Semne si simptome care arata ca ai un deficit de potasiu

Potasiul este un electrolit crucial care îți ajută mușchii, printre altele, dar dacă ai niveluri scăzute ale acestuia, ai putea avea probleme de sănătate. În cazul în care observi că ai multe dintre aceste semne, întreabă-ți medicul despre ce înseamnă deficitul de potasiu și ce trebuie să faci.

La fel ca în cazul calciului sau magneziului, și potasiul este un electrolit care îți ajută corpul să funcționeze în parametrii normali. 

Nivel scăzut de potasiu (hipokaliemie)

Potasiul este un mineral (electrolit) din organism. Aproape 98% din potasiu se găsește în interiorul celulelor. Micile modificări ale nivelului de potasiu care este prezent în afara celulelor pot avea efecte severe asupra inimii, nervilor și mușchilor.

Potasiul este important pentru menținerea mai multor funcții ale corpului:

  • Mușchii au nevoie de potasiu pentru a se contracta.
  • Mușchiul inimii are nevoie de potasiu pentru a bate corect și a regla tensiunea arterială.
  • Rinichiul este organul principal care controlează echilibrul de potasiu prin eliminarea excesului de potasiu în urină.

Când nivelurile de potasiu sunt scăzute (hipokaliemie), te poți simți slăbit, fără putere, deoarece procesele celulare sunt afectate.

Nivelurile normale de potasiu sunt în jur de 3,5-5,0 mEq/L (mEq/L reprezintă miliechivalenți per litru de sânge și aceasta este o unitate de măsură utilizată pentru a evalua nivelul normal de potasiu).

Potasiul scăzut este definit ca un nivel de potasiu sub 3,5 mEq/L.

Persoanele cu tulburări de alimentație, cum ar fi anorexia nervoasă și bulimia, pacienții cu SIDA, alcoolicii și cei care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică au o incidență mai mare a hipokaliemiei decât alți pacienți.

Potasiu - doza zilnică recomandată 

Doza zilnică recomandată de potasiu variază în funcție de vârstă și sex. Pentru bărbații adulți, recomandarea este de 3.400 de miligrame pe zi. Pentru femelele adulte, aportul adecvat este de 2.600 de miligrame pe zi, cu recomandări mai mari în timpul sarcinii (2.900 mg) și alăptării (2.800 mg).

Semne și simptome ale deficitului de potasiu

Te confrunți cu constipația

Deși problemele digestive au multe cauze, ele pot apărea în cazul în care te confrunți cu hipokaliemie severă. Potasiul ajută la transmiterea semnalelor de la creier către mușchii localizați în sistemul digestiv cunoscut sub numele de mușchi neted. Aceste semnale stimulează contracțiile care ajută sistemul digestiv să propulseze alimentele, astfel încât acestea să poată fi digerate.

Din cauza nivelului scăzut de potasiu, contracțiile sistemului digestiv pot slăbi și pot încetini mișcarea alimentelor. Acest lucru poate provoca probleme digestive, cum ar fi balonarea și constipația.

Bătăi anormale ale inimii

Potasiul joacă, de asemenea, un rol vital în menținerea contracțiilor sănătoase ale mușchilor inimii 1. Acest lucru se datorează faptului că fluxul de potasiu în și din celulele inimii ajută la reglarea bătăilor inimii. Nivelurile scăzute de potasiu din sânge pot modifica acest flux, ducând la ritmuri anormale ale inimii cunoscute sub numele de aritmie cardiacă .Aritmiile cardiace pot fi, de asemenea, un semn al unei afecțiuni cardiace grave. Dacă observi modificări anormale ale ritmului cardiac, mergi de urgență la medic.

Dificultăți de respirație

O deficiență severă de potasiu poate provoca dificultăți de respirație. Respirația necesită mușchi multipli, în special diafragma, pentru a ajuta plămânii să inspire și să expire aerul. Când nivelurile de potasiu din sânge sunt extrem de scăzute, este posibil ca plămânii să nu se extindă și să nu se contracte în mod corespunzător, ceea ce duce la dificultăți de respirație.

Deficiența severă de potasiu poate chiar opri plămânii să funcționeze, ceea ce este fatal.

