Semintele de floarea-soarelui: beneficii, proprietati

Delicioasele seminte de floarea-soarelui nu sunt doar o simpla gustare; ele au o multime de beneficii, insa trebuie consumate cu masura, din cauza ca au un aport caloric mare.

Semintele de floarea-soarelui contin o cantitate mare de proteine, grasimi mononesaturate si vitamina E. O portie mica (28 de grame) de seminte de floarea-soarelui contine:

  • 164 de calorii;
  • 2,4 grame fibre;
  • 5,8 grame proteine;
  • 5,2 grame grasimi mononesaturate (numite grasimi "bune");
  • 6,4 grame acizi grasi Omega-6;
  • 47% din cantitatea zilnica recomandata de vitamina E;
  • 27% din cantitatea zilnica recomandata de mangan;
  • 23% din cantitatea zilnica recomandata de magneziu.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Semintele de floarea-soarelui pot fi asociate cu reducerea inflamatiei la persoanele de varsta a doua si la persoanele varstnice, lucru care poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiace.

Un studiu observational realizat pe mai mult de 6000 de adulti a aratat ca un consum mare de nuci si seminte a fost asociat cu reducerea inflamatiei. Totodata, consumul de seminte de floarea-soarelui de 5 ori pe saptamana (sau de mai multe ori) a fost asociat cu niveluri reduse ale proteinei C-reactive, o substanta chimica esentiala implicata in inflamatie.

Un alt studiu a examinat daca un consum de nuci si de seminte afecteaza sau nu valorile colesterolului din sange in cazul femeilor aflate in perioada post-menopauza, care sufereau de diabet de tip 2. Femeile au consumat 30 de grame de seminte de floarea-soarelui sau migdale, ca parte dintr-o dieta sanatoasa, in fiecare zi, pentru o perioada de 3 saptamani.

Pana la finalul studiului, atat grupul de femei care a consumat migdale, cat si grupul de femei care a consumat seminte de floarea-soarelui a inregistrat o scadere a colesterolului total si a colesterolului LDL. Dieta ce includea seminte de floarea-soarelui a redus nivelul trigliceridelor in sage mai mult decat dieta in care au fost incluse migdalele, scrie healthline.com. Cu toate acestea, si nivelul colesterolului HDL ("bun") a fost redus, sugerandu-se astfel ca semintele de floarea-soarelui ar putea reduce si colesterolul "rau", si colesterolul "bun".

Cat de multe grasimi contin semintele de floarea-soarelui?

Specialistii spun ca semintele de floarea-soarelui sunt bogate in grasimi, in mare parte in grasimi polinesaturate. Potrivit Asociatiei Americane a Inimii, acizii grasi polinesaturati pot sa ajute la functionarea inimii, insa acest lucru este valabil doar daca sunt mancati cu moderatie si doar daca sunt mancati ca inlocuitori ai alimentelor bogate in grasimi trans si grasimi saturate.

Grasimile polinesaturate:

Grasimile sanatoase din semintele de floarea-soarelui sunt benefice pentru tine, insa mare atentie, deoarece te pot face sa te ingrasi daca exagerezi. Sunt foarte mici, asa ca este destul de simplu sa mananci mai multe decat ar trebui.

Alte beneficii ale semintelor de floarea-soarelui

  • Vitamina E impiedica radicalii liberi sa iti deterioreze celulele sanatoase din corp.
  • Seleniul este important pentru sinteza ADN-ului si ajuta la reducerea stresului oxidativ de pe urma radicalilor liberi.
  • Niacina, numita si vitamina B3, ajuta la repararea ADN-ului; poate sa ajute la scaderea colesterolului total si la reducerea riscului de boli cardiace.
  • Vitamina B6 poate calma simptomele sindromului premenstrual.
  • Fibrele ajuta tranzitul intestinal, ajuta la scaderea colesterolului, tin sub control glucoza prezenta in sange si contribuie la scaderea in greutate/
  • Acidul pantotenic iti ajuta corpul sa metabolizeze grasimile, carbohidratii si proteinele in energie. Contribuie la vindecarea cranilor si poate sa ajute la reducerea colesterolului.

Cum sa le consumi

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata cateva idei pentru a include mai des semintele de floarea-soarelui in alimentatia ta:

  • adauga-le in salata verde, salata de fructe, salata cu piept de pui sau in salata de ton;
  • amesteca-le in fulgii de ovaz de dimineata, pentru un mic dejun sanatos;
  • adauga-le in smoothie-uri;
  • foloseste-le ca un strat delicios, impreuna cu iaurtul si fructele proaspete, pentru a crea un parfait;
  • presara-le pe iaurtul preferat sau pe inghetata.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0