Consumă mure! Iată de ce

Murele sunt fructe de pădure răspândite în întreaga lume care cresc din abundență. Practic, din aceste fructe, avem voie să consumăm tot: frunzele, mugurii, fructele și, într-o măsură mai mică, se folosește chiar și rădăcina de mur. 

Murul este un arbust care face fructe comestibile, murele, care se pot consuma ca atare când sunt coapte, dar pot fi utilizate și într-o varietate de produse alimentare, cum ar fi jeleuri, dulcețuri, siropuri, sucuri sau vinuri, dar și într-un tort de mure sau o prăjitură. Pentru a te bucura de efectele benefice totale ale murelor, este recomandat să le consumi ca atare, proaspete sau să le adaugi în smoothie-uri de fructe și legume.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce proprietăți au murele?

Iată de ce consumul de mure este extrem de benefic pentru organism și de ce ar trebui să profitam de ele cât mai mult. Extrem de bune la gust, aceste fructe micuţe sunt bogate în vitaminele A, B1, B2, C, E, minerale precum potasiu, fosfor, fier, sodiu, magneziu, mangan, seleniu, zinc, cupru și calciu, dar și acid folic. Proprietățile murelor sunt multiple: au efect anti-inflamator, diuretic, antiseptic, laxativ, analgezic dar în special antioxidant.

Ce beneficii au murele?

Iată câteva dintre motivele pentru care ar trebui să consumi aceste minunate fructe ale pădurii:

Reduc riscul de boli de inimă

Antioxidanții din mure pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL) și la creșterea nivelului de colesterol bun (HDL), ceea ce poate reduce riscul de boli cardiovasculare și evenimente cardiovasculare cu potențial fatal. Poți să incluzi mure crude în meniul zilnic la micul dejun, punându-le în bolul de cereale cu lapte.

Scad riscul de boli inflamatorii

Consumul de mure poate ajuta la reducerea inflamației din organism, ceea ce scade mai departe riscul de boli inflamatorii, cum ar fi poliartrita reumatoidă și bolile inflamatorii intestinale. Poți face un smoothie de mure, căpșuni, zmeură și lapte vegetal pe care să îl bei la micul dejun sau între mese.

Au efect protector împotriva cancerului

Murele pot fi benefice în prevenirea cancerului datorită conținutului lor ridicat de antioxidanți și compuși antiinflamatori. Acești compuși bioactivi pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din corp și la reducerea inflamației cronice, care sunt factori de risc importanți pentru dezvoltarea cancerului. Murele conțin și acid elagic, un compus care a demonstrat efecte anticancerigene în studiile preclinice. Acest compus poate ajuta la inhibarea creșterii celulelor canceroase și la inducerea apoptozei (moartea celulară programată) în celulele canceroase.

Contribuie la menținerea sănătății pielii

Antioxidanții din mure pot ajuta la protejarea pielii împotriva deteriorării cauzate de expunerea la radiații UV și poluare, ceea ce poate ajuta la menținerea sănătății pielii. Aceste fructe de pădure conțin o cantitate semnificativă de vitamina C, care este importantă pentru sinteza colagenului, o proteină esențială pentru sănătatea pielii. Colagenul ajută la menținerea elasticității și fermității pielii, astfel încât consumul regulat de mure poate contribui la menținerea pielii sănătoase și cu aspect tineresc.

Utile în răceală

Murele conțin o cantitate semnificativă de vitamina C și antioxidanți, care pot ajuta la stimularea sistemului imunitar și la lupta împotriva infecțiilor, inclusiv a răcelii comune. Consumul de mure poate ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației, ameliorarea durerilor de gât și la calmarea tusei.

De asemenea, consumul de ceai din frunze de mur poate fi de ajutor în tratarea răcelii, deoarece acestea conțin tanini, care au proprietăți astringente și antiinflamatorii. Ceaiul din frunze de mur poate ajuta la reducerea inflamației gâtului și la ameliorarea simptomelor răcelii.

Ajută la combaterea diareei, dar și a constipației

Pe de o parte, murele pot fi benefice în cazul diareei datorită conținutului lor de fibre solubile, care ajută la încetinirea tranzitului intestinal și la absorbția apei din scaun. De asemenea, murele conțin tanini, care au proprietăți astringente și pot ajuta la reducerea inflamației din tractul digestiv. Pe de altă parte, la persoanele care au probleme cu tranzitul intestinal din cauza constipației, murele proaspete mâncate pe stomacul gol au efect ușor laxativ și ajută la eliminarea scaunului.

Luptă cu crampele menstruale 

Murele pot fi benefice în cazul crampelor menstruale datorită conținutului lor de compuși bioactivi, cum ar fi antocianinele și flavonoidele, care au proprietăți antiinflamatorii și analgezice. De asemenea, murele conțin o cantitate semnificativă de magneziu, care poate ajuta la relaxarea mușchilor uterini și la reducerea intensității crampelor menstruale. 

Ajută în caz de afecțiuni bucofaringiene

Tot datorită proprietăților antiinflamatoare, murele un efect benefic asupra aftelor, gingivitei (inflamaţia gingiei), stomatita (inflamarea mucoasei bucale), faringită și amigdalită.