Un studiu a constatat că persoanele cu niveluri scăzute sau ridicate de potasiu în sânge - numite hipopotasemie și, respectiv, hiperkaliemie - au un risc semnificativ mai mare de insuficiență respiratorie în spital și nevoie de un ventilator în comparație cu persoanele cu niveluri normale de potasiu 2.

Ai contracții musculare

În plus, când rezervele tale de potasiu sunt foarte reduse, vei simți acest lucru în mușchii tăi, deoarece potasiul este un electrolit necesar pentru construirea masei musculare și pentru contracția mușchilor. Tocmai pentru că potasiul e un element de care mușchii au nevoie, unul dintre primele simptome pe care oamenii îl observă este contracția musculară.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Te confrunți cu furnicături și amorțeală

Deși mai frecvente la persoanele cu potasiu ridicat sau hiperkaliemie, cei cu deficiență de potasiu se pot confrunta și ei cu furnicături persistente și amorțeală. Aceasta este cunoscută sub numele de parestezie și apare de obicei în mâini, brațe și picioare.

Potasiul este important pentru funcționarea sănătoasă a nervilor. Nivelurile scăzute din sânge pot slăbi semnalele nervoase și pot duce la furnicături și amorțeală. Deși ocazional experimentarea acestor simptome este inofensivă - cum ar fi din cauza lipsei de mișcare sau a menținerii brațului sau piciorului într-o poziție incomodă - furnicăturile persistente și amorțeala pot fi un semn al unei afecțiuni subiacente. Dacă ai acest simptom, cel mai este este să consulți medicul.

Urinezi frecvent

Poliuria este o afecțiune în care urinezi mai mult decât de obicei. Rinichii sunt responsabili pentru echilibrarea nivelurilor de fluide și electroliți din organism și de eliminarea oricăror deșeuri prin urină.
Nivelurile scăzute de potasiu pot afecta capacitatea rinichilor de a concentra urina și de a echilibra nivelul electroliților din sânge, ceea ce duce la creșterea urinării. De asemenea, te poți confrunta și cu sete crescută, cunoscută sub numele de polidipsie.

Urinarea excesivă poate duce la scăderea nivelului de potasiu. Prin urmare, este important să discuți cu medicul dacă observi o schimbare bruscă a frecvenței de a urina.

Ai tensiunea arterială mare

Probabil știi deja că consumul prea mult de sodiu poate crește tensiunea arterială la unele persoane. Cu toate acestea, și dacă obții puțin potasiu din dietă poate avea același efect. Potasiul ajută rinichii să scape de excesul de sodiu prin urină. Dacă nu există suficient potasiu în sânge, rinichii reabsorb sodiul înapoi în fluxul sangvin, ceea ce poate duce la creșterea tensiunii arteriale în timp 3.

Acest lucru apare cel mai adesea cu un aport alimentar scăzut de potasiu - și în special la pacienții cu hipokaliemie. Prin urmare, obținerea suficientă a potasiului în dieta ta poate fi o modalitate de a menține tensiunea arterială sănătoasă la unele persoane. Dacă ai hipertensiune arterială, cel mai bine este să discuți cu medicul tău pentru monitorizare și tratament.

Oboseală inexplicabilă

Potasiul este un nutrient esențial care este prezent în toate celulele și țesuturile corpului. Când nivelul de potasiu scade, acest lucru poate afecta semnificativ o gamă largă de funcții ale corpului, ceea ce poate duce la niveluri scăzute de energie și oboseală atât fizică, cât și mentală.

Cauze deficit de potasiu

Ai o dietă săracă în nutrienți

Este ușor să mănânci prăjiturele, chipsuri și tot felul de snacks-uri, dar dacă dieta ta de zi cu zi nu este una echilibrată, ai putea să ai o carență de potasiu. Dacă nu mănânci suficiente fructe și legume, faptul că mănânci multe alimente procesate, alimente de tip junk food, vei avea un risc mai mare să ai niveluri reduse de potasiu în organism, spun nutriționiștii.

Iei medicamente diuretice

Potrivit nutriționiștilor, cel mai întâlnit motiv pentru care apare deficitul de potasiu este prescrierea unor medicamente pentru retenția de apă sau de lichide, cum sunt diureticele. Aceste pastile provoacă o pierdere mare de potasiu, în urină.

