Supa crema de dovleac: 3 retete sanatoase si gustoase

Supa crema de dovleac este delicioasa si savuroasa, satioasa si extrem de usor de gatit. Exista mai multe variante de supa de dovleac, din care iti poti alege preferata.

Supa crema de dovleac cu praz

Ingrediente:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

•    dovleac
•    praz
•    tulpini de telina
•    ulei de masline
•    smantana
•    busuioc
•    condimente

Preparare

Se stabilesc cantitatile in functie de cantitatea dorita de supa, precum si de propriile preferinte in ceea ce priveste gustul. Pentru inceput, se curata dovleacul si se taie cubulete, iar prazul se toaca. Tuplinile de telina se taie in felii subtiri.

Prazul se pune la calit in putin ulei de masline, apoi se adauga si tulpinile de telina, iar la final dovleacul. Se  calesc putin impreuna, apoi se adauga treptat supa de legume, realizata separat. Pentru supa de legume, puteti folosi orice legume doriti, pentru plus de arome, radacinoase, ardei, telina-radacina, cepe fierte intregi, dovlecei.

Spre final, adaugati toata supa si lasati-o sa fiarba incet. Condimentati cu cateva frunze de dafin.

Intre timp, se prepara topping-ul, cu smantana pentru gatit, mixata cu busuioc maruntit in prealabil.

Cand legumele au fiert, se scot din oala si se pun in blender. Daca doriti o supa mai lichida, puteti adauga si din zeama ramasa dupa fierberea legumelor. Toate acestea se dau prin blender, pana se obtine consistenta dorita.

Se ornamenteaza cu smantana cu cimbru, mixata pana devine ca o pasta densa. Cei care vor sa evite smantana, o pot inlocui cu putin ulei de dovleac si pot ornamenta cu cateva seminte de dovleac prajite.

 

 

Supa crema de dovleac copt

Ingrediente:

•    4 linguri de ulei de masline
•    1 dovleac mare
•    1 ceapa mare, maruntita
•    6 catei de usturoi, maruntiti
•    ½ lingurita de sare
•    ½ lingurita de scortisoara
•    ½ lingurita de nucsoara
•    1/8 lingurita de cuisoare
•    un praf de piper cayenne
•    piper negru, dupa gust
•    4 cani de supa de legume
•    ½ cana de smantana lichida sau de lapte de cocos
•    2 linguri de miere
•    ¼ cana de miez de seminte de dovleac

Preparare

Preincalzeste cuptorul la 220 de grade Celsius. Acopera o tava cu hartie de copt. Curata dovleacul si taie-l cubulete, apoi asaza-le pe acestea in tava, pe hartia de copt. Acopera bucatile de dovleac cu 1 lingura de ulei de masline si apoi coace-le in jur de 35 de minute.

Incinge cele 3 linguri de ulei de masline ramase intr-o tigaie si caleste ceapa si usturoiul. Adauga sare, amesteca bine si completeaza apoi cu bucatile de dovleac, dar si cu scortisoara, cuisoare, nucsoara, piperul cayenne si piperul negru. Dupa cateva minute, pune peste supa de legume. Dupa ce supa da in clocot, da voie amestecului sa fiarba in jur de 15 minute, la foc mic.

In acest timp, coace intr-o tigaie, fara ulei, miejii de seminte de dovleac. Lasa apoi la racit.

Dupa ce au trecut cele 15 minute in care ai fiert supa la foc mic, incorporeaza laptele de cocos si mierea si ia supa de pe foc. Foloseste apoi blenderul pentru a transforma supa intr-o crema.

Pune supa-crema in boluri si decoreaz-o cu cativa mieji de seminte de dovleac inainte de servire.

Supa crema de dovleac si morcov, cu turmeric

Ingrediente:

•    1 kg de dovleac curatat, taiat cubulete
•    4 morcovi curatati de coaja, taiati felii
•    4 catei de usturoi, maruntiti
•    1 bucata de ghimbir de 8 cm, maruntita
•    2 lingurite de turmeric
•    4 cani de apa
•    sare si piper dupa gust

Preparare

Pune la fiert, intr-o oala mare, dovleacul, morcovul, usturoiul, ghimbirul, turmericul si apoi acopera-le cu apa. Dupa ce apa incepe sa clocoteasca, lasa focul la minimum si da voie legumelor sa se fiarba in jur de 20-30 de minute. Opreste apoi focul si lasa la racit. Foloseste blenderul si transforma-le in supa, apoi incorporeaza turmericul, precum si sare si piper, dupa gust.

Sezonul dovlecilor incepe in septembrie si se intinde pana in luna noiembrie sau chiar mai mult. In timpul sezonului rece, poti cumpara diverse soiuri de dovleac de la piata sau de la producatori locali ori de la supermarket.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cand cumperi dovleac sau dovlecel de iarna, cauta unul cu suprafata tare si cu coaja fara crapaturi, fisuri si prea multe pete. Cand il tai felii, fii cu ochii pe culoarea miezului (culoarea puternica este de dorit) si pe textura tare a pulpei dovleacului.

Cum se pastreaza dovleacul

Dovleacul cu coaja intacta este perfect pentru a fi pastrat pe termen lung, intr-un loc uscat si racoros. Il poti pastra in conditiile optime mai multe luni. Asta inseamna ca poti depozita un dovleac mare sau un dovlecel de iarna la temperaturi scazute intr-o cutie sau intr-o plasa (pentru a nu intra in contact cu podeaua), fara nicio problema.

Daca dovleacul pe care il ai este deja feliat, cel mai bine il pastrezi in compartimentul de legume al frigiderului si il prepari cat mai curand, ca sa nu isi piarda calitatile.

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0