Retinol (vitamina A): Surse & Beneficii pentru piele

1. Retinol – informații generale
   a. Ce este retinolul?
   b. Proprietăți retinol
   c. Tipuri de retinol: retinol vs retinoizi – care e diferența?
2. Rol și beneficii ale retinolului pentru piele
   a. Tratarea acneei
   b. Estomparea cicatricelor lăsate de acnee
   c. Estomparea ridurilor
   d. Tratarea psoriazisului
   e. Reducerea petelor pigmentare
   f. Îngrijirea buzelor
   g. Tratarea negilor
3. Administrare retinol
   a. Surse alimentare de retinol (vitamina A1)
   b. Doza zilnică recomandată de retinol
   c. Manifestări ale carenței de retinol
   d. Absorbția, metabolizarea și eliminarea retinolului 
4. Retinolul în produse cosmetice
   a. Reacții adverse la administrarea de retinol
   b. Contraindicații retinol

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Retinol – informații generale

Retinolul este o formă a vitaminei A, care se regăsește în alimentele de origine animală precum carnea, ouăle, produsele lactate sau peștele. Retinolul este forma activă a vitaminei A, cunoscută și sub denumirea de vitamina A preformată.

Ce este retinolul?

Retinolul (vitamina A) este un nutrient esențial pentru sănătatea oculară, sănătatea pielii, precum și pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Forma chimică a retinolului este adesea folosită în produsele cosmetice, pentru că are o serie de beneficii pentru piele, începând de la combaterea acneei și până la estomparea ridurilor și menținerea tenului tânăr.

Vitamina A și derivații săi sunt printre cele mai eficiente substanțe care încetinesc procesul de îmbătrânire. Retinoizii reglează apoptoza, diferențierea și proliferarea celulelor. Proprietățile antirid ale retinoizilor promovează proliferarea keratinocitelor, întăresc funcția de protecție a epidermei, limitează pierderea de apă transepidermică, protejează colagenul împotriva degradării și inhibă activitatea metaloproteinazelor.

Activitatea retinoidului este legată de afinitatea ridicată pentru receptorii nucleari: RAR – receptorii acidului retinoid și RXR – receptorii retinoizi X.

Proprietăți retinol

Retinolul este o vitamină liposolubilă, ceea ce înseamnă că se dizolvă în grăsimi. Pentru ca pielea să folosească retinolul, acesta este transformat în acid retinoic. Bineînțeles, retinolul poate fi administrat și direct sub formă de acid retinoic, însă produsele care conțin acid retinoic se eliberează numai cu prescripție medicală, întrucât sunt mai agresive cu pielea.

Acizii pot reduce eficiența retinoizilor, așa că nu asocia retinolul cu acizi AHA și BHA. Derivații vitaminei A, printre care și retinolul, sunt distruși de expunerea la aer și soare. De aceea, produsele care conțin retinol trebuie să fie ținute în recipiente opace și consumate în câteva luni de la deschidere.

Tipuri de retinol: retinol vs retinoizi – care e diferența?

Auzim tot mai des de retinol, însă și de retinoizi – care este diferența dintre acestea două?

Retinoizii sunt o clasă de derivați naturali și sintetici ai vitaminei A, care includ retinolul și acidul retinoic, prezenți oricum în mod natural în organism. Unii retinoizi, cum ar fi acidul retinoic (tretinoina, cunoscută sub denumirea farmaceutică de Retin-A) sunt disponibili pe piață numai sub formă de unguente și produse care se eliberează cu prescripție medicală. Retinolul se regăsește în special în produse cosmetice. Există mai multe tipuri de retinol:

  • Prima generație – retinoizi naturali, compuși monoaromatici obținuți prin modificarea grupărilor polare de la capătul și lanțul lateral al vitaminei poliene care nu acționează selectiv – retinolul (vitamina A) și metaboliții săi – tretinoina, izotretinoina
  • A doua generație – retinoizi monoaromatici, compuși sintetici în care ciclul ciclohexen este înlocuit cu un inel benzenic; analogi sintetici ai vitaminei A (etretinat, acitretin)
  • A treia generație – retinoizi poliaromatici formați ca urmare a ciclizării catenei laterale poliene și caracterizați prin activitate selectivă față de receptor (arotinoid, adapalen, tazaroten)

Retinolul, retinianul și acidul retinoic au aceleași caracteristici biologice ca și vitamina A.