Au efect revigorant

Sucul de mure este revigorant și tonifiant, ceea ce îl face foarte potrivit pentru persoanele care se simt slăbite. 

Rețete cu mure

Îți propunem în continuare câteva rețete de deserturi gustoase cu mure.

Tort cocos cu glazură de mure

Având în vedere că nu conține lapte, zahăr, ouă și gluten, acest tort este potrivit inclusiv pentru persoanele vegane, precum și pentru cele care suferă de intoleranță la gluten sau de persoanele aflate la cura de slăbire care vor să se bucure de un moment de răsfăț al papilelor. Iată cum faci un tort de mure și cocos delicios!

Ingrediente pentru blat:

1/2 ceașcă de migdale crude
50 g de curmale fără sâmburi
1/4 cană fulgi de nucă de cocos
1 lingură ulei de cocos

Ingrediente pentru crema de cocos:

1 cană de caju înmuiat peste noapte
1 lingură ulei de cocos
1/2 cană lapte de cocos
2 linguri de miere de albine sau alt îndulcitor natural

Ingrediente pentru glazura de mure:

1 ceaşcă de mure proaspete sau congelate
1 lingură de ulei de cocos lichid
20 g de curmale fara sâmburi
1 linguriţă suc de lămâie
1 vârf de linguriță de sare

Mod de preparare:

Pui, mai întâi, ingredientele blatului în blender, și mixează până se transformă într-o pastă mai groasă. Montezi blatul într-un inel culinar și îl lași la congelator până pregătești stratul alb, de cocos. Procedeul pentru stratul de cocos și gemul de mure este acelaşi ca și la blat. Pui toate ingredientele pentru crema de cocos în blender și le amesteci până se transformă într-o cremă, torni peste blatul din inelul culinar, după care pui la blender și ingredientele pentru glazura de mure și torni amestecul peste stratul de cocos. Dacă stratul de cocos este foarte lichid, după ce l-ai turnat în inelul culinar, îl lași 15-20 min la congelator ca să se închege și abia apoi torni glazura de mure. La final, pui acest tort de mure și cocos la congelator încă 15 minute, după care se poate consuma.

Prăjitură cu mure

O prăjitură cu mure potrivită ca desert de weekend după masa de prânz poate fi aceasta.

Ingrediente:

300 g de făină integrală
1/2 linguriță de praf de copt
1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
1/2 linguriță de sare
100 g de unt nesărat, la temperatura camerei
100 g de zahăr
2 ouă mari, la temperatura camerei
1 linguriță extract de vanilie
200 ml de lapte
300 g de mure proaspete

Instrucțiuni:

Încălzește cuptorul la 180° C și unge o tavă de copt cu unt sau acoper-o cu hârtie de copt. Într-un bol, amestecă făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Într-un alt bol, bate untul și zahărul până când compoziția devine cremoasă și ușoară. Adaugă ouăle și extractul de vanilie și bate din nou până la omogenizare. Adaugă amestecul de făină în compoziția de unt și amestecă până la încorporare.

Toarnă treptat laptele și amestecă până la omogenizare (orientează-te dacă e nevoie să pui mai puțin sau mai mult, compoziția nu trebuie să fie nici prea lichidă, nici prea densă), apoi adăugă murele și amestecă ușor cu o spatulă. Toarnă compoziția în tava pregătită și nivelează-i suprafața cu o spatulă.

Coace prăjitura aproximativ 40-50 de minute sau până când suprafața devine aurie și o scobitoare introdusă în mijlocul prăjiturii iese curat. Lasă prăjitura să se răcească timp de 10-15 minute în tavă, apoi scoate-o pe un grătar și las-o să se răcească complet. Prăjitura poate fi servită mesenilor alături de mure proaspete și cu o lingură de iaurt grecesc.

Dulceață de mere și mure

Dacă vrei să prepari o dulceață de mere cu mure îți propunem această rețetă. În loc de zahăr poți pune alți îndulcitori, după preferințe.

Ingrediente

500 g mere mai acrișoare, descojite, fără miez, tăiate în bucăți de 2 cm
500 g mure, proaspete sau congelate
Zeama de la o lămâie
1 kg de zahăr brun

Mod de preparare

Pune merele într-o cratiță cu sucul de lămâie și 250 ml apă. Din momentul în care începe fierberea, mai lasă-le cam 8 minute până când se înmoaie, apoi adaugă murele și zahărul și amestecă pentru a le combina. Continuă să amesteci la foc mic până când zahărul se dizolvă, apoi dă focul la mediu și fierbe dulceața timp de 30-35 de minute, până când intră în faza de întărire.

Pentru a testa dulceața, scoate câteva picături pe o farfurie pe care ai ținut-o în prealabil la congelator. Dacă picăturile se întăresc, înseamnă că este gata, dacă lichidul se împrăștie, dulceața mai trebuie fiartă puțin.
La final, transferă dulceața într-un borcan sterilizat, care se închide bine cu capac și ar trebui să se păstreze bine pentru următoarele șase luni.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - The Small Yet Powerful Blackberry: Why You Should Eat Some Today 
https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-blackberries/
Science Direct - Blackberries 
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/blackberries


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0