Febra Sarbatorilor: cum faci fata stresului din aceasta perioada

Febra Sărbătorilor pare în unele cazuri o afecțiune, o reacție a sistemului imunitar în fața virusurilor sau bacteriilor de tot felul. Avem, pe de-o parte, imaginea idilică, ușor feerică și zaharisită a Sărbătorilor cu fulgi mari de nea, cu o zăpadă care nu presupune și frig și zloată, iar, pe de altă parte, conștientizăm efortul imens pe care-l presupune realizarea unei copii cât mai fidele a ceea ce gândim că ar trebui să fie sărbătorile de iarnă.

Pun pariu că mulți dintre voi s-au așezat epuizați și s-au întrebat ce anume i-a lovit și i-a determinat să alerge bezmetici prin magazine, parcări supraglomerate, supraprețuri la care eviți să te uiți, ce virus sau bacterie le-a invadat sistemul și a declanșat febra cu pricina?  

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În timp ce stresul în sine este necesar pentru supraviețuirea noastră și pofta de viață (cercetătorii numesc acest tip pozitiv de stres „eustress”), prea mult stres are un impact negativ asupra sănătății noastre, atât mentală, cât și fizică. Prea multe activități, chiar dacă sunt activități distractive, pot culmina cu prea mult stres în această perioadă a anului și ne pot lăsa să ne simțim fără chef de viață, mai degrabă decât împliniți.

Iată cum faci față stresului din perioada Sărbătorilor de iarnă!

Stabilește-ți prioritățile

Înainte de a fi copleșit de prea multe activități, este important să decizi ce tradiții oferă cel mai pozitiv impact și să elimini activitățile de prisos. De exemplu, dacă de obicei devii copleșit de un val de activități care implică pregătirea multor feluri de mâncare, colindat, cumpărături, trimiterea de felicitări, vizitarea rudelor și alte activități care te lasă epuizat până în ianuarie, poate vrei să-ți examinezi prioritățile, să alegi câteva activități preferate și să te bucuri cu adevărat de ele. 

E o reclamă pe TV, la o bancă americană, în care se vorbește despre dreptul inalienabil al omului de a-și căuta fericirea. Poate că asta este breșa prin care ne invadează febra Sărbătorilor, senzația că vom găsi fericirea. Ei bine, de-aici și dezamăgirea ulterioară. Nu prin agitația asta epuizantă ajungem acolo și constatăm acest lucru chiar în toiul Sărbătorilor, când dacă am manca din tot ce am gătit, am face indigestie.

Ține-ți finanțele sub control

Dacă te îngrijorează cheltuielile și cum acestea te vor afecta la finalul Sărbătorilor, fii realist cu privire la ceea ce îți permiți. Sentimentul din spatele unui cadou este mai important decât costul. Îți propun următorul excercițiu de imaginație. Închide ochii și imaginează-ți două tipuri de case. O casă în care se cumpără mereu lucruri de care este neapărat nevoie, iar toate lucrurile astea se hrănesc cu spațiul în care sunt așezate, depozitate. Arunci o privire care obosește imediat, pentru că ochiul și mintea încearcă și distingă, sorteze și să înțeleagă. Și mai este și un alt tip de casă în care sunt puține lucruri, îngrijite, așezate parcă acolo unde trebuiau să fie de la începutul lumii. Ei bine, ochiul privește mângâios și suntem cuprinși de o stare de calm și bine.

Cea de a doua casă este protejată de febra sărbătorilor sau a cumpărăturilor, este un spațiu care ne conține cu calm și empatie. Când vorbim despre cumpătare, avem deseori senzația că este pentru cei în vârstă, sau zgârciți, că este o formă de abstinență care ne încurcă în drumul spre fericire. Și cam greșim, pentru că în perioada aceasta a Sărbătorilor de iarnă, fericirea după care ne tot uităm este o insulă din interiorul nostru și, dacă o căutăm cu atâta disperare în exterior, putem uita unde este localizată, de fapt.

Cum să fim mai cumpătați în perioada sărbătorilor

Să ne gândim că nu este singura ocazie cu care putem face cadouri: de multe ori, goana după fericire stă împachetată, cu fundă, sub forma unor cadouri. Ce să cumpăr pentru mama, sora, copilul? Cum să găsesc cel mai cel cadou? Cum să modific bugetul pentru a-mi permite tot ce doresc? Să ne amintim că Sărbătorile nu sunt despre cadouri, ci despre timp petrecut împreună. Cadouri putem face nu doar acum, ci și de zile de naștere, zile de nume, sau, pur și simplu, de drag.

Să nu ne lăsăm vrăjiți de oferte și vitrine: perioada Sărbătorilor începe cu reduceri, apoi continuă cu nevoia noastră de a cumpără mai mult, și mai mult. Ne spunem în gând "Și ce dacă le cumpăr pe toate acum? Lasă că îmi vor ajunge și la anul, sau poate ani buni de acum încolo..." Și așa umplem coșuri de cumpărături după coșuri de cumpărături, având scuza perioadei magice din an când totul este permis.

