Ulei de dovleac: ce beneficii are, dar si cum se poate consuma

Uleiul de dovleac este obținut prin presare la rece, din semințele de dovleac. Este bogat în nutrienți importanți pentru organism și are beneficii atât pentru sănătatea, cât și pentru frumusețea ta.

Specialiștii au analizat în ultimii ani cu mare atenție impactul pe care consumul de ulei de semințe de dovleac, cunoscut și sub denumirea de ulei de bostan, îl are asupra sănătății, iar studiile de specialitate au confirmat nenumăratele beneficii ale acestui ulei.

Datorită conținutului mare de carotenoizi, dar și de vitamine liposolubile (cele care se dizolvă în grăsimi), uleiul de semințe de dovleac este un ingredient care previne o sumedenie de afecțiuni, dar este de ajutor și în tratarea unor boli.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Valori nutriționale 2 linguri de ulei de semințe de dovleac (28 grame)

  • Calorii: 125 kcal
  • Carbohidrați: 15 g
  • Proteine: 5 g
  • Fier: 5% din doza zilnică recomandată
  • Magneziu: 74 mg, 25% din doza zilnică recomandată

Ar mai trebui precizat și că uleiul de dovleac este bogat în grăsimi bune, dintre care majoritatea provin din acizi grași polinesaturați și mononesaturați. Uleiul din semințe de dovleac este deosebit de bogat în acid linoleic, un tip de acid gras Omega-6 care poate fi asociat cu îmbunătățirea sănătății inimii și gestionarea zahărului din sânge.

Beneficii ulei de dovleac

Reduce inflamația

Conținutul ridicat de grăsimi nesaturate din uleiul din semințe de dovleac are un impact major asupra inflamației din organism. Inflamația este una dintre principalele cauze ale bolilor frecvente în zilele noastre, iar uleiul de dovleac te poate ajuta să o elimini.

Benefic pentru sănătatea prostatei 

Consumul de ulei de dovleac s-a dovedit a fi eficient în menținerea sănătății prostatei. El este eficient și în tratarea problemelor acestei glande, în special atunci când prostata își mărește volumul. Bărbații care au depășit vârsta de 50 de ani ar trebui să consume în mod frecvent ulei de dovleac pentru o prostată sănătoasă.

Eficient în tratarea diabetului

Pacienții diagnosticați cu diabet de tip 1 sau cu diabet de tip 2 pot avea de câștigat de pe urma consumului de ulei de dovleac. Specialiștii susțin că acest ulei are calități antihiperglicemice.

Benefic pentru sănătatea mintală

Potrivit studiilor publicate recent în Jurnalul Britanic de Psihiatrie, consumul de ulei de dovleac are un impact pozitiv asupra psihicului, ameliorând depresia, mai ales în cazul copiilor.

Stimulează creșterea părului, mai ales în cazul bărbaților care suferă de alopecie

Uleiul din semințe de dovleac este uneori folosit ca supliment sau aplicat local pentru a susține creșterea sănătoasă a părului. Într-un studiu, 76 de bărbați cu alopecie au consumat 400 mg de ulei de semințe de dovleac sau un placebo pe zi, timp de 24 de săptămâni 1. La sfârșitul studiului, cei care au luat ulei din semințe de dovleac au constatat că părul a început să le crească.
Un alt studiu mic a constatat că uleiul din semințe de dovleac ar putea stimula, de asemenea, creșterea părului la femei atunci când este aplicat local pe o perioadă de 3 luni 2.

Benefic pentru sănătatea inimii 

Fiind un ingredient antiinflamator eficient, uleiul de dovleac este, bineînțeles, benefic și pentru inimă. Acest ulei are și proprietăți antihipertensive, ceea ce înseamnă că este ideal pentru persoanele cu tensiunea arterială mare. Mai mult, un studiu din 2020 publicat în The Journal of Food Science and Technology a evaluat efectul uleiului de semințe de dovleac asupra colesterolului și tensiunii arteriale3. Cercetătorii au repartizat aleatoriu 120 de participanți cu una sau mai multe afecțiuni de sănătate, inclusiv dislipidemie (lipide anormale din sânge), hipertensiune arterială (tensiune arterială crescută), diabet și obezitate, la un grup de intervenție sau de control.

Grupul de intervenție a primit 1.000 mg de ulei de semințe de dovleac, iar grupul de control a primit un placebo. În comparație cu grupul de control, grupul care a consumat ulei din semințe de dovleac s-a confruntat cu o reducere semnificativă a colesterolului LDL ("rău") și a tensiunii arteriale diastolice și o creștere a colesterolului HDL ("bun").

Benefic pentru sănătatea tractului urinar

Uleiul de dovleac are efecte benefice pentru sănătatea rinichilor, a vezicii urinare, dar și a uretrelor.

Util pentru femeile aflate la menopauză

Consumul de ulei de dovleac ameliorează simptomele specifice menopauzei precum bufeurile, durerile articulare și durerile de cap. Totodată, uleiul de dovleac reduce presiunea diastolică în timp ce crește valoarea HDL-colesterolului (numit colesterol "bun") și calmează simptomele menopauzei în cazul femeilor post-menopauzale, potrivit unui studiu pilot efectuat pe 35 de femei.

