Meniul perfect de Craciun – ce si cat sa mananci

Majoritatea celor care tin la silueta se tem de mesele imbelsugate din preajma Craciunului, de cele mai multe ori irezistibile, intrucat sunt dublate de conditionarea psihologica.

Pana la urma, fiecare dintre noi stie ca moderatia este secretul si ca procesul tentatiei poate fi pacalit cu ajutorul vointei, precum si ca in ciuda abundentei de alimente hipercalorice putem alege sa ne satisfacem placerea Craciunului prin portiile mici, astfel incat sa ne incadram in numarul de calorii permise.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O atentie deosebita trebuie sa acordam muraturilor, care - prin aportul mare de sare - determina o retentie crescuta de apa in organism si pot fi responsabile pentru kilogramele in plus pe care le constatam cu amaraciune pe cantar dupa cateva zile.

Iar din punct de vedere al aportului caloric urias trebuie sa fim mai atenti la grasimi, prezente in carnea de porc traditionala si sa ne ferim in a mai adauga smantana peste sarmale ori prea multa maioneza la salata de boeuf sau in ouale umplute.

Citeste si 3 retete ideale ca sa puteti inlocui porcul cu pui, la masa de Craciun

Meniul echilibrat pentru toate mesele din ziua de Craciun poate consta in:

  • 100 grame de aperitive proteice (cate o portie mica de lebar, toba, piftie) pe care le consumam cu ceapa verde
  • 150 grame de salata de boeuf - doua jumatati de ou umplut
  • 120 -150 de grame de friptura de porc, la cuptor, fara sos
  • 200 grame de sarmale
  • 50g mamaliga
  • doi carnaciori
  • 80 de grame de cartofi la cuptor
  • 150 grame de legume diverse
  • 80 grame de muraturi
  • maximum doua felii de cozonac
  • 1 pahar de vin rosu


Ideal ar fi sa evitam painea, mai ales combinarea acesteia cu mamaliga si cartofi. In plus, la desert, mai ales seara, e de preferat sa evitam cozonacul, pe care il putem servi mai degraba dimineata, alaturi de o cafea sau un ceai.

Dupa mesele copioase de pranz sau cina, am putea manca fructe - citrice, ananas ori felii delicioase de mango, bogate in enzime, care ajuta la digerarea proteinelor animale, abundente in meniul sarbatorilor.

Ce preparate iti pot sabota sanatatea, dar si silueta, de sarbatori

Unele alimente te pot pacali, avand o densitate calorica mare sau continand ingrediente nesanatoase, cu toate ca sunt considerate preparate sanatoase. Printre acestea se numara salatele de boeuf, de ciuperci sau de pui, care contin maioneza sau alte sosuri cu multe calorii. Suntem tentati sa credem ca salatele sunt prietenoase cu silueta si ca nu ne ingrasa, insa putem avea surprize, pentru ca sosurile adaugate pot transforma un preparat sanatos si dietetic intr-unul contraindicat.

Friptura este sanatoasa, mai ales daca este consumata alaturi de legume din belsug, care faciliteaza digestia. Insa si aceasta ne poate sabota daca este preparata cu sosuri bogate in unt, zahar sau alte ingrediente cu multe calorii si grasimi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Preparatele traditionale, din carne de porc, trebuie evitate mai ales daca exista probleme cu greutatea ori cu colesterolul. Sarmalele, pomana porcului si carnatii sunt doar cateva exemple de preparate nesanatoase, pe care e bine sa le evitam daca se poate.

Mare atentie si la ce alegeti sa beti la cinele festive de sarbatori, pentru ca o bautura aleasa gresit poate veni cu un aport caloric neasteptat de mare. Cocktail-urile cu sucuri dulci, precum si lichiorul ori martini-ul sunt bauturi cu un continut de zahar extrem de mare, asa ca e bine sa le evitam, mai ales dupa o masa copioasa. Mai degraba mizeaza pe un pahar de vin, de preferat rosu, intrucat contine o concentratie mare de antioxidanti benefici pentru organism.

Nu uita, dupa servirea mesei, sa pleci la o plimbare pentru a stimula arderile caloriilor. In acest fel, nu numai ca vei combate porcesul de acumulare a kilogramelor in plus, insa totodata te vei si simti mai bine.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0