Retinoizii sunt implicați în procesul de embriogeneză în timpul dezvoltării sistemului nervos, ficatului, inimii, rinichilor, intestinului, ochilor și membrelor. Retinoizii sunt folosiți în tratamentul așa-numitei „orbiri nocturne”, deoarece sunt responsabili pentru buna funcționare a organului vederii. Ele sunt asociate cu formarea rodopsinei. Sunt utilizați în farmacoterapia bolilor precum acneea și rozaceea, psoriazisul, cancerul, inflamația foliculilor de păr cu etiologie bacteriană, piodermie, lupus eritematos și ihtioză.

Retinolul nu exercită un efect biologic semnificativ asupra țesuturilor, ci devine activ după transformarea în metaboliți mai activi, cel mai important fiind acidul retinoic caracterizat prin acțiunea sa multilaterală. Retinoizii sunt implicați în diverse activități biologice, inclusiv creșterea celulară, coeziunea celulară, efectele imunomodulatoare și funcțiile antitumorale.

Vitamina A și derivații săi, în special retinolul, sunt substanțe care încetinesc cel mai eficient procesul de îmbătrânire. Retinolul liposolubil pătrunde în stratul cornos și pătrunde ușor în derm. Când retinolul ajunge la cheratinocit, intră în interiorul acestuia și se leagă de un receptor corespunzător.

Retinolul stimulează activitatea celulară a keratinocitelor, fibroblastelor, melanocitelor și celulelor Langerhans. Retinolul, prin interacțiunea cu receptorii din interiorul keratinocitelor, favorizează proliferarea acestora, întărește funcția de protecție epidermică, reduce pierderile transepidermice de apă, protejează colagenul împotriva degradării și inhibă activitatea metaloproteinazelor care sunt responsabile de degradarea matricei extracelulare.

Mai mult, îmbunătățește remodelarea fibrelor reticulare și stimulează angiogeneza în stratul papilar al dermului. Proprietățile iritante ale vitaminei A și derivaților săi, precum și instabilitatea acestora sunt factori care limitează aplicarea acestora în produsele cosmetice și farmaceutice.

retinol

Rolul și beneficiile retinolului pentru piele

Vitamina A este benefică atât pentru piele, cât și pentru menținerea vederii sănătoase ori pentru fortificarea sistemului imunitar. Însă retinolul este cel mai renumit pentru acele beneficii pe care le are pentru piele.

Tratarea acneei

Retinolul este extrem de eficient mai ales în tratarea punctelor negre ori a punctelor albe. Acesta stimulează producția de celule noi ale pielii, împingând astfel uleiurile și celulele moarte afară, deblocând porii și prevenind totodată blocarea acestora pe viitor.

Estomparea cicatricelor lăsate de acnee

Întrucât stimulează procesul de regenerare celulară, retinolul are abilitatea de a „șterge” de pe chip cicatricile lăsate de acnee.

Estomparea ridurilor

Retinolul, indiferent de forma sub care e folosit, are beneficii anti-aging asupra pielii. Acesta stimulează producția de colagen, estompând astfel ridurile fine. Folosit în mod regulat timp de minimum 3-6 luni, retinolul poate întineri pielea în mod vizibil.

Tratarea psoriazisului

Retinolul reglează procesul de regenerare a celulelor pielii, reducând totodată inflamația de la nivel cutanat. În cazul afecțiunilor dermatologice autoimune precum psoriazisul, celulele pielii se multiplică necontrolat, mult prea rapid. Retinoizii sunt folosiți atât sub formă de pilule administrate oral, cât și sub formă de unguente aplicate la nivelul pielii.

Reducerea petelor pigmentare

Prin stimularea regenerării celulare, retinolul are printre beneficii capacitatea de a reduce petele pigmentare de la nivelul pielii, apărute fie din cauza expunerii la radiațiile UV, fie din alte cauze.

Îngrijirea buzelor

Odată cu trecerea anilor și încetinirea producției de colagen, buzele pot avea de-a face cu ridurile fine, dar și cu pierderea volumului. Produsele de îngrijire a buzelor care conțin retinol estompează ridurile fine și, totodată, redau volumul buzelor, prin stimularea producției de colagen.

Tratarea negilor 

Retinoizii pot fi folosiți și pentru tratarea negilor. Cremele care conțin derivați de retinol pot opri procesul de multiplicare celulară care a determinat apariția negului. Pentru că negul să dispară complet, e necesar că tratamentul să fie urmat pe o perioadă mai lungă.

Administrare retinol

Retinolul se găsește atât în unele alimente, cât și sub formă de medicament care conține derivați de retinol – retinoid. Totodată, retinolul poate fi administrat și sub formă de unguent sau cremă.