Ritmul tău cardiac este anormal

Nivelurile extrem de scăzute ale potasiului îți pot afecta ritmul cardiac și pot cauza chiar și aritmii dacă scăderea potasiului atinge valori mici. Medicii americani spun că dezechilibrele electrolitice legate de potasiu pot fi chiar fatale.

Ești deshidratat

Tulburările echilibrului electrolitic, cum ar fi nivelurile mici de potasiu apar, de obicei, doar în același timp cu deshidratarea, tulburările de alimentație sau la sportivi. Apa de nucă de cocos este o metodă excelentă de rehidratare, mai ales pentru sportivii de performanță, însă și apa simplă s-a dovedit a fi aproape la fel de eficientă. Așadar, fii atent la semnele deshidratării, pentru că pot duce la un deficit de magneziu.

Ai pielea uscată sau suferi de acnee

Specialiștii spun că un deficit de potasiu poate să iasă la iveală prin câteva simptome ușor de recunoscut, cum ar fi pielea uscată, acneea sau disconfortul digestiv. Desigur, aceste simptome sunt prezente în multe alte afecțiuni, așa că este important să îți faci analize dacă suspectezi că ai o deficiență de potasiu.

Când să mergi la medic pentru un nivel scăzut de potasiu

Dacă te confrunți cu crampe musculare, slăbiciune, palpitații sau leșin și iei un diuretic, contactează-ți medicul sau mergi imediat la o unitate de îngrijire de urgență sau la departamentul de urgență al unui spital.

Chiar dacă nu te confrunți cu deficit de potasiu, aceste semne ar putea indica o altă deficiență de electroliți, de exemplu magneziu sau o altă problemă medicală care necesită atenție.
Este posibil ca medicul să facă un test de urină pentru a determina dacă ai sau nu o deficiență. O concentrație normală de potasiu în urină variază de la aproximativ 3,6 până la 5,0 mmol/L. Medicul poate efectua, de asemenea, un test de sânge sau o electrocardiogramă – un test care înregistrează activitatea electrică a inimii – pentru a un diagnostic corect.

Tratament deficit de potasiu

Medicul poate recomanda un supliment în cazurile mai severe, dar cazurile ușoare sunt de obicei tratate prin consumul alimentelor bogate în potasiu.

Printre alimentele care conțin potasiu se numără:

  • Caise uscate — ¼ de cană conține 378 mg de potasiu
  • Banane — 1 banană medie conține 442 mg de potasiu
  • Somon - o porție de pește gătit conțin 534 mg de potasiu
  • Cartofi dulci — 1 cartof dulce mediu conține 542 mg de potasiu
  • Fasole albă - ½ cană conține 595 mg de potasiu
  • Pastă de tomate - ¼ de cană conține 669 mg de potasiu

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Institutes of Health - Potassium
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-HealthProfessional/#h5
National Library of Medicine - Primary Polydipsia 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562251/
Merck Manual - Hypokalemia (Low Level of Potassium in the Blood
http://www.merckmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/electrolyte-balance/hypokalemia-low-level-of-potassium-in-the-blood
National Organization for Rare Disorders - Hypokalemia
https://rarediseases.org/rare-diseases/hypokalemia/
1 Studiul „Association of Abnormal Serum Potassium Levels with Arrhythmias and Cardiovascular Mortality: a Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies”, Cardiovasc Drugs Ther. 2018 Apr;32(2):197-212, Liesa K Hoppe, Dana C Muhlack, Wolfgang Koenig, Prudence R Carr, Hermann Brenner, Ben Schöttker 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29679302/
Studiul „Risk of respiratory failure among hospitalized patients with various admission serum potassium levels”, Hosp Pract (1995). 2020 Mar 14;48(2):75-79. doi: 10.1080/21548331.2020.1729621. Charat Thongprayoon, Wisit Cheungpasitporn, Api Chewcharat, Michael A Mao, Saraschandra Vallabhajosyula, Tarun Bathini, Sorkko Thirunavukkarasu, Kianoush B Kashani
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32063075/
3 Studiul „Sodium and Potassium Intake and Cardiovascular Disease in Older People: A Systematic Review”, Nutrients. 2020 Nov 10;12(11):3447. doi: 10.3390/nu12113447, Carla Gonçalves, Sandra Abreu
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33182820/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0