Dovleacul, aliment și medicament. Ce virtuți terapeutice are

Sunt pline tarabele din piață cu legume pe care toamna ni le dăruiește cu generozitate și pe care ar trebui să le consumăm în sezonul lor pentru a ne păstra sănătatea. Pintre ele regăsim dovleacul, unul din alimentele pe care noi românii ar trebui să îl consumăm în această perioadă, pentru că natura nu ni l-a pus întâmplător la dispoziție! Apreciat pentru miezul galben-portocaliu parfumat, dovleacul a fost intens utilizat ca leac în multe boli, datorită virtuților sale terapeutice.

Dincolo de gustul minunat pe care îl are, dovleacul reprezintă un izvor de sănătate, datorită conținutului ridicat de carotenoide (beta-caroten, alpha-caroten, luteină, zeaxantină, etc.), antioxidanți care protejează celulele contra îmbătrânirii, reduc riscul apariției bolilor cardiovasculare și întăresc sistemul imunitar. Semințele de dovleac au o valoare energetică ridicată, având în compoziție magneziu, mineral care are ca rol mineralizarea osoasă, menținerea bunei dispoziții și sănătății inimii. Culoarea galben-portocalie a dovleacului este o dovadă clară a faptului că este plin de antioxidanți și beta-caroten.

Beta-carotenul este o provitamină care este convertită în vitamina A în organism. Pulpa de dovleac are în compoziție vitaminele A, C și E. Dovleacul este foarte bun și în stare naturală, nepregătit termic. Este sărac în grăsimi și calorii. O ceașcă de piure de dovleac crud conține:  80 de calorii, 19 g carbohidrați, sub 1 g de grăsimi, 588 mg potasiu și 2,4 grame de proteine. Și semințele de dovleac au efecte terapeutice. Ele ajută la eliminarea paraziților intestinali, desfundă vasele de sânge, reglează colesterolul, stimulează activitatea rinichilor.

Reglează tensiunea arterială

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dovleacul este foarte bun pentru sănătatea inimii, pentru că are în compoziție fibre, potasiu și vitamina C. Studiile1 arată că un consum suficient de potasiu poate fi aproape la fel de important ca scăderea aportului de sodiu pentru cei care au fost diagnosticați cu hipertensiune arterială sau tensiune arterială ridicată. Totodată, un aport crescut de potasiu este asociat cu un risc redus de accident vascular cerebral.

Diminuează riscul de cancer

Oamenii de știință spun că există o legătură între o dietă bogată în beta-caroten și un risc redus de cancer de prostată2 la participanții mai în vârstă și cei fără istoric familial de cancer de prostată.

Leac pentru o vedere ageră

Vitamina A, prezentă în dovleac, este esențială pentru sănătatea ochilor și ajută retina să absoarbă și să proceseze lumina. O singură cană de dovleac conține peste 200 la sută din consumul zilnic recomandat de vitamina A, motiv pentru care dovleacul este o opțiune excepțională pentru sănătatea ochilor. Dovleacul are în compoziție și luteină și zeaxantină, antioxidanți despre care se crede că ajută la prevenirea cataractei și pot împiedica dezvoltarea degenerescenței maculare.

 

Stimulează sistemul imunitar

Dovleacul este bogat în nutrienți care stimulează  sistemul imunitar. În primul rând, conține beta-caroten, care este convertit de organism în vitamina A. Studiile arată că vitamina A întărește sistemul imunitar, mai ales în această perioadă a anului, și poate ajuta la combaterea infecțiilor. În schimb, persoanele cu deficiență de vitamina A pot avea un sistem imunitar slăbit. În al doilea rând, vitamina C, prezentă și ea în compoziția dovleacului, crește producția de globule albe, ajută celulele imune, numite celule albe sau leucocite, să funcționeze eficient și accelerează vindecarea rănilor. În afară de cele două vitamine menționate, dovleacul este și o bună sursă de vitamina E, fier și folat - toate acestea fiind esențiale pentru un sistem imunitar puternic.

Reglează colesterolul

Dovleacul este bogat în antioxidanți care împiedică formarea colesterolului LDL („rău”). Când particulele de colesterol LDL se oxidează, acestea se pot depune pe pereții vaselor de sânge, ceea ce crește riscul de boli de inimă.

Dovleacul, excelent și pentru piele

Studiile arată că majoritatea carotenoizilor, precum beta-carotenul protejează pielea. Odată ingerați, carotenoizii ajung la diferite organe, inclusiv pielea, protejând-o de acțiunea nocivă a razelor ultraviolete. Dovleacul este de asemenea bogat în vitamina C, care este esențială pentru o piele sănătoasă. Organismul are nevoie de această vitamină pentru a stimula colagenul, o proteină care menține pielea puternică și sănătoasă.

Din pulpă de dovleac se poate face și o mască naturală, care exfoliază și hidratează pielea. Ca să o prepari, ai nevoie de: 1/4 cană de piure de dovleac, un ou, o lingură de miere și o lingură de lapte. Pune ingredientele într-un vas și omogenizează-le până când obții o pastă. Întinde masca pe ten, așteaptă 20 de minute, după care îndepărteaz-o cu apă caldă.

Benefic pentru pacienții cu diabet?

Oamenii de știință spun că dovleacul reduce nivelul glicemiei, îmbunătățește toleranța la glucoză și crește cantitatea de insulină produsă de organism. Este necesar să se mai facă teste înainte de a putea spune cu siguranță care vor fi beneficiile dovleacului pentru diabetici, dar chiar și așa, se știe că această legumă a toamnei are multe beneficii pentru sănătate.

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

Healthline - 9 Impressive Health Benefits of Pumpkin

Medical News Today - What are the health benefits of pumpkins?

WebMD - 6 Surprising Health Benefits of Pumpkin

Shape - 7 Health Benefits of Pumpkin That Will Inspire You to Eat More Squash

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

1. Studiul „Associations between dietary salt, potassium and blood pressure in South African adults: WHO SAGE Wave 2 Salt & Tobacco”, publicat în Nutrition, metabolism and cardiovascular diseases: NMCD, 2017 Sep; Ware LJ, Charlton K, Schutte AE, Cockeran M, Naidoo N, Kowal P.

2. Studiul „Inverse associations between serum concentrations of zeaxanthin and other carotenoids and colorectal neoplasm in Japanese”, publicat în International Journal of clinical oncology, 2014 Feb, Okuyama Y, Ozasa K, Oki K, Nishino H, Fujimoto S, Watanabe Y.

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0