Surse alimentare de retinol (vitamina A1)

Această formă a vitaminei A se regăsește numai în alimentele de origine animală. În alimentele de origine vegetală se regăsește betacarotenul, care se transformă în vitamina A după ce ajunge în organism.

Retinolul se regăsește în concentrații mari în următoarele alimente:

  • Ficatul de vită
  • Ficatul de miel
  • Uleiul de pește
  • Macrou
  • Somon
  • Brânză de capră
  • Unt
  • Brânză Cheddar
  • Brânză Camembert
  • Ouă fierte tare
  • Brânză cu mucegai
  • Brânză feta
  • Caviar

Doza zilnică recomandată de retinol

Doza zilnică recomandată de vitamina A este de 900 mcg (micrograme) pentru bărbați și 700 mcg pentru femei. Copiii și adolescenții nu au nevoie de o doză mai mare de 300-600 mcg.

Manifestări ale carenței de retinol

Printre factorii care pot contribui la deficitul de retinol se numără sarcina, alăptatul, fibroza chistică sau diareea cronică. Deficitul este diagnosticat corect prin teste de sânge și nu trebuie să fie pus doar pe seama simptomelor.

Carența de vitamina A este principala responsabilă pentru pierderea vederii. Însă există și alte simptome mai blânde ale deficitului de retinol, printre care și: uscarea excesivă a pielii, slăbirea sistemului imunitar, gingivită, uscăciunea oculară, vedere slabă pe timpul nopții, vindecarea greoaie a rănilor, precum și acneea.

Absorbția, metabolizarea și eliminarea retinolului

Retinolul ingerat este absorbit după ce ajunge în intestine. Celulele ficatului sunt cele care stochează vitamina A și permit apoi folosirea acesteia la nevoie. În mod normal, retinolul în exces acumulat din alimentație este eliminat de organism și nu reprezintă un pericol. Însă în cazul administrării suplimentelor de vitamina A, retinolul în exces poate fi stocat de ficat, cauzând astfel hepatotoxicitate.

Retinolul în produse cosmetice

Retinolul se regăsește în produse cosmetice diverse, începând de la creme anti-aging și până la tratamente pentru acnee. Acesta se poate regăsi pe eticheta produselor sub mai multe denumiri: vitamina A, retinol, retinol palmitat, acetat de retinol ori tretinoin. În produsele cosmetice se folosesc atât forme naturale, cât și forme sintetice de retinol, în vederea tratării acneei, dar și pentru estomparea ridurilor ori menținerea elasticității și fermității pielii.

Reacții adverse la administrarea de retinol

Întrucât retinolul este sensibil la radiațiile ultraviolete, se recomandă folosirea acestuia numai seara, atunci când știm sigur că dacă aplicăm pe piele o cremă cu retinol nu există riscul ca apoi pielea să fie expusă radiațiilor UV. Retinolul este eficient în tratarea multor afecțiuni și probleme ale pielii, însă există și riscul de reacții adverse precum:

  • Uscăciunea pielii
  • Iritațiile cutanate
  • Sensibilitate crescută la lumina naturală
  • Inflamație, umflare, exfoliere ori apariția unor vezicule la nivel cutanat

Pentru a reduce riscurile la care îți expui pielea când folosești unguente și creme cu retinol, respectă indicațiile medicului ori cele de pe eticheta produsului cu privire la folosirea acestora. De asemenea, se recomandă folosirea cremelor cu retinol seara, înainte de culcare. A doua zi dimineață, pielea trebuie hidratată cu o cremă, iar apoi protejată cu un strat de loțiune cu factor de protecție solară.

Contraindicații retinol

Retinolul nu ar trebui folosit, sub nicio formă, de către femeile însărcinate ori de către cele care alăptează, întrucât poate afecta sănătatea copilului. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Retinol
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/23293-retinol
Harvard Health Publishing - Do retinoids really reduce wrinkles?
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/do-retinoids-really-reduce-wrinkles
Stanford Medicine - Does retinol deserve the hype? A Stanford dermatologist weighs in 
https://scopeblog.stanford.edu/2020/08/06/does-retinol-deserve-the-hype-a-stanford-dermatologist-weighs-in/
Karger - A Clinical Anti-Ageing Comparative Study of 0.3 and 0.5% Retinol Serums: A Clinically Controlled Trial
https://www.karger.com/Article/Abstract/508168
Studiul „A Clinical Anti-Ageing Comparative Study of 0.3 and 0.5% Retinol Serums: A Clinically Controlled Trial”, apărut în Skin Pharmacol Physiol 2020;33:102–116, https://doi.org/10.1159/000508168, autori: Zasada M., Budzisz E., Erkiert-Polguj A.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0