Pune-te pe primul loc

Actul de a oferi primește atât de multă atenție în timpul Sărbătorilor, încât poate fi ușor să uiți că și tu meriți atenție. Să ai grijă de tine însuți te poate ajuta să ai grijă de ceilalți. Acordă-ți timp pentru a face lucruri care îți plac. Găsește timp să faci exerciții fizice, să planifici o cină în oraș sau doar să iei aer câteva minute. Și nu uita de importanța unui somn odihnitor.

Cum să menținem echilibrul în familia extinsă

Sărbătorile sunt o perioadă în care familiile extinse tind să se adune. Deși acest lucru poate fi un lucru minunat, chiar și celor mai unite familii le este greu să mențină un echilibru sănătos în timpul sărbătorilor de iarnă. Multe familii au, de asemenea, roluri în care se încadrează fiecare membru, care au mai mult de-a face cu cine au fost cândva, mai degrabă decât cu cine sunt ei astăzi, ceea ce poate aduce uneori mai multă frică decât dragoste la aceste adunări.

De altfel, aceasta poate fi o perioadă grea pentru mulți oameni, în special pentru cei care și-au pierdut partenerii sau părinții, deoarece le amintește de singurătatea lor. Pe măsură ce lumea pare să se adună cu familia, cei care se bazează mai mult pe prieteni se pot simți părăsiți și singuri.

Tulburare afectivă sezonieră, frecventă

O problemă adesea nerecunoscută care vine odată cu sezonul sărbătorilor de iarnă este de fapt un produs secundar al anotimpurilor care se schimbă de la toamnă la iarnă. Pe măsură ce lumina zilei scade și vremea îi face pe mulți dintre noi să petrecem mai mult timp în interior, mulți oameni sunt afectați într-o oarecare măsură de un tip de depresie cunoscut sub numele de tulburare afectivă sezonieră. Astfel, toată această perioadă pare o sursă de stres și nefericire într-o perioadă în care oamenii se așteaptă să simtă exact opusul.

Stabilește un program

Punerea planurilor pe hârtie îți poate arăta, în alb și negru, cât de realiste sunt. Dacă apelezi la un planificator de gestionare a timpului și completezi orele cu activitățile programate, fii realist. Începe cu cele mai înalte priorități, astfel încât să poți elimina activitățile mai puțin importante.

Asigură-te că-ți faci timp pentru a face o plimbare în natură în fiecare zi, dacă este posibil, deoarece exercițiile fizice și expunerea la lumina zilei pot reduce drastic sau chiar elimina simptomele tulburării afective sezoniere. Dacă clima sau alți factori te împiedică să faci acest lucru, încearcă să-ți găsești timp pentru a te așeza lângă o fereastră și pentru a privi afară; câteva minute de expunere la lumina naturală, chiar dacă printr-un geam, te pot ajuta.

Respiră adânc

Acest lucru poate că sună ciudat , dar uneori uităm să respirăm adânc și să dăm cu adevărat corpului nostru oxigenul de care are nevoie. Indicat ar fi să iei o pauză de zece minute pentru a face o meditație de respirație, dar doar oprirea pentru a face cinci respirații profunde poate reduce și nivelul de stres în câteva minute.  

Nu-ți fie teamă să spui „nu” când este cazul

Înțelege că este în regulă să spui uneori „ nu”. Încearcă să spui „da” evenimentelor și lucrurilor despre care știi că îți vor aduce bucurie. Spune „nu” obligațiilor despre care știi că îți vor provoca dezamăgire.

Cauzele stresului de sărbători

Poate deveni rapid copleșitor să faci fiecare masă demnă de reviste și fiecare cadou împachetat să arate perfect. Găsirea timpului pentru a participa la fiecare petrecere poate provoca, de asemenea, stres.

Există, de asemenea, dorința de a ține cont de fiecare tradiție și eveniment pentru a te asigura că fiecare zi este memorabilă. Când adaugi povara financiară, călătoriile și vizitarea membrilor familiei, stresul se poate acumula rapid.

Simptome stres

Stresul de sărbători arată la fel ca stresul obișnuit de zi cu zi. Poate afecta organismul în multe moduri diferite. Simptomele pot include următoarele:

  • anxietate
  • tristeţe
  • dureri de cap
  • dureri de corp
  • incapacitatea de a dormi
  • iritabilitate

De aceea, să ne gândim mereu ce este cu adevărat important: sănătatea, prezența celor dragi, copiii zâmbind, momentele de liniște în care nu ne gândim la probleme, joaca în zăpadă, împodobitul bradului, gătitul în familie. Nimic nu trebuie să fie perfect, și este în puterea noastră să stabilim ce este de ajuns pentru noi.

Dacă ar trebui să vă dau un sfat, atunci v-aș spune să vă bucurați de viața pe care o aveți, cu toate neajunsurile ei, să sărbătoriți cu cumpătare și soare în suflet alături de cei dragi. V-ați gândit vreodată că fiul sau fiica dvs. ar putea fi mai încântați de fețe senine și vesele în jurul lor decât de nu știu ce cadou sofisticat? 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine - Pathophysiology of seasonal affective disorder: a review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1408021/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0