Rubarba: proprietati si beneficii, plus 2 retete delicioase

Rubarba, numita si revent, este o leguma unica, ce este cunoscuta mai ales pentru tulpinile ei acre. In unele zone, ea este incadrata la fructe, iar in Asia, radacinile de rubarba sunt folosite adeseori ca remediu naturist.

Rubarba are frunze mari, sustinute de tulpini (petioluri) carnoase, care se consuma. Desi frunzele plantei sunt toxice, tijele/tulpinile sunt folosite in prepararea placintelor, compoturilor si altor alimente, pentru aroma lor acra si intepatoare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tocmai datorita gustului ei acru, rubarba este o leguma care este gatita, de obicei, cu anumite cantitati de zahar. Tijele sau tulpinile au o nuanta ce variaza de la rosu la roz si pana la un verde sters si au o consistenta care este similara cu cea a tijelor de telina.

Ce nutrienti contine rubarba

Rubarba nu este o leguma bogata neaparat in nutrienti esentiali, insa ea are un continut scazut de calorii. Totodata, rubarba este o sursa foarte buna de vitamina K, asigurand intre 26-37% din necesarul zilnic recomandat de vitamina K, la o portie de 100 de grame. Acest procent variaza, mai ales daca rubarba este preparata termic sau nu. La fel ca alte legume, rubarba este si foarte bogata in fibre, oferind cantitati similare cu cele pe care le au portocalele, merele sau telina.

O portie de 100 de grame de rubarba fiarta, cu adaos de zahar, contine: 116 calorii, 31,2 grame carbohidrati, 2 grame de fibre, 0,4 grame de proteine, insa si cantitati importante de vitamina K1, calciu, vitamina C, potasiu, acid folic.

Aceasta leguma are un continut moderat de vitamina C, ea asigurand 6% din necesarul zilnic recomandat de vitamina C, la o portie de 100 de grame.

Ce proprietati si beneficii are rubarba

Scade valoarea colesterolului - Tijele de rubarba sunt o sursa buna de fibre. In cadrul unui studiu* controlat, barbatii cu valori mari ale colesterolului seric au mancat 27 de grame de fibre din tulpinile de rubarba, in fiecare zi, pe o perioada de o luna. Cercetatorii au descoperit ca acest consum de fibre din tulpini a redus colesterolul circulant al participantilor cu pana la 8% si a scazut si colesterolul LDL (rau) cu pana la 9%.

Sursa excelenta de antioxidanti - Un studiu sugereaza ca, de fapt, cantitatea totala de polifenoli a rubarbei este mai mare chiar si decat continutul de polifenoli din frunzele de kale**. In plus, compusii antioxidanti din rubarba includ antocianine, care sunt responsabile de culoarea rosie a acestei legume si care contribuie la anumite beneficii pentru sanatate.

Rubarba mai contine si calciu, un nutrient esential pentru sanatatea oaselor si a dintilor. 1 cana de rubarba asigura 105 mg de calciu, ceea ce inseamna cam 10% din cat au nevoie adultii in alimentatia lor zilnica. Rubarba mai este si o sursa buna de luteina, un compus care are grija de pielea si de ochii tai, care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi.

Rubarba retete

Compot de rubarba

Ingrediente:

  • 800 grame tulpini de rubarba, taiate in bucati de 2 cm (cam 6 cani)
  • 1 cana zahar
  • 1 bucata de 2,5 cm de ghimbir, fara coaja, dat pe razatoarea mica

 

Mod de preparare

Amesteca bucatile de rubarba cu zaharul intr-o cratita mare, insa nu o pune inca pe foc. Lasa compozitia deoparte, sa se "aseze", pana cand rubarba isi lasa zeama, aproximativ 10 minute.

Pune cratita cu rubarba la fier, la foc mediu spre mare, amestecand din cand in cand. Redu flacara si fierbe la foc mic cam 5 minute, amestecand ocazional, pana cand vezi ca rubarba s-a inmuiat, insa unele bucati au ramas intregi. Ia de pe foc vasul.

Pune ghimbirul ras intr-o sita fina, deasupra unui castron mic. Apasa-l bine cu o lingura, pana cand lichidul iese din ghimbir. Arunca partile solide si incorporeaza lichidul (ar trebui sa obtii cam 1 lingurita) de la ghimbir in compozitia de rubarba.

Lasa compotul (care acum are consistenta unui sos) sa se raceasca bine inainte de a-l servi cu inghetata sau iaurt ori inainte de a-l folosi pentru a prepara alte deserturi.

Chec cu rubarba

Ingrediente:

  • 3 cani cu tulpini de rubarba, tocata (aproximativ 350 de grame)
  • 2 linguri plus 1-2 cani de zahar
  • 1 cana ulei
  • 2 oua
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • 3 cani faina
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • 1/4 lingurita praf de copt
  • 1/2 cana nuci pecan macinate, optional

 

Mod de preparare

Incinge cuptorul. Unge cu putin ulei si tapeteaza cu faina doua tavi de chec potrivite ca marime.

Amesteca rubarba tocata cu 2 linguri de zahar si lasa compozitia deoparte, cat prepari aluatul.

Intr-un vas mare, bate uleiul, ouale, esenta de vanilie si combina-le cu restul de zahar pana la omogenizare. In alt vas, separat, amesteca faina, sarea, bicarbonatul de sodiu, scortisoara si praful de copt. Treptat, incorporeaza ingredientele uscate in compozitia de ulei (vei obtine un aluat gros). Adauga rubarba in aceasta compozitie si, daca vrei, si nucile pecan.

Imparte compozitia de chec in cele doua tavi si da-le la cuptor 50-60 de minute, pana cand desertul trece testul cu scobitoarea (atunci cand introduci o scobitoare in centrul checului, aceasta iese curata).

Lasa checul sa se raceasca in tava 10 minute, inainte de a-l scoate si de a-l muta pe un gratar folosit pentru racirea deserturilor.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

* Studiul "Cholesterol lowering effects of rhubarb stalk fiber in hypercholesterolemic men.", publicat in 1997, in Journal of the American College of Nutrition, autori: Goel V, Ooraikul B, Basu TK.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

** Studiul "Antioxidant activity, phenolic and anthocyanin contents of various rhubarb (Rheum spp.) varieties", publicat in 2012 in International Journal of Food Science + Technology, autori: Gary R. Takeoka, Lan Dao, Leslie Harden, Alberto Pantoja, Joseph C. Kuhl.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0