Semințele de dovleac - beneficii, proprietăți, rețete

În sezonul dovleacului, dar nu numai, putem să ne delectăm și cu semințele acestei plante. Semințele de dovleac sunt pline de nutrienți și au o serie de beneficii pentru sănătate. 

Semințele de dovleac sunt comestibile, au o formă ovală și plată și se desfac ușor pentru a fi consumate. Nu ar trebui să fie aruncate atunci când sunt scoase din interiorul unui dovleac: pot fi curățate și coapte, fie simple, fie cu condimente, pentru o gustare delicioasă, dar și nutritivă. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Semințele de dovleac: proprietăți

Semințele de dovleac conțin o mulțime de nutrienți utili pentru sănătate. La fel ca nucile, semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de proteine și grăsimi nesaturate, inclusiv acizi grași Omega 3. De asemenea, conțin o gamă largă de minerale, inclusiv fier, seleniu, calciu, vitamine din complexul B și beta-caroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A.

Mineralele regăsite în cea mai mare pondere în semințele de dovleac sunt magneziul și zincul. O lingură de semințe de dovleac oferă aproape 1 mg de zinc, iar cantitatea zilnică recomandată este de 9,5 mg pentru bărbați și 7 mg pentru femei. De asemenea, o lingură de semințe conține 40 mg magneziu, o sursă importantă ținând cont de cantitatea zilnică recomandată de 300 mg pentru bărbați și 270 mg pentru femei.

Semințele de dovleac: beneficii potențiale

Iată ce e bine să știi despre semințele de dovleac:

Semințele de dovleac, utile pentru hipertensiunea arterială

Fiind o sursă excelentă de magneziu, semințele de dovleac pot ajuta la reglarea tensiunii arteriale, ca parte a unei diete sănătoase. Însă este nevoie de mai multe cercetări cu privire la rolul pe care îl joacă magneziul în acest domeniu. De asemenea, conținutul de Omega 3 ajută la scăderea inflamației și susține sănătatea cardiovasculară. 

Semințele de dovleac, suport pentru sistemul cardiovascular

Semințele de dovleac au și alte beneficii: sunt o sursă bună de grăsimi nesaturate, inclusiv acidul alfa-linolenic (ALA), un tip de acid gras Omega 3. Există dovezi științifice potrivit cărora consumul de semințe de dovleac ar putea fi benefic pentru inimă și prevenirea bolilor cardiovasculare, datorită conținutului lor de ALA.

Semințele de dovleac, de folos și pentru diabetici

Un studiu ceva mai vechi a descoperit că semințele de dovleac, împreună cu semințele de in, pot fi de un real ajutor ajutor în prevenirea complicațiilor diabetice, cum ar fi nivelul ridicat de colesterol. De asemenea, semințele de dovleac au proprietăți hipoglicemice, care ar putea ajuta persoanele cu diabet să gestioneze mai bine nivelul glucozei din sânge.

Semințele de dovleac, potențial remediu pentru insomnie

Magneziul este necesar pentru reglarea normală a somnului. Astfel, consumul de semințe de dovleac, care sunt o sursă bună de magneziu, seara, ca gustare, poate ajuta la îmbunătățirea somnului.

Semințele de dovleac susțin și sănătatea vezicii urinare

Un alt studiu a descoperit că uleiul din semințe de dovleac are potențialul de a preveni sau chiar trata tulburările urinare, în special afecțiunea vezicii urinare hiperactive. Această boală se caracterizează prin inflamarea vezicii urinare care duce la nevoia frecventă de a elimina urina. Este însă nevoie de mai multe cercetări, spun oamenii de știință, pentru a se trage concluzii clare.

Semințele de dovleac ar putea preveni cancerul

Nu există un singur tratament sau un aliment miraculos care să prevină cancerul. În plus, anumiți factori de risc pentru cancer nu au legătură cu dieta, cum ar fi factorii ereditari sau mediul poluant. Însă există dovezi științifice cum că o alimentație sănătoasă poate reduce riscul de cancer, în general.

O echipă de cercetare a descoperit că 6,3% dintre cazurile de cancer pot fi atribuite obezității, deci unei greutăți corporale excesive, cauzată în general de alimentație nepotrivită, cu prea multe calorii, și sedentarism. Semințele de dovleac sunt o sursă bună de antioxidanți, care pot ajuta la eliminarea radicalilor liberi care deteriorează celulele. 

Cum să consumi semințele de dovleac?

Acum că am discutat despre semințele de dovleac și ce beneficii potențiale au pentru sănătate, să vedem ce se poate face cu ele. Sigur că este cel mai simplu să le consumi ca atare, crude sau coapte, pe post de gustare. O mână de semințe de dovleac alături de un iaurt sau alături de un fruct potolesc foamea între mese. 

Poți, însă, să încerci și unele rețete în care să adaugi semințe de dovleac. De exemplu, semințele de dovleac coapte se pot presăra peste aproape orice salată sau prăjitură. Sau, dimineața, încearcă un bol de ovăz și lapte, animal sau vegetal, cu fructe proaspete și o lingură de semințe de dovleac. Diferența între texturi va fi o experiență plăcută, iar nutrienții îți vor da energie pentru întreaga zi.

