează ochii de razele ultraviolete.

Păstrează tinerețea pielii

Beta-carotenul din dovleac oferă o anumită protecție împotriva razelor UV care contribuie la apariția ridurilor și a petelor solare și care cresc riscul de cancer de piele. Vitaminele C și E din dovleac servesc ca antioxidanți puternici care reduc daunele cauzate de radicalii liberi și stimulează producția de colagen, care ajută la menținerea pielii tinere și elestice.

Semințele de dovleac te ajută să dormi mai bine

Semințele de dovleac conțin triptofan, un aminoacid care contribuie la un somn mai bun. Dacă le folosești într-o salată la cină sau le mănânci pe post de gustare cu două ore înainte de culcare (cam o lingură de semințe crude sau coapte fără ulei), ți-ar putea îmbunătăți calitatea somnului.

Semințele de dovleac ar putea preveni căderea părului

Semințele de dovleac conțin fitosteroli, care pot bloca enzimele și hormonii care duc adesea la căderea părului de la nivelul scalpului, cel mai adesea în cazul bărbaților. Aminoacizii din semințele de dovleac ajută, de asemenea, la creșterea și rezistența părului, iar vitaminele pot oferi strălucire părului deteriorat.

Semințele contribuie la sănătatea sarcinii

În sarcină, femeile au nevoie de o cantitate sănătoasă de zinc, deoarece acest mineral ajută la dezvoltarea fătului în fazele sale formative. Gravidele manifestă adesea o deficiență de zinc, așa că adăugarea de semințe de dovleac în meniul zilnic ar putea sprijini dezvoltarea sănătoasă a sarcinii.

Semințele contribuie la reducerea depresiei

Semințele de dovleac sunt o sursă bună de magneziu. Magneziul este considerat unul dintre tratamentele naturale pentru anxietate și depresie, deoarece ajută la controlul neurotransmițătorilor din creier, care îi spun creierului ce să gândească și cum să reacționeze. Magneziul ajută, de asemenea, la creșterea nivelului de serotonină, care generează o stare de spirit bună.

 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BBC Goodfood - Pumpkin soup
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pumpkin-soup
Cleveland Clinic - The Health Benefits of Pumpkin 
https://health.clevelandclinic.org/truth-about-the-great-pumpkin-its-good-for-you/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0