Ce beneficii are soia

Consumul de soia la asiatici, care adopta un regim alimentar predominant vegetarian, s-a dovedit a fi unul benefic. S-a demonstrat ca in tarile orientale, patologia cardiaca si cancerigena este foarte redusa, iar riscul de infarct miocardic este de 10 ori mai mic decat in Statele Unite ale Americii.

oana-cuzino-soia

Soia este consumata in special de popoarele asiatice si de vegetarienii din intreaga lume, datorita aportului de proteine, vitamine si minerale, asa ca este important sa cunoastem beneficiile acestui aliment. In plus, femeile din Asia nu au un risc de cancer genital atat de mare ca cele din tarile occidentale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Insa in lumea Occidentala se pare ca un consum constant de produse pe baza de soia si seminte de soia poate fi periculos, poate si fiindca sunt modificate genetic in mare parte. La copii, mai ales la fetite, determina aparitia pubertatii precoce. La femeile la menopauza, in schimb, se pare ca ar atenua bufeurile si alte simptome neplacute. Oricum, imixtiunea in sistemul propriu hormonal este evidenta!

In Statele Unite ale Americii se deruleaza procese prin care se cere ca detinutii americani sa nu mai fie hraniti intensiv cu soia, din cauza efectelor nocive. Este cazul a 200 de prizonieri din Illinois, care au resimtit pe deplin efectele meselor cu soia: constipatia severa, diareea, greata si voma, crestere in greutate. In plus, fitoestrogenii continuti au determinat cresterea... sanilor!

Oricum, evita sa consumi soia atunci cand pierzi sange - de exemplu, daca suferi o interventie chirurgicala, ai hemoroizi ce sangereaza, menstruatii lungi, abundente, ai suferit recent un avort spontan. Soia contine niveluri crescute de fitati, compusi naturali care inhiba absorbtia unor minerale, printre care si fierul hemic si non-hemic. Ori, in timpul si dupa sangerari mai abundente, ai nevoie de refacerea rezervelor de fier pentru a preveni instalarea anemiei.

Intrucat soia inhiba absorbtia fierului in organism, ai putea avea probleme cu sanatatea, instalarea anemiei, dar si persistenta sangerarilor - unul din semnele anemiei. Asadar, evita sa introduci soia in meniul tau o perioada, pana cand rezervele de fier sunt refacute.

Continutul nutritional

Soia reprezinta o proteina completa, ceea ce inseamna ca ea contine toti cei 9 aminoacizi esentiali. Ea este o sursa importanta de proteine pentru multi oameni, in special pentru vegani si pentru vegetarieni.

Potrivit expertilor americani de la USDA, 90 de grame de boabe de soia fierte contin:

  • 127 kilocalorii
  • 11,12 grame proteine
  • 5,76 grame grasimi
  • 9,95 grame carbohidrati
  • 3,8 grame fibre.


Boabele de soia au valori scazute de grasimi saturate si sunt bogate in proteine, vitamina C si acid folic. De asemenea, ele sunt o sursa buna de fibre, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu si tiamina.

Valoarea nutritionala a altor produse din soia difera in functie de modul in care acestea au fost procesate si de ce alte ingrediente au fost adaugate.

Posibile efecte benefice

In ciuda faptului ca este unul dintre cele mai controversate alimente din lume, soia are si anumite beneficii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sanatatea inimii - Soia a fost asociata cu niveluri mai sanatoase ale colesterolului, ceea ce poate ajuta la scaderea riscului de boli cardiace. Cercetatorii au condus o analiza ampla, asupra mai multor studii, pentru a vedea efectele pe care le are soia asupra nivelului colesterolului. Ei au descoperit ca prin consumul de soia, s-au redus semnificativ colesterolul total, trigliceridele si colesterolul LDL. Aportul de soia, totodata, a crescut semnificativ valorile colesterolului HDL (cel "bun").

Obezitatea - Oamenii de stiinta au mai facut o ampla analiza, ce a inclus mai multe studii, pentru a vedea efectele suplimentelor cu izoflavone din soia asupra greutatii corpului la femeile aflate in post-menopauza. Izoflavonele din soia sunt compusi care se gasesc in mod natural si care au proprietati similare cu estrogenul. Cercetatorii au concluzionat ca suplimentele cu izoflavone din soia au rezultat intr-o scadere semnificativa a greutatii corpului femeilor.

Oase mai puternice - Un studiu nou a investigat impactul pe care il are soia din alimentatie asupra rezistentei oaselor in cazul femeilor aflate in post-menopauza. Autorii studiului au concluzionat ca un consum mai mare de soia ar putea, de fapt, sa intareasca oasele femeilor de toate varstele. Studiul a fost efectuat pe soareci care au avut o dieta bazata pe soia. Oamenii de stiinta spun ca descoperirile lor sugereaza ca toate femeile ar putea observa o imbunatatire a rezistentei oaselor, prin includerea unor alimente integrale bazate pe soia, cum ar fi tofu si laptele de soia, in dieta lor.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0