Încearcă și o salată cu semințe de dovleac: pune într-un bol frunze de rucola, roșii proaspete, morcov ras, o jumătate de ceapă roșie și o lingură de semințe de dovleac zdrobite. Pentru dressing, nu alege unul deja preparat în comerț, deoarece poate conține prea mult zahăr și grăsimi saturate, ci prepară unul chiar la tine în bucătărie, din ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare, piper și oregano uscat. 

Fursecuri cu semințe de dovleac

Pentru a prepara fursecuri cu semințe de dovleac ai nevoie de: 120 g de unt nesărat, 75 g de zahăr brun, 1 ou mediu, 1 linguriță de extract de vanilie, 130 g de făină integrală, 3 linguri de cacao pudră, ½ linguriță de bicarbonat de sodiu, 50 g de semințe de dovleac coapte fără ulei, 150 g de ciocolată neagră, tăiată în bucăți, un praf de sare de mare 

Încinge cuptorul la 180 de grade Celsius și tapetează o tavă de cuptor cu hârtie de copt. Amestecă untul si zahărul cu mixerul până obții o cremă pufoasă, apoi pune și oul și vanilia și amtestecă până se combină frumos. Adaugă și făina, pudra de cacao, bicarbonatul, ciocolata, semințele de dovleac și puțină sare.

Pune amestecul în tavă cu ajutorul unei linguri, formând câte o grămăjoară de aluat – lasă puțin spațiu între fursecuri, pentru a se coace cum trebuie. Dă tava la copt pentru 10-12 minute sau până când sunt vezi că fursecurile au devenit ferme la margini, dar încă moi la mijloc - se vor întări puțin pe măsură ce se răcesc. După ce scoți tava, o lași la răcit câteva minute înainte de a mânca fursecurile sau de a le transfera pe un grătar de prăjituri pentru a se răci complet. Fursecurile se pot păstra timp de trei zile într-un recipient închis ermetic.

Desert cu brânză și semințe de dovleac

Pentru aluatul de bază, ai nevoie de 200 g de biscuiți digestivi și 100 g de unt topit. Pentru umplutură, îți trebuie 250 g de brânză dulce de vaci și 200 g de cremă de brânză, 100 g de zahăr, 3 ouă, 1 lingură de făină, 1 linguriță de extract de vanilie, 100 g de semințe de dovleac crude sau coapte, o lingură de coajă de portocală rasă. Pentru decor, poți folosi opțional câteva semințe de dovleac coapte.

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Într-un robot de bucătărie, mărunțește biscuiții digestivi până obții un praf. Adaugă untul topit și amestecă până când se combină cele două ingrediente. Presară amestecul de biscuiți într-o tavă rotundă de copt cu fund detașabil și nivelează-l bine pentru a forma o bază compactă. Pune tava în frigider pentru aproximativ 15 minute, astfel încât aluatul să se întărească.

Într-un bol, mixează brânza de vaci și crema de brânză până când obții o compoziție omogenă. Adaugă zahărul și amestecă din nou până când se topește complet. Pune și ouăle unul câte unul și mixează bine după fiecare. Încorporează făina treptat și adaugă extractul de vanilie și coaja de portocală rasă. Amestecă până când toate ingredientele sunt bine combinate. Adaugă la final semințele de dovleac și amestecă ușor cu o lingură pentru a le distribui uniform în compoziție.

Toarnă amestecul peste baza de biscuiți din tavă și nivelează-l cu ajutorul unei spatule. Introdu tava în cuptorul preîncălzit și lasă desertul la copt pentru aproximativ 40-45 de minute sau până când marginea prăjiturii devine ușor rumenă, iar centrul este ferm, dar puțin tremurător dacă miști ușor tava. Scoate apoi prăjitura din cuptor și las-o să se răcească în tava de copt. După ce s-a răcit complet, pune-o la frigider timp de cel puțin 2-3 ore sau peste noapte înainte de a consuma. Înainte de servire, poți decora prăjitura cu semințe de dovleac.

În concluzie, semințele de dovleac au multe beneficii potențiale pentru sănătate și le poți introduce cu ușurință în alimentația ta de zi cu zi. Nu sunt un aliment minune, nu trebuie consumate în cantități mari, ci cu moderație, mai ales că au multe calorii - cam 450 la suta de grame. Alimentația sănătoasă nu trebuie să fie fadă sau greu de urmat. Încearcă, pur și simplu, să adaugi cât mai multe alimente proaspete (legume și fructe), alături de nuci și semințe în fiecare zi. În același timp, poți renunța la gustările pline de zahăr din comerț cu ajutorul câtorva semințe de dovleac combinate cu o linguriță de miere, de exemplu. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Health - Health Benefits of Pumpkin Seeds
https://www.health.com/nutrition/pumpkin-seeds-benefits
NCBI - Nutritional Value, Phytochemical Potential, and Therapeutic Benefits of Pumpkin (Cucurbita sp.)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9182978/
Studiul „Nutritional Value, Phytochemical Potential, and Therapeutic Benefits of Pumpkin (Cucurbita sp.)”, apărut în Plants (Basel). 2022 Jun; 11(11): 1394, Published online 2022 May 24. doi: 10.3390/plants11111394, autori: Ume Roobab et al.
Science Direct - The potential of pumpkin seeds as a functional food ingredient: A review
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2468227620303136
Studiul „The potential of pumpkin seeds as a functional food ingredient: A review”, apărut în Scientific African, Volume 10, November 2020, e00575, https://doi.org/10.1016/j.sciaf.2020.e00575, autori: Joachim M. Dotto, James S. Chacha


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0