Utilizare ulei de dovleac

Când vorbim despre consumul uleiului de dovleac (uz intern), nu sunt necesare mai mult de două lingurițe pe zi (800 miligrame) pentru a te bucura de beneficiile terapeutice ale acestuia. Discută și cu medicul tău curant ori cu un medic fitoterapeut înainte de a folosi uleiul de dovleac în scop terapeutic, întrucât în anumite cazuri, doza zilnică recomandată poate fi mai mică (1 linguriță de ulei de dovleac pe zi).

Dacă te întrebi cum poți să folosești uleiul din semințe de dovleac, reține că o modalitate simplă este să îl întrebuințezi în bucătărie, fie ca dressing pentru salate, fie că atare ori în combinație cu alte uleiuri sănătoase.

Cum să consumi ulei de dovleac:

• În salate, pe post de dressing, combinat cu zeamă de lămâie și cu mirodenii;
• În supe-creme;
• Pentru prepararea legumelor la cuptor (turnat peste morcovi, cartofi albi, cartof dulce, sparanghel);
• Pe post de ingredient în sosuri, precum sosul pesto ori salsa.

Contraindicații ulei de dovleac

Atunci când folosești uleiul de semințe de dovleac, este bine să ții cont și de câteva precauții, pentru că poate avea efecte neplăcute. Printre efectele adverse ale întrebuințării uleiului de dovleac se numără: tulburările gastrointestinale, inflamația pielii și problemele cardiace, însă, în general, s-au raportat foarte puține efecte adverse. Dacă este folosit în cantitățile adecvate ori dacă este diluat, uleiul de semințe de dovleac este un produs sigur și nu are toxicitate.

• Iritații ale pielii 

Uleiul de dovleac poate avea efecte notabile asupra organismului, care uneori se manifestă sub formă de iritație, roșeață sau umflarea pielii. Persoanele cu pielea foarte sensibilă sunt sfătuite să pună o cantitate foarte mică de ulei de dovleac pe piele și să aștepte câteva ore, pentru a vedea dacă au loc reacții adverse.

• Alergii

O alergie la dovleac înseamnă că persoana alergică ar trebui să stea departe de acest ulei și că nu ar trebui să îl folosească, deoarece el poate provoca dermatită în anumite zone și edemul membrelor, până la reacții mai grave (probleme la nivelul stomacului și vărsături).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

• Tensiunea arterială 

Antioxidanții și grăsimile polinesaturate din uleiul de dovleac pot să ajute la scăderea tensiunii arteriale, așa cum am precizat mai sus, mai ales de către persoanele care vor să își mențină sănătatea inimii. Chiar și așa, pacienții care urmează deja un tratament cu medicamente hipotensive ar trebui să știe că o combinație de ulei de dovleac și medicamente ar putea să ducă la valori extrem de scăzute ale tensiunii arteriale, lucru care poate fi periculos.

De asemenea, femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite consumul de ulei din semințe de dovleac în cantități mai mari. Asta pentru că nu există suficiente dovezi care să susțină siguranța sa în aceste grupuri de persoane.

Cum se păstrează uleiul din semințe de dovleac

Modul de depozitare este extrem de important pentru a menține uleiul de dovleac proaspăt. Dacă îl ții într-o încăpere cu multă căldură și cu multă lumina, în aceste condiții, grăsimile polinesaturate din uleiul de dovleac vor oxida, iar uleiul va deveni rânced. Așadar, ar trebui să îl ții într-un recipient închis ermetic și să îl păstrezi într-un loc întunecat și răcoros. Dacă-l ții la frigider, trebuie să-l consumi când ajunge la temperatura camerei înainte de a-l folosi. Dacă este depozitat corespunzător, uleiul de dovleac poate rezista până la doi ani.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
U.S.Departament of Agriculture - Organic Pumpkin seed oil
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1677321/nutrients
1 Studiul „Effect of Pumpkin Seed Oil on Hair Growth in Men with Androgenetic Alopecia: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial”, Evid Based Complement Alternat Med. 2014; 2014: 549721., Young Hye Cho, Sang Yeoup Lee, Dong Wook Jeong, Eun Jung Choi, Yun Jin Kim, Jeong Gyu Lee, Yu Hyeon Yi, Hyeong Soo Cha 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4017725/
2 „Pumpkin seed oil vs. minoxidil 5% topical foam for the treatment of female pattern hair loss: A randomized comparative trial”, J Cosmet Dermatol. 2021 Sep;20(9):2867-2873., Ibrahim M Ibrahim, Mohamed S Hasan, Khaled I Elsabaa, Mohamed L Elsaie
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33544448/
3 „Effect of pumpkin seed oil on cholesterol fractions and systolic/diastolic blood pressure”. Food Sci Technol. 2020;40(3):769-777. doi: 10.1590/fst.03720, Majid AK, Ahmed Z, Khan R
https://doi.org/10.1590/fst.